Cuprins
- Ce reprezintă expunerea la soare?
- Care sunt riscurile expunerii îndelungate la soare?
- Care sunt beneficiile expunerii la soare?
- Care este legătura dintre expunerea la soare și serotonina?
- Cum ne protejăm de razele soarelui? Prevenție și protecție.
- Care sunt cele mai comune mituri despre expunerea la soare?
- Bucură-te de soare, în siguranță!
- Surse de informare pentru articol:,
Rise and shine! Sezonul cald se apropie cu pași rapizi și abia așteptăm să ne bucurăm de tot ceea ce ne oferă acesta. Zilele călduroase petrecute afară, concediile și mersul la plajă sunt lucruri care ne încântă pe majoritatea dintre noi. Indiferent de relația pe care o avem cu soarele - dacă îl iubim sau nu - este important să cunoaștem atât riscurile, cât și avantajele pe care expunerea la soare le aduce în viața noastră.
Ce reprezintă expunerea la soare?
Soarele emană anumite raze ce se transformă în lumină, ce pot fi atât benefice pentru organism, cât și dăunătoare, în cazul în care nu ne protejăm corespunzător. Aceste raze sunt cunoscute sub numele de ultraviolete (UV) și sunt împărțite în mai multe tipuri, în funcție de lungimea de undă:
- razele UVA sunt cea mai cunoscută formă de expunere solară și pot afecta ADN-ul celulelor pielii. De asemenea, contribuie la apariția unor tipuri de cancer de piele,
- următoarele în listă sunt razele UVB, mai puternice decât razele UVA. La rândul lor, afectează ADN-ul celulelor pielii, reprezintă elementul responsabil pentru arsurile solare și pot cauza cancer de piele,
- cele mai periculoase sunt razele UVC, raze de care, din fericire, suntem feriți datorită faptului că stratul de ozon al pământului le blochează.
Deși oamenii nu pot vedea cu ochiul liber, razele ultraviolete ajung să penetreze pielea. Aceasta are un strat exterior, numit epiderma și un strat interior, numit derma, unde sunt localizate vasele de sânge și nervii. Celulele epidermei sunt sunt cele ce conțin melanina, astfel:
- oamenii cu mai puțină melanină se ard mai repede din cauza soarelui (cei cu pielea mai deschisă la culoare);
- cei cu un nivel mai mare al melaninei se ard mai greu (cei cu pielea mai închisă la culoare).
Melanina este responsabilă pentru protecția pielii și pentru crearea vitaminei D. În momentul în care corpul se protejează de razele UV, se închide la culoare și astfel este creat bronzul. O expunere îndelungată la soare permite razelor UV să penetreze pielea, ajungând în stratul ei interior. Astfel, se produc arsurile solare, ce prezintă următoarele simptome:
- roșeață,
- durere a pielii,
- mâncărime și senzație de piele strânsă,
- deshidratare,
- descuamare a pielii.
Care sunt riscurile expunerii îndelungate la soare?
Așa cum echilibrul este benefic în toate planurile vieții noastre, așa este cazul și atunci când ne referim la expunerea la soare. Există o serie de riscuri cu care ne putem confrunta în momentul în care petrecem prea mult timp în razele soarelui și este folositor să le cunoaștem, pentru a le putea preveni. Pielea poate fi afectată astfel:
- îmbătrânire prematură, linii fine și riduri vizibile;
- pistrui;
- expunerea venelor;
- pigmentare și decolorare a pielii;
- posibilitatea pierderii elasticității pielii.
Care sunt beneficiile expunerii la soare?
Soarele ne oferă o varietate de beneficii, dacă știm să ne bucurăm de el cumpătat. Este util să le cunoaștem pentru a putea profita de această resursă pe care putem ajunge deseori să o trecem cu vederea. Așadar, enumerăm mai jos câteva dintre acestea.
- Întărește oaselele – expunerea la soare activează în organism crearea vitaminei D. Această vitamină joacă un rol important în sănătatea oaselor. Nivelurile scăzute ale vitaminei D pot produce afecțiuni precum osteoporoza și osteomalacia,
- Vindecă anumite afecțiuni ale pielii – expunerea la soare poate preveni anumite afecțiuni precum psoriazisul, eczema, icterul și acneea.
Care este legătura dintre expunerea la soare și serotonina?
Expunerea scăzută la soare a fost asociată și cu scăderea nivelului serotoninei, fapt care poate duce la stări depresive puternice. Efectele serotoninei sunt declanșate de lumina soarelui care pătrunde prin ochi. Aceasta acționează asupra anumitor zone speciale din retină, care declanșează eliberarea serotoninei. Așadar, este mai probabil ca acest tip de depresie să fie experimentat pe durata iernii, atunci când zilele sunt mai scurte sau în zonele în care lumina soarelui este prezentă o perioadă scurtă din zi.
Unul dintre principalele tratamente pentru depresia sezonieră este terapia cu lumină, cunoscută și sub numele de fototerapie. Se poate obține o cutie de terapie cu lumină care se poate păstra acasă. Aceasta imită lumina naturală a soarelui, stimulează creierul să producă serotonină și reduce excesul de melatonină.
Sănătatea ta mintală este importantă. Discută cu un specialist dacă treci prin momente dificile!
Cum ne protejăm de razele soarelui? Prevenție și protecție.
Există numeroase modalități prin care ne putem proteja de razele ultraviolete. Astfel, ceea ce putem face pentru a preveni astfel de afecțiuni este purtarea unor obiecte vestimentare ce oferă protecție împotriva soarelui, a unei pălării, a ochelarilor de soare și cel mai important, a loțiunii cu factor de protecție solară. Iată care sunt motivele pentru care fiecare dintre noi ar trebui să folosim!
- Reduce riscul arsurilor solare. În momentul în care pielea este expusă în mod repetat la acest gen de arsuri, deteriorarea pielii poate cauza cancer de piele, riduri premature și alte tipuri de probleme ale pielii. În astfel de cazuri, este important să consultăm un dermatolog pentru a preveni orice posibile afecțiuni de acest gen.
- Previne semnele de apariție ale îmbătrânirii. Expunerea repetată la soare afectează colagenul și celulele pielii. De-a lungul timpului, acest fapt poate aduce semne premature ale îmbătrânirii precum riduri și linii fine.
- Reduce riscul apariției cancerului de piele. Folosirea frecventă a loțiunii cu factor de protecție este cea mai bună modalitate de a preveni apariția cancerului de piele.
- Previne decolorarea pielii.
- Reduce inflamația. În momentul în care pielea este expusă la razele UV fără a fi protejată, astfel de inflamații și dureri nu întârzie să apară. Acest lucru poate fi în mod special deranjant pentru persoanele care se confruntă cu psoriazis sau rosacea.
Dacă vrei să cunoști modalitatea prin care să alegi loțiunea potrivită pentru tine, venim în întâmpinarea ta cu câteva sfaturi orientative.
- Pentru a fi cu adevărat protejat, recomandarea este să folosești cel puțin un SPF 30.
- Pentru ca pielea să fie protejată de ambele tipuri de radiații, trebuie să folosești un produs cu protecție solară pe care să scrie „protecție cu spectru larg”.
- Factorul de protecție solară blochează radiațiile UVB în proporție de 93%. Dacă în mod normal pielea ar fi arsă după 10 minute de expunere la soare pe durata zilei, în momentul în care se utilizează protecție solară 15, pielea este protejată de 15 ori mai mult, adică se va arde după 150 de minute. Bineînțeles, durata variază în funcție de anumiți factori: culoarea pielii tale, altitudinea, intensitatea radiațiilor. SPF 30 oferă protecție în proporție de 97%, iar SPF 50 oferă protecție de 99%.
Care sunt cele mai comune mituri despre expunerea la soare?
Îți prezentăm în continuare mituri demontate despre efectele expunerii la soare, folosirea loțiunii cu factor de protecție solară și a soluțiilor pentru bronzare.
- Doar razele UVA ale soarelui pot produce cancer – MIT! adevărul este că expunerea prelungită la oricare dintre tipurile de raze solare au potențial de a dezvolta cancer de piele.
- Folosirea păturilor de bronzare este mai sigură comparativ cu expunerea la soare – MIT! Aceste tipuri de pături sunt clasificate cu potențial cancerigen.
- Este important să ții cont de posibilele riscuri ale expunerii la soare doar mai târziu de 30 de ani – MIT! Majoritatea problemelor cauzate de expunerea la soare se întâmplă în jurul vârstei de 18 ani.
- Afecțiunile cauzate de expunerea la soare nu pot fi prevenite – MIT! Există numeroase metode prin care ne putem proteja de razele soarelui, precum purtarea protecției solare.
Bucură-te de soare, în siguranță!
Expunerea la razele soarelui poate fi unul dintre cele mai benefice și la îndemână tratamente pe care le putem face, dar poate fi și unul dintre cele mai dăunătoare dacă nu știm să ne protejăm corespunzător.
Așadar, bucură-te de soare folosind loțiune cu factor protecție solară corespunzătoare, evită expunerea între orele 10:00 – 16:00 și informează-te despre toate tipurile de efecte pe care razele soarelui le aduc în viața noastră.
Surse de informare pentru articol:,
- https://www.healthline.com/health/depression/benefits-sunlight
- https://www.llcheongskin.com/media/the-effects-of-sun-exposure.html
- https://familydoctor.org/effects-early-sun-exposure/
- https://www.consumerreports.org/health-wellness/sun-exposure-health-benefits/
- https://dermahealthinstitute.com/blog/whats-so-bad-about-the-sun/
- https://selecthealth.org/blog/2020/07/7-health-benefits-of-sunlight
- https://www.communityaccessnetwork.org/four-advantages-and-four-disadvantages-to-sun-exposure/