Cuprins
Zucchinii și dovleceii par doi frați care au luat căi separate la adolescență. Dar, cu toate că au culori diferite, sunt destul de asemănători în materie de beneficii.
Atât miezul, cât și coaja lor prezintă în componență nutrienți, de aceea este indicat să nu fie curățați.
Beneficiile consumului de dovlecei și zucchini
Ambele soiuri conțin:
- antioxidanți,
- potasiu,
- vitamine din complexul B,
- acid folic,
- zinc,
- magneziu
- fier.
Complexul de vitamine B prezente în zucchini și dovlecei:
- contribuie la sănătatea sistemului nervos,
- îmbunătățește memoria,
- previne îmbătrânirea prematură a celulelor.
Sunt recomandați pentru persoanele care petrec mult timp în fața unui ecran. Datorită luteinei prezente, consumul lor ajută la menținerea vederii.
Conțin o cantitate mare de fibre și sunt buni pentru reglarea tranzitului intestinal.
Ei trebuie să facă parte din meniul lunar, încă de la vârsta de 6 luni. Se digeră ușor și ajută la prevenirea multor afecțiuni, printre care diabet și boli cardiovasculare.
Cum incluzi zucchini și dovlecei în meniu
Având o coajă puțin mai tare, dovleceii clasici sunt preferați în ciorbe, supe și tocănițe.
Sunt foarte gustoși în chiftele de dovlecei și foarte nutritivi.
Zucchinii, având un gust mai fin, sunt mai buni în salate și pe grătar. Ei pot fi consumați și cruzi atunci când sunt mici. Se potrivesc de minune în dietele vegane și sunt foarte buni și pe post de garnitură.
Îți recomandăm să încerci tagliatelle de morcov și zucchini gătite la robotul multifuncțional de bucătărie. Obții un preparat gustos și plin de nutrienți.
Atât dovleceii, cât și zucchini sunt potriviți pentru supe creme sau gătiți pentru salate.
Cum alegi dovleceii și zucchini
Indiferent de soiul ales, optează pentru un dovlecel de mici dimensiuni, fără pete, cu o culoare uniformă și coajă puțin moale.
Include în meniul tău dovlecei și zucchini și nu uita să lași loc și pentru alte alimente pentru a beneficia de o nutriție echilibrată.