Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Ce este și cine folosește făina fără gluten

Ce este și cine folosește făina fără gluten

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Ioana, mămică de profesie

Glutenul este un termen cumulativ prezent în cereale, format din categoriile proteice prolamină și glutelină, inexact definit.

Făina fără gluten este o făină obținută din cereale, semințe sau rădăcinoase care nu conțin gluten și este un ingredient de bază pentru persoanele alergice la această substanță sau care suferă de boala celiacă. Dacă din diferite motive trebuie să renunți la făina cu gluten sau alegi un nou stil de viață, iată câteva informații utile.

Intoleranța permanentă la gluten 

Boala celiacă este intoleranţa permanentă la glutenul conţinut în unele cereale precum grâu, orz, secară, alac, triticală, kamut. Cunoştinţele ştiinţifice actuale indică evitarea, ca mijloc de precauţie, şi a ovăzului. Simptomele se manifestă cu întârziere de obicei și doar în urma ingerării glutenului.

Singura terapie cunoscută în prezent este alimentaţia strict fără gluten, care trebuie respectată toată viaţa, întrucât vorbim despre o stare de sănătate permanentă. Persoana afectată de boala celiacă va trebui să excludă în mod constant din alimentaţie unele produse, astfel încât să evite prezenţa glutenului, chiar şi în cantitate foarte mică.

Alergia la gluten 

Sau alergia la grâu sau alte cereale este o reacție alergică rapidă la ingerarea alimentelor care conțin aceste cereale sau la inhalarea făinurilor acestora. Ca orice altă alergie, apare în cazul persoanelor cu predispoziții alergice.

Cereale interzise

Persoanele care suferă de boala celiacă sau au alergie la gluten trebuie să evite complet următoarele cereale, derivatele lor și produse care conțin sau au derivate din ele:

  • Grâu
  • Secară
  • Orz
  • Triticală 
  • Farro
  • Kamut sau grâu egiptean
  • Greunker sau grâu verde grecesc
  • Alac: varietate de farro
  • Ovăz

Dacă ai descoperit că ai intoleranță permanentă sau alergie la această substanță proteică, trebuie să renunți la produsele de panificație clasică și să consulți foarte bine etichetele produselor pe care le cumperi.

  • Evită folosirea produselor a căror compoziţie exactă nu o cunoști (de exemplu: produsele artizanale).
  • Caută simbolul „SPIC BARAT” (proprietate a AICI), care garantează consumatorului cu intoleranţă la gluten o alegere rapidă şi sigură.
  • Optează pentru produsele proaspete, în locul celor conservate.

Făină fără gluten vs. Făină de grâu

Deși există metode speciale de rafinare a cerealelor obișnuite, făina fără gluten este produsă din alte tipuri de:

  • cereale (orez, mei, porumb, ovăz, hrișcă, amarant),
  • semințe (hrișcă, castane, năut, migdale),
  • rădăcinoase (cartofi, tapioca, sago).

Făina fără gluten are caracteristici proprii și nu reacționează întotdeauna precum făina clasică, de aceea este indicat să cauți rețete speciale pentru făina fără gluten. Dacă vei folosi făină fără gluten conform unei rețete făcute cu făină normală, rezultatele nu vor fi cele așteptate.

Din fericire pentru persoanele alergice la gluten, acest tip de făină este disponibil în unitățile comerciale sau poate fi preparată acasă, cu ajutorul robotului tău de bucătărie multifuncțional. Ai nevoie de materia primă pe care să o cureți și să o sortezi și de un astfel de dispozitiv de gătit.

Funcția de măcinare pe care o are aparatul de gătit transformă cerealele, semințele și rădăcinoasele în făină în doar câteva secunde. În plus, la robotul de bucătărie poți alege tu cât de fină să fie măcinată făina.

Cu toate că făina fără gluten nu se comportă ca o făină normală, asta nu înseamnă că nu poți obține produse cu textura și consistența dorită. Pentru un rezultat cât mai similar cu cel al făinii de grâu clasice, există rețete speciale și combinații de făinuri fără gluten cu proveniență diferită pe care le poți face.

De exemplu, dacă amesteci 3 căni de făină de migdale + 1 cană și jumătate de amidon de porumb + ¾ cană de făină de cocos + ¾  cană de amidon de tapioca, rezultă o făină mai apropiată de cea clasică și ușor prelucrabilă.

Spor la goostomizat rețete cu făină fără gluten!

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!