Ce este echilibrul alimentar?
O alimentație echilibrată nu este o dietă! Este foarte important să înțelegi că mâncatul sănătos nu trebuie să fie restrictiv și greu. Echilibrul nutrițional înseamnă că trebuie să incluzi în alimentația ta substanțe nutrivite și vitamine cât mai variate, pe care le obții dintr-o listă variată de ingrediente. Atenție! Nu trebuie să le gătești și să le consumi pe toate în același timp.
Excesele cantitative și cele calorice sunt inamicul direct al unei alimentații echilibrate și este indicat să le eviți. Consumă doar cât ai nevoie, și dacă este posibil, calculează cantitățile porțiilor, iar când vine vorba de preparate bogate în calorii, încearcă să le consumi rar și cât mai puțin.
Nutriție pe scurt
Organismul tău are nevoie de “combustibil” pentru a funcționa în parametri normali, pentru a se regenera și pentru a combate stresul la nivel organic. Acest combustibil este reprezentat de un complex de substanțe nutritive, minerale și vitamine esențiale. Unele dintre cele mai importante elemente ale unei alimentații echilibrate sunt:
- Calciul – este esențial pentru sistemul osos și muscular. O cantitate considerabilă de calciu se găsește în produsele lactate precum brânză, iaurt și lapte dulce, care are aproximativ 125mg/100ml. O cantitate mai mică de calciu se găsește în fructe și legume.
- Fibrele – au valoare nutritivă de importanță generală, reglează tranzitul intestinal și îl ferește de diferite afecțiuni corelate. Ele se obțin din plante, legume, fructe și produse cerealiere.
- Proteinele – sunt un macronutrient esențial pentru creșterea în masa musculară. Acestea se găsesc în mod obișnuit în carne. Este recomandat ca proteina să reprezinte 10-35% din caloriile zilnice.
- Magneziul – este esențial pentru oase și sistemul imunitar.
- Vitamina E – antioxidant esențial.
- Vitamina C – esențială pentru sistemul imunitar.
- Vitamina A și carotenii – esențiali pentru vedere.
- Potasiul – esențial pentru activitatea nervoasă și musculară.
Include în alimentația ta săptămânală fructe și legume, amidonoase, leguminoase, pește, carne roșie, carne de pasăre, ouă, produse lactate integrale și grăsimi vegetale și animale. Astfel îți vei asigura un aport de substanțe nutritive variat și echilibrat, iar organismul tău va extrage și va procesa ce are nevoie.
Gătește rapid și ușor și bucură-te de tot ceea ce are de oferit mâncarea. Consumă cantități optime la fiecare masă și împarte totul cu cei dragi.