Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

De ce să introduci fructele de acai în alimentația ta, un superaliment cu o mulțime de beneficii

De ce să introduci fructele de acai în alimentația ta, un superaliment cu o mulțime de beneficii

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Antonia, vegetariană creativă

Un stil de viață sănătos se obține, în primul rând, printr-o alimentație potrivită. Când vine vorba despre ce mâncăm, este important să ne gândim la efectele pe termen lung pe care alimentația le are asupra organismului. Fructele sunt o sursă importantă de energie, iar dacă alegi să consumi fructe din categoria superalimentelor, îi faci corpului tău o surpriză plină de beneficii.

Fructele de acai sunt produse de o specie de palmieri originari din America de Sud, în special în Brazilia, Ecuador și Columbia, țări pe care se întinde Pădurea Amazoniană. Cresc în jurul unor ramuri lungi, de aceea există impresia că se aseamănă unor lacrimi. Sunt fructe de dimensiuni mici, rotunde, fiind confundate uneori cu afinele. Sunt, însă, mai închise la culoare și mult mai mici. Miezul are o culoare gălbuie, iar în mijloc au o singură sămânță.

Beneficiile fructelor de acai pentru organism

Ceea ce le deosebește de alte fructe sunt proprietățile lor antioxidante și cantitatea ridicată de acizi grași, înscriindu-se astfel în categoria superalimentelor. Fructele de acai asigură o cantitate optimă de nutrienți pentru o persoană adultă, fiind potrivite pentru o gustare sănătoasă.

100 g de fructe de acai conține, potrivit

USDA, aproximativ:

 • 70 kcal,
 • 5 g grăsimi,
 • 1,5 g grăsimi saturate,
 • 4 g carbohidrați,
 • 2 g fibre,
 • vitamina A – 15% din aportul zilnic de referință,
 • calciu – 2% din aportul zilnic de referință.

Ele conțin și alte minerale importante, precum Magneziu, Potasiu și Fosfor.

Fructele de acai sunt sursă zilnică de antioxidanți

Nivelul ridicat de antocianină, care oferă culoarea violet a fructelor, acționează ca antioxidant în organism, împiedică radicalii liberi să afecteze pielea, dinții și părul și previne apariția unor boli oculare. Oxidarea apare din cauza poluării, a expunerii la soare, a fumatului și are drept consecință apariția ridurilor la nivelul feței și gâtului. Antioxidanții previn acest proces, și chiar apără organismul de complicații ce pot apărea din cauza radicalilor liberi.

Grăsimi mononesaturate, sănătoase pentru corp, se regăsesc și în aceste fructe minune – superalimentul acai

Printre nutrienții necesari organismului se numără grăsimile, importante pentru menținerea energiei și protejarea organelor vitale. Fructele de acai conțin grăsimi sănătoase, de aceea pot fi adăugate în regimul alimentar în locul grăsimilor saturate și trans, care sunt dăunătoare organismului dacă sunt consumate în cantități mari.

Pe lângă acestea, ele au în componență Omega 3, Omega 6 și Omega 9, ce fac parte din categoria grăsimilor polinesaturate. Consumate în cantități potrivite și în detrimentul grăsimilor saturate, acestea pot reduce nivelul de colesterol.

Fructele de acai întăresc sistemul imunitar

Cantitatea de vitamine și antioxidanți pe care le conțin fructele de acai, esențială în lupta împotriva răcelilor și gripelor, fac din acestea un aliment de nelipsit din bucătăria ta, oferind organismului energie și un efect antibacterian. Consumate la o gustare, fructele de acai asigură necesarul de nutrienți și sunt binevenite în detrimentul dulciurilor sau snack-urilor din comerț.

Fructele de acai se găsesc și în varianta uscată și pot fi folosite cu succes la ceaiuri. Pe lângă lupta împotriva bacteriilor, ceaiul ajută digestia.

Somn liniștitor datorită fructelor de acai

Aminoacizii din aceste fructe relaxează mușchii din corp, rezultând un somn odihnitor, iar conținutul de carbohidrați și vitamina B stimulează producerea serotoninei, un neurotransmițător necesar circulației informației de la creier la celelalte organe în mod corespunzător.

Ia o gustare sănătoasă cu 1-2 ore înainte de masa de seară, formată dintr-un mix de fructe de acai și fructe de pădure sau servește un ceai cald înainte de culcare și vei avea un somn liniștit.

Rețete delicioase cu fructe de acai

Pentru diversificarea meniului zilnic, poți opta pentru introducerea fructelor de acai în gustări sau preparate cu fructe. Câteva variante de a consuma fructele sunt:

 • smoothie sănătos – poți adăuga fructe de acai într-un smoothie cu fructe de pădure, folosind fructe înghețate sau proaspete. Pentru o consistență mai lichidă poți pune și lapte.
 • mic dejun cu fulgi de ovăz și fructe – așază straturi de fulgi de ovăz, iaurt și fructe într-un pahar și poți lua o masă delicioasă cu un plating demn de fotografiat.
 • prăjitură cu fructe – poți alege să pui într-un aluat de prăjitură fructe de acai întregi sau poți face un sirop pe care să-l folosești la cremele pentru prăjituri.
 • dulceață – fructele de acai pot fi folosite chiar și pentru dulceață, perfectă pentru a umple clătitele pufoase. Ele pot fi adăugate și în dulceața cu afine sau cu fructe de pădure.

Modalități de consum al fructelor de acai

Fructe proaspete, congelate, pudră sau suc?

Fructele de acai se găsesc în supermarket-uri în diverse forme, în funcție de modul în care urmează să le folosești.

1. Fructe de acai proaspete și congelate

Pot fi folosite la prăjituri și smoothie-uri, oferind o culoare vibrantă și o aromă intensă.

2. Pudră de acai

Este perfectă pentru shake-uri sau poate fi pusă într-un pahar cu apă pentru a-i da un gust plăcut. De asemenea, poate fi folosită pentru ceai, alături de fructe de acai uscate.

Nutrienții se păstrează în orice formă, fie că fructele sunt uscate sau congelate.

3. Fructe de acai sub formă de ulei

Acesta are o întrebuințare cosmetică. Este obținut prin presarea la rece a fructelor și are efecte antiinflamatoare și regeneratoare asupra pielii.

Alimentele sănătoase trebuie introduse în orice dietă

Fructele de acai sunt o sursă bogată de nutrienți și vitamine, cu beneficii pentru sănătatea organismului. Un stil de viață sănătos presupune o conduită alimentară echilibrată, din care fructele nu trebuie să lipsească. Pentru a menține un echilibru în organism este necesar să consumi orice aliment în cantități moderate, inclusiv fructele de acai.

Consumă o porție optimă de fructe de acai, iar beneficiile acestui superaliment nu vor întârzia să apară.

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!