Cuprins
- Asigură-te că ai o alimentație nutritivă, care să genereze energie
- Mănâncă întotdeauna micul dejun pentru a porni ziua cu energie
- Evită deshidratarea și consumă o cantitate suficientă de apă
- Păstrează-ți energia pe timpul zilei evitând extenuarea
- Adoptă un program de somn care să te energizeze
- Redu nivelul de stres din viața ta pentru a crește nivelul de energie
- Recapătă-ți energia cu un stil de viață sănătos, organizare și eliminând stresul!
Organismul are nevoie de energie pentru a se mișca, pentru a alerga și pentru toate activitățile pe care le faci zilnic. Oboseala poate apărea la orice pas, însă dacă îți formezi câteva obiceiuri sănătoase și ții cont de ce mănânci, câtă apă bei, cât timp dormi și alte câteva aspecte despre care urmează să discutăm, poți să reușești să treci peste o zi cu nivelul de energie la maximum. Până seara, energia se va diminua, însă următoarea zi o vei începe în forță!
Asigură-te că ai o alimentație nutritivă, care să genereze energie
Energia vine de la alimentele pe care le consumi. Când corpul digeră alimentele separă nutrienții, iar carbohidrații îi transformă în glucoză. Iată cum obține corpul energie din alimente:
- stomacul și intestinul subțire absorb glucoza și o eliberează în sânge;
- odată ajunsă în sânge, glucoza este folosită pentru a genera energie sau este stocată pentru a fi folosită ulterior;
- pentru a utiliza și stoca glucoza, organismul are nevoie de insulină. Fără aceasta, glucoza nu ar putea fi eliberată și ar cauza un nivel ridicat de zahăr în sânge.
Așadar, pentru a avea energie trebuie să îți formezi o alimentație corectă și echilibrată. Soluția nu este să consumi foarte mulți carbohidrați, fiindcă astfel corpul și-ar face stocul mari de energie, de care este posibil să nu aibă nevoie prea curând, cauzând astfel creștere în greutate. Ce poți să faci pentru a avea suficientă energie pe parcursul zilei este să consumi carbohidrați din alimente sănătoase și să îi asociezi cu restul nutrienților de care organismul are nevoie: proteine, lipide, vitamine, minerale și apă, un nutrient despre care vom vorbi mai târziu.
În continuare îți vom prezenta câteva modalități prin care poți obține nutrienții necesari funcționării și energizării organismului din surse sănătoase și mâncare gătită corespunzător.
Consumă preparate gătite echilibrate și nutritive
Dacă vrei să ai un aport suficient de nutrienți, recomandarea GoostoMix este să gătești în casă preparatele pentru mesele tale. Este un mod bun de a fi mereu conștient de ce mănânci și cum a fost gătit preparatul pe care urmează să îl savurezi. De multe ori mâncarea cumpărată de la restaurant sau din supermarket conține alimente prăjite în ulei sau alimente care conțin diverși conservanți, coloranți, potențiatori de aromă care afectează sănătatea pe termen lung. Acest tip de alimentație este greoaie și nu promovează un stil de viață echilibrat și care poate asigura energia necesară desfășurării activităților obișnuite.
Evită preparatele intens procesate pentru că îți obosesc organismul
Mâncarea de tip fast-food și alimentele obținute printr-o procesare complexă pot slăbi organismul fiindcă sunt greu de digerat. Astfel, corpul tău depune mai multă energie pentru a digera aceste alimente decât cantitatea de energie pe care o primește de la ele. Energia provenită de la mâncarea nesănătoasă este de scurtă durată și vine la pachet cu o mulțime de calorii de care nu ai nevoie.
Pune mereu echilibrul pe primul loc și evită să consumi alimente care știi că nu aduc un plus sănătății. Energia se ia din preparate sănătoase, gătite corespunzător și care conțin substanțe nutritive. Aceasta este singura variantă care îți menține atât sănătatea cât și nivelul de energie optime.
Mănâncă întotdeauna micul dejun pentru a porni ziua cu energie
Deși toate mesele sunt importante, este indicat ca de micul dejun să nu sari niciodată. Micul dejun este masa pe care o iei după perioada lungă de fasting (interval în care nu mănânci nimic) din timpul somnului. După ce te trezești, organismul are nivelul de energie scăzut, fiindcă nu a primit încă nutrienți pentru a funcționa. Deși somnul te odihnește și îți restabilește capacitatea de a lucra și de a face orice altă activitate, este esențial să îi oferi și o masă nutritivă pentru a funcționa la capacitate maximă.
Micul dejun asigură aportul de glucoză și alți nutrienți necesari pentru organism și, în același timp, reface stocul de energie și vigilență pentru a putea fi activ în ziua care urmează. Este recomandat ca la micul dejun să ai o masă light, dar nutritivă. Poți consuma preparate cu fructe, lapte, legume, ouă și alte alimente neprocesate.
Evită deshidratarea și consumă o cantitate suficientă de apă
Apa este unul dintre nutrienții esențiali fiindcă are o mulțime de roluri în organism: termoreglare, digestie, eliminarea toxinelor etc. Lipsa apei din corp duce la deshidratare, afecțiune care cauzează rapid oboseală. Organismul are nevoie de apă în multe dintre reacțiile din corp, așa că este important să îi oferi o cantitate suficientă, pe care o poți calcula astfel: 0,035 ml x nr. de kilograme, raportat la greutatea ta corporală.
Apa pe care o consumi trebuie să fie curată și adaptată nevoilor organismului tău. Recomandarea GoostoMix este să bei apă alcalină de la ionizatoarele de apă de pe platforma noastră. Sunt dispozitive performante produse în Japonia care filtrează apa și o ionizează cu ajutorul curentului electric, separând ionii pozitivi de cei negativi. Astfel, rezultă apă curată cu 5 niveluri diferite de pH.
Apa potrivită pentru consumul zilnic al adulților este apa alcalină cu pH-ul între 8,5 și 9,5., pentru că:
- este o apă care energizează;
- hidratează intens pentru că pătrunde în profunzime în celule și țesuturi datorită structurii micro-cluster pe care o capătă în urma ionizării;
- este o apă antioxidantă;
- ajută digestia și metabolismul.
Pentru copiii de sub 3 ani este recomandată Apa Clean de la ionizator. Acest tip de apă poate fi consumat și de adulți pentru a lua medicamentele sau pentru a o consumi în timpul mesei (deși este indicat evitarea consmului de apă la masă).
Păstrează-ți energia pe timpul zilei evitând extenuarea
Simptomele de oboseală și lipsa de energia intervin mai ales atunci când te extenuezi. Dacă îți iei angajamentul să îndeplinești 5 obiective într-o zi, asigură-te că ai capacitatea fizică de a le efectua pe toate. În caz contrar, te vei extenua și îți vei epuiza organismul. Este mai bine să îți pui în to-do mai puține obiective dar realizabile decât multe și dificil de îndeplinit..
Planifică-ți ziua în funcție de cât crezi că poți duce la bun sfârșit. Dacă activitatea ta zilnică se bazează pe muncă fizică, programul tău sigur arată complet diferit față de al unei persoane care lucrează de la birou, care studiază sau care întreprinde activități intelectuale. Totuși, în ambele tipuri de program este nevoie de:
- energie – procurată din nutrienți;
- pauze – pentru a odihni organismul;
- sesiuni de lucru neîntrerupte – pentru a-ți păstra productivitatea.
Indiferent de profesie sau ocupație, este bine să te gândești la sănătate și să-ți cunoști corpul. Ajustează-ți obiectivele în funcție de capacitățile tale și ține cont că fără energie este imposibil să îndeplinești un obiectiv cu succes.
Adoptă un program de somn care să te energizeze
Perioada de somn este momentul în care organismul se odihnește și se reface. În somn activitatea creierului se reduce semnificativ, iar organismul are timp să își refacă țesuturile și celulele și să proceseze informațiile adunate peste zi. Dimineața te trezești mai activ și mai energic, fiindcă ai luat o pauză lungă și binemeritată.
Somnul de peste noapte pentru un adult trebuie să aibă o durată de 7-9 ore. Dacă ai probleme legate de somn, adică dacă dormi ori prea mult ori prea puțin, o soluție ar fi să îți creezi o rutină de dormit. Iată ce ai de făcut:
- păstrează-ți programul de somn în fiecare zi, chiar și în weekenduri. Pune-te la somn și trezește-te la aceleași ore mereu și astfel îți educi corpul când să ceară somn și când să își îndeplinească această nevoie;
- relaxează-te înainte să mergi la culcare pentru a avea un somn mai liniștitor. Meditează, ascultă muzică liniștitoare sau fă câteva exerciții de respirație. Ține cont că înainte să mergi la culcare este indicat să petreci cel puțin 30 de minute fără să stai cu ochii ațintiți într-un ecran. Lumina de la telefon, laptop sau televizor induce creierul într-o stare de vigilență, de aceea ar fi bine să lași creierul să se relaxeze înainte de somn.
Redu nivelul de stres din viața ta pentru a crește nivelul de energie
Stările de stres îți pot afecta sănătatea fizică și mintală și, în plus, te fac să te simți obosit și extenuat. Emoțiile induse de stres consumă cantități mari de energie pentru a le putea ține sub control.
Iată câteva tehnici pentru a ține stresul sub control și pentru a câștiga mai multă energie:
- destresează-te eliminând sursa de stres – elimină din viața ta stresorii (factorii care cauzează stresul) pentru a fi mai liniștit. Dacă te deranjează o persoană, discută cu ea despre problema care te macină. Dacă ești stresat din cauza unei probleme medicale, caută rezolvarea la un specialist. În funcție de situația cu care te confrunți, caută mereu soluția și nu lăsa stresul să te copleșească;
- ia o pauză în aer liber pentru a scăpa de stres și pentru a te energiza – organismul are nevoie de aer proaspăt pentru a se oxigena. Plimbările în natură sunt o modalitate bună de a lua o pauză de la învățat sau de la lucru, stresori des întâlniți la majoritatea populației active. Fă-ți timp să iei o pauză și alege să ieși din casă atunci când este posibil, pentru a te relaxa;
- minimizează nivelul de stres prin meditație – exercițiile de relaxare și calmare pe care le faci atunci când meditezi te pot ajuta să reduci stresul și să fii mai pozitiv și mai energic. Ia-ți timp să stai cu tine și să meditezi asupra situațiilor care te stresează și caută soluții cu mintea limpede. Dacă nu poți găsi o soluție, este suficient să îți eliberezi gândurile negative și să rămâi la finalul meditației cu un mood mai bun. Uneori stresul nu poate fi înlăturat, dar poate fi minimizat.
Recapătă-ți energia cu un stil de viață sănătos, organizare și eliminând stresul!
Nivelul de energie pe care îl are corpul tău la dispoziție vine de la alimentație, însă poate fi diminuat sau amplificat în funcție de obiceiurile tale. Scopul nostru este să te ajutăm să amplifici energia pe care o ai zilnic, așa că ți-am recomandat sfaturi generale pe care le poți pune în aplicare ușor.
Ține cont că pentru a avea energie pe parcursul zilei este necesar să mănânci sănătos, să bei suficientă apă, să ai un program pe măsura capacităților tale, să dormi bine și să elimini sursele de stres. În acest mod capeți mai multă energie și te poți bucura de fiecare zi la potențialul maxim!
Surse:
- https://www.health.harvard.edu/energy-and-fatigue/9-tips-to-boost-your-energy-naturally
- https://www.healthline.com/nutrition/how-to-boost-energy#TOC_TITLE_HDR_3
- https://www.webmd.com/balance/guide/boost-energy
- https://www.forbes.com/sites/jennagoudreau/2012/04/02/the-fatigue-solution-how-to-increase-your-energy-in-eight-easy-steps/?sh=a0bd5b538893
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/321938#5.-Dont-underestimate-sleep
- https://www.sleepfoundation.org/sleep-hygiene/relaxation-exercises-to-help-fall-asleep
- www.wikipedia.org