Cuprins
- Iată ce înseamnă sustenabilitatea și durabilitatea!
- Redu și evită consumul de plastic și alte ambalaje
- Refolosește obiectele găsindu-le o nouă utilizare
- Reciclează plasticul, sticla, hârtia și cartonul
- Folosește mai des mijloace de transport eco-friendly
- Trăiește sustenabil pentru a avea un viitor mai bun
Sustenabilitatea și practicile de dezvoltare durabilă se concentrează asupra satisfacerii nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea viitoarelor generații să își satisfacă propriile nevoi. Sustenabilitatea presupune evitarea epuizării resurselor naturale ale planetei prin schimbarea comportamentului de consum și de producție, fiind un proces în care trebuie să ne implicăm cu toții.
Prin colectarea selectivă, evitarea și reciclarea plasticului, reducerea consumerismului și alte schimbări pe care le poți adopta în viața ta, poți ajuta planeta să respire și pentru generațiile viitoare!
Iată ce înseamnă sustenabilitatea și durabilitatea!
În sens larg, dezvoltarea durabilă este un obiectiv de transformare a lumii în care trăim pe 3 nivele: economie, societate și mediu. Durabilitatea poate pune capăt sărăciei, poate proteja planeta și contribuie la bunăstarea tuturor. Strategia UE de aplicare a Agendei 2030 de dezvoltare durabilă include 17 obiective îndrăznețe printre care și câteva legate de conservarea și protejarea naturii și resurselor.
Deși este un proces desfășurat la nivel mondial, fiecare dintre noi poate contribui la cel puțin unul dintre pilonii dezvoltării durabile: protejarea mediului. Obiectivele de dezvoltare durabilă pentru care Uniunea Europeană și statele membre sunt responsabile și pentru care noi ca indivizi nu ne putem implica la fel de activ rămân:
- reducerea sărăciei extreme şi a foametei;
- realizarea accesului universal la educaţie primară;
- promovarea egalităţii de gen şi emanciparea femeilor;
- reducerea mortalităţii infantile;
- îmbunătăţirea sănătăţii materne;
- combaterea HIV/SIDA, a malariei şi a altor boli.
În acest articol vom vorbi despre cum să ai TU o viață sustenabilă și ce obiceiuri simple poți să adopți pentru a ajuta la conservarea naturii. Pentru ca viitoarele generații să se bucure de aceeași calitate a aerului, apelor și solului (sau chiar mai bună de atât), adoptă măsuri de reducere a poluării și îndreaptă-ți atenția către un trai prietenos cu mediul înconjurător. Urmează să îți prezentăm câteva sfaturi despre cum să ai o viață sustenabilă!
Redu și evită consumul de plastic și alte ambalaje
Consumul ridicat de plastic și poluarea cauzată de acest material amenință natura și viața planetei noastre. Producția de plastic este o industrie poluantă, plasticul fabricat este un material contaminant, iar arderea sau aruncarea necorespunzătoare a acestuia sunt, la fel, situații în care plasticul afectează calitatea aerului, apei, solurilor și, în final, a vieții umane.
În articolul special legat de reducerea poluării de pe blog-ul GoostoMix găsești soluții eficiente prin care poți reduce consumul de plastic, dar vom menționa și acum câteva pentru a-ți face o idee despre cum să ai un trai sustenabil prin fapte mici. Schimbările se fac treptat și este bine să pornești cu activități care necesită puțin efort sau chiar deloc. Astfel, vei vedea acest stil de viață ca pe unul normal, obișnuit, și îți va fi mai ușor să transformi obiceiurile sustenabile într-un mod de a trăi.
Cumpără produse de la producători locali în locul alimentelor ambalate
Ambalajele din plastic, metal, sticlă, carton sau alte materiale sunt reciclabile însă nu întotdeauna ajung să fie colectate în mod corespunzător. În plus, prin cumpărarea produselor ambalate încurajezi producătorii să fabrice și mai mult plastic, fiindcă dacă cererea crește, direct proporțional va crește și oferta.
Dacă vrei să eviți total plasticul și alte materiale folosite la ambalare, îți recomandăm să îți faci cumpărăturile de la producătorii locali. Primește alimente cultivate sau crescute responsabili de oameni pentru care agricultura și zootehnia sunt mai mult o pasiune decât o necesitate materială, fiindcă domeniul este de multe ori puțin profitabil. Astfel încurajezi economia locală și ajuți fermierii să își susțină activitatea. Obții, în schimb, produse naturale cu gust cu totul diferit față de alternativele din comerț.
Deși chiar și unele alimente de la producătorii locali sunt ambalate, poți să alegi să le depozitezi în recipiente refolosibile. Iată cum poți să cumperi de la fermieri produse folosind recipiente refolosibile:
- cumpără lapte într-o sticlă pe care să o duci mereu la reumplere;
- depozitează brânza, produsele derivate din carne și preparatele gătite în caserole de sticlă;
- pune legumele în săculeți textili;
- folosește borcane pentru a cumpăra iaurt, smântână sau lactate;
- refolosește cartoanele de la ouă sau depozitează ouăle în săculeți textili.
Renunță la apa îmbuteliată în PET-uri și bea apă ionizată
Dacă vrei să reduci amprenta asupra mediului cauzată de consumul de plastic, un prim pas ar putea fi renunțarea la apa îmbuteliată în PET-uri. Acesta este un plastic poluant care poate afecta chiar și calitatea apei de băut. O alternativă sigură și prietenoasă cu mediul este apa de la ionizatoarele de apă recomandate de GoostoMix.
Cu un ionizator în casă ai mereu la dispoziție apă bună de băut, cu pH adaptat nevoilor organismului și cu proprietăți benefice pentru sănătate. Consumând apa generată de ionizator, nu vei mai fi nevoit să cumperi sute de PET-uri cu apă anual. Apa de la aparatul de ionizare poate fi colectată și este recomandat a fi colectată în recipiente de sticlă. Dacă vrei să eviți colectarea acesteia, o poți bea direct de la ionizator.
Iată avantajele unui ionizator de la GoostoMix pentru tine și pentru mediu:
- te ajută să renunți sau să reduci consumul de PET-uri;
- produce mai multe tipuri de apă, precum Apa Beauty pentru îngrijire, Apa Super Alcalină pentru Degresare și Apa Puternic Acidă pentru dezinfectare, deci nu va mai trebui să cumperi aceste produse în varianta ambalată în plastic din comerț. În plus, apa alcalină este 100% naturală, deci nu conține substanțe iritante sau poluante precum unele produse de curățenie;
- facilitează accesul rapid la apă. Astfel, dacă ai uitat să cumperi apă de la supermarket, nu va mai fi nevoie să faci un drum cu mașina pentru că deja ai apă în casă (plus alte produse necesare într-o locuință).
Cumpără mai puține alimente de bază ambalate din comerț
Evită să generezi deșeuri și să încurajezi producția de plastic gătind în casă cele necesare pentru mesele tale. Chiar dacă este aproape imposibil să ai tot ce îți trebuie în propria gospodărie, îți recomandăm ca măcar o mică parte din produsele pe care obișnuiai să le cumperi din supermarketuri să le pregătești în casă.
Pentru a găti alimente de bază (pâine, paste, aluaturi, lapte, făină etc), poți să folosești robotul tău de bucătărie multifuncțional. El te va ajuta să pregătești alimente de bază mai ușor. Iată câteva alimente pe care le poți face în casă, pentru a evita achiziționarea echivalentelor din comerț:
- făină;
- paste;
- blat de pizza;
- pâine;
- lactate vegetale.
Refuză produsele din plastic pe care le primești la restaurant
De multe ori când cumperi mâncare de la restaurant primești pai pentru băutură, tacâmuri, pahar de plastic și alte produse de plastic. Pentru a le evita, începe prin a consulta meniul, asigurându-te că băuturile sunt servite în pahare de sticlă sau de carton. Apoi, refuză paiul dacă îți este oferit.
Dacă îți cumperi mâncare pentru acasă, refuză tacâmurile din plastic pentru că le poți folosi pe cele din bucătăria ta. O altă modalitate de a proteja mediul este să ai mereu la tine aceste variante de ustensile refolosibile:
- paie din sticlă sau metal;
- tacâmuri din metal sau alte materiale.
Asigură-te că ai mereu la tine o pungă de cumpărături refolosibilă
Întotdeauna când urmează să pleci de acasă, ia cu tine și o pungă refolosibilă. Poți alege una dintr-un material textil, fiindcă sunt rezistente și suportă greutatea fără a se deforma. În acest mod, eviți să cumperi pungi de plastic și folosești în schimb o plasă dintr-un material biodegradabil, care poate fi reutilizată și care rămâne cu tine mulți ani de acum încolo.
La nivel global, în fiecare secundă sunt utilizate 160.000 de pungi de plastic. Fii parte a schimbării și alege să reduci consumul de plastic nejustificat!
Refolosește obiectele găsindu-le o nouă utilizare
Globul pământesc generează anual 2,01 miliarde de tone de deșeuri solide municipale și cel puțin 33% din acestea nu sunt gestionate într-un mod sigur pentru mediu. Dacă vrei ca în viitor planeta să rămână verde, aerul să fie curat iar mările și oceanele să nu fie o aglomerație de deșeuri, acționează preventiv!
Găsește obiectelor din casă o nouă folosință și evită să le arunci, oferindu-le încă o șansă. Iată câteva sugestii de cum să reutilizezi obiecte pe care sigur le ai în casă:
- cutiile de lapte sunt ghiveciul perfect pentru o sămânță de pom sau pentru o plantă. Taie pe jumătate o cutie de lapte din carton și plantează orice sămânță vrei. Până când crește, cutia va proteja planta de dăunători și de soarele excesiv. Dacă ai folosit carton biodegradabil, atunci când muți planta în grădină, o poți lăsa în cutia de carton;
- reutilizează borcanele de la iaurt, compot, dulceață pentru a depozita în ele cereale (fasole, linte), făină, fulgi pentru lapte/ iaurt sau pentru dulceață și compot făcute în casă;
- hainele deteriorate pot fi folosite pentru a șterge praful sau pentru a spăla pe jos! Asigură-te că sunt curate, taie-le în bucăți ușor de manevrat și folosește-le la curățenie.
Reinventează obiectele și găsește-le o nouă utilizare pentru a evita să generezi deșeuri!
Reciclează plasticul, sticla, hârtia și cartonul
Multe dintre produsele alimentare, de îmbrăcăminte, de sport, de decor sau de îngrijire vin ambalate în materiale reciclabile. Tot ce ai de făcut este să colectezi selectiv recipientele și să le duci la un centru de reciclat!
În ultima vreme, asociațiile de proprietari din blocurile din țară introduc un program de colectare selectivă pe două fracții: o fracție umedă și una uscată (aici sunt incluse plasticul, sticla, hârtia, cartonul, metalul). Dar, există și alte modalități prin care poți recicla:
- la puncte de reciclare puse la dispoziție de lanțurile de supermarketuri;
- la companii private care au ca obiect de activitate reciclarea;
- la containerele special amenajate de pe stradă.
Nu te opri aici cu reciclatul! Poți duce chiar și uleiul într-un astfel de centru sau în unele benzinării pentru a evita să poluezi apa! 1 l de ulei poluează 1 milion de litri de apă, așa că este necesar să îl colectezi și să îl reciclezi!
Folosește mai des mijloace de transport eco-friendly
Noxele emise de autovehicule sunt o amenințare reală pentru stratul de ozon al planetei. În plus, afectează sănătatea din cauză că atacă plămânii. Autovehiculele generează în aer diverse materiale poluante:
- particule – sunt bucăți minuscule de produse, generate mai ales de eșapamente cu motorină, ce pot ajunge în plămâni;
- compuși organici volatili – aceștia reacționează cu oxizii de azot în prezența razelor solare și formează ozon la nivelul solului, un ingredient principal pentru smog;
- oxizi de azot – este un poluant care slăbește plămânii și afectează sistemul imunitar;
- monoxid de carbon – este un gaz generat de arderea combustibililor care conțin sulf. Odată inhalat, blochează oxigenul din creier, inimă și alte organe vitale.
În plus, consumul imens de combustibili fosili (care sunt resurse naturale neregenerabile, deoarece durează milioane de ani pentru a se forma din nou) poate duce la epuizarea acestor resurse ale planetei.
Încearcă să te implici în reducerea emisiilor prin utilizarea frecventă a mijloacelor de transport în comun sau alegând să te deplasezi cu bicicleta, trotineta sau alte vehicule fără motor. Poate fi o activitate interesantă pentru copii și o provocare serioasă pentru adulți!
Trăiește sustenabil pentru a avea un viitor mai bun
Schimbarea vine de la fiecare dintre noi! Împreună putem contribui la salvarea planetei prin obiceiuri mici, însă care trebuie adoptate de câți mai mulți oameni. Implică-te și tu în procesul de dezvoltare durabilă pentru a asigura un viitor prosper generațiilor următoare.
Începe prin obiceiuri mici și ușor de făcut, precum consumul de apă ionizată în loc de apă îmbuteliată, reciclarea ambalajelor, refolosirea obiectelor din casă, folosirea bicicletei în loc de mașină și gătitul alimentelor de bază în casă.
Implică-te activ în conservarea planetei și fii eroul zilei de mâine!
Surse:
- https://www.investopedia.com/terms/s/sustainability.asp
- https://www.sustain.ucla.edu/what-is-sustainability/
- https://youmatter.world/en/definition/definitions-sustainability-definition-examples-principles/
- https://www.eesc.europa.eu/ro/policies/policy-areas/sustainable-development
- https://www.mae.ro/node/35919
- https://www.greenpeace.org/romania/articol/1092/8-moduri-prin-care-poti-reduce-consumul-de-plastic/
- https://www.theworldcounts.com/stories/interesting-facts-about-plastic-bags
- https://datatopics.worldbank.org/what-a-waste/trends_in_solid_waste_management.html
- https://www.ucsusa.org/resources/cars-trucks-buses-and-air-pollution