Cuprins
O dietă vegetariană este benefică pentru corp și minte. Poate reduce riscul de a dezvolta numeroase afecțiuni și te ajută să ai o dietă echilibrată, cu alimente diverse care contribuie la procesarea nutrienților într-un mod natural. În plus, cu puțină creativitate, meniul zilnic este deosebit de colorat și delicios.
Pentru a beneficia de avantajele unei diete vegetariene, este important însă să îți dedici puțin mai mult timp pentru planificarea meniului pentru a evita greșeli ce pot transforma un stil de viață atât de plăcut într-un regret.
Așadar, hai să vedem ce poți să faci cu senzația de foame care nu dispare atunci când începi să urmezi o dietă vegetariană.
De ce apare senzația de foame și oboseală în dieta vegetariană
Cu siguranță îți sună cunoscut. Te-ai hotărât să ai o alimentație bazată pe fructe și legume, nici măcar nu îți este poftă de carne, dar senzația de foame care apare mult prea repede după fiecare masă te îndeamnă să renunți la alegerea făcută.
Nu ești singura persoană. Aproximativ 70% din cei care încep o dietă vegetariană renunță din cauza poftelor sau din cauză că mâncarea aleasă parcă nu ajunge.
Una dintre cele mai comune greșeli în acest caz este creșterea cantității de pâine sau a altor alimente obținute din aluat.
Excesul de carbohidrați:
- oferă energie pe scurt timp, iar ulterior corpul se simte obosit,
- contribuie la îngrășare.
Iar motivele pentru care poate apărea această senzație de foame, dar și greșeală comună nu sunt multe. Trei mai exact!
✘ Meniul ales nu îți oferă nutrienții de care ai nevoie.
✘ Nu ai respectat mesele zilei.
✘ Creierul tău este nostalgic și vrea să retrăiești anumite momente pe care le asociază cu mâncarea.
Iar cum fiecare problemă are și o soluție, iată ce poți să faci pentru fiecare motiv în parte.
Cum îți asiguri un meniu vegetarian echilibrat cu robotul de gătit
✔ Asigură-te că meniul tău are toți nutrienții de care corpul tău are nevoie și pune accent pe un meniu cât mai divers. Corpul tău va lua din fiecare aliment ce îi trebuie, iar diversitatea va ajuta la producerea vitaminelor și mineralelor.
Include în meniul tău vegetarian preparate din leguminoase și nu ignora importanța proteinelor și grăsimilor vegetale.
Asigură-te că ai în fiecare săptămână incluse în meniu:
- nuci și semințe,
- cereale – grâu, porumb, orez, legume verzi,
- leguminoase – fasole, mazăre, năut sau linte,
- poți include și soia,
- multe fructe și legume proaspete.
Construiește-ți un meniul variat și delicios cu ajutorul robotului tău multifuncțional de bucătărie!
Plănuiește mesele zilei și prepară-le la aparatul de gătit pentru a economisi timp
✔ Plănuiește 3 mese principale și două gustări. Încearcă să le respecți cu strictețe. În cazul în care ai o zi solicitantă și chiar ai nevoie de o masă, prepară o gustare simplă din legume crude și sos tzatziki sau vinete.
Dieta vegetariană consumă într-adevăr mai mult timp pentru planificare și adesea pentru gătire. Însă cu un astfel de dispozitiv de bucătărie ai posibilitatea de a prepara multe bunătăți într-un timp extraordinar de scurt.
Lasă-ți creierul să își vadă de treabă
Dacă ai urmat pașii de mai sus, iar poftele continuă să vină, cu siguranță apar din cauză emoțională. O soluție înțeleaptă este să ignori senzația și să mergi mai departe. În timp, creierul tău va înțelege și va accepta.
Un truc pe care poți să îl faci este să te speli pe dinți. Dacă este doar o poftă, nu o nevoie, va trece imediat ce dinții tăi strălucesc.