Cuprins
Persoanele care urmează o dietă vegetariană se bucură din plin de beneficiile legumelor, cerealelor, nucilor, semințelor și fructelor. Cu o grijă sporită față de nevoile nutriționale ale corpului, vegetarienii au, de regulă, un meniu mult mai variat decât persoanele care consumă și carne.
Există studii care au demonstrat că persoanele care au adoptat o dietă vegetariană au șanse mai mici de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare sau diabet. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la alimente provenite de la animale dacă nu îți dorești, ci doar să alegi cu grijă ingredientele pe care le folosești pentru a avea mai mulți nutrienți și mai puține grăsimi nesănătoase.
În acest articol vei afla informații despre tipurile de diete vegetariene și detaliile de care trebuie să ții cont atunci când le urmezi.
Tipuri de vegetarieni
Există numeroase tipuri de diete și alegeri alimentare, iar atâta timp cât sunt sănătoase pentru corp, dar și pentru minte, poți alege oricare dintre ele sau niciuna. Important este să mănânci cât mai variat și să respecți mesele zilei.
- Vegetarieni totali sau vegani. Persoanele care aleg acest stil de viață nu consumă carne și nici produse provenite de la animale. Ouăle, produsele lactate și în unele cazuri chiar și hainele fabricate din piele de animale sunt excluse complet.
- Lacto-ovo vegetarienii. Cei care adoptă o dietă lacto-ovo-vegetariană exclud carnea, însă ouăle și produsele lactate sunt acceptate.
- Lacto vegetarienii. Aceste persoane nu consuma carne sau ouă, însă lactatele sunt acceptate în meniul lor.
- Ovo vegetarienii. Cei care aleg dieta ovo-vegetariană nu consumă carne sau produse lactate, dar mănâncă ouă.
- Vegetarienii parțiali. Persoanele care sunt vegetariene parțial consumă ocazional pește sau carne foarte rar.
- Raw veganii. Cei care adoptă o dietă raw-vegană consumă alimente crude de origine vegetală.
Ce rețete poți să prepari la robotul de gătit dacă ai o dietă vegetariană
Dietele bazate pe fructe, legume și cereale oferă corpului cantități mari de antioxidanți, vitamine și minerale. Pentru a beneficia din plin de toți nutrienții este important să incluzi în mesele principale cât mai multe legume, cereale și leguminoase.
Cei care aleg o dietă vegetariană se pot bucura chiar și de brânză obținută din caju, chifteluțe aromate sau smântână, toate fără pic de carne sau lactate.
Cu ajutorul aparatului tău multifuncțional de bucătărie poți să te bucuri de rețete pline de gust adaptate dietelor vegane, raw vegane, vegetariene sau lacto-vegetariene.
Ingredientele alese pentru rețete sunt bogate în nutrienți și extrem de apetisante.
Sfaturi pentru o nutriție echilibrată în dietele vegetariene
Include în meniul tău ingrediente bogate în grăsimi sănătoase și proteine.
- Printre plantele care conțin proteine se numără: mazărea, lintea, quinoa, drojdia inactivă, cartofii dulci, ciupercile și spirulina.
- Pentru grăsimi alege nuci și semințe, avocado, ulei de măsline și ulei de cocos. Mănâncă fructe și legume crude.
- Chiar dacă meniul tău nu este raw vegan, ai nevoie de aproximativ 5 porții de fructe sau legume proaspete, neprocesate termic pentru a beneficia de mai multe tipuri de vitamine.
- Dacă ai dificultăți în a consuma legume crude pe post de gustare, prepară la robotul de bucătărie sosuri sau humus și taie în felii morcovi și ardei grași. Combinate sunt irezistibile!
Ascultă-ți corpul
Adesea organismul nostru ne arată când are nevoie de vitamine și minerale. În momentele în care simți că ai obosit, gândește-te în primul rând la mâncarea pe care o consumi și asigură-te că îți oferi toți nutrienții de care ai nevoie, indiferent de dieta pe care o alegi.