Cuprins
Printre cele mai comune plante care cresc în România sunt arborii de cătină, găsiți pe marginile drumurilor din zona rurală, în parcuri și pe câmp, sub formă de tufișuri bogate ramificate și spinoase. Sunt răspândiți pe o arie extinsă, rezistând temperaturilor scăzute și condițiilor neprielnice de vreme. Fructele de cătină sunt mici, portocalii și ascund în bobițele lor o mulțime de nutrienți. Cătina este un remediu natural folosit de sute de ani ce își menține acest statut chiar și astăzi.
Ce proprietăți benefice au fructele de cătină?
Pentru că sunt originare din Asia, fructele de cătină au un gust ușor neobișnuit, acru-astrigent. Acestea sunt folosite în industria farmaceutică, de îngrijire, alimentară, silvicultură sau chiar ca plantă ornamentală. Sunt cunoscute pentru efectele curative dar și pentru faptul că previn îmbolnăvirea, întărind sistemul imunitar. Este indicat să consumi cătină cât mai des, fiind o alegere potrivită pentru lunile în care fluctuațiile de temperatură și umiditatea slăbesc organismul și îl fac mai predispus infectării cu diverși agenți patogeni. Cătina este o soluție perfectă pentru a curăța organismul și pentru a-l pregăti pentru vremea rece.
Valorile nutriționale ale cătinii ce demonstrează utilitatea acestora
Fructele de cătină sunt bogate în substanțe nutritive și conțin un număr mare de vitamine, minerale și alte elemente esențiale pentru organismul tău:
- vitamina C – 250-300 mg/100g, de 10 ori mai multă decât citricele;
- vitaminele B1, B2, B6, B9, A, E, K, P, F;
- celuloză;
- betacaroten, chiar mai mult decât în morcov;
- fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier și sodiu;
- acizi grași polinesaturati;
- uleiuri complexe;
- aminoacizi;
- antocianină.
Consumul a 100 g de cătină aduce un aport caloric scăzut, de aproximativ 3% din totalul recomandat de 2000 de calorii pe zi, având mai exact 52 kcal. Macronutrienții sunt distribuiți astfel:
- 5% proteine;
- 61% carbohidrați;
- 34% grăsimi.
Ce utilizări au fructele de cătină?
Datorită substanțelor nutritive pe care le conțin, fructele de cătină pot fi utilizate cu succes pentru a combate unele probleme de sănătate. Acestea întăresc imunitate, au efect antioxidant, energizant, emoliant, detoxifiant, antiinflamator, imunostimultor, vitaminizant și cicatrizant. Există câteva studii care demonstrează efectele pozitive ale cătinii asupra organismului însă nu sunt dovezi suficiente pentru a demonstra importanța acestora în vindecarea de anumite boli. Totuși, pot fi folosite pentru a le preveni și a apăra corpul.
Cătina protejează inima
Administrarea extractului de cătină reduce nivelul colesterolului, eliminând colesterolul rău (LDL). Colesterolul din cătină (HDL) îl transportă pe cel rău din diferite părți ale corpului către ficat, pentru a preveni depunerea acestuia pe vasele de sânge. Dacă se ajunge în această situație, vasele de sânge pot fi obstrucționate. Colesterolul HDL este astfel reciclat de ficat și este eliminat într-un final. Astfel, poți reduce riscul de infarct miocardic, aterioscleroză și accidente vasculare cerebrale. În plus, este redusă tensiunea arterială și a întregului sistem cardiovascular.
Cătina îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv
Datorită acizilog Omega-6 din cătine este facilitată desfășurarea digestiei. Aceștia ajută la hidratarea mucoasei din tractul digestiv. Ameliorează durerile și previne apariția ulcerului gastric. Cătina ameliorează rapid disconfortul și poate calma inflamațiișle. În plus, dacă ai o problemă la nivelul sistemului digestiv, cătina grăbește vindecarea acesteia.
Cătin conține vitamina C, iar aceasta crește imunitatea
Pentru a te apăra împotriva bacteriilor, microbilor și virusurilor ai nevoie de celule imune care să lupte împotriva patogenilor. Activitatea acestora este sprijinită de vitamina C, o sursă importantă de antioxidanți care neutralizează radicalii liberi. Cu ajutorul fructelor de cătină și a altor superalimente stai departe de răceli, gripă și alte infecții ale căilor respiratorii.
Cătina ajută vederea
Betacarotenul din compoziția fructelor de cătină este transformat în vitamina A odată ce ajunge în organism. Alături de alte vitamine, poate să reducă riscul de degenerescență maculară, îmbunătățind vederea la distanță și la apropiere. Betacarotenul protejează împotriva cataractei și îmbunătățește vederea pe timpul nopții.
Contribuie la aspectul plăcut al pielii
Antioxidanții din fructele de cătină au efect antiîmbătrânire, având grijă de sănătatea pielii. Atunci când corpul intră în contact cu razele UV și cu poluanții din mediul înconjurător se declanșează eliberarea de radicali liberi, având loc procesul de oxidare. Cătina contribuie la păstrarea unui ten tânăr și a pielii ferme, prevenind apariția petelor și ridurilor.
Cătina are efecte pozitive asupra psihicului
Serotonina, numită și hormonul fericirii, este un neurotransmițător, o substanță care ajută la transmiterea impulsurilor și conexiunilor la nivelul sistemului nervos, facilitând comunicarea dintre creier și celelalte organe. Serotonina din fructele de cătină induce o stare de calm și relaxare, fiind asociată cu optimismul și curajul. Serotonina reglează starea de spirit, influențează memoria și somnul și reduce anxietatea. În plus, aceasta semnalizează senzația de foame și de sete și are un rol inhibator, reducând pofta de mâncare.
Cum să introduci cătina în alimentație?
Pe lângă posibilitatea de a consuma cătina ca atare drept gustare între mese, există o mulțime de variante de preparate delicioase pe care să le încerci. Folosește robotul tău multifuncțional de gătit pentru mai mult spor în bucătărie, iar rețetele cu fructe de cătină vor fi gata rapid, fără efort. În plus, se păstrează o bună parte din nutrienți iar gustul fructelor, dacă nu este pe placul tău, poate fi ameliorat prin adăugarea unor condimente puternice precum scorțișoara și extractul de vanilie. Încearcă să consumi cât mai des fructele de cătină pentru a avea un organism sănătos, lipsit de probleme.
Ce rețete delicioase poți prepara cu fructele de cătină?
Având un gust cu totul aparte, fructele de cătină trebuie asociate cu atenție altor alimente, pentru a nu obține un preparat prea aromat. Cătina este potrivită pentru băuturi, deserturi și chiar feluri principale:
- pui marinat în sos de cătină – un preparat savuros, a cărui miros îmbie bucătăria de îndată ce îl pui la cuptor;
- salată cu fructe de cătină și crudități – salata, țelina, roșiile, morcovii, tofu și semințele împreună cu boabele de cătină sunt un bol întreg de nutrienți și substanțe sănătoase ce îți oferă energie încă de la prima înghițitură;
- mousse de cătină – un desert aromat, ce atrage invitații curioși de la masă;
- înghețată cu boabe de cătină – o variantă înfrăgită de copii ce poate fi o metodă bună de a-i face pe cei mici să consume cătină.
Cum să folosești fructele de cătină în tratamentele naturiste?
Dacă vrei să te bucuri din plin de proprietățile curative ale cătinii, apelează la consumul fructelor în următoarele moduri:
- prepară un amestec de cătină cu miere și consumă în fiecare dimineață câte două lingurițe;
- ceaiul de cătină este indicat pentru întărirea sistemului imunitar, pentru detoxifiere, energizare și îmbunătățirea stării de spirit. Poate fi consumat în locul cafelei și este perfect pentru persoanele care urmează o dietă de slăbit.
Sub ce formă poți găsi cătina și cum să o folosești?
Utilizările terapeutice ale cătinii sunt diverse și înglobează tratarea și prevenirea unor afecțiuni medicale comune. Pentru a fi sigur că tratamentul pe care îl urmezi este conform stării tale de sănătate, cere sfatul unui medic înainte de a administra cătina sub formă de remediu naturist.
Profită din plin de beneficiile cătinii, folosește și produse derivate ale acesteia:
- siropul – păstrează proprietățile fructelor și poate fi consumat fie ca atare fie înjumătățit cu apă. Se prepară din fructe stoarse și miere dacă vrei să fie îndulcit;
- tinctura din scoarță de cătină – se obține din uscarea cojii de pe ramurile cătinei și mărunțirea acesteia, după care se lasă la macerat în alcool. Este eficientă în tratarea eczemelor, a infectiilor şi rănilor deschise;
- uleiul de cătină – se prepară din fructe proaspete sau uscate. Are efect hepatoprotector utilizat intern, iar extern este folosit în tratarea eczemelor, mâncărimilor, uscăciunii pielii, ulcerațiilor și arsurilor;
- pulbere de cătină – se obține prin măcinarea fructelor uscate și poate fi folosită în combinație cu iaurt, salate, sosuri, supe, prăjituri.
Îngrijirea pielii cu fructele de cătină
Dacă vrei să introduci în rutina de îngrijire a pielii câteva produse care să conțină cătină, poți folosi ingredientele de mai sus în prepararea lor. Folosește aparatul de gătit pentru a le omogeniza cum trebuie. Uite ce poți să faci:
- cremă de mâini – catifelează pielea și lasă un aspect sănătos, fiind hidratantă;
- mască de față – protejează pielea împotriva radicalilor liberi, catifelează și oferă elasticitate pielii.
Poți folosi uleiul de cătină ca bază pentru aceste produse, ori poți adăuga în alte rețete de cosmetice homemade pulbere de cătină ori tinctură din scoarță de cătină. Ai grijă ca ingredientele să se potrivească între ele și astfel vei obține produse de îngrijire naturale, proaspete, perfecte pentru o piele sănătoasă.
Bucură-te și tu de beneficiile extraordinare ale cătinii!
Efectele curative și preventive ale nutrienților din fructele de cătină fac din această plantă o metodă bună de a-ți menține sănătatea. Cătina este ușor de integrat în alimentație, are un gust deosebit și oferă preparatelor o aromă specifică. Poate fi benefică organismului dacă o consumi corespunzător, ținând cont și de părerea unui specialist la nevoie. Culege cătina imediat ce s-a copt sau caut-o în piețe și păstreaz-o pentru momentele în care ai nevoie de atenție suplimentară pentru sănătatea ta: în perioadele reci, în momentele în care corpul este obosit și imunitatea este afectată sau ori de câte ori vrei să oferi mai multă energie organismului.
Surse:
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-765/sea-buckthorn
- https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/sea-buckthorn-uses-and-risks#1
- https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/hippophae-rhamnoides
- https://www.csid.ro/plante-medicale/c%C4%83tin%C4%83-hippophae-rhamnoides-11447780/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16379565/
- www.wikipedia.org