Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cât de nocive sunt substanțele chimice din cosmeticele din comerț și cum să le eviți

Cât de nocive sunt substanțele chimice din cosmeticele din comerț și cum să le eviți

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Ioana, mămică de profesie

Tenul și pielea corpului sunt zone sensibile, ce reacționează imediat dacă intră în contact cu produse cu un conținut nefavorabil. Atunci când îți alegi produse de îngrijire sau de machiaj, trebuie să știi și riscurile la care te expui. Pentru ca acestea să ajungă la o formulă stabilă, care să fie valabilă câteva luni bune și să fie și utile pentru piele înseamnă că vor avea în componență substanțe care să le ajute în acest sens, însă dezavantajul este că sunt de cele mai multe ori toxice.

Pielea ta merită cea mai delicată îngrijire, de aceea este indicat să alegi cu atenție produsele pe care ți le pui pe față și pe corp pentru a evita apariția unor afecțiuni de piele. Optează pentru variante naturale, făcute acasă, care conțin doar ingrediente sigure și au factor de risc redus la minimum.

Ce ingrediente nocive se află în cosmeticele cumpărate?

Dacă ți se pare că atunci când citești conținutul unei creme te întorci în timp la orele de chimie, atunci îți poți da seama cu ușurință că tot ce se află acolo sunt, de fapt, substanțe formulate special pentru a îndeplini anumite funcții ale produsului. În lista de ingrediente se află elemente ce pot fi periculoase în contact cu pielea, lăsând semne și alte probleme în spate după ce le-ai utilizat.

Cremele, gelurile, produsele de machiaj și cele de curățare sunt aproape nelipsite din rutina oricărei femei. Scopul lor principal este să ajute pielea, să o hidrateze, să îi ofere substanțe nutritive pentru a arăta cât mai bine, ori să înfrumusețeze și să pună accent pe trăsăturile care îți plac cel mai mult la fața ta. Acest scop poate fi îndeplinit de produsele din comerț, însă cu riscul de a dezvolta iritații la unele ingrediente. Pentru ca produsul să fie cel puțin eficient, are nevoie de câteva substanțe care să îi confere textura, vâscozitatea, mirosul și care să îl păstreze pentru o perioadă lungă de timp la aceeași calitate.

Alege produse pe bază de apă sau ulei, în funcție de tipul tău de ten

Fiecare tip de ten are caracteristici diferite, ce trebuie cunoscute pentru a putea alege produsele potrivite. Cea mai importantă trăsătură este nivelul de hidratare al pielii.

Astfel, te poți înscrie într-una dintre următoarele categorii:

  • ten uscat – are nevoie de mai multă hidratare sau de mai multe uleiuri pentru a deveni mai elastic și să nu se mai exfolieze atât de des. Sunt recomandate produsele nutritive sigure, pentru că este un ten predispus sensibilității;
  • ten normal – este, de obicei, un ten fără probleme, are un nivel optim de apă și uleiuri și are un aspect ferm și curat;
  • ten gras – este uleios fie pe toată suprafața fie doar în zona T, adică frunte, nas, bărbie (în acest caz tenul este mixt, fiindcă celelalte zone sunt uscate sau normale). Cauza pentru care secreția de uleiuri este ridicată este o hidratare necorespunzătoare. Pielea are tendința de a secreta mai mult ulei și este predispusă acneei și punctelor negre.

Atunci când citești lista de ingrediente trebuie să știi ce produs să alegi:

  • pentru tenul gras și mixt ai nevoie de produse pe bază de apă, care să nu încarce mai mult pielea cu uleiuri;
  • pentru tenul uscat este indicat să folosești produse pe baza de ulei, fiind hidratate;
  • pentru pielea normală poți alege aproape orice produs. Totuși, aceste tipuri de ten pot fi sensibile și ușor iritabile, iar produsele din comerț nu sunt sigure pentru ele. 

Vei vedea în cele ce urmează ce îți pui, de fapt, pe ten.

Ingredientele care fac un produs să fie eficient, adesea toxice

Un produs pentru hidratare promite refacerea țesutului și un aspect frumos al pielii, produsele antirid asigură stimularea producției de colagen și obținerea unui ten elastic iar cele pentru exfoliere se angajează să îndepărteze celulele moarte de pe stratul cornos.

Ingredientele care asigură îndeplinirea acestor funcții sunt, de cele mai multe ori, chimicale iritante:

  • hidratarea este obținută din adăugarea unor ingrediente precum parafina și siliconii grași, care sunt obținute din prelucrarea țițeiului. Pot bloca porii feței și să ducă la apariția comedoanelor din cauză că pielea nu poate să respire. Aceste ingrediente sunt folosite în produsele din comerț fiindcă sunt mai ieftine, însă pot fi înlocuite cu produse naturale, precum uleiurile din plante;
  • substanțele active din cosmeticele din comerț sunt de obicei sintetice și pot cauza alergii, deși ele sunt menite să acționeze asupra unei probleme de sănătate a tenului, precum reducerea hiperpigmentării sau refacerea țesutului;
  • nanomaterialele sunt materii insolubile care stau pe piele până când le îndepărtezi cu un gel de curățare sau apă demachiantă și sunt folosite pe post de conservanți, coloranți și filtre UVi;
  • emulsifianții slăbesc pielea și o fac mai vulnerabilă la absorbția substanțelor nocive, dar sunt folosiți pentru a lega substanțele apoase de cele uleioase. În cosmeticele naturale, emulsifianții sunt înlocuiți de derivați ai glicerinei naturale și ai acizilor grași naturali;
  • parabenii sunt nocivi pentru ten și chiar pentru întregul organism pentru că pot sparge bariera pielii și intra în corp, dar sunt folosiți drept conservanți și antibacterieni.

Un produs care conține chimicale are un miros neobișnuit

Folosind atâtea substanțe chimice, produsele din comerț au la sfârșit un miros de plastic, ușor neplăcut, și de aceea producătorii recurg la utilizarea parfumului pentru a compensa. Acesta este un iritant puternic ce poate duce la apariția acneei și a unor alergii, provocând mâncărimi, arsuri, erupții sau descuamarea pielii.

Unele tipuri de ten sunt mai rezistente și acceptă tot felul de substanțe pe piele, însă cel mai bine este să previi apariția problemelor alegând produse naturale, preparate din ingrediente pe care le cunoști și care aduc doar beneficii tenului.

Cum te ajută ionizatorul de apă și robotul de bucătărie să îți îngrijești pielea

Folosirea unor produse nepotrivite din comerț poate avea efecte negative asupra pielii. Iritațiile, coșurile, inflamațiile produse de cosmeticele din comerț pot fi evitate ușor, folosindu-te de electrocasnicele pe care le ai deja în casa ta:

  • ionizatorul de apă generează apă pentru înfrumusețare, pe lângă celelalte 4 tipuri de apă. Acest aparat este esențial dacă vrei să îți cureți tenul cu un produs al cărui pH este apropiat de cel al pielii.
  • robotul multifuncțional de bucătărie este util pentru a prepara creme, loțiuni și alte produse de cosmetică în confortul propriei locuințe, cu ingrediente alese de tine, specifice nevoilor tenului tău. Acum este ușor să înlocuiești produsele din comerț dacă ai un astfel de robot de bucătărie, tot ce ai de făcut este să identifici problemele cu care te confrunți și să prepari cosmetice potrivite. 

Cum înlocuiești ieftin și sigur produsele riscante din comerț

Pentru a ști exact ce se află în compoziția unei creme sau a unei măști, cel mai bine este să o prepari chiar tu. Cât timp folosești ingrediente naturale, alese atent și în combinații potrivite, este dificil spre imposibil să dai greș. Pentru a-ți proteja sănătatea și frumusețea pielii, renunță sau rărește folosirea produselor din comerț! Tot ce ai de făcut este să afli care sunt slăbiciunile tenului tău, de ce are nevoie și cum poți să îi îndeplinești cerințele. 

Este important să îți creezi o rutină specializată, pe care să o respecți întocmai pe o perioadă mai îndelungată pentru a vedea rezultate. Dacă ai probleme majore cu tenul, precum acneea severă sau dermatita, apelează la ajutorul unui medic specialist pentru un tratament bun. Cosmeticele făcute în casă și rutinele cu produse naturale sunt pentru persoanele care vor să își mențină pielea sănătoasă și să prevină ridurile, aspectul uscat sau gras al pielii și apariția coșurilor ocazionale.

Curățarea – primul pas al unei rutine perfecte

Tenul are nevoie de multă grijă pentru a avea un aspect uniform, fără imperfecțiuni. Curățarea este cel mai important pas pe care trebuie să îl faci. Dimineața și seara este indicat să îți cureți tenul de posibilele impurități ce se adună în porii feței cu un produs special destinat acestui proces.

Apa de înfrumusețare obținută de la ionizatorul de apă este soluția ideală pentru curățarea și hidratarea tenului

  • vei evita ca pielea ta să intre în contact cu substanțele toxice din produsele cosmetice de pe piață;
  • te vei bucura de acțiunea unei ape aparent simple, însă cu efecte miraculoase;
  • apa Beauty are un pH ușor acid, de 4,5-6,0, adaptat pH-ului pielii, datorită căruia reușește să îndepărteze murdăria de pe ten.
  • hidratează și tonifiază pielea lăsând-o cu un aspect curat, catifelat.

Apa Beauty poate fi folosită și ca demachiant dacă o combini cu orice ulei bio. Astfel, în fiecare seară, chiar dacă ai purtat sau nu machiaj, este important să faci o curățare a tenului în 2 pași:

  1. curăță tenul cu apa Beauty ușor acidă umezind 2 dischete de bumbac și ștergând ușor pielea prin mișcări circulare. Acest pas trebuie făcut atât dimineața, cât și seara;
  2. demachiaza tenul și gâtul cu ajutorul mixului de apă Beauty și ulei bio, folosind aceeași metodă ca la pasul anterior. Demachierea se face numai seara.

Astfel, oferi tenului tău șansa să respire, îndepărtând bariera de impurități creată pe timpul zilei și stratul de uleiuri secretate pe timpul nopții.

Hidratare cu produse naturale pentru o piele sănătoasă

Pentru un ten curat, luminos și îngrijit este obligatoriu să îl hidratezi corect. Acest pas se face dimineața și seara, folosind produse home-made din ingrediente 100% naturale. Este simplu să le prepari singură acasă atunci când ai la dispoziție o mulțime de rețete de cosmetice adaptate robotului de bucătărie.

Apa din piele se evaporă rapid, de aceea trebuie suplimentată prin creme și serumuri. Iată câteva opțiuni:

  • loțiune pentru un ten hidratat și elastic – folosește-o în fiecare seară pentru un efect revitalizant iar pielea ta se va simți mai tânără și mai catifelată;
  • mască de față cu avocado – conținutul mare de grăsimi al avocadoului hidratează în profunzime pielea, grăsimile din structura sa fiind asemănătoare cu structura pielii, așa că se poate imprega ușor. Este o mască antiinflamatoare, cu efecte de hrănire și de întinerire;
  • cremă cu aloe vera și ulei de trandafir – protejează pielea de radicalii liberi, hidratează și nu intervine în producția de sebum.

Exfoliază tenul cu ingrediente potrivite

Celulele pielii se regenerează constant, lăsând în urmă celule moarte la nivelul pielii. Pentru a le îndepărta și a lăsa loc celor noi, este indicat să le îndepărtezi prin exfoliere – o curățare mai intensă prin care particulele abrazive din produsele cosmetice să înlăture scuamele de pe ten.

Exfolierea tenului se face aproximativ de două ori pe săptămână. Folosește aparatul de bucătărie multifuncțional pentru a măcina și amesteca ingredientele cu proprietăți speciale de descuamare atunci când prepari exfolianții în casă. Iată câteva variante de produse potrivite pentru exfoliere pe care să le faci chiar tu:

  • exfoliant cu ovăz și ulei de cocos – este indicat tenului uscat, revitalizează pielea și nu este agresiv, particulele de ovăz fiind fine;
  • exfoliant pentru ten normal cu eucalipt – îndepărtează cu succes impuritățile, oferă pielii substanțe nutritive și lasă un aspect fresh;
  • scrub cu miere și cafea – particulele mici de cafea elimină cojițele de pe față și acționează ca un energizant pentru ten.

Robotul de bucătărie, ajutorul tău la producerea produselor cosmetice

Preparând cosmetice naturale la tine acasă poți să renunți definitiv la produsele din comerț, toxice și cu multe chimicale iritante. Pielea de la nivelul tenului este sensibilă și se înroșește imediat dacă intră în contact cu o substanță dăunătoare, așa că alege să înlocuiești cosmeticele de acest fel cu variante mai sănătoase și mai sigure. 

Aoaratul multifuncțional de bucătărie contribuie la procesul de înfrumusețare a pielii, facilitând prepararea cremelor, exfolianților, măștilor, loțiunilor, unturilor și uleiurilor din ingrediente bio și fără niciun fel de substanță chimică adăugată. Prepari totul la tine acasă și știi exact ce se află în compoziția produselor tale de îngrijire.

Te poți bucura de mai multe avantaje optând pentru produse homemade, printre care:

  • ai mereu creme, loțiuni, exfolianți și măști proaspete, pe care le poți prepara în cantități ajustate unei singuri utilizări. Astfel, ingredientele vor fi de fiecare dată noi și nu riști să pui ceva expirat pe ten;
  • cheltui mai puțini bani – majoritatea ingredientelor necesare pentru rețetele de cosmetice homemade sunt accesibile și este posibil ca deja să le ai în bucătărie;
  • eviți afecțiuni ale tenului cauzate de substanțe alergenice și toxice din cosmeticele din comerț și te bucuri de efectele pozitive ale produselor naturale;
  • ești mai prietenos cu mediul înconjurător fiindcă achiziționezi mai puține recipiente din plastic. Cosmeticele făcute acasă pot fi depozitate pentru câteva zile în borcane, căni sau pahare, la frigider, acoperite.

Înainte să încerci un produs făcut în casă pe pielea ta, asigură-te că folosești doar ingrediente recomandate pentru a fi puse pe ten sau, mai bine, testează pe o porțiune mică de piele mixul pe care l-ai pregătit pentru a vedea dacă apar reacții alergice. Este posibil să ai o alergie alimentară la unul dintre ingrediente și dacă îl pui pe piele pot apărea mâncărimi sau roșeață.

Alege naturalul și vei scăpa de probleme

Uneori imperfecțiunile apar și din cauza substanțelor periculoase din produsele de îngrijire cumpărate. Optează pentru varianta mai sigură de a-ți formula singură toate cosmeticele de care ai nevoie și astfel vei obține rezultate pozitive la nivelul tenului, precum luminozitate, fermitate, hidratare și elasticitate. Ingredientele care sunt sigure pentru consum, sunt în mod clar bune și pentru ten, căci dacă în interior nu produc efecte negative, atunci nu o vor face nici în exterior.

Profită de ajutorul oferit de robotul de bucătărie pentru a pregăti simplu și ușor creme și loțiuni, folosește Apa Beauty de la ionizatorul de apă și bucură-te de un ten sănătos și îngrijit!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!