Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

10 obiceiuri care ne afectează sistemul imunitar

10 obiceiuri care ne afectează sistemul imunitar

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

Sistemul imunitar este mecanismul corpului prin care se protejează de pătrunderea agenților patogeni, factori ce pot pune în pericol sănătatea organismului. Celulele sistemului imunitar sunt o armată pregătită să lupte împotriva microbilor, virusurilor și bacteriilor la care organismul este supus zilnic, din cauza unor obiceiuri incorecte. Este important să știi să te protejezi, astfel încât să ajuți organismul să rămână pe poziții în fața amenințărilor externe.

În acest articol îți vor prezenta 10 obiceiuri care slăbesc sistemul imunitar.

10. Uiți să te speli pe mâini

Pentru că mâinile sunt cele mai expuse la contactul cu patogenii, de la ele pornesc majoritatea problemelor de imunitate. Contactul cu suprafețele atinse des de mulți oameni îți pot aduce o surpriză mai puțin plăcută: viruși și bacterii la tot pasul. Este important ca atunci când ieși din casă să limitezi atingerea obiectelor comune precum clanțe, mânere sau barele de la mijloacele de transport în comun.

Sistemul imunitar poate fi afectat din momentul în care patogenii de pe mâinile tale ajung în corp. Evită acest lucru astfel:

  • nu îți atinge fața cu mâinile neigienizate;
  • spală-te pe mâini cu apă și săpun de fiecare dată când ajungi acasă sau într-un spațiu dotat întocmai. Poți apela la un gel dezinfectant dacă nu ai un robinet în apropiere.

9. Bei prea puțină apă

Deshidratarea organismului poate avea efecte negative asupra sănătății sistemului imunitar. Apa este un element vital în corp, iar lipsa acesteia poate regla mecanismele de funcționare. Asigură-te că bei aproximativ 35 ml de apă per kg pentru a te hidrata corespunzător. Formula de calcul pentru necesarul zilnic de apă este 0,035 x numărul tău de kilograme.

Totuși, să bei apă nu este întotdeauna îndeajuns. Ai grijă ca apa pe care o consumi să fie sigură pentru organism, căci în caz contrar riști să slăbești și mai mult sistemul imunitar. Apa de la robinet și de la fântână pot fi contaminate cu diverse impurități și agenți patogeni care să atace organismul. În cazul pătrunderii în corp a unui număr mare de patogeni, celulele imune vor fi copleșite și nu vor mai putea lupta eficient.

Alege să consumi apă curată și cu pH-ul ușor alcalin pentru că este benefică organismului. Poți obține apă potrivită sănătății de la ionizatorul de apă, un dispozitiv performant ce filtrează și modifică pH-ul apei. Astfel, corpul tău va fi hidratat corespunzător, iar sistemul imunitar va fi întărit.

8. Ai o alimentație dezechilibrată

Dacă mănânci mult fast-food, alimente procesate, carbohidrați rafinați și bei sucuri des, corpul tău va fi dat peste cap. Aciditatea organismului crește iar aportul de nutrienți sănătoși devine din ce în ce mai scăzut. Sistemul imunitar are nevoie de vitamine și minerale esențiale pentru a-și face treaba cum trebuie, astfel că alimentația haotică este de evitat. În plus, alimentația bogată în fast-food poate face sistemul de apărare al organismului să devină mai agresiv pe termen lung. Chiar dacă vei încerca să revii la o dietă sănătoasă, sistemul imunitar va fi în continuare afectat.

Include în programul tău alimentar fructe și legume proaspete, cereale integrale și carne slabă pentru a permite organismului să își extragă substanțele nutritive de care are nevoie. După o perioadă îndelungată în care nu ai mâncat tocmai ce trebuia, sistemul imunitar intră într-o stare de alertă, căutând să acționeze cât mai rapid asupra unor posibile atacuri.

Organizează-ți un plan alimentar echilibrat, bazat pe alimente sigure, gătite corect. Poți pregăti rețete sănătoase folosind robotul tău de bucătărie multifuncțional și tehnicile sale de gătit. Prepară bunătăți delicioase și sănătoase cu ajutorul aparatului, iar datorită modului sănătos de gătit obții preparate nutritive, perfecte pentru a întări sistemul imunitar.

7. Consumi zahăr și sare în exces

O dietă bogată în mâncare sărată poate să îți afecteze sănătatea. Voluntarii prezenți la un studiu care au consumat cu 6 grame mai multă sare decât doza recomandată au avut deficiențe imune pronunțate, astfel că este important să ții cont de câtă sare adaugi în rețetele tale. Poți găti cu mai puțină sare dar să dai gust bun mâncărurilor tale dacă folosești apă alcalină de la ionizator în ciorbe, supe și alte rețete în care ai nevoie de apă. Aceasta potențează și aromează mâncarea, extrăgând esențele din alimente.

Nici zahărul nu este mai sigur când vine vorba de imunitate. Excesul de zahăr după o noapte de fasting a determinat, conform unui studiu, reducerea capacității celulelor imune de a neutraliza bacteriile. Poți pregăti o mulțime de rețete fără zahăr la dispozitivul tău performant de gătit dacă vrei să reduci consumul de dulce și astfel sistemul tău imunitar va fi în singuranță!

6. Bei prea mult alcool 

Consumul de alcool poate modifica numărul, supraviețuirea și funcția majorității celulelor imune din corp. La un atac ulterior al unei bacterii periculoase, corpul nu va putea răspunde corect, crescând riscul de infecție. Alcoolul dăunează și ficatului, un organ esențial pentru producerea proteinelor bacteriene. 

Limitează consumul de alcool pentru că îți poate afecta imunitatea pe termen scurt și mai ales pe termen lung. Este recomandat ca femeile să consume maxim o băutură alcoolică pe zi, iar bărbații până la două. Un exemplu de băutură ar putea fi 335 ml de bere sau 148 ml de vin.

5. Faci sport rar sau deloc

Exercițiile fizice cresc rezistența organismului în fața amenințărilor din exterior, astfel că este important să acorzi câteva zeci de minute pe zi pentru a face sport. Corpul funcționează mai bine atunci când ești activ din punct de vedere fizic, sedentarismul crescând riscul de a avea răceală, gripă și diferite viroze.

4. Dormi prea puțin în timpul nopții

Lipsa somnului influențează activitatea celulelor imune, determinând intensificarea inflamațiilor cauzate de agenții patogeni din organism. Este recomandat să dormi aproximativ 8 ore pe noapte pentru a lăsa corpul să se odihnească și să ia o pauză de la alerta în care se află mereu. În timpul nopții celulele și țesuturile se regenerează și corpul își recapătă energia.

3. Ieși rar din casă

Vitamina D, generată de razele solare, are un rol important în menținerea imunității organismului. Mergi cât mai des să te plimbi în parc sau în grădină și relaxează-te la soare chiar și atunci când razele par slabe. Vitamina D te va ajuta să lupți eficient contra microorganismelor ce ajung în corp!

Alege să te plimbi în spații extinse, neaglomerate pentru a putea menține distanțarea fizică față de restul oamenilor. Ai grijă de sănătatea ta atunci când ieși din casă și bucură-te de soare cât mai mult!

2. Ai o igienă orală precară

Există o legătură clară între sănătatea orală și imunitate – creșterea numărului de bacterii în jurul gingiei și dinților provoacă o reacție inflamatorie aparent inofensivă, dar care se poate transforma rapid într-o inflamație sistemică cronică. Acest lucru înseamnă că sistemul imunitar va trebui să lucreze suplimentar pentru înlăturarea infecției, ajungând astfel să fie epuizat.

1. Ești stresat și obosit constant

Persoanele care se simt singure, au mereu o apăsare sufletească, sunt stresate și preocupate mereu și nu au timp să se odihnească sunt mai supune riscului apariției unor boli de imunitate. Acordă-ți timp pentru a te odihni și pentru a-ți rezolva problemele cu tine însuți și astfel îți vei pune sănătatea pe picioare!

Sistemul imunitar are grijă de tine, așa că ai și tu grijă de el!

Sistemul imunitar este expus frecvent agenților patogeni care se plimbă prin aer și pe suprafețele comune și este de o importanță deosebită să vii în sprijinul celulelor imune în momentele în care sunt slăbite! 

Renunță la cât mai multe obiceiuri dăunătoare și înlocuiește-le cu alternativele benefice imunității organismului tău. Sănătatea ta ține și de tine, așa că ajută-ți sistemul imunitar să rămână puternic și pe poziții!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!