Cuprins
Cartofii au o reputație nu prea fericită și mulți oameni îi evită din această cauză. Nu rar este specificat faptul că nu sunt sănătoși și că este mai bine să fie evitați.
Nimic mai greșit!
Aceste zvonuri despre cartofi au pornit de la simplul fapt că mulți îi preferă prăjiți și în cantități mari.
Iar când un aliment este consumat prea des și nu lasă loc altor bunătăți să ofere corpului nutrienți, acesta într-adevăr devine de evitat, oricare ar fi el.
Cât despre prăjit… E bine de știut că ei se pot găti imediat la aburi folosind robotul multifuncțional de gătit și sunt extrem de delicioși. Nu există nici măcar un motiv pentru a alege o metodă nesănătoasă de gătit.
În cazul în care vrei să obții un gust asemănător cu cel pe care îl au cartofii la tigaie, poți oricând să îi coci în cuptor.
Pune-i într-o tavă tăiați felii, ai grijă să nu se atingă și stropește-i cu puțin ulei. Adaugă condimentele preferate. Pentru o textură minunată, gătește-i puțin în Varoma înainte.
Acum că am eliminat unul dintre cele mai populare mituri și am văzut cum trebuie gătiți, hai să vedem ce beneficii are consumul de cartofi.
Avantajele consumului de cartofi
🥔 Sucul crud de cartofi este folosit pentru tratarea acidității gastrice.
🥔 Cartofii contribuie la sănătatea oaselor, fiind bogați calciu, magneziu și zinc.
🥔 Cartofii sunt o sursă bună de carbohidrați.
🥔 Potasiul, vitamina C şi vitamina B6 prezente în cartofi mențin sănătatea organismului.
🥔 Lipsa colesterolului din cartofi contribuie la sănătatea inimii.
🥔 Cartofii sunt o sursă de energie alimentară, împărțind clasamentul cu orezul și grâul.
Ce textură au și cum pot fi folosiți cartofii albi
Cartofii albi au coaja subțire, un miez puțin dens și o textură cremoasă după gătire. Sunt buni pentru tocănițe, salate, fierți și gătiți la abur.
Ce textură au și cum pot fi folosiți cartofii mov
Cartofii mov au coaja puțin mai dură față de cei albi și un miez făinos și umed.
Se pot consuma cu succes în salate sau copți pe grătar ori în cuptor.
Ce textură au și cum pot fi folosiți cartofii roșii
Cartofii roșii au un înveliș puțin mai dur decât cel al cartofilor albi și o textură ușor aerată, cremoasă, după gătire. Sunt buni în supe, ciorbe, tocănițe și piure.
Ce textură au și cum pot fi folosiți cartofii dulci
Cartoful dulce are un înveliș dur și o textură catifelată după gătire. Se potrivește perfect în salate și este bun copt și gătit la aburi. Se poate pasa pentru piureuri delicioase.
Ce textură au și cum pot fi folosiți cartofii noi
Cartofii noi au un înveliș fin care nu necesită îndepărtare, ci doar spălare și o textură ceroasă. Sunt buni fierți, la abur și copți la cuptor.
Cartofii nu trebuie lăsați deoparte atunci când vine vorba de un meniu variat. Consumă-i fără să faci exces și gătește-i cât se poate de sănătos, iar corpul tău va beneficia de o mulțime de nutrienți.