Cuprins
Pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a societății, este important să te implici în protejarea planetei, reducerea consumului resurselor naturale neregenerabile și să adopți un stil de viață sustenabil.
Citește în continuare acest articol și descoperă cum să duci o viață care să nu compromită capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface nevoile!
3. Boicotează produsele care pun în pericol planeta
Comportamentul tău de cumpărare are un impact însemnat asupra mediului înconjurător. Produsele pe care le alegi, ingredientele pe care le conțin, modul de ambalare, de distribuție, de păstrare, de comercializare și de folosire afectează, la un moment dat, planeta.
Atunci când mergi la cumpărături, alege responsabil produsele pe care le cumperi, punând mereu în balanță satisfacția pe care ți-o oferă bunul respectiv versus impactul asupra planetei pe care îl are produsul ales.
Evită să achiziționezi produse care:
- sunt ambalate în plastic - atunci când ai opțiunea să cumperi fructe, legume, cereale și alte tipuri de bunuri vrac, alege această opțiune! Astfel, eviți să încurajezi producția de plastic și folosirea acestui material în exces;
- sunt prespălate - de cele mai multe ori, salatele sunt cele care se găsesc în magazine în varianta deja spălată. Acest lucru înseamnă că sunt ambalate în plastic, iar fiindcă spălarea alimentelor se poate face la fel de simplu și acasă, alege varianta de salată proaspătă, direct de la producători. În plus, dacă îți speli legumele sau fructele acasă cu apa cu proprietăți de degresare de uz casnic de la ionizatoarele noastre, poți înlătura o bună parte dintre reziduurile de pesticide de pe alimente;
- pot pune în pericol mediul înconjurător - fie că vorbim despre produse care au un potențial ridicat să contamineze mediul cu substanțe toxice, fie despre produse care pot ajunge să rănească animalele marine, odată ajunse în apă (cum sunt paiele de plastic sau pungile de unică folosință), riscul de a afecta natura este iminent.
Adoptă un comportament de cumpărare prietenos cu mediul și ai grijă de natură prin deciziile pe care le iei atunci când mergi la cumpărături! Îți prezentăm, mai jos, câteva sfaturi pentru a cumpăra responsabil.
Cumpără chibzuit, evitând consumerismul
Consumerismul este o mișcare care promovează interesele consumatorilor, fiind caracterizată de încurajarea achiziției de bunuri și servicii în cantități din ce în ce mai mari, comportament care generează o reacție în lanț, conform unui studiu de la Universitatea Sapienza din Roma.
- Niveluri ridicate de consum generează niveluri mai ridicate de producție.
- Producția unor cantități însemnate de bunuri necesită mai multă energie și materiale și generează cantități mai mari de deșeuri.
- Necesitatea cantităților uriașe de materii prime duce la exploatări intensive ale resurselor naturale (unele dintre ele fiind epuizabile și regenerabile).
- Atât extracția resurselor naturale, cât și procesele de producție a bunurilor sunt industrii poluante care deteriorează mediu și, pe termen lung, pot limita activitatea economică.
Deși la prima vedere soluția cea mai la îndemână ar fi oprirea producției excesive de bunuri, cât timp cererea continuă să fie în creștere, producătorii nu își vor opri activitatea. Astfel, responsabilitatea de a cumpăra responsabil revine fiecăruia dintre noi.
Cumpără doar ceea ce este necesar, achiziționează produse a căror producție impactează cât mai puțin mediul înconjurător și fii chibzuit!
Achiziționează produse Fairtrade
Comerțul echitabil este o mișcare care își dorește modelarea comerțului internațional în scopul oferirii unor condiții comerciale mai bune pentru producători și cumpărători și apărând drepturile producătorilor și lucrătorilor marginalizați.
Fairtrade se referă la un sistem de certificare care urmărește să asigure îndeplinirea unor standarde stricte în producția și furnizarea unui produs sau ingredient pe piață.
În 1999 a fost introdusă o marcă de certificare a comerțului echitabil, care atestă faptul că produsul care conține această marcă a fost verificat de un expert independent în comerț echitabil.
Alege produsele care conțin eticheta Fairtrade pentru că sprijini companiile dedicate producției durabile și care plătesc muncitorilor un salariu corect. Iată ce alte beneficii are comerțul echitabil:
- prețuri corecte pentru producători;
- transparență de-a lungul întregului lanț de aprovizionare,
- condiții de producție care respectă convențiile Organizației Internaționale a Muncii;
- respectarea mediului și a drepturilor omului.
Alege să cumperi de la producători locali
Achiziționează de la producătorii din zona ta fructe, legume, preparate, obiecte de decor, de uz personal, produse de îngrijire, ceaiuri, condimente și orice produs fabricat local!
Iată de ce:
- fiind produse în zona în care locuiești, bunurile pe care le cumperi nu necesită transport pe distanțe lungi. Rezultă, astfel, mai puține noxe emise în aer;
- majoritatea producătorilor locali nu recurg la procese industriale mari consumatoare de energie, multe produse fiind home-made;
- sprijini agricultura locală și ajuți producătorii să își susțină afacerile. Dacă nu și-ar putea vinde marfa, este posibil ca terenurile agricole să ajungă să fie vândute și reamenajate pentru uz industrial sau comercial, care la rândul lor pot duce la creșterea poluării din zonă.
În anul 2015 Organizația Națiunilor Unite a organizat un summit internațional în care au fost stabilite 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, cu scopul de a fi îndeplinite până în 2030. Printre acestea, se numără eradicarea foametei, eliminarea sărăciei și dezvoltarea de comunități durabile. Implică-te și tu în demersurile internaționale și adoptă schimbări mici în ceea ce privește comportamentul tău de consum!
2. Consumă energia electrică în mod responsabil
Producerea și utilizarea eficientă a energiei electrice reduce atât cantitatea de combustibil necesară pentru a genera electricitate, cât și cantitatea de gaze cu efect de seră și alte emisii poluante generate ca urmare a acestui proces.
Sistemele de producere a energiei electrice sunt formate din centrale de producție, rețele de transport și linii de distribuție. Fiecare componentă poluează în diferite moduri, încă de la faza de construcție, până la cea de funcționare și dezafectare.
Soluția recomandată de activiștii de mediu și organizațiile care susțin dezvoltarea sustenabilă este utilizarea responsabilă a energiei electrice, ce presupune activități uzuale simple, cum ar fi să:
- scoți din priză electrocasnicele pe care nu le folosești,
- folosești becuri economice,
- stingi lumina atunci când nu ai nevoie de ea.
Dacă îți dorești să îți transformi locuința într-o casă verde, poți trece la utilizarea energiei provenite din surse regenerabile. Astfel, eviți energia tradițională care poluează și utilizează resurse naturale neregenerabile, dar obții și avantaje economice: plătești mai puțin pentru energia pe care o folosești.
Există mai multe surse de energie verde, dintre care ți le prezentăm pe cele mai utilizate în prezent, pe scurt.
Energia solară – cel mai ieftin mod de a genera energie electrică
Soarele poate genera energie electrică prin captarea radiațiilor electromagnetice pe care le produce. Cel mai simplu mod de a produce energie electrică de la soare este prin intermediul panourilor fotovoltaice.
Prin instalarea unui sistem fotovoltaic poți deveni independent din punct de vedere energetic și poți să renunți complet la energia de la furnizorii privați, energie provenită, în mare parte, din surse neregenerabile.
Conform unui raport al Agenției Internaționale de energie, energia solară este cea mai bună modalitate de a obține electricitate, cu o tehnologie mult mai ieftină decât cea folosită pentru transformarea cărbunilor și gazului în energie electrică.
Hidroenergia – iată cum poate apa să producă energie
Energia hidroelectrică folosește forța apelor pentru obținerea energiei electrice. Datorită mișcărilor apei în aval, se formează energia kinetică, iar aceasta este, mai apoi, transformată în energie electrică.
Un alt mod prin care apa poate produce energie este prin intermediul valurilor. Prin energia mareelor, este captată forța valurilor de la suprafața oceanelor și puterea mareelor.
Energia vântului – ce este și cum ajută la reducerea poluării
Energia eoliană este generată prin transferul energiei vântului unei turbine eoliene. Aceasta este o energie intermitentă, deoarece cantitatea de energie produsă depinde de intensitatea și existența propriu-zisă a vânturilor.
Producerea energiei eoliene implică emisii 0 de substanțe poluante și gaze cu efect de seră, însă este relativ limitată, din cauza inconstanței vitezei vântului.
Bioenergia – energie electrică produsă din biomasă
Biomasa este o sursă de energie regenerabilă care are la bază resturi organice. Bioenergia este generată prin arderea compușilor organici obținută prin procese naturale.
Utilizarea biomasei pentru a produce energie este un proces invers fotosintezei, deoarece biomasa eliberează, de obicei, energie sub formă de căldură (prin ardere). Astfel, se eliberează carbon, dar acesta este reoxidat în CO2, considerându-se că CO2-ul emis îl înlocuiește pe cel pe care plantele l-au absorbit în timpul vieții. De aceea, bioenergia este considerată neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon.
1. Elimină chimicalele din viața ta și din viața planetei
Eliberarea în mediul înconjurător a substanțelor toxice periculoase, precum bifenili policlorurați (PCB), metale grele și pesticide, afectează lanțul trofic, ajungând în sol, aer și apa potabilă.
Cea mai mare cantitate de substanțe toxice eliberate în mediu provin din mediile industriale, însă și gospodăriile mici ajung să polueze prin deversări de chimicale. Folosirea soluțiilor de curățare, igienă, îngrijire personală sau a altor produse cu potențial toxic pentru mediu au impact negativ asupra planetei.
Printre materialele care produc contaminarea mediului cu chimicale se află și plasticul. Conform unui studiu realizat de Stockholm Resilience Center, cantităţile uriaşe de materiale plastice şi substanţe chimice produse de umanitate depăşesc „limitele planetare”.
Adoptă un stil de viață sustenabil
Există o mulțime de modalități prin care te poți implica activ să reduci din impactul activităților umane asupra mediului. Pornind de la activități mici, care nu necesită utilizarea unor resurse financiare considerabile, poți fi și tu parte din schimbare. Alege să cumperi responsabil, să iei decizii raționale, utilizează mai puțină energie electrică și ai grijă la ce conțin produsele pe care le folosești!
Cu pași mici, mediul poate fi mai sigur și mai sănătos.
Surse din care ne-am informat:
- https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1719507
- https://eur-lex.europa.eu/summary/RO/dv0004
- https://www.fairtrade.net/about
- https://leadthechange.bard.edu/blog/3-ways-you-can-help-advance-un-sustainable-development-goals
- https://www.biologicaldiversity.org/programs/population_and_sustainability/sustainability/live_more_sustainably.html
- https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact_of_electricity_generation
- https://www.epa.gov/energy/learn-about-energy-and-its-impact-environment
- https://uwaterloo.ca/food-services/blog/post/how-can-buying-locally-benefit-environment
- https://www.carbonbrief.org/solar-is-now-cheapest-electricity-in-history-confirms-iea
- https://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy#Bioenergy
- https://www.agerpres.ro/planeta/2022/02/15/poluarea-cu-plastic-si-substante-chimice-a-depasit-limitele-planetei-noastre-studiu–865341?fbclid=IwAR13nhHXzYxwI7boXSmv1shEU1kNBldXakxWbAwWQhrIByhxaR0Y7zpFC0g
- https://www.eea.europa.eu/soer/2020
- http://www.cres.gr/hypos/files/fs_inferior01_h_files/flags/pdf/RO/Summary%20Biomass%20Ro.pdf