Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Câte grame trebuie să aibă o porție de mâncare

Câte grame trebuie să aibă o porție de mâncare

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

Îți place să mănânci sănătos, iar cu un robot multifuncțional de bucătărie la îndemână nu este deloc greu să prepari cât ai zice vitamine o porție de legume. Însă pe lângă un meniu variat, ai nevoie și de porții pe măsura ta pentru a putea spune că mănânci corect.

Acestea fiind spuse, hai să vedem cât de mare trebuie să fie o porție de bunătate.

Ține minte totuși că informațiile sunt estimative, iar gramajul perfect se calculează în funcție de vârstă, sex, greutate și activitatea fizică pe care o ai zi de zi. 

Orez sau paste 

O porție de orez sau paste gătite constă în aproximativ jumătate de cană, cât încape într-un pumn deschis. Sau între 100 g și 150 g.

Pâine

Într-o zi poți consuma cu încredere 100 g – 150 g de pâine integrală dacă efectuezi și exerciții fizice. Încearcă să mănânci maxim o felie de pâine la o masă (aproximativ 40 g).

Cartofi

O porție de cartofi este compusă din 4 mici sau 2 de mărime medie. În cazul piureului, poți măsura o jumătate de cană sau aproximativ 100 g. 

Cereale, ovăz și musli

Un sfert de cană de ovăz uscat sau 60 g – 80 g reprezintă cantitatea ideală pentru a pregăti o porție delicioasă de terci la aparatul de gătit.

Pentru cereale și musli neîndulcit, porția ideală este de 100 g. 

Lactate, brânzeturi

O porție de iaurt simplu constă în 125 g, iar una de brânză proaspătă este de aproximativ 100 g. O porție de brânză maturată se poate rezuma la 30 g, având un conținut ridicat de grăsimi.

Fructe 

O porție de fructe ideală este de aproximativ 125 g, iar zilnic sunt recomandate 2 sau 3 porții. 

În cazul sucurilor de fructe, aproximativ 200 g poate să reprezinte una dintre gustările zilei.

Legume gătite

Fie că sunt sub formă de piure sau mâncare de legume gătită la dispozitivul multifuncțional de bucătărie, încearcă să păstrezi o porție la maxim 100 g sau jumătate de cană.

Carne 

Porțiile recomandate sunt de 100 g pentru pui, vită sau porc, iar în cazul peștelui, o masă poate să conțină până la 200 g de pește gătit. 

Ulei și zahăr

O porție de mâncare poate să conțină o lingură de ulei sau o linguriță de unt. În cazul unei porții de ceva dulce, zahărul poate să își facă loc dacă încape într-o linguriță.

Băuturi 

În materie de lichide, o porție constă în aproximativ: 

  • 50 g tărie,
  • 150 g vin,
  • 150-200 g smoothie,
  • 150-200 g lapte.

O nutriție corectă 

Combină porțiile de mai sus și împarte-le în mic dejun, prânz, cină și două gustări, adaugă minim 30 de minute de exerciții fizice zilnic și astfel te vei putea bucura de toate bunătățile fără să îți faci griji pentru greutatea ta. 

O alimentație sănătoasă constă în alegerea alimentelor, modul în care le gătești, cantitatea lor și este susținută de un stil de viață activ. 

În cazul în care vrei să măsori cantitățile de mâncare și nu ai robotul de gătit lângă tine, poți aproxima cu ajutorul mâinii: o porție de legume încape într-un pumn deschis, iar una de carne este aproximativ de mărimea palmei, fără degete. 

Cantitățile sunt aproximative, iar porția ideală variază de la o persoană la alta. Alege să nu mănânci mai mult decât ai nevoie și gătește cât mai sănătos! 

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!