Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cel mai economic ionizator este disponibil numai până la 30 noiembrie.

Cum să te hidratezi corect atunci când faci sport?

Cum să te hidratezi corect atunci când faci sport?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Mihaela, expert în hidratare

Activitatea fizică este parte a unei rutine echilibrate și orientate către menținerea unui organism sănătos. Deși corpul are nevoie de apă în orice moment, atunci când desfășori activități fizice există o necesitate mai mare de apă în organism, astfel că trebuie să te hidratezi diferit față de momentele în care nu ești supus efortului fizic.

Citește în continuare și află cum să te hidratezi corect și cu apa potrivită când desfășori activități fizice!

De ce este important să te hidratezi când faci sport?

Dacă ești sportiv de performanță, ești pasionat de jocurile sportive sau ai sportul ca parte integrată din viața ta, probabil te confrunți și tu cu dileme legate de consumul de apă. Ei bine, ține cont că organismul tău are nevoie de o cantitate de apă mai mare decât de obicei în momentele în care efortul fizic crește, motivul principal fiind acesta:

 • efortul fizic determină corpul să își crească temperatura;
 • pentru a termoregla corpul, organismul folosește apa pentru a scoate în exterior căldura în exces sub formă de transpirație, dar și prin respirație.

Astfel, o bună cantitate din apa din organism este eliminată, rămânând un deficit în urmă. Deși corpul se adaptează cantității de apă existente, pe termen lung deshidratarea poate fi riscantă pentru sănătate. Pe termen scurt, este posibil să te simți obosit, extenuat și să nu poți duce activitatea fizică la bun sfârșit cu succes. Alte simptome includ crampe musculare și amețeli, însă în caz de deshidratare gravă simptomele pot fi mai serioase.

Apa are și alte roluri în organism, precum lubrifierea articulațiilor și transportul nutrienților în organism. Apa nu este un simplu lichid pe care îl bei atunci când îți este sete, este un element necesar și esențial, fiind factorul care reglează mulți dintre parametrii specifici funcționării corecte a corpului.

Cum calculezi necesarul de apă pentru zilele active?

Cantitatea necesară de apă pentru momentele în care faci sport depinde de mai mulți factori, astfel că un număr exact nu poate fi determinat. Ține cont că necesarul zilnic de apă pentru un adult se calculează folosind formula 0,035 l înmulțit la numărul tău de kilograme. Având în vedere că aceasta este cantitatea de apă ideală pentru tine pe care este indicat să o consumi într-o zi, deducem că în zilele active, în care desfășori activități sportive, cantitatea ar trebui să fie mai mare.

În principiu, poți afla dacă organismul tău este hidratat sau dacă are nevoie de un plus de hidratare analizând concentrația urinei. O culoare galbenă deschisă sau incoloră denotă că organismul este hidratat, pe când o culoare galbenă închis poate fi un semn de deshidratare.

Factorii în funcție de care variază necesarul de apă când faci sport includ:

 • gradul efortului depus;
 • nivelul de transpirație al fiecărui corp în parte;
 • temperatura și umiditatea din mediul în care faci sport;
 • durata antrenamentului.

Un alt mod prin care poți să estimezi necesarul de apă pentru momentele în care faci activități fizice este să calculezi rata de transpirație. Iată ce trebuie să faci:

 • înainte să începi sesiunea de sport, cântărește-te;
 • verifică temperatura ambientală;
 • înregistrează cantitatea de apă pe care o consumi în timpul sesiunii de sport;
 • estimează cantitativ cantitatea de urină eliminată în timpul acestei sesiuni;
 • cântărește-te la finalul antrenamentului purtând aceeași ținută ca la început.

Calculul final se realizează astfel: scade greutatea finală din greutatea inițială, adaugă cantitatea de lichid consumat în timpul antrenamentului și scade greutate de lichid pierdut în timpul sesiunii de sport. Acest calcul funcționează dacă temperatura ambientală este normală. Rata de transpirație se poate schimba o dată cu temperatura.

Ce lichide să consumi pentru a te hidrata când faci sport?

Singurul lichid care hidratează în adevăratul sens al cuvântului și ajută organismul se se restabilească dacă este deshidratat este apa. Totuși, nu orice tip de apă este sigur pentru consum. Unele pot reprezenta un real risc pentru sănătate, de aceea este recomandat să alegi o sursă de apă curată, sigură și cu proprietăți benefice corpului tău.

Spre exemplu, apa de la robinet poate aduce în organism impurități, sedimente și urme de rugină captate de pe țevile de alimentare ori reziduuri de clor și alte substanțe folosite în sistemul de epurare și tratare a apei municipale. Nici apa îmbuteliată nu este o variantă recomandată, deoarece poate conține urme de microplastic, este o apă intens tratată și procesată și poate avea o compoziție chimică neconformă standardelor de calitate impuse național și internațional.

Apa recomandată de noi care are beneficii pentru organismul tău, te hidratează corespunzător și este curată și sigură pentru consum este apa antioxidantă microstructurată generată de ionizatoarele de apă de la GoostoMix

Ionizatoarele noastre de apă sunt singurele dispozitive care furnizează o apă cu proprietăți îmbunătățite, mai exact capacitate de antioxidare și hidratare în profunzime, alături de un pH ușor alcalin cu 3 niveluri (8,5, 9 și 9,5), fiind o apă care te energizează și îți schimbă starea organismului după ce o consumi regulat.

Cumpără un ionizator de apă și ai la dispoziție apă de băut antioxidantă și microstructurată atunci când faci sport!

De ce să bei apă antioxidantă și microstructurată de la ionizator când faci sport?

Această apă este ideală pentru consum în orice moment al zilei dar și atunci când faci sport deoarece:

 • este curată. Ionizatorul captează apa din țevile de alimentare racordate la rețeaua municipală, o filtrează și abia după aceea o trece prin sistemul său intern prin care o ionizează;
 • este antioxidantă. În urma ionizării apa de băut capătă o concentrație însemnată de Hidrogen Molecular, cel mai eficient și puternic antioxidant cunoscut. Acesta neutralizează radicalii liberi periculoși din organism, atomi care provoacă degenerare celulară și îmbătrânire prematură. Consumând antioxidanți îți protejezi sănătatea, astfel că această apă vine ca un plus de antioxidanți pentru organismul tău;
 • este restructurată. Apa ionizată capătă o structură microcluster datorită căreia reușește să pătrund adânc în celule și țesuturi, hidratând în profunzime.

Află mai multe despre apa noastră ionizată de la consultanți! Programează un demo gratuit pe goostomix.ro și vino să descoperi cum îți schimbă viața ionizatoarele de la noi!

Care sunt momentele ideale să te hidratezi când faci sport?

Activitățile fizice supun corpul unui efort mai mare decât de obicei, fapt semnalat prin creșterea numărului de bătăi ale inimii, creșterea temperaturii corpului, instalarea unei stări de alertă și alte simptome ce se manifestă diferit în funcție de frecvența antrenamentelor și rezistența ta fizică. 

Ce este important de subliniat este că hidratarea este una dintre prioritățile de avut în vedere atunci când faci sport, pentru a te asigura că organismul tău face față schimbărilor instalate odată cu începerea sesiunii de efort fizic.

American Council on Exercise (ACE), cea mai importantă organizație de certificare a antrenorilor profesioniști și de sănătate pentru organizații nonprofit, recomandă sportivilor să consume aceste cantități de apă:

 • 0,6 litri cu două până la trei ore înainte de începerea exercițiului;
 • 0,2 litri înainte de antrenament sau în timpul încălzirii;
 • 0,2-0,3 litri la fiecare 10-20 de minute trecute din timpul antrenamentului;
 • 0,2 litri la 30 de minute după terminarea antrenamentului.

Ține cont că aceste cantități sunt estimative și se potrivesc pentru o persoană cu o greutate normală în condiții de efort fizic moderat. În funcție de tipul de antrenament, rata de transpirație și condițiile meteo este posibil să ai nevoie de mai multă apă, astfel că trebuie să te adaptezi ținând cont de nevoile tale.

Identificăm astfel 3 momente cheie în care trebuie să te hidratezi când faci sport, pe care ți le prezentăm în continuare.

Hidratează-te corespunzător înainte să faci sport

Înainte de începerea antrenamentului, a sesiunii de sport sau a jocului sportiv pe care îl practici este important să fii corect hidratat, deoarece un organism deshidratat care practică sport poate fi pus în pericol de:

 • creșterea rapidă a temperaturii corpului;
 • creșterea volumului de muncă al inimii.

Testează concentrația urinei pentru a te asigura că ești bine hidratat și consumă apa noastră ionizată pentru că intră rapid în celule și țesuturi datorită structurii sale microcluster.

Adaptează-te în funcție de factorii la care ești supus atunci când vine vorba de hidratare! Astfel, dacă știi că urmează să faci sport într-o zi călduroasă, este posibil să fie nevoie să consumi mai multă apă decât dacă ai desfășura activități fizice într-o zi cu temperatură moderată.

Bea suficientă apă în timpul activității fizice

Ia mereu o sticlă cu apă la tine când faci sport! Fie că urci pe munte, mergi să alergi sau pleci la sală, sticla cu apă trebuie să fie mereu la îndemână. Dacă vrei să profiți de beneficiile apei ionizate când faci sport, colecteaz-o într-un recipient de sticlă și ai grijă să nu o agiți. Astfel, ea își poate păstra proprietățile până la 48 de ore.

Cantitatea de apă pe care este indicat să o consumi în timpul activității fizice depinde de cât transpiri și de cât timp faci mișcare, așa că adaptează-te cerințelor corpului tău și oferă-i apă atunci când simți că are nevoie. Consumând apa noastră ionizată în timpul antrenamentelor sportive îți crește nivelul de energie și ești mai concentrat la activitatea pe care o faci!

Consumă apă după terminarea activității sportive

După ce munca grea a fost terminată, organismul are nevoie să își reumple depozitele de lichide pentru a ajuta mușchii să se refacă. Ai grijă la tentații și optează întotdeauna să bei apă, renunțând la alte băuturi cu îndulcitori sau care promit că te ajută să te refaci după sport. 

Așa-numitele băuturi cu vitamine pentru sportivi conțin adesea zahăr, astfel că în loc să te hidratezi, introduci în organism o cantitate însemnată de îndulcitori care îți oferă energie pe moment, însă fără beneficii pe termen lung. 

Totuși, în unele situații, la sportivii care au antrenamente intense ce presupun depunerea unui efort fizic însemnat, băuturile speciale pentru sportivi le pot fi de folos deoarece conțin carbohidrați și electroliți (precum sodiu, potasiu și magneziu) care sunt pierduți prin transpirație. Pentru sportivi recomandările trebuie să vină din partea antrenorilor și persoanelor calificate.

Dacă tu faci sport la o intensitate ușoară, apa este suficientă pentru a te hidrata. Asigură-te că bei o apă curată și care hidratează corpul suficient. Apa ionizată recomandată de noi poate fi soluția ideală pentru tine.

Achiziționează-ți acum un ionizator de la GoostoMix și plătești la preț de producător!

Consumă apă ionizată atunci când faci sport!

Activitățile fizice sunt parte a unui stil de viață sănătos, la fel ca hidratarea corespunzătoare și alimentația echilibrată. Atunci când faci sport, organismul are nevoie de apă pentru a regla temperatura corpului, însă și pentru a regla alți parametri ai corpului, de aceea îți recomandăm să consumi apa generată de ionizatoarele de la GoostoMix, o apă care hidratează rapid și în profunzime, oferind corpului un boost de energie!

Ionizatoarele de apă de la noi sunt dispozitive performante care generează 5 tipuri de apă cu 7 niveluri diferite de pH, fiecare tip de apă având multiple utilități:

 • apa ionizată microstructurată și antioxidantă de băut este și apă pentru gătit;
 • apa pentru înfurmusețare este și o soluție eficientă în lustruirea geamurilor;
 • apa Clean cu pH neutru recomandată pentru bebeluși este și apă potrivită pentru udarea plantelor care preferă un mediu neutru din punct de vedere al alcalinității;
 • apa degresantă BIO de uz casnic este și soluție care scoate chimicalele de pe alimente;
 • apa dezinfectantă BIO de uz extern este atât dezinfectant pentru suprafețe cât și pentru mâini.

Sistemele noastre de ionizare sunt aparate utile care oferă alternative naturale ce înlocuiesc multe dintre produsele din comerț (apa îmbuteliată, cosmetice, produse de curățenie și de dezinfectare). Investiția într-un ionizator de apă este o investiție în sănătatea ta și, în plus, cheltuiala se amortizează în timp fiindcă vei fi scutit de cumpărarea a zeci de produse din supermarketuri.

Comandă-ți și tu unul dintre cele 5 modele de ionizatoare de apă și hidratează-te corect și cu apă potrivită organismului!

Surse:

 

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!