Cuprins
- Iată care sunt beneficiile spanacului pentru sănătate!
- Prepară spanacul corespunzător, prin metode sănătoase de gătit!
- Gătește rețete delicioase cu spanac, în casă!
- Recomandări pentru o porție de spanac sănătoasă
- Contraindicații pentru consumul de spanac – ai grijă de tine
- Spanacul – o explozie de sănătate pentru corpul tău!
Sănătatea organismului uman se bazează într-o mare măsură pe alimentație. Atunci când îi oferi corpului alimente echilibrate, gătite prin metode corespunzătoare, te poți bucura de cele mai importante beneficii ale acestora: cantitatea ridicată de nutrienți.
Spanacul este una dintre legumele sănătoase și nutritive ce trebuie consumate constant, fiind bogate în vitamine și minerale. Spanacul se prepară rapid și sub o varietate de forme.
Iată care sunt beneficiile spanacului pentru sănătate!
Spanacul este o plantă înrudită cu sfecla și quinoa, provenită din Orient. Deși oamenii se raportează adesea la spanac ca fiind „frunze”, această legumă verde și plină de viață este o sursă importantă de sănătate curată.
Spanacul atrage gusturile gurmanzilor prin prospețime și aroma sățioasă, dar mai ales prin culoarea care îți inspiră sănătate prin toți porii. Compoziția spanacului întărește această percepție, fiind alcătuit din substanțe hrănitoare esențiale. Iată ce conțin 30 g de spanac:
- 7 calorii;
- 0 g grăsimi;
- 24 mg sodiu;
- 1 g fibre dietetice;
- 1 g proteine;
- 30 mg Calciu;
- 1 mg Fier;
- 169 mg Potasiu;
- de asemenea, în spanac se regăsesc mai multe vitamine, precum: vitamina A, K, C, B2.
Spanacul conține și alți compuși importanți din plante:
- luteină;.
- kaempferol;
- nitrați;
- quercetin – spanacul este una dintre cele mai bogate surse alimentare de quercetină, un antioxidant eficient;
- zeaxantină.
Hai să vedem cum te poate ajuta spanacul să ai o viață mai sănătoasă!
Spanacul întărește sănătatea ochilor
Datorită conținutului bogat de luteină și zeaxantină, spanacul poate să îți protejeze ochii de lumina solară, mai exact de razele UV. Aceste substanțe sunt carotenoizii responsabili de pigmentul portocaliu în unele legume, și se găsesc și în spanac.
De asemenea, studiile arată că spanacul, prin aceste două substanțe, acționează pentru a preveni degenerescența maculară și cataracta. În plus, vitamina A din spanac este benefică pentru sănătatea ochilor, contribuind la reducerea iritațiilor oculare și uscăciunea ochilor.
Spanacul are grijă de inima ta
Sănătatea inimii tale poate fi asigurată prin consumul de spanac. Acesta previne unele afecțiuni medicale datorită nutrienților săi, astfel ajutând la:
- reducerea riscul infarctului, accidentului vascular cerebral și a altor afecțiuni cardiovasculare, deoarece un consum ridicat de potasiu stabilizează tensiunea arterială, fiind util la lărgirea vaselor de sânge. Tensiunea arterială este ținută sub control și datorită nitraților din spanac;
- coagularea sângelui, vitamina K ajutând la reglarea acestui proces. Fără vitamina K, corpul nu ar putea controla formarea cheagurilor.
Oasele tale sunt în siguranță cu o porție de spanac
Magneziul și vitamina K sunt protectorii oaselor, o cană de spanac gătit conținând 987% din necesarul zilnic de vitamina K și 39% din necesarul de magneziu.
Vitamina K din spanac te poate ajuta să stai departe de fracturi, iar împreună cu vitamina D asigură densitatea optimă a oaselor și menținerea unei cantități potrivite de Calciu în organism.
Părul frumos și pielea sănătoasă se obțin prin consumul de spanac
Spanacul este o sursă bună de vitamina A, un nutrient important pentru producția sebumului, care menține părul hidratat. De asemenea, vitamina A contribuie la dezvoltarea țesuturilor, inclusiv pentru păr, unghii și piele.
În produsele cosmetice, vitamina A se regăsește sub formă de retinol, însă de multe ori pe lângă aceste ingrediente sigure se află diverse substanțe iritante, care destabilizează sănătatea pielii tale. Spanacul furnizează vitamina A atât dinspre interior, însă poate fi folosit și în exterior, preparând cosmetice de casă cu ajutorul robotului tău multifuncțional de bucătărie.
Folosește spanacul pentru a-ți face propriile produse de îngrijire la tine acasă, naturale și din ingrediente sigure. Poți să prepari:
- creme de față;
- creme de mâini și de corp;
- măști de față;
- exfolianți.
Dispozitivul de bucătărie te poate ajuta să omogenizezi bine ingredientele, obținând texturi fine și cremoase pentru produsele tale cosmetice. În cazul exfolianților, poți folosi diverse ingrediente ușor abrazive, alături de pasta de spanac.
Prepară spanacul corespunzător, prin metode sănătoase de gătit!
Este recomandat să optezi întotdeauna pentru metode sănătoase de gătit, iar aici intervine dispozitivul multifuncțional de gătit. Acest robot de bucătărie îți pune la dispoziție câteva tehnici adecvate prin care poți salva o mulțime de nutrienți din spanac:
- gătitul la aburi – prin acest sistem ingredientele sunt gătite în profunzime, obținând un gust intens și o textură moale;
- slow-cook – presupune o gătire lentă, în care alimentele au timp să se prepare în voie;
- sous-vide – se gătește la temperaturi cuprinse între 36 și 97°C, chiar și până la 12 ore;
- sotare – presupune înăbușirea ingredientelor cu puțin ulei, amestecând constant;
- fierbere – o funcție utilă pentru a scoate aromele delicioase din alimente;
- călire – prin această tehnică produsele alimentare sunt bine rumenite.
Dacă vrei să îți îmbunătățești vederea și ai ales să consumi spanac pentru a preveni și a ajuta această problemă, cel mai bine este să consumi spanacul gătit, pentru că betacarotenul devine mai ușor de absorbit. De asemenea, este recomandat să optezi pentru gătitul la aburi în locul fierberii pentru că astfel se pierde mai puțină vitamina C.
Gătește rețete delicioase cu spanac, în casă!
Dacă vrei să te bucuri din plin de nutrienții din spanac, prepară rețete care să păstreze o bună parte din substanțele hrănitoare ale acestei legume, folosind tehnici sănătoase de gătit sau consumându-l crud.
Spanacul este gustos, fiind asemănător cu gustul de urzică tânără sau salată verde. Există și o variantă mai tânără a spanacului, numită baby spanac, adică frunze fragede, încă neajunse la maturitate. Acestea sunt mai aromate și cu un gust mai intens, însă plăcut și deloc deranjant.
În ce preparate poți adăuga spanac crud?
Spanacul crud poate fi folosit pentru:
- salatele verzi – în care poți folosi spanac normal sau baby spanac;
- garnitura de deasupra pastelor – pentru un plus de prospețime;
- smoothie-uri sănătoase – o variantă ideală pentru un mic dejun rapid, care să îți ofere energia de dimineață.
Ce să gătești cu spanac?
Pe lângă varianta consumată de Popeye Marinarul, mai există și alte variante delicioase de preparate în care poți să folosești spanacul.
Spanacul este o legumă versatilă, bună de folosit într-o grămadă de combinații de ingrediente:
- pește spadă la aburi cu piure de spanac – o rețetă delicioasă, plină de nutrienți esențiali, gătită corespunzător, cu puțin ulei, folosind sistemul de gătit la abur al aparatului tău de gătit. Rezultatul este un pește aromat, alături de un piure cremos;
- tartă de cartofi dulci cu spanac – un fel de quiche reinterpretat pe pat de cartofi, alături de straturi de spanac și ou. Preparatul este o delicatesă irezistibilă, care va cuceri papilele gustative ale invitaților;
- clătite cu spanac – rețeta perfectă pentru copiii pretențioși care evită spanacul din mâncare. Clătitele înverzite cu spanac îi vor atrage atenția micuțului tău, iar gustul îl va face chiar să ceară o a doua porție. Poți umple clătitele cu brânză, bucăți de pui cu frunze proaspete de baby spanac sau diverse combinații de legume sotate;
- ciuperci umplute cu spanac – o metodă ingenioasă de a folosi pălăriile ciupercilor, perfecte de îndesat amestecul de spanac, brânză, ou și usturoi. Obții un amalgam de gusturi, bine armonizate împreună;
- supă cu năut și spanac – numită și petrecerea gusturilor, această supă îmbină perfect năutul cu spanacul într-un preparat inedit. Este un prânz vegetarian sănătos și nutritiv, pentru momentele în care vrei să încerci ceva nou. Prepară și tu această rețetă ușoară la robotul de bucătărie, fiindcă tot ce ai de făcut este să pregătești ingredientele și să apeși câteva butoane. Doar atât;
- spanac cremos cu ou – o omletă reinventată în care trebuie să sotezi spanac decongelat, unt, usturoi, ou bătut și smântână. Obții un preparat bun pentru micul dejun sau îl poți folosi ca garnitură;
- brioșe cu spanac și ou – o bunătate de preparat, al cărui gust întrece pe deplin aspectul estetic. Este potrivit pentru o masă sănătoasă, atât copiilor cât și adulților. Gătește și tu această rețetă sățioasă la aparatul tău multifuncțional de gătit și este gata în aproape 30 de minute. În timpul în care aștepți ca dispozitivul să își facă singur magia, poți să pregătești masa, să îți aduni familia în casă sau poți să îți suni apropiații să stați de vorbă.
Cu robotul de bucătărie economisești tot timpul pe care îl petreceai de obicei mărunțind legumele, tocând carnea, măcinând condimentele, cântărind ingredientele și gătind propriu-zis preparatele. Cu un astfel de dispozitiv munca ta în bucătărie este considerabil redusă, iar micul ajutor performant va face totul în locul tău.
Aparatul de gătit înglobează peste 12 electrocasnice separate într-un singur aparat, astfel că te ajută să economisești și spațiul prețios din bucătărie. Ai o mulțime de avantaje de la un singur aparat!
Prețuiește mai mult timpul tău și pune-ți încrederea în robotul tău de bucătărie!
Recomandări pentru o porție de spanac sănătoasă
Dacă vrei să scoți tot ce-i mai bun din farfuria ta cu spanac, ține cont de câteva sfaturi prin care să obții un preparat mai sănătos și mai sigur:
- Spală bine spanacul înainte să-l gătești. De multe ori se întâmplă să vezi că frunzele sunt curate, însă pe suprafața lor se află, adesea, substanțe toxice provenite de la pesticide, particule de praf și alți intruși. Poți scăpa de aceste pericole curățând spanacul cu ajutorul Apei Puternic Alcaline de la ionizator. Scufundă frunzele timp de 10 minute în apa cu pH-ul 11,5 generată de ionizator pentru că aceasta îți va curăța fără chimicale spanacul. Vei vedea cu ochiul liber cum sunt îndepărtate pesticidele și celelalte substanțe pentru că se va schimba culoarea apei.
- Folosește mai puțină sare atunci când gătești. Alimentația din ziua de astăzi este bogată în clorura de natriu, substanță necesară organismului, însă în cantități reduse. Pentru a te asigura că nu consumi prea multă sare, renunță la folosirea ei în bucătărie. Pregătește preparatele cu spanac folosind Apa Alcalină de la ionizator, cu pH-ul 8,5, 9 și 9,5. Aceasta accentuează gustul mâncării, potențează aromele, și diminuează nevoia consumului de sare.
Contraindicații pentru consumul de spanac – ai grijă de tine
Există unele situații în care spanacul trebuie evitat din alimentație. Acesta conține unele substanțe și nutrienți ce pot afecta sănătatea consumatorilor dacă se confruntă cu anumite boli asociate. Este important să consulți medicul de fiecare dată când ai o nedumerire.
Iată de ce este posibil să fii nevoit să renunți la spanac:
- dacă ai fost diagnosticat cu calculi renali, din cauză că spanacul conține o cantitate mare de oxalați. Aceștia au fost asociați în trecut asociat cu inhibarea absorbției în organism a unor compuși precum fierul și calciul;
- dacă suferi de afecțiuni hepatice, reumatice, inflamații gastrice și ale intestinului, tot din cauza oxalaților, dar și a Potasiului și Calciului;
De asemenea, este important să consumi spanac într-un mod echilibrat. Consumul exagerat produce efecte nedorite, la fel ca la orice aliment:
- limitează absorbția de calciu;
- poate cauza apariția pietrelor la rinichi;
- nitrații sunt periculoși la bebeluși, mai ales dacă în organismul lor pătrund nitrați și din alte surse, precum apa de băut. Este recomandat ca bebelușii și copiii mici să nu intre în contact cu nitrații pentru că pot duce la intoxicație. Evită să îi dai micuțului tău spanac dacă medicul ți-a recomandat astfel și redu cât mai mult din sursele de nitrați care intră în contact cu micuțul. Poți înlocui apa de băut, principala sursă de nitrați, cu apa cu Ph-ul 7 de la ionizator, sigură și sănătoasă pentru copiii de sub 3 ani.
- favorizează apariția gutei în unele cazuri;
- poate interacționa nefavorabil cu unele medicamente, precum warfarina.
Spanacul – o explozie de sănătate pentru corpul tău!
Dacă organismul îți permite, introdu și tu spanacul în alimentația ta! Vitaminele, mineralele, antioxidanții și celelalte substanțe esențiale din spanac sunt ideale pentru menținerea sănătății, având un rol important asupra oaselor, inimii, vederii, pielii și părului.
Spanacul este ușor de introdus în rețetele tale. Gătitul devine mai rapid și mai simplu, iar gustul preparatelor va fi desăvârșit. Aparatul se va ocupa de aroma și savoarea rețetei, pe când tu va trebui să îi setezi funcțiile și să pui ingredientele în bol.
Gătește rețete sănătoase cu spanac, încearcă variante diverse până îți găsești preferatele și încântă-ți gusturile! Spanacul capătă o aromă intensă, îmbietoare, potrivindu-se pentru un mic dejun sănătos, pentru un prânz copios sau pentru o cină pe cinste!
Bucură-te de proprietățile benefice ale spanacului folosindu-l în preparatele tale și oferă-i șansa organismului să își extragă nutrienții necesari din surse sigure, sănătoase, precum spanacul!
Surse:
- https://www.healthline.com/nutrition/foods/spinach#benefits
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/270609
- https://www.livescience.com/51324-spinach-nutrition.html
- https://doc.ro/dieta-si-sport/spanacul-ce-beneficii-are-si-cum-sa-il-consumi-ca-sa-isi-pastreze-proprietatile
- www.wikipedia.org
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7933422/
- https://www.livescience.com/51324-spinach-nutrition.html