Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Ciupercile – superalimentul perfect pentru începutul primăverii

Ciupercile – superalimentul perfect pentru începutul primăverii

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Alex, entuziast în nutriție

Anotimpul în care natura reînvie umple piețele cu fructe și legume proaspete, pline de savoare și de nutrienți. Primăvara apar și primele superalimente: ciupercile. Acestea încep să crească încă din primăvară, dar se găsesc până la sfârșitul toamnei. Pe lângă gustul bogat și aromat, au și alte beneficii importante pentru sănătate.

Ciupercile sunt bogate în nutrienți și au puține calorii, de aceea sunt recunoscute drept superalimente. În acest articol vei afla de ce să consumi și tu ciuperci la mesele tale!

De ce sunt ciupercile bune pentru sănătate?

Ciupercile sunt folosite în alimentație încă din Grecia Antică, fiind considerate o sursă de putere. Romanii se raportau la ciuperci ca fiind „hrana zeilor”. Astăzi ciupercile se deosebesc de alte produse alimentare prin conținutul lor nutritiv bogat și prin numărul redus de calorii.

Ciupercile fac parte din regnul fungi, astfel că nu sunt legume. Totuși, ele sunt comestibile și sigure pentru sănătate, în măsura în care nu sunt din soiuri otrăvitoare, bineînțeles. Există unele tipuri de ciuperci care pot provoca intoxicații, de aceea este bine să cumperi ciupercile din piețe, de la magazin sau să le cunoști pe cele otrăvitoare pentru a le evita în cazul în care le culegi întâmplător din grădină sau de pe câmp/pădure.

Ce conțin ciupercile valoros pentru sănătate?

Valorile nutriționale ale ciupercilor denotă eficiența lor pentru sănătatea organismului. În România sunt cunoscute mai bine de 500 de soiuri de ciuperci comestibile, iar valorile nutriționale variază de la o specie la alta, însă sunt în mare măsură asemănătoare. În general, ciupercile conțin:

  • antioxidanți – au rolul de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi ce pot deteriora celulele și pot provoca boli de inimă, dar și alte afecțiuni serioase. Antioxidanții previn îmbătrânirea și întăresc sistemul imunitar. Principalul antioxidant din ciuperci este seleniu, însă se găsesc și tocoferol, ergotioneina și alții;
  • 1 g de grăsimi, 2 g de lipide, 3 g de proteine și 1 g de fibre pentru o cană de ciuperci crude;
  • vitamine – mai exact B2, C, B1, B12, D. Ciupercile sunt printre puținele surse non-animale de vitamina D;
  • minerale – seleniu, cupru, potasiu și fosfor.

Numărul de calorii este redus, ciupercile fiind potrivite pentru o dietă în deficit caloric.

Care sunt beneficiile consumului de ciuperci?

Dacă ai ales să consumi ciuperci mai des și să le incluzi în planul tău alimentar, ai luat o decizie de care organismul tău se va bucura pe termen lung, mai ales dacă vei consuma ciuperci gătite sănătos, fără exces de grăsimi. 

Substanțele și componentele ciupercilor au efecte antioxidante și antiinflamatoare, fiind o sursă de sănătate pentru corpul tău. Iată care sunt principalele beneficii ale ciupercilor pentru organism:

  • sprijină funcționarea sistemului digestiv – datorită fibrelor, ciupercile previn constipația și ajută digestia. De asemenea, amidonul găsit în unele ciuperci este util pentru intestin, fiind folosit drept hrană pentru bacteriile din colon;
  • ajută la întărirea sistemului imunitar – vitaminele și antioxidanții previn deteriorarea țesuturilor și celulelor;
  • protejează creierul – antioxidanții reduc riscul unor afecțiuni neurologice și a problemelor de memorie;
  • au grijă de sănătatea inimii – fibrele, potasiul și vitamina C pot contribui la menținerea sănătății cardiovasculare. Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale, consumul de vitamina C reduce expunerea la afecțiunile de inimă iar fibrele contribuie la reducerea colesterolului din sânge;
  • întăresc oasele – ciupercile crescute în natură, la lumina soarelui, au un nivel ridicat de vitamina D, care ajută la fixarea fosforului și calciului în oase

Ce ciuperci să consumi?

Pe piață vei găsi numeroase tipuri de ciuperci, fiecare destinate unor anumite preparate, având gusturi diferite. Poți alege între sute de sortimente de ciuperci pe care să le folosești în preparatele tale delicioase. Gustul ciupercilor este inconfundabil, iar aromele diferite ale sortimentelor de ciuperci vor face din preparatele tale adevărate delicii.

În continuare îți vom prezenta câteva dintre cele mai cunoscute și folosite sortimente de ciuperci.

Ciupercile Champignon

Este un sortiment comun, chiar cel mai consumat și mai prezent în magazine, deosebindu-se prin forma rotunjită a pălăriei ciupercii. Sunt ciuperci ce pot fi consumate atât crude, cât și gătite, cu un gust simplu, deloc înțepător și fără arome speciale. Pot fi folosite la pizza, supe și salate.

Se găsesc în culoare albă și maronie.

Ciupercile Pleurotus

Acestea se dezvoltă la baza arborilor și se deosebesc prin forma pălăriei, alungită și ușor ruptă pe margini. Ciupercile Pleurotus au un gust asemănător cu al ciupercilor albe însă au unele arome și izuri diferite. Se pot folosi în orice preparat, mai ales în supe cremă.

Ghebele

Se recunosc după piciorul lung și inelul de sub pălărie. Cresc mai multe într-un loc și sunt colorate în nuanțe de galben-verzui și maroniu. Sunt ușor crocante și se potrivesc în majoritatea rețetelor, alături de alte soiuri de ciuperci.

Crăițele

Sunt considerate o delicatesă datorită texturii fragede și a gustului aromat. Pot fi folosite crude în salate sau pot fi gătite la cuptor, în tigaie sau prin alte metode de preparare termică. 

Trâmbița piticului

Cunoscute și sub numele de ciuperci trompeta neagră, acest soi este recunoscut imediat prin culoarea închisă a ciupercilor, apropiată de negru. Au un gust care duce cu gândul la fum și o aromă ușoară de trufe negre atunci când sunt uscate.

Ciupercile porcini

Sunt specifice Italiei și au un gust distinctiv: aromă de nuci și aluat acrișor, cu o textură netedă și cremoasă. Se găsesc atât crude, dar și uscate, variantă pentru care se optează cel mai adesea în supermarket-uri. Ciupercile uscate pot fi hidratate rapid într-un bol cu apă și apoi pot fi pregătite pentru masa familiei tale.

Ciupercile Shiitake

Sunt specifice Japoniei și sunt recunoscute datorită gustului cărnos. Pot fi pregătite la tigaie, ca garnitură pentru un pui la cuptor sau în alte rețete alături de soiuri diferite de ciuperci.

Ciupercile Shiitake, la fel ca și celelalte soiuri de ciuperci, își păstrează cel mai bine nutrienții atunci când sunt gătite sănătos, prin metode de preparare corecte.

Cum gătești cele mai sănătoase preparate din ciuperci?

Dacă vrei să incluzi în meniul tău preparate sănătoase din ciuperci, asigură-te că gătești folosind tehnici corecte, prin care nutrienții sunt protejați și păstrați în mare măsură. Deși gătitul sănătos necesită de multe ori un timp mai îndelungat pe care trebuie să-l petreci în bucătărie, dacă apelezi la un mic ajutor precum aparatul multifuncțional de gătit, poți obține mâncare sănătoasă rapid, al cărei gust va impresiona și cei mai pretențioși invitați la masă.

Acest robot de bucătărie dotat cu peste 22 de funcții utile înlocuiește o mulțime de electrocasnice. Cu el poți să cântărești, macini, mărunțești și să toci ingredientele, pe care mai apoi le vei folosi la gătit.

Iată prin ce tehnici gătește robotul de bucătărie:

  • îngroșare – se folosește atunci când vrei să prepari sosuri și creme;
  • slow-cook – gătește preparatele încet, într-un timp de până la 8 ore;
  • sous-vide – aparatul gătește la temperaturi cuprinse între 37 și 100°C, într-un timp îndelungat;
  • fermentare – este o funcție utilizată pentru prepararea iaurturilor de casă;
  • fierbere – o tehnică utilă pentru supe, ciorbe, paste sau pentru a steriliza diverse obiecte pentru copiii mici, precum biberoanele și tacâmurile;
  • caramelizare – se folosește pentru prepararea acadelelor, caramelului și a diferitelor siropuri;
  • călit – cu această funcție ingredientele sunt gătite la înăbușeală și este perfectă pentru prepararea ciupercilor;
  • sotare – presupune o călire rapidă în puțin ulei sau grăsime a ingredientelor tăiate cubulețe.

Astfel, ești liber să pregătești din ciuperci o mulțime de rețete delicioase și sănătoase. Folosește aparatul pentru a pregăti mesele rapid, stând cât mai puțin timp în bucătărie. Aparatul de gătit face totul aproape singur, tu trebuie doar să faci câteva setări pe un display digital, iar mâncarea este gata!

Bucură-te de toți nutrienții din ciuperci!

Ce rețete de ciuperci merită să încerci?

Ciuperci albe, Pleurotus, Shiitake sau porcini… ce să fie astăzi? Orice sortiment ai alege, există o rețetă care să se potrivească. Am selectat pentru tine câteva dintre cele mai reușite rețete care să te scoată din impas atunci când vrei ceva bun dar nu știi ce. Ei bine, ciupercile sunt soluția. Iată câteva dintre rețete de ciuperci care merită încercate:

  • piftie vegană cu ciuperci – fără pic de carne dar cu un gust intens, piftia din ciuperci poate să ia locul rețetei tradiționale și chiar să te impresioneze mai mult datorită aromei deosebite pe care o oferă ciupercile: gust cărnos și sățios;
  • sarmale vegane cu ciuperci – o rețetă ideală pentru cei care vor să se bucure de o porție sănătoasă și delicioasă de sarmale, fără carne. Ciupercile țin locul cărnii atât la gust cât și la nutrienți, datorită conținutului de proteine;
  • quiche vegan cu smântână de migdale și topping de ciuperci caramelizate – un preparat care îți face poftă imediat ce îi auzi numele, ușor de pregătit și cu un gust inedit;
  • chifteluțe cu cartofi și ciuperci – o rețetă perfectă pentru o masă copioasă în familie. Chifteluțele cu cartofi și ciuperci se prepară rapid, mai ales dacă folosești funcțiile robotului pentru a toca și amesteca ingredientele;
  • tocăniță aromată de ciuperci – o variantă sănătoasă de a găti ciupercile, alături de roșii cuburi și condimente din belșug. Obții o farfurie cu gust delicios și miros pe măsură!
  • ciorbă de burtă falsă cu ciuperci Pleurotus – dacă ți-e poftă de o ciorbă de burtă dar nu vrei să adaugi carne, folosește ciupercile în schimb! Obții o ciorbă consistentă, aromată și bună de împărțit cu familia sau prietenii;
  • risotto cremos cu ciuperci – dacă ți-e dor de mâncarea italiană, adu Italia la tine acasă preparând această rețetă specifică zonei, cu orez și ciuperci;
  • supă cremă de ciuperci – cu o textură fină, o consistență nici prea lichidă, nici prea groasă și un gust intens și aromat, această rețetă va trece rapid în lista de preferate de îndată ce o încerci!

La ce mai poți folosi ciupercile în afară de gătit?

Datorită efectelor benefice ale ciupercilor asupra sănătății organismului le poți folosi și în prepararea cosmeticelor homemade. Folosește robotul tău de bucătărie pentru a prepara creme, măști și loțiuni folosind ciuperci mărunțite sau extract de ciuperci și vei vedea rezultate de hidratare și luminozitate asupra pielii.

Rețetele de cosmetice sunt preparate doar din ingrediente naturale, alese de tine. Când vine vorba despre ciuperci, acestea pot fi încorporate în creme de mâini, măști de față, loțiuni de corp și săpunuri. Este simplu să îți creezi propriile produse de îngrijire acasă la tine. Mărunțește ciupercile, adaugă unt de cocos, de shea sau alte ingrediente care să solidifice produsul și vei obține cosmetice sigure pentru pielea ta.

Cum să crești ciuperci chiar la tine în grădină?

Dacă vrei să consumi ciupercile din producție proprie, trebuie să știi că acestea se înmulțesc diferit față de restul plantelor. În loc de semințe, vei avea nevoie de spori de ciuperci. Ciupercile de cultură cresc pe o bază de substrat vegetal în descompunere și pot fi crescute fie în interior, fie în exterior. Nu sunt pretențioase în ceea ce privește spațiul, însă au nevoie de umiditate crescută și de un loc ușor întunecat pentru a se dezvolta.

Ciupercile – bune pentru sănătatea organismului

Începe și tu să consumi mai multe ciuperci dacă vrei să îți diversifici meniul și să încerci rețete noi! Pune robotul de bucătărie în funcțiune și alege o rețetă care îți atrage privirea la prima vedere. După ce o vei prepara, vei vedea cât de delicioase sunt ciupercile și cât de ușor se gătesc!

Ciupercile sunt sănătoase, conțin nutrienți esențiali pentru organism și sunt o alegere potrivită pentru un meniu echilibrat! Gătește și tu ciuperci  și bucură-te de gust, aromă și sațietate! 

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!