Cuprins
Pentru a avea o dietă echilibrată este nevoie ca regimul tău să fie format din alimente sănătoase, neprocesate, care reușesc să ofere organismului nutrienții necesari.
Semințele de chia sunt incluse în categoria superalimentelor, fiind fructe oleaginoase ce conțin grăsimi bune, vitamine și minerale. Semințele de chia sunt ușor de inclus în dietă și te pot ajuta să îți menții sănătatea.
Ce sunt semințele de chia?
Chia este o plantă care face parte din familia mentei, însă semințele de chia au gust și aromă diferite. Acestea au dimensiuni reduse, fiind aproximativ la fel ca macul la formă. Denumirea „chia” înseamnă „putere” în limba mayașilor, populația care consuma frecvent aceste semințe. Numele derivă din faptul că semințele de chia oferă o cantitate însemnată energie pe termen lung. Semințele de chia sunt consumate de secole datorită proprietăților benefice organismului și de aceea ar trebui să le introduci și tu în alimentația de zi cu zi.
Semințele de chia pot fi albe, negre, gri, maro, însă toate au aproximativ aceeași compoziție nutrițională. Sunt ideale pentru alimentație, fiind o sursă importantă de energie pentru organism și reprezintă o alternativă potrivită la dulciuri și snackuri, care oferă energie de scurtă durată și pot fi dăunătoare organismului.
Alimentele procesate de pe rafturile supermarketurilor pot conține diverse chimicale, conservanți, potențiatori de gust care, în cantități mari, pot duce la afecțiuni medicale serioase. Alege să consumi alternative naturale precum semințele de chia pentru o porție sigură de sănătate curată!
De ce să consumi semințe de chia?
Pentru a te asigura că alimentația ta sprijină organismul în realizarea mecanismelor de funcționare a corpului trebuie să ai mese ponderate, cu alimente nutritive. Semințele de chia se încadrează perfect în regimurile alimentare sănătoase, fiind un ingredient cu un raport nutrienți-calorii echilibrat. Astfel, semințele de chia conțin o mulțime de substanțe hrănitoare și, în același timp, puține calorii, raportate la aportul energetic pe care îl produc.
În continuare îți vom prezenta câteva beneficii ale semințelor de chia pe care să le ai în vedere atunci când îți pregătești următoarea masă.
Semințele de chia – pe cât de mici, pe atât de hrănitoare
Poți vedea cu ușurință cât de benefice sunt semințele de chia organismului prin intermediul valorilor nutriționale. 100 grame de semințe de chia conțin:
- 31 g lipide;
- 42 g carbohidrați;
- 17 g proteine;
- 631 mg Calciu;
- 335 mg Magneziu:
- 7,7 g Fier;
- 1,6 mg vitamina C;
- vitamina A și vitamina B.
Astfel, semințele de chia reușesc să ofere substanțe nutritive din plin. Energia provenită din semințele de chia se datorează, în bună parte, lipidelor (grăsimilor), dar și carbohidrații și proteinele sunt importante pentru organism.
Semințele de chia se potrivesc în diete de detox, de slăbit și de menținere a greutății fiindcă îți aduc mulți nutrienți. Unul dintre avantajele semințelor de chia este că nu produc calorii goale, adică acele calorii care suprasaturează organismul și oferă energie, dar de scurtă durată. Ele provin de obicei din mâncarea nesănătoasă: fast-food, dulciuri, alimente procesate. Caloriile semințelor de chia se datorează nutrienților, astfel că organismul nu va fi suprasaturat și va avea energie o perioadă mai lungă.
Înlocuiește alimentele ce furnizează caloriile goale cu semințele de chia pentru a te bucura de energie și nutrienți în același timp!
Semințele de chia reduc colesterolul
În componența semințelor de chia se află, printre altele, și o cantitate însemnată de grăsimi. Deși lipidele sunt privite cu incertitudine de obicei, este bine de știut că lipidele de proveniență vegetală sunt, în mare parte, grăsimi bune. Printre lipidele din semințele de chia se află:
- 24 g lipide polinesaturate – dintre care distingem două tipuri de acizi grași: grupul Omega-3 și grupul Omega-6. Aceștia, împreună cu grăsimile mononesaturate, scad colesterolul rău, numit colesterol LDL, împiedicând organismul să îl absoarbă;
- 2,3 g lipide mononesaturate – sunt cele care stau în stare lichidă la temperatura camerei și au proprietățile de a reduce colesterolul și de a preveni afecțiunile cardiovasculare;
- cantități mici de grăsimi saturate, aproximativ 3,3 g, și de grăsimi trans, 0,1 g – acestea fac parte din rândul grăsimilor rele deoarece au tendința de a crește nivelul colesterolului LDL. Totuși, fiind în cantități mici, este sigur să le consumi, însă ponderat.
Semințele de chia contribuie la scăderea colesterolului rău și datorită fibrelor, sunt incluse în categoria carbohidraților. 100 g de semințe de chia conțin 34 g fibre alimentare, dintre care distingem între:
- fibre solubile – ajută la scăderea colesterolului LDL deoarece leagă colesterolul și precursorii săi în tractul digestiv și astfel îi împiedică să ajungă în sânge. Acest tip de fibre este majoritar în semințele de chia;
- fibre insolubile – ajută la prevenirea constipatiei si la menținerea unui tract digestiv sănătos.
Semințele de chia te ajută să stai departe de afecțiuni medicale
Beneficiile semințelor de chia nu se termină aici. Consumă-le cu încredere pentru că te ajută la:
- menținerea sănătății articulațiilor;
- întărirea sistemului imunitar;
- creșterea masei musculare;
- eliminarea substanțelor toxice din organism, având efect detoxifiant.
Cum să introduci semințele de chia în alimentație?
Dacă vrei să adaugi semințele de chia în rețetele tale, pregătește câteva preparate delicioase pe care să le transformi în mâncare nutritivă. Poți găti în casă aceste preparate:
- pizza cu blat din morcov și semințe – acest blat este ideal pentru o pizza sănătoasă, gătită cu alimente nutritive, precum morcovul și de semințele in și de floarea-soarelui. Adaugă și semințele de chia în acest mix pentru un tablou complet de semințe;
- porridge pentru micul dejun – acest fel de terci delicios pentru micul dejun devine și mai atrăgător dacă îl aromezi cum trebuie: cu semințe de chia, nuci, fructe și scorțișoară;
- mix cu semințe și goji – un preparat potrivit pentru diminețile în care ai nevoie de multă energie. Adaugă și semințele de chia în rețetă și te poți bucura de un mic dejun reușit!
De ce să îi oferi semințe de chia bebelușului?
Deoarece au un conținut ridicat de nutrienți, semințele de chia pot fi introduse cu succes în alimentația bebelușului tău. Acestea conțin acizi grași Omega-3, fibre, calciu, zinc, nu au gluten și sunt o sursă completă de proteine. Astfel, reprezintă un aliment ideal pentru cei mici, fiindcă le oferă nutrienți și, în același timp, au un gust bun și sățios.
Ține cont că este recomandat să le oferi bebelușilor doar semințe de chia hidratate. Acestea au o putere mare de absorbție, astfel că dacă micuțul mănâncă semințe de chia uscate, vor absorbi lichidul din stomacul bebelușului, putând provoca un blocaj gastrointestinal.
Poți hidrata semințele de chia în apă Clean furnizată de ionizatoarele noastre, o apă cu pH-ul 7 perfectă pentru bebeluși și organismul acestora, sau în lapte. Apoi, poți
prepara cu ele budincă, smoothie, supe creme, sosuri sau le poți adăuga peste iaurt.
Semințele de chia sunt hrănitoare și gustoase. Introdu-le în meniul bebelușului și oferă-i micuțului o sursă importantă de nutrienți!
Când să eviți semințele de chia?
Există unele situații în care este bine să înlocuiești semințele de chia cu alte alimente asemănătoare. Cauzele pentru care să eviți semințele de chia pot fi:
- dacă ești alergic la semințele de susan sau la muștar, pentru că este posibil să ai alergie și la semințele de chia;
- dacă suferi de hipotensiune, pentru că semințele de chia pot scădea și mai mult tensiunea;
- dacă ai consumat deja peste 2000 de calorii, pentru că este recomandat să nu întreci acest prag, iar semințele de chia adaugă rapid calorii în plus dacă nu ești atent la cantități.
Semințele de chia – bunătate pentru sănătate
Îmbie-ți gusturile și sănătatea consumând semințele de chia zilnic, dar cu moderație. Te poți bucura de rezultatele pozitive ale semințelor de chiar asupra sănătății organismului preparând rețete nutritive!
Adaugă semințele de chia în băuturi, mixuri de semințe și aluaturi și oferă un gust bogat preparatelor tale!
Surse din care ne-am informat
- https://en.wikipedia.org/wiki/Chia_seed
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds/
- https://www.health.harvard.edu/heart-health/seed-of-the-month-chia-seeds
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/291334
- https://www.webmd.com/food-recipes/features/why-are-chia-seeds-good-for-me#1