Cuprins
Pregătirile de Paște sunt în plină desfășurare iar timpul rămas este de obicei alocat gătitului și aranjării casei. De Paște se sărbătorește cu o masă bogată, preparate diverse și gusturi variate. Dacă vrei să sărbătorești românește, adaugă în meniu rețete tradiționale și îmbrățișează obiceiurile rămase de la bunici privind perioada care urmează.
În acest articol îți vom prezenta câteva preparate cu specific românesc pentru Paște, obiceiuri de sărbătoare și cum să te pregătești și să celebrezi această sărbătoare.
Ce bunătăți să prepari pentru masa de Paște?
Cele mai frumoase momente de sărbătoare se petrec cu familia și apropiații, la masă. Asigură-te că pregătești preparate delicioase și în același timp echilibrate pentru invitați. Este important ca de Paște să păstrezi o dietă ponderată pentru a evita excesele și afecțiunile medicale aferente.
Printre rețetele de Paște se regăsesc, de obicei, preparate din carne de miel și deserturi tradiționale. Acum poți să gătești și tu o masă completă pentru sărbători, fără să îți fie teamă că gustul nu va fi pe măsura așteptărilor. Chiar dacă masa de Paște este complexă și necesită atenție, poți găti cu ușurință o mulțime de rețete.
Rețete cu miel pentru Paște
În această perioadă, carnea preferată este fără îndoială mielul sau oaia. Alege câteva rețete pe care vrei să le încerci, pune aparatul în priză și pregătește-te să ieși rapid din bucătărie cu preparate reușite, gustoase și atractive.
Pentru masa de Paște pregătește rețete tradiționale cu specific românesc ca să te bucuri de celebrarea autentică a Învierii, ca la bunici. Ține cont că poți să adaptezi rețetele la modernitate și că poți adăuga în meniu și alte variante de preparate care ție îți plac. Ești liber să îți planifici propriul meniu după preferințe. Dacă totuși rămâi la varianta de tradițional românesc, noi îți recomandăm aceste rețete:
- drob de miel tradițional – fraged, cu o consistență cremoasă și gust intens, acest preparat va fi atracția principală a mesei dacă îl gătești cum trebuie.
- friptură de miel la cuptor – este o rețetă simplă de carne aromată la cuptor înconjurată de legume colorate. Servește acest preparat la masa de prânz a familiei sau la o cină cu prietenii apropiați;
- ciorbă de miel – deși nu este pe gustul tuturor, este o rețetă ce merită încercată. Este o ciorbă obișnuită însă care impresionează prin aroma deosebită oferită de carnea de miel;
- miel cu legume și cușcuș – în ciuda aparențelor, este o rețetă apropiată de specificul românesc. Este un fel de tocăniță reinventată, îmbunătățită de aromele noi ale cușcușului și șofranului;
- plăcintă de miel – este o plăcintă de carne cu un aluat din foi, umplut cu miel și legume. După ce a stat la cuptor, plăcinta cu miel este gata de savurat!
Dulciuri pentru Paște
Masa de Paște fără cozonac și pască nu poate fi o masă autentică de sărbătoare. Așa cum părinții și bunicii obișnuiau să gătească toată ziua la cuptor deserturi specifice de Paște, așa poți și tu să te apropii de sărbătorile din copilărie, gătind aceleași rețete. În ziua de astăzi obiceiurile în bucătărie s-au schimbat, tehnicile de gătit s-au adaptat nevoilor omului modern iar preparatele nu mai sunt aceleași, însă rețetele de bază au rămas neatinse de timp.
Poți prepara rețete 100% din copilărie mai ușor și mai rapid, fiindcă acum poți să frămânți bine aluatul și să obții preparate de invidiat:
- cozonac cu ciocolată – cu doar câteva ingrediente clasice pentru cozonac și un aparat care știe să frământe, ai dat gata aluatul și umplutura pentru această rețetă. Tot ce ai de făcut este să te ghidezi după rețetă;
- cozonac cu nucă – are aluatul dens, umplut cu o cremă fină de cacao și nuci, ce se transformă într-un cozonac de excepție și îl pui la cuptor. După 50 de minute de stat la căldură, cozonacii sunt gata de savurat;
- pască turnată – este o variantă simplificată a pascăi, gătită fără frământare. Aroma de brânză dulce, vanilie și alte esențe parfumate îți aduc aminte instant de mesele din copilărie.
Dacă vrei, te poți îndepărta ușor de tradiționalul românesc, îmbrățișând și rețete internaționale precum:
- tiramisu cu pișcoturi de casă – este o prăjitură cu gust bogat de cafea, îmbogățit cu cremă de mascarpone dulce și fină. Rețeta se prepară rapid, este ușoară și o poți pregăti fără efort;
- panettone cu fructe uscate – este varianta italienească a cozonacului, diferența stând în gustul și crema preparatului. Majoritatea panettone-urilor nu au cremă înăuntru ci doar fructe uscate sau alte ingrediente asemănătoare în aluat;
- tartă dulce cu vanilie și lapte – este o prăjitură cu blat pufos și cremă aromată de vanilie, decorată cu dulceață și fructe proaspete. O poți prepara oricând, dar mai ales în perioada Paștelui, când apar fructe noi de primăvară la piețe;
- cornuri săsești rapide – această rețetă se prepară cu aluat foietaj gata pregătit, pe care îl umpli cu mere călite cu unt, scorțișoară, zahăr și zeamă de lămâie. Umplutura trebuie călită mai întâi și apoi întinsă pe foietaj pentru a te asigura că merele sunt îndeajuns de moi.
Cum te ajută un aparat de gătit să pregătești masa de Paște?
Dacă ți se pare obositor să petreci ore în șir în bucătărie să pregătești rețete pentru masa de Paște, înseamnă că încă nu ai descoperit încă dispozitivul multifuncțional de gatit. Cu doar câteva apăsări de buton și imaginație din plin poți pregăti o varietate de rețete potrivite pentru acest moment de sărbătoare. Rețetele cu miel, ciorbele și sarmalele tradiționale pot fi gătite cu ușurință la el, fiindcă aparatul este dotat cu mai multe funcții utile în bucătărie.
Gătești preparatele în totalitate
Cu un dispozitiv de gătit ultramodern te poți bucura de experiența gătitului de la început până la sfârșit. Robotul de bucătărie te însoțește încă de la pregătirea ingredientelor, ajutându-te să le toci, mărunțești, cântărești sau să le amesteci. Mai apoi, el prepară termic alimentele pregătite prin mai multe tehnici de gătit:
- slow cook;
- sous-vide;
- călire;
- caramelizare;
- fermentare;
- sotare;
- fierbere.
Astfel, cu un singur aparat gătești o rețetă în întregime, fără să ai nevoie de alte electrocasnice. Tot ce trebuie să faci este să pui dispozitivul în priză, să găsești o rețetă pe placul tău, să atașezi accesoriile necesare și să pui alimentele în bol sau în sistemul detașabil. Poți găti chiar și două preparate în același timp, astfel salvând timp prețios.
Stai mai puțin în bucătărie și gătești fără efort
În timp ce aparatul gătește pentru tine, ai mai mult timp la dispoziție să te ocupi de alte treburi din casă. Dacă ai ales un program de fierbere sau slow cook, nu mai trebuie să verifici preparatul, fiindcă acesta se va opri singur după timpul setat în prealabil.
În plus, cu acest aparat de bucătărie îți va fi mai ușor să gătești fiindcă nu obosești. Cu acest dispozitiv scapi de frământatul care poate deveni dureros pentru mâini și de tocatul dificil al legumelor tari. De asemenea, nu îți obosești mâinile amestecând preparatul, fiindcă aparatul face aceste activități în locul tău.
Cum să ai grijă de organismul tău la masa de sărbători?
Dacă ai pregătit mai multe preparate pentru Paște dar știi că trebuie să păstrezi o balanță în dietă, avem pentru tine câteva sfaturi în ceea ce privește alimentația de sărbători. Este important să consumi zilnic nutrienții esențiali, să mănânci în cantități potrivite și să îi oferi corpului tău toate substanțele de care are nevoie, mai ales apă.
Pune sănătatea pe primul loc și păstrează echilibrul la loc de cinste în ceea ce privește alimentația. Iată ce poți să faci pentru a avea grijă de organismul tău:
- mănâncă moderat și divers – este total în regulă să deguști din drobul de Paște sau din cozonacul cu nucă abia scos din cuptor, dar este indicat să stai departe de excese. Combină un aliment sățios, precum o friptură, cu o garnitură light, precum salata. Porționează cantitățile de mâncare în funcție de cât este corect să mănânci și nu în funcție de poftele de moment;
- bea suficientă apă – fără apă organismul nu poate funcționa eficient. Apa ajută digestia și eliminarea substanțelor toxice din corp, de aceea trebuie să consumi suficientă pentru a-ți sprijini organismul să își ducă la îndeplinire mecanismele. Ține cont că nu toate tipurile de apă sunt recomandate pentru consum. O variantă sigură și cu efecte pozitive dovedite este apa de la ionizatoarele de apă recomandate pe platforma GoostoMix. Aceste dispozitive generează apă alcalină pentru băut, filtrată și ionizată, ce are efecte antioxidante și energizante, plus o capacitate de hidratare ridicată. Ionizatoarele generează și alte tipuri de apă utile pentru casa ta: Apa Clean pentru bebeluși, Apa Super Acidă pentru degresare, Apa Puternic Acidă pentru dezinfectare și Apa Beauty pentru îngrijirea pielii;
- alege o viață activă – sportul și activitatea fizică în general îmbunătățesc circulația, ajută la eliminarea colesterolului rău din organism și îți protejează inima și oasele. Sportul îți antrenează corpul și îți pune organismul în mișcare.
Cum îți pregătești casa de sărbătoare?
Curățenia generală de Paște este o tradiție respectată în aproape orice locuință. Paștele trebuie să te găsească într-o casă curată și luminoasă, cu bucate alese pe masă și bucurie în suflet.
Începe curățenia din timp și verifică fiecare colțișor să fie aranjat și curat. Strânge lucrurile nefolositoare, donează hainele sau obiectele pe care nu le mai utilizezi și curăță suprafețele din locuință. Dacă vrei să faci curat fără să utilizezi substanțe chimice iritante pentru mâini și ochi, folosește Apa Super Alcalină și Apa Puternic Acidă de la ionizator. Cu aceste 2 tipuri de apă poți curăța suprafețele din baie și bucătărie, poți dezinfecta jucării sau obiecte din casă și poți degresa ustensilele de bucătărie.
Cele două tipuri de apă destinate curățeniei, generate de ionizator, au întrebuințări diverse și sunt de mare ajutor în casa ta. Înlocuiește produsele de curățenie periculoase, care eliberează substanțe iritante pentru mucoase și piele, cu apa de la ionizator. Aceasta este naturală, nu conține chimicale, este ieftină și accesibilă. Apăsând câteva butoane la ionizator, primești instant apa de care ai nevoie.
În loc să cheltuiești o mică avere pe produsele de curățenie, investește într-un ionizator performant de pe GoostoMix!
Ce tradiții și obiceiuri de Paște să urmezi?
Datinile Pascale sunt tradiții păstrate de sute de ani, transformate de-a lungul timpului și adaptate realității actuale. De Paște se sărbătorește Învierea Domnului, zi importantă pentru creștinii de pretutindeni. Obiceiurile de Paște sunt diverse, însă cele mai cunoscute sunt:
- înroșirea ouălor – acest obicei semnifică sacrificiul, culoarea roșie simbolizând sângele, jerfta. Popularizarea acestei sărbători a dus la apariția unor vopseluri speciale pentru ouă, în diverse culori, dar și la apariția sticker-elor și altor decorațiuni pentru ouă;
- iepurașul de Paște – este un personaj folcloric care aduce ouă și alte cadouri în dimineața de Paște pentru copii. Este un personaj întâlnit pe ambalajele dulciurilor, picturile de pe ouă dar și pe diverse decorațiuni specifice sărbătorii;
- lumina Sfântă – dacă ești credincios și sărbătorești religios Paștele, se spune că la această sărbătoare trebuie să primești lumină Sfântă de la biserică, pe care să o păstrezi în casă pentru siguranță și bucurie. Dacă mergi la biserică, asigură-te că o faci în condiții sigure și că nu te expui unui risc;
- spălarea pe față în ziua de Paște – este o tradiție regională din Muntenia dar regăsită și în alte părți ale țării. În dimineața de Paște trebuie să te speli pe față cu apă rece, în care ai pus o monedă și un ou roșu. Acest lucru se spune că aduce bunăstare familiei.
Sărbătorește Paștele cu masa plină și casa curată!
Cu puțin ajutor de la electrocasnicele din locuință te poți pregăti pentru Paște fără oboseală și nopți nedormite. Dispozitivul de gătit te ajută să pregătești rețetele preferate, incluzând preparatele tradiționale cu miel, cozonacul și pasca. Ionizatorul de apă îți oferă produse de curățenie naturale pe care să le folosești pe toate suprafețele din casă pentru a le igieniza. În plus, ionizatorul generează și apă alcalină care te ajută să îți detoxifici, energizezi și hidratezi corpul corespunzător.
Bucură-te de sărbătorile pascale în familie cu masa plină de bunătăți și casa curată!
Surse: