Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Top 5 rețete pentru dietă pe care trebuie să le încerci

Top 5 rețete pentru dietă pe care trebuie să le încerci

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Alex, entuziast în nutriție

Decizia de a face o schimbare cu privire la alimentație este binevenită în viața ta în orice moment. Slăbitul este un proces care necesită timp și efort, însă odată ce te obișnuiești cu rețetele sănătoase, cu obiceiurile potrivite și cu o viață mai activă, te vei despărți de kilogramele în plus într-un ritm natural. Primul pas este să ai o dietă bazată pe alimente sănătoase, gătite corespunzător, conform unor rețete special gândite pentru regimul de slăbit.

Mănâncă sănătos pentru prevenția afecțiunilor medicale

O schimbare legată de greutatea corporală este motivată, de cele mai multe ori, de dorința de a avea mai puține kilograme. Totuși, este important de știut că dacă te confrunți cu probleme legate de greutate, slăbitul trebuie privit și ca o soluție pentru o viață sănătoasă. Kilogramele în plus îți pot afecta funcționarea normală a organismului, provocând diverse afecțiuni medicale:

  • boli cardiovasculare: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, aritmie ventriculară, accident vascular cerebral;
  • probleme cu somnul;
  • diabet.

Pentru a vedea dacă greutatea ta este optimă, indicele de masă corporală (IMC) trebuie să se situeze în intervalul 18,50 si 24,99, ceea ce înseamnă că ești normoponderal. Un IMC între 25,00 si 29,99  indică supraponderalitate, iar valorile sub 18,49  indică subponderalitate. Formula de calcul este: greutatea (kg)/înălțimea la pătrat.

Astfel, dacă te afli printre cei care au un indice de masă corporală de peste 25,00, ai în vedere faptul că un regim sănătos te-ar putea ajuta să scapi de problemele cauzate de sănătate. Este recomandat să alegi o dietă bazată pe alimente nutritive, cu puține calorii, pe care să le pregătești respectând câteva reguli importante:

  • renunță la prăjeli;
  • gătește astfel încât să păstrezi cât mai mulți nutrienți din alimente;
  • prepară alimentele la aburi, la cuptor, la grătar, prin fierbere sau stir-fry.

Dacă te confrunți cu supraponderalitate, consultă-te cu medicul tău în privința stilului de viață pe care ar trebui să îl adpopți și cum să previi apariția unor probleme de sănătate cauzate de țesutul adipos în exces.

Renunță la alimentele care îngrașă

Unele alimente pot fi cu adevărat nepotrivite pentru dietă. Dacă îți este greu să slăbești și acumulezi tot mai multe kilograme, este posibil să ai o alimentație defectuoasă, cu alimente care să adauge mai multe calorii decât ai tu nevoie. Uite ce să eviți pentru a nu te mai îngrășa:

  • făina rafinată – este săracă în nutrienți dar conține o mulțime de calorii. Prin rafinare făina pierde aminoacizii, vitaminele, mineralele, acizii grași și rămân doar carbohidrații, în mare parte amidon, care este greu de digerat. Poți înlocui făina rafinată cu făină integrală. Este o modalitate bună de a te bucura de nutrienții sănătoși din grâu, precum carbohidrații complecși, care se absorb mult mai ușor, eliberează energie pe tot parcursul zilei și au un indice glicemic scăzut. Alte alternative sănătoase pentru făina rafinată sunt: cea de ovăz, de quinoa, de năut sau de secară;
  • dulciurile din comerț – sunt procesate și conțin mult zahăr, grăsimi, coloranți artificiali și potențiatori de aromă. Dacă ești un împătimit al dulciurilor și vrei să te răsfeți din când în când, alege să gătești deserturi fără zahăr. Zahărul are multe calorii și îngreunează activitatea pancreasului, organul responsabil pentru producerea insulinei, cea care procesează zahărul în corp;
  • prăjelile – pot să afecteze organismul pentru că structura uleiului se deteriorează la temperaturi mari. Aceste grăsimi se oxidează iar prin ardere produc compuși chimici nocivi, precum acrilamidă, nitrozamine şi radicali liberi, mai ales în contact cu amidonul din cartofi și făină. În plus, uleiul își dublează cantitatea de calorii dacă îl încingi.

Robotul de bucătărie te ajută să slăbești rapid și sănătos

O dietă echilibrată și cu alimente gătite corespunzător este ușor de obținut atunci când ai un mic ajutor în bucătărie. Rețetele gătite la robotul multifuncțional te ajută să slăbești datorită tehnici sănătoase pe care le folosește la prepararea alimentelor:

  • slow-cook – este tehnica perfectă pentru a obține alimente fragede și gustoase, rezultat obținută datorită gătirii la temperaturi mici pentru un timp mai lung de timp;
  • sous-vide – este o tehnică de gătire la 36-97 de grade Celsius, obținând preparate fragede, suculente și absolut delicioase;
  • fermentare – prin această metodă poți face în casă iaurturi și te ajută și la dospirea aluatului, de preferat din făină sănătoasă. De asemenea, poți să prepari făină la tine acasă folosind grâu, quinoa, hrișcă sau orez.
  • fierbere – este o funcție necesară în o mulțime de preparate. Fierberea la dispozitivul de gătit multifuncțional durează puțin iar temperatura apei poate fi setată în funcție de cât de fierbinte vrei să fie;
  • sotare – presupune încălzirea la temperaturi ridicate a alimentelor, obținând legume și carne cu o textură și o culoare ce le fac irezistibile.

Aparatul de gătit are și alte funcții care îți facilitează munca în bucătărie, fiind de mare folos în prepararea dulciurilor fără zahăr, a băuturilor, a mâncărurilor delicioase chiar și fără ulei sau folosind cantități minime. Descoperă ce alte tehnici interesante de gătit sunt puse la dispoziție și odată ce apeși butonul de „START” al aparatului, începe și jurnalul tău de slăbit.

Prepară rețete delicioase și sănătoase

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care să le faci dacă te-ai decis să adopți o alimentație sănătoasă este să găsești rețete care să nu te înfometeze, să fie gustoase și să conțină alimente diverse. Dacă pregătești rețete la robotul tău de bucătărie, va părea că dieta nici nu există în viața ta, iar kilogramele în plus vor zbura ca vântul dacă ai grijă la cantitățile de mâncare și la modul de gătire. 

Dacă vrei să slăbești eficient trebuie să mănânci în deficit caloric. Astfel, dacă în mod normal este recomandat să consumi 2000 de calorii pe zi, în timpul dietei trebuie ca mesele tale zilnice să însumeze aproximativ 1500 de calorii. Pentru a reuși să menții această limită este nevoie să alegi rețete cu puține calorii dar în același timp sățioase, pentru a evita senzația constantă de foame. 

În continuare îți vom prezenta câteva rețete potrivite pentru dietă!

5. Pește cu roșii, nutritiv și gustos

Dacă vrei o rețetă slabă în calorii dar care să îți ofere destulă energie pentru activitățile tale zilnice, optează pentru această rețetă delicioasă cu pește. Alege un tip de pește fără prea multe grăsimi, cum ar fi:

  • codul – bogat în proteine;
  • scrumbie – conține grăsimi bune, minerale și vitamine;
  • halibut – este un pește sățios și cu puține grăsimi;
  • sardine – sunt bogate în Calciu, Zinc și Fier și au puține calorii.

Adăugând roșii, usturoi și verdețuri la preparatul tău obții o masă apetisantă, perfectă pentru dietă.

4. Salată de pui cu brânză și soia, un preparat bun de tot

Cine spune că salatele sunt nesățioase nu a încercat această rețetă. Te poți sătura cu ușurință dintr-o salată de pui cu brânză și soia, fiind potrivită atât pentru prânz cât și pentru cină. În plus, această rețetă se potrivește întregii familii, astfel că nu va trebuie să gătești separat mai multe feluri de mâncare.

Carnea de pui este slabă, iar dacă alegi să o fierbi, nu capătă calorii în plus. Legumele, brânza și soia se potrivesc de minune cu puiul, obținând un preparat gustos. Înlocuiește maioneza din rețetă cu variante dietetice de dressing-uri: iaurt grecesc, pastă de avocado sau hummus.

3. Cartofi cu praz și brânză, o rețetă perfectă pentru orice dietă

Cu acest preparat vei reuși să impresionezi întreaga familie datorită gustului irezistibil și texturii cremoase. Rețeta este cât se poate de sănătoasă, conținând cartofi, praz înnăbușit și brânză proaspătă.

Prazul este un bun digestiv și diuretic, fiind perfect de introdus în alimentație. Încearcă-l și în alte rețete, cum ar fi tarta cu praz sau quiche-ul cu praz.

2. Supă cremă de mazăre, un prânz sățios pentru mesele tale

Pentru că supele cremă sunt îndrăgite și mult iubite, încearcă și tu rețeta de supă cremă de mazăre, un preparat fin și gustos, potrivit în zilele în care vrei să gătești ceva ușor. Supa conține doar legume, fierte și omogenizate cu ajutorul robotului de bucătărie.

Mazărea are un conținut ridicat de fibre ce contribuie la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp.

1. Salată de broccoli și avocado, o cină ușoară și delicioasă

Seara, gătitul poate deveni o povară dacă ești obosit și nu vrei să petreci prea mult timp în bucătărie. Alege să prepari salata de broccoli cu avocado dacă vrei o masă gata în 5 minute. Este o rețetă sănătoasă și o modalitate bună de a introduce broccoli în alimentație. Acesta din urmă este un produs adesea ocolit din cauza preconcepției că gustul lasă de dorit, însă dacă încerci această rețetă îți vei schimba cu totul opiniile.

Broccoli + avocado + roșii + nuci = combinația perfectă pentru o salată reușită, cu puține calorii și cu gust pe măsură!

Un stil de viață sănătos te va scăpa de kilogramele în plus

Dacă ai început deja să lucrezi la alimentația ta, mănânci în deficit caloric și prepari doar rețete potrivite pentru dietă, atunci ești cu siguranță pe drumul cel bun. Totuși, slăbitul sănătos presupune și alte activități din partea ta, care să îți ajute organismul să se familiarizeze mai ușor cu noile schimbări și să înceapă să elimine din depozitele de grăsimi din corp. Uite ce să faci în plus pentru a avea o viață sănătoasă și pentru a slăbi eficient:

  • Bea mai multă apă. Apa contribuie la optimizarea digestiei și transportă nutrienții din alimente către celule, țesuturi și organe. Consumând cantitatea potrivită de apă, ajuți organismul să stea hidratat și să își îndeplinească funcțiile cu succes. Pentru a profita de cât mai multe beneficii ale apei, alege să filtrezi apa la ionizatorul de apă. Obții astfel apă cu pH adaptat nevoilor organismului tău, purificată de sedimente, rugină și substanțe chimice. Apa ușor alcalină de la ionizator îmbunătățește digestia și accelerează tranzitul intestinal.
  • Mișcă-te mai mult. Activitățile sportive sunt necesare pentru a pierde din caloriile acumulate din alimente și pentru a remodela corpul după ce ai scăpat de câteva kilograme. Sportul îți oferă energie, te revitalizează și este necesar pentru o viață echilibrată.

Pune și tu în aplicare aceste sfaturi, iar dacă optezi pentru o alimentație corectă, o apă potrivită corpului tău și mai multă activitate fizică, vei ajunge la greutatea corporală dorită într-un mod eficient și sănătos. Dietele drastice și înfometarea îți pot dezechilibra organismul, de aceea este important să ai o alimentație bine gândită, diversificată și, în același timp, cu rețete gustoase gătite cu ajutorul dispozitivului tău multifuncțional!

Surse:

https://www.health.harvard.edu/diet-and-weight-loss/the-perfect-diet

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/small-tricks-to-help-you-shed-pounds-and-keep-them-off

https://www.cdt-babes.ro/articole/obezitatea.php

https://www.quora.com/Should-a-person-eliminate-fried-food-in-order-to-lose-weight

http://www.healthandfitness.ro/faina-rafinata-versus-faina-integrala/

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!