Cuprins
- Ce este quinoa și care sunt beneficiile ei?
- Cum să introduci quinoa în alimentație?
- De ce să oferi quinoa bebelușilor și copiilor?
- De unde provine quinoa și câte tipuri există?
- Quinoa, semințele fără gluten ideale de introdus în alimentație
- Surse de informație folosite pentru redactarea acestui articol
Semințele de quinoa sunt cereale fără gluten, cunoscute pentru valoarea nutrițională însemnată. Quinoa este un aliment nutritiv, sănătos, utilizat mai ales în dietele fără gluten și o cereală integrală, fiind o sursă bună de proteine și fibre.
Quinoa poate fi introdusă în dieta adulților, dar și a bebelușilor și copiilor, fiind ideală pentru micul dejun, de adăugat în salate și este un bun înlocuitor pentru orez sau alte cereale. Citește în continuare acest articol și descoperă beneficiile semințelor de quinoa și cum să le consumi!
Ce este quinoa și care sunt beneficiile ei?
Quinoa reprezintă o specie de plante din genul Chenopodium și este cultivată pentru semințele sale, fiind considerată o pseudo-cereală înrudită cu spanacul și amarantul.
Quinoa este o plantă bogată în nutrienți. 100 grame de quinoa gătită au aproximativ 120 kilocalorii și conțin:
- 4,4 g proteine,
- 1,9 g grăsime,
- 19,4 g carbohidrați,
- 2,8 g fibre,
- 17 mg calciu,
- 64 mg magneziu.
Semințele de quinoa sunt o sursă bună de vitamine și minerale, mai ales de fosfor, calciu, fibre, fier, de aceea este un aliment des consumat în dietele vegetariene și vegane, oferind organismului o cantitate mare de energie cu puține calorii.
Quinoa are proprietăți antiinflamatorii, conținând flavonoide precum quercetina și kaempferolul care acționează ca antioxidanți în organism, ajutând la protejarea celulelor corpului împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, molecule instabile care atacă celulele.
Consumul antioxidanților, care pot fi obținuți din alimentație dar și din apa de băut, dacă alegi să bei apa antioxidantă de la ionizatoarele noastre de apă, îți poate proteja sănătatea pe termen lung.
Iată și alte beneficii ale consumului de quinoa:
- contribuie la creșterea musculară, datorită conținutului de aminoacizi esențiali,
- ajută la controlul zahărului din sânge, pentru că are un conținut însemnat de fibre,
- este un aliment bun pentru mamele care alăptează, deoarece este bogată în fier, vitamine B, zinc și calciu.
Cum să introduci quinoa în alimentație?
Quinoa poate fi consumată într-o varietate de moduri, fie ca atare, fie alegând produse derivate din aceste semințe. Se gătește rapid și simplu, având la dispoziție o mulțime de variante de rețete dintre care poți alege.
Quinoa se prepară similar cu orezul, folosind, cel mai adesea, două părți de apă și o parte de semințe. Înainte de a găti semințele, este important să le clătești pentru:
- a îndepărta gustul amărui,
- a elimina reziduuri de pesticide. În acest sens, folosește apa cu proprietăți de degresare cu pH-ul 11,5 de la ionizatoarele noastre, deoarece reușește să îndepărteze o bună parte dintre aceste reziduuri.
Dintr-o cană de semințe, după fierbere, obții aproximativ 3 căni de quinoa fiartă numai bună de consum. Pentru un gust aromat, poți folosi diverse condimente și sosuri dacă o prepari pentru tine, însă dacă o prepari pentru bebeluși sau copii, ar fi recomandat să păstrezi preparatul cât mai simplu. Citește în continuare și îți vom explica în detaliu cum să introduci quinoa în meniul celor mici.
Iată sub ce formă poți consuma quinoa:
- preparând semințele prin fierbere, până se înmoaie. Poți prepara rețete dulci, adăugând miere, cocos, scorțișoară, cacao și preparând desert sau gătind rețete sărate: semințele de quinoa fierte pot fi adăugate în salate sau le poți folosi pentru a prepara diverse alte rețete,
- preparând o băutură pe bază de quinoa – nu conține gluten, astfel că poate fi consumat și de cei care au intoleranță sau au un regim restrictiv în ceea ce privește glutenul,
- adăugând-o sub formă de fulgi în rețete pentru a îngroșa preparatele, întrucât fulgii au o capacitate mare de absorbție,
- sub formă de paste, pe care le găsești în comerț. Au avantajul că nu se lipesc între ele.
- sub formă de făină, din care poți prepara pâine, clătite, brioșe sau alte bunătăți.
De ce să oferi quinoa bebelușilor și copiilor?
Quinoa este un aliment bogat în nutrienți, iar bebelușii pot asimila din preparatele cu quinoa proteine, fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Conține, de asemenea, și carbohidrați cu un indice glicemic mai scăzut decât alte cereale.
Poți introduce quinoa în alimentația bebelușilor și copiilor astfel:
- gătind terciuri simple, cu lactate sau cu fructe,
- adăugând-o în mâncărurile de legume,
- preparând deserturi cu fructe, precum budinci și brioșe,
- adăugând-o în chifteluțe,
- preparând fursecuri,
- adăugând-o în salatele proaspete,
- sub formă de piure.
Ai grijă să speli bine quinoa înainte să o prepari și chiar să o lași la hidratat pentru minim 2 ore (sau peste noapte) pentru a te asigura că aroma amăruie dispare.
De unde provine quinoa și câte tipuri există?
Quinoa provine din regiunea andină din nord-vestul Americii de Sud, fiind inițial folosită drept hrană pentru animale.
Astăzi, este cultivată în peste 70 de țări și este consumată ca parte a unei diete echilibrate, mai ales dacă este gătită prin tehnici sănătoase și consumată moderat, quinoa fiind folosită aproximativ în același mod ca bulgurul, cușcușul și orezul.
Gustul semințelor de quinoa au o ușoară aromă de nucă, având o textură pufoasă, moale, cremoasă și, la fel ca orezul, absoarbe sosul sau ingredientele alături de care le gătești. Există mai multe tipuri de quinoa utilizate în alimentație:
- albă – are textură și gust delicate și se gătește în aproximativ 15 minute,
- roșie – este folosită mai ales în scop decorativ, ca gust și textură fiind asemănătoare cu cea albă,
- neagră – se consideră a fi cea mai nutritivă, având un timp de gătire de aproximativ 25 de minute, iar gustul este ușor crocant.
Quinoa, semințele fără gluten ideale de introdus în alimentație
Datorită versatilității, semințele de quinoa pot fi introduse cu succes în alimentația zilnică, fiind un aliment sănătos și nutritiv. Adaugă semințele în salate, supe, chifteluțe, prepară deserturi și bucură-te de un conținut nutritiv important și multă energie!
Ține cont că trebuie să fie bine spălată înainte și folosește apa cu pH-ul 11,5 de la ionizatoarele noastre pentru a te asigura că este bine curățată.
Oferă quinoa și bebelușului sau copilului deoarece îi oferă organismului micuțului o cantitate importantă de substanțe nutritive necesare în creșterea și dezvoltarea lui.
Surse de informație folosite pentru redactarea acestui articol
- https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-quinoa
- https://www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-quinoa#2.-Contains-antioxidant-and-anti-inflammatory-plant-compounds
- https://www.webmd.com/food-recipes/features/why-is-quinoa-good-for-me
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/quinoa/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa