Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cum să ai grijă de sănătatea ta mintală în noul an?

Cum să ai grijă de sănătatea ta mintală în noul an?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Ioana, mămică de profesie

Dificultățile legate de sănătatea mintală și modul în care te simți pot fi percepute de la cele mai mici intensități. Fiecare stare pe care o experimentezi trebuie tratată cu seriozitate, astfel încât să reușești să o depășești cât mai ușor.

Tu ești singura persoană care are acces la gândurile, sentimentele și emoțiile tale, astfel că în procesul de vindecare tu ai rolul principal. Adoptând un stil de viață sănătos, renunțând la obiceiurile incorecte și înconjurându-te de oamenii potriviți, poți să trece peste obstacolele, impediemente și situațiile apăsătoare cauzate de pandemie, lucratul de acasă, serviciul sau viața personală.

Ce este sănătatea mintală și de ce este importantă?

Starea mintală este un factor ce îți poate influența viața în totalitate. Fiecare are momente în care se simte îngrijorat, când planurile iau întorsături la care nu le aștepți și obiectivele devin din ce în ce mai dificil de îndeplinit. În aceste momente intervin sentimente de supărare, vină, teamă sau îngrijorare, iar acestea pot fi începutul unei probleme mai grave. 

Totuși, soluțiile pentru a le depăși există întotdeauna, iar printr-un stil de viață echilibrat și cu ajutor specializat, dacă este cazul, poți trece peste orice situație care te ține în loc. Găsește-ți motivația în oamenii din jur, în activitățile tale preferate, în hobby-uri, muzică și în lucrurile mici care îți aduc liniște și o stare de bine și vei putea vedea situațiile apăsătoare prin care treci ca fiind minore și ușor de depășit.

Sentimentele de tristețe, frică, singurătate sunt obstacole ce țin de psihic, de starea ta interioară și de de modul cum gândești, însă nu pot fi catalogate afecțiuni ale stării mintale. Totuși, de la câteva zile în care ești cu moralul la pământ la dezvoltarea unui sentiment intens de apăsare, drumul este destul de scurt, de aceea trebuie să acorzi o importanță deosebită felului cum te simți, pentru a evita perioadele de încercări, în care este posibil să fii cuprins de sentimente negative.

În ceea ce privește bolile mintale, acestea sunt tulburări de sănătate și se referă la afecțiuni care:

  • starea de spirit;
  • gândirea;
  • comportamentul. 

Unele forme pot fi ușoare, alteori tulburările sunt apăsătoare și greu de înfruntat. Totuși, orice formă trebuie tratată cu maximă importanță, fiindcă se poate agrava. Dacă ai echilibru în viața personală, ai un stil de viață sănătos și te înconjori de lucruri pozitive, îți poți pune ușor gândurile în ordine și te poți îngriji de sănătatea ta mintală.

Care sunt unele dintre afecțiunile stării mintale?

Sub denumirea generală de „boli mintale” intră diverse afecțiuni, cu grade variate de intensitate și cu un mod de manifestare diferit. Noi am ales să prezentăm câteva dintre dintre cele mai întâlnite, care au manifestări mai puțin grave:

  • furia – este o emoție pe care o poți experimenta atunci când te simți atacat, înșelat, frustrat sau tratat greșit. Totuși, furia poate fi pozitivă pentru că te ajută să înțelegi mai bine lucrurile care te deranjează și le identifici apoi mai ușor, te motivează să faci o schimbare sau să atingi un scop. Furia devine o problemă atunci când este scăpată de sub control și te rănește pe tine sau pe cei din jur;
  • anxietatea – apare când te simți îngrijorat, tensionat și înfricoșat, în special cu privire la lucrurile care urmează să se întâmple în viitor. Anxietatea este răspunsul pe care îl oferă corpul uman atunci când se simte amenințat. Este un sentiment pe care îl întâlnești când înfrunți evenimente stresante sau schimbări majore în viață și poate deveni o problemă atunci când simți că nu poți să îți trăiești viața pe deplin, din cauza unui sentiment care te ține în loc;
  • tulburarea și atacurile de panică – sunt episoade bruște de frică care apar chiar dacă nu există un motiv real, întemeiat, însă tu tot îl percepi ca fiind serios. Dacă ai un atac de panică, simți că pierzi controlul și poți asocia senzația cu un atac de cord;
  • tulburări de alimentație – nu doar dacă te confrunți cu obezitate sau anorexie, ci reprezintă o stare apăsătoare pe care ți-o inspiră mâncarea sau ideea de a mânca. Anorexia nervoasă și bulimia nervoasa sunt câteva dintre tulburările de alimentație ce apar mai des;

Alte boli mintale sunt depresia, tulburarea obsesiv-compulsivă, bipolaritate și alte probleme ce țin de psihicul unei persoane.

De ce apar problemele mintale?

Problemele de sănătate mintală nu trebuie asociate sau puse pe seama slăbiciunii, a caracterului sau a modului tău de a fi. Chiar dacă ai o formă ușoară de anxietate sau dacă ai primele gânduri că o amintire din copilărie îți trezește sentimente negative, acestea nu provin din cauze personale, ci apar din cauze biologice, precum:

  • genetica – susceptibilitatea de a avea o boală mintală poate fi cauza genelor primite de la părinți. Dacă ai în familie cazuri de astfel de probleme, este posibil ca prin gene să îți fi fost transmisă o boală legată de psihic. Totuși, boala în sine apare din interferența mai multor factori, gena nu poartă boala ci poartă doar susceptibilitatea de a o dezvolta. Astfel, poți avea o formă ușoară de anxietate din cauza genei, dar care se declanșează când treci prin perioade de stres sau printr-un eveniment traumatic;
  • infecțiile – anumite infecții pot duce la dezvoltarea unei probleme mintale atunci când intră în contact cu o altă afecțiune. De exemplu, o afecțiune numită tulburare neuropsihiatrică autoimună pediatrică (PANDAS), asociată cu bacteria Streptococcus, poate duce la dezvoltarea tulburării obsesiv-compulsive și a altor boli mintale la copii.
  • abuzul de substanțe halucinogene, alcool, substanțe interzise – pe termen lung, aceste substanțe pot provoca anxietate, depresie sau paranoia.

Ce poți face pentru a preveni dificultățile legate de starea mintală?

Dacă simți că lucrurile nu mai merg așa cum ți-au dori, întâmpini sentimente de teamă, tristețe, furie, dezamăgire și crezi că în viitor acestea se vor intensifica, poți încerca să faci câteva schimbări mici în viața ta, care să te motiveze, să îți ridice moralul și să te facă să te simți mai bine. 

Acestea nu sunt modalități de a trata problemele mintale, ci sunt măsuri de prevenție prin care poți să eviți instalarea anxietății, a atacurilor de panică sau a altor forme ale problemelor legate de sănătatea mintală.

Adoptă un stil de viață echilibrat

Sentimentele pe care le trăiești, emoțiile confruntate și starea generală a psihicului tău pot fi influențate în bine dacă ai un stil de viață sănătos. Acest mod de a-ți organiza viața te poate ajuta să rămâi mai pozitiv, să ai o stare mai bună și să treci mai ușor peste probleme.

Ține cont că acestea sunt recomandări generale, care pot funcționa în prevenirea instalării sentimentelor negative în viața ta. Pune în aplicare cât mai multe dintre ele pentru că te pot ține departe de probleme la care nici nu te aștepți. 

  1. Hidratează-te corespunzător

Corpul tău are nevoie de câte 0,035 l de apă pentru fiecare kilogram din greutatea ta corporală. Apa este esențială pentru supraviețuire, este un element vital pentru sănătate ce ține organismul în funcțiune. Atunci când bei prea puțină apă sau bei o apă nepotrivită, corpul tău poate intra într-o stare de deshidratare, ce poate deveni apăsătoare în momentele în care ești sensibil. Sănătatea organismului tău poate să se reverse asupra problemelor de sănătate mintală, înrăutățindu-le cel puțin la nivel psihic. Astfel, vei resimți sentimentele negative mai intens dacă sănătatea fizică este precară.

Dacă bei o cantitate suficientă de apă pe zi însă nu îți simți corpul hidratat, problema poate sta în apa pe care o consumi. Apa de la robinet, de la fântână și apa îmbuteliată pot conține sedimente, impurități, substanțe toxice ce odată introduse în corp, afectează organismul. Corpul va avea drept prioritate lupta împotriva substanțelor nefolositoare din apă, astfel că hidratarea va fi deficitară.

Alege să bei apă curată, filtrată și proprietăți benefice pentru organism. Alege să consumi apa noastră ionizată de la ionizatoarele de pe goostomix.ro!

Aceste aparate performante îți oferă 5 tipuri de apă cu 7 nivele diferite ale pH-ului, dintre care 2 sunt destinate consumului, iar celelalte sunt pentru curățenie, îngrijire personală și dezinfectare. Apa ionizată are numeroase beneficii pentru sănătate, ce te pot determina să fii mai pozitiv:

  • îți oferă energie, astfel că de fiecare dată când bei un pahar cu apă te vei simți mai determinat, mai motivat să treci peste probleme. Vei avea un corp energizat, care poate trece cu brio peste stările de oboseală și apăsare;
  • hidratează în profunzime datorită structurii microcluster, ce îi permite să pătrundă adânc în celule și țesuturi. Astfel, corpul tău va fi întotdeauna bine hidratat, iar stările de disconfort cauzate de deshidratare vor dispărea și nu vor mai amplifica sentimentele negative cu care te confrunți.

2. Mănâncă sănătos

Starea ta psihică poate fi influențată de mâncarea nesănătoasă precum fast-food-ul, grăsimile, prăjelile și alte mâncăruri grele. În zilele în care ești față în față cu sentimente de teamă și tristețe și simți că totul în jurul tău merge prost, o alimentație nepotrivită poate amplifica și mai mult această stare. Iată de ce:

  • mâncarea nesănătoasă oferă energie de scurtă durată. Dulciurile, snacksurile, mâncarea procesată cumpărată din supermarket-uri conțin diverse chimicale, potențiatori de gust, sare și zahăr în exces pentru a avea un gust bun. Acestea îți epuizează organismul, fiindcă sunt greu de digerat, și astfel energia pe care ar fi trebuit să ți-o ofere pentru a te simți mai bine se transformă în mai multă muncă pentru sistemul tău digestiv;
  • mâncarea nesănătoasă oferă puțini nutrienți corpului, astfel că necesarul de proteine, glucide, lipide, minerale și vitamine nu este satisfăcut. Organismul are nevoie de aceste substanțe nutritive pentru a funcționa optim, iar în lipsa lor se va confrunta cu oboseală, disconfort, dureri sau arsuri stomacale. Aceste stări se vor acumula cu anxietatea sau tensiunea resimțită la nivelul psihicului și vor îngreuna situația.

Optând pentru preparate sănătoase, gătite acasă din ingrediente naturale, alese chiar de tine, vei vedea o îmbunătățire în ceea ce privește modul în care te simți. În plus, dacă gătești este posibil să îți iei gândul de la starea apăsătoare și astfel vei fi distras către o activitate mai interesantă.

Creează-ți o rutină sănătoasă care să te ajute să fii mai liniștit

Organizează-te mai ușor planificându-ți o rutină care să te mențină activ și ocupat. Propune-ți să faci în fiecare zi activități care îți aduc plăcere și bucurie și setează-ți obiective și rezoluții realizabile, de care să te ții pe tot parcursul anului. Astfel, vei avea o viață ocupată și nu vei avea timp să te adâncești în gânduri negative.

Planifică-ți fiecare zi în mod diferit, însă respectă câțiva pași importanți: hidratare eficientă, alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată, ieșiri cu prietenii, escapade în natură, timp de relaxare. Bazându-te pe acești piloni, creează-ți propria rutină și urmeaz-o în acest an! 

Asigură-te că păstrezi un echilibru între muncă și viață personală și nu lăsa situațiile de la birou să se răsfrângă asupra existenței tale. Când termini programul de lucru, gândește-te doar la tine și la nevoile tale, nu și la nevoile ce țin de serviciul tău.

Petrece-ți timpul liber cu oamenii apropiați

Dacă vrei să eviți sentimentele negative din viața ta, înconjoară-te de familie, prieteni și alți oameni dragi și lasă-i să te bucure cu energia lor. Împărtășește-ți sentimentele cu persoanele în care ai încredere pentru a te descărca și astfel te vei simți mai bine. Este important ca oamenii din jurul tău să știe cum te simți pentru că vei primi ajutor. O vorbă bună, o încurajare sau un sfat îți pot schimba la 180 de grade starea dintr-o zi.

Dacă obișnuiești să te gândești excesiv la problemele tale, folosește acest timp pentru a sta alături de oamenii apropiați. Deși la început îți va fi greu să vorbești despre sentimentele pe care le experimentezi, cei din jurul tău îți vor oferi suport moral oricând vei avea nevoie. 

Cum se vindecă problemele legate de sănătatea mentală?

Bolile mintale sau problemele premergătoare acestor afecțiuni pot fi tratate cu ajutor specializat. Medicul psihiatru este cel care se ocupă de cunoașterea și tratarea bolilor psihice, el știind exact cum să te ajute. 

Stigmatizarea persoanelor cu probleme psihice poate fi un impediment care să te oprească să mergi la medic, însă este necesar să știi că știința a demonstrat că problemele de sănătate mintală sunt afecțiuni la fel de serioase ca bolile cardiovasculare, neurologice, venerice etc. Mergi la psiholog/psihiatru, în funcție de nevoile tale, pentru a primi îndrumare, consiliere și tratament iar starea ta psihică va fi pe mâini bune!

Previne și tratează problemele de sănătate mintală pentru o viață mai liniștită!

Pune sănătatea pe primul loc și îngrijește-te de problemele mintale de îndată ce apar primele sentimente apăsătoare în viața ta! Starea psihică depinde în mare parte de stilul tău de viață, astfel că este important să previi bolile mintale luând alegeri raționale: hidratare corectă, alimentație sănătoasă, consum responsabil de alcool, sport și relaxare. Odată ce există armonie între trup și suflet, vei fi capabil să îți controlezi mai ușor sentimentele și să identifici rapid problemele și soluțiile de care ai nevoie.

Bolile mintale sunt variate și pot fi mai complicate decât stările de anxietate, depresie, atacuri de panică. Mintea umană poate fi afectată de și alte afecțiuni ce necesită tratamente complexe, astfel că este indicat să apelezi la sprijin specializat din partea medicilor psihiatri ori de câte ori simți că ceva este în neregulă!

Ai grijă de sănătatea ta mintală prin prevenție timpurie și tratament specializat!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!