Cuprins
- 5. Consumă apă sigură, care să hidrateze corespunzător!
- 4. Adoptă o alimentație sănătoasă, bazată pe tehnici de gătit light!
- 3. Fii mai activ pentru o viață mai lungă!
- 2. Interiorul contează! Starea psihică influențează sănătatea!
- 1. Îngrijește-te de corp și piele pentru a fi mulțumit cu tine!
- Interior și exterior sănătos, viață mai lungă și mai sigură
Sănătatea organismului trebuie să fie mereu o prioritatea în viața ta. Buna funcționare a corpului este influențată pe alegerile pe care le faci cu privire la stilul tău de viață, de aceea este important să menții un echilibru între alimentație, apă, sport și starea mentală.
Dacă vrei să afli cum să ai grijă de organismul tău, hai cu noi într-o călătorie despre cum să îți menții sănătatea, unde îți vom prezenta câteva dintre cele mai eficiente moduri prin care să obții un stil de viață optim pentru funcționarea corectă a mecanismelor corpului tău.
5. Consumă apă sigură, care să hidrateze corespunzător!
Apa este unul dintre elementele vitale ale existenței umane. Este principalul constituent al corpului, fiind prezentă în proporție de 60% la bărbați și 50-55% la femei din totalul greutății corporale. Apa este parte din fiecare dintre noi și trebuie să reprezinte una dintre prioritățile tale în ceea ce privește menținerea sănătății.
Atunci când bei apă pentru că îți este sete, acoperi o nevoie fundamentală. După o zi lungă de muncă, după o masă copioasă sau după o serie de exerciții fizice, corpul cere apă. Este un mecanism simplu la bază – organismul consumă apă pentru:
- generarea de energie;
- pentru realizarea digestiei;
- pentru eliminarea toxinelor;
- pentru termoreglare.
Astfel, corpul are nevoie de mai multă apă decât crezi, pentru a reuși să îndeplinească funcțiile de mai sus. De obicei, nu o poți acoperi cantitatea necesară de apă consumând-o doar când îți este sete, ci trebuie să te hidratezi constant.
Este important să bei apă regulat pe parcursul unei zile, până când ajungi la cantitatea recomandată corpului tău – 30-35 ml apă / kg. În acest fel corpul tău va fi permanent hidratat și își poate realiza mecanismele cu succes. Totuși, hidratarea și funcționarea eficientă a corpului este condiționată și de tipul de apă pe care îl consumi. Organismul funcționează perfect atunci când îi oferi apă curată și sigură. În caz contrar, corpul se va lupta cu substanțele periculoase din apă pentru a le elimina, iar hidratarea va fi deficitară.
Ce apă trebuie să eviți să consumi?
Pentru a te asigura că organismul tău se menține sănătos, acordă o atenție sporită apei pe care o bei. Sursele de apă obișnuite pot deveni inamicul sănătății tale, de aceea trebuie să știi ce se află în apa ta. Iată de ce unele tipuri de apă pot fi periculoase:
- apa de la fântână sau din izvoare – pot avea o compoziție chimică neconformă standardelor de calitate a apei. În componența acestora se pot regăsi substanțe toxice – provenite din ploile acide, din pesticidele din sol, impurități – precum sedimente, resturi vegetale și microorganisme;
- apa îmbuteliată – devine riscantă pentru sănătate din cauza nitraților ce pot apărea în compoziția chimică. Aceștia se transformă în corp în nitrați și afectează, mai ales, viața copiilor. Nitrații sunt absorbiți de vasele sangvine și, împreună cu hemoglobina, formează o nouă moleculă: methemoglobina. Aceasta pierde din funcțiile hemoglobinei, fiind incapabilă să transporte oxigenul și astfel apare anoxia, adică scăderea oxigenului din corp sub valorile normal fiziologice.
Cum să bei apă potrivită corpului tău?
Poți înlocui cu ușurință apa provenită din surse nesigure cu ajutorul unui ionizator de apă, un aparat performant care reușește să furnizeze apă de calitate pentru tine și familia ta. Iată de ce este util:
- ionizatorul filtrează apa de la robinet prin intermediul a 3 filtre, care au scopul de a opri impuritățile și substanțele periculoase;
- după filtrare apa este supusă ionizării, proces favorizat de acțiunea curentului electric. Astfel, ionii din apă se separă și din aparat va curge apă cu valorile pH-ului mai alcaline sau mai acide.
Apa de la ionizator este sigură pentru consumul întregii familii, având pH adaptat în funcție de nevoile organismului. Ionizatorul generează 2 tipuri de apă de băut, cu 4 nivele diferite ale pH-ului:
- Apă ionizată cu pH-ul 8,5, 9 și 9,5, potrivită pentru hidratarea adulților. Acest nivel de pH favorizează reglarea echilibrului acido-bazic din organism, care se situează în jurul valorii de 7,35-7,45. Consumând apă alcalină, cu pH-ul peste 7, poți reduce din aciditatea provocată de alimentația nesănătoasă sau de poluare, mediu și alți factori externi. Apa ionizată hidratează corpul în profunzime datorită structurii micro-cluster, ce permite pătrunderea rapidă la nivelul celulelor și țesuturilor.
- Apa Clean cu pH-ul 7, potrivită pentru copiii sub 3 ani, ale căror organisme încă nu au nevoie de apă alcalină. Apa Clean este potrivită și adulților, însă doar în unele momente: atunci când iau medicamente și în timpul meselor.
În plus, ionizatorul furnizează și alte 3 tipuri de apă, utile în viața de zi cu zi:
- Apa Super Alcalină cu pH-ul 11,5 folosită ca degresant bio;
- Apa Puternic Acidă cu pH-ul 2,5, folosită ca dezinfectant bio;
- Apa beauty cu pH-ul 4,5-6, potrivită îngrijirii tenului.
4. Adoptă o alimentație sănătoasă, bazată pe tehnici de gătit light!
Alimentația influențează direct sănătatea organismului deoarece corpul funcționează prin nutrienții din mâncare. Substanțele nutritive din alimente contribuie la realizarea proceselor fiziologice și funcțiilor esențiale ale corpului: relație, nutriție și reproducere. Cele mai importante roluri ale nutrienților sunt:
- rol plastic – proteinele și lipidele intră în structura membranei celulare;
- rol funcțional – nutrienții participă la sintetizarea enzimelor, hormonilor, acizilor nucleici;
- rol energetic – nutrienții sunt descompuși și furnizează energie organismului;
- rol antioxidant – vitaminele ajută organismul să minimizeze oxidarea, un proces prin care pot fi afectate celulele din corp, inclusiv ADN-ul;
Nutrienții din alimente nu sunt întotdeauna conservați așa cum trebuie. Unele produse alimentare, cumpărate cel mai adesea din supermarketuri, sunt supuse unei procesări complexe prin care nutrienții se pierd. Este recomandat să eviți astfel de alimente pentru că pot să îți afecteze sănătatea din cauza caloriilor în exces și a substanțelor periculoase (aditivi, potențiatori de gust, conservanți).
Optează, în schimb, să gătești chiar tu felurile de mâncare pentru mesele tale. Dacă te gândești că nu vei avea timp sau că nu deții abilitățile necesare pentru a găti sănătos și cu gust, există o soluție practică specială pentru tine: robotul multifuncțional de gătit.
Ce este robotul multifuncțional de gătit și cum te ajută?
Dispozitivul pe care îl recomandăm este un aparat de bucătărie performant ce gătește împreună cu tine. El te ajută să economisești timp în bucătărie, având o mulțime de funcții care să te scutească de unele activități:
- macină;
- toacă;
- mărunțește;
- amestecă;
- frământă.
În plus, acesta este eficient în prepararea meselor echilibrate. Aparatul folosește tehnici sănătoase de gătit, prin care este păstrată o bună parte din nutrienții alimentelor. Poți găti rețete delicioase fără picătură de ulei, iar gustul rămâne irezistibil datorită metode de gătit pe care le utilizează robotul:
- slow-cook;
- gătitul la aburi;
- sous-vide;
- fermentare;
- fierbere;
- călit;
- sotare.
Evită să prăjești alimentele sau să folosești mult ulei la mâncare pentru că, pe cât este de atrăgător, pe atât este de dăunător. Uleiul este printre cele mai calorice alimente, ce devine toxic în urma preparării termice. Uleiurile emană un nivel mare de chimicale toxice atunci când ating un anumit punct de ardere. Uleiul de floarea-soarelui atinge acest punct rapid, la o temperatură de aproximativ 170°C.
Optează pentru gătitul fără ulei, folosind robotul de bucătărie, pentru că aparatul reușește să dea gust bun doar prin aroma naturală a legumelor, cărnii și condimentelor pe care le folosești.
Ce poți să gătești cu ajutorul aparatului de gătit?
Robotul tău multifuncțional de bucătărie poate să pregătească sute de rețete, potrivite pentru mic-dejun, prânz, cină și gustări. Poți să utilizezi aparatul zilnic pentru a prepara mese delicioase și pline de savoare. Noi îți recomandăm câteva rețete care merită încercate:
- tocăniță aromată de pui și ardei – o rețetă perfectă pentru o masă copioasă în familie din care obții carne fragedă și arome ca la mama acasă;
- cartofi cu verdețuri și usturoi – un preparat gustos care îmbie gusturile și celor mai pretențioși;
- fasole bătută cu sos de ceapă – îi simți deja aroma după ce îi citești titlul, dar dacă o și pregătești pentru următoarea masă… Te poți declara un norocosul degustător al unei mese delicioase!
3. Fii mai activ pentru o viață mai lungă!
Sportul te poate ajuta să îți menții un stil de viață sănătos, oferind rezistență și flexibilitate corpului. Activitatea fizică îmbunătățește sănătatea oaselor, sistemul imunitar și te menține în formă. Principalele beneficii ale sportului sunt:
- îmbunătățește starea mentală – activitatea fizică activează endorfinele, substanțele chimice din creier responsabile cu starea ta de bine;
- îmbunătățește concentrarea și atenția – sportul te face să îți păstrezi abilitățile mentale intacte, fiind important în menținerea memoriei, gândire și învățare;
- te ajută să ai un somn mai bun – somnul este important pentru o viață sănătoasă, fiind un moment de odihnă pentru organism. Sportul facilitează un somn calitativ, efortul fizic determinându-te să adormi mai repede și mai adânc;
- te ajută să menții o greutate corporală optimă – prin sport arzi calorii și să reduci din țesutul adipos din corp. În plus, prin activitate fizică dezvolți masă musculară și este redusă posibilitatea de a avea unele afecțiune medicale, precum: diabet zaharat, colesterol ridicat sau hipertensiune arterială.
2. Interiorul contează! Starea psihică influențează sănătatea!
Este bine să ai grijă și de interior dacă vrei să ai o viață sănătoasă. Starea mentală influențează, mai ales, longevitatea. Persoanele care suferă de depresie, anxietate sunt mai predispuse afecțiunilor medicale, unul dintre motive fiind acela că nu se preocupă să se trateze.
Dacă simți că ești într-o stare apăsătoare de o perioadă îndelungată, apelează la ajutorul unui specialist sau încearcă să vorbești cu o persoană apropiată. Chiar dacă nu te confrunți cu probleme majore, este important să le rezolvi și să te împaci cu tine însuți.
1. Îngrijește-te de corp și piele pentru a fi mulțumit cu tine!
Uneori, aspectul exterior influențează modul în care ne simțim. Dacă și tu ești într-o situație asemănătoare, probabil înțelegi perfect cum este să te simți presat de faptul că nu arăți așa cum ți-ai dori. Pentru a face o schimbare, factorul principal ești tu. Totul pornește de la tine și de cât de mult îți dorești să devii o nouă versiune.
Poți avea grijă de corpul tău remodelându-l prin sport. Poți avea o piele mai luminoasă hidratându-te corect. Poți face o mulțime de schimbări prin care să îți recapeți încrederea de sine:
- ai grijă de tenul tău folosind regulat produse de îngrijire potrivite tenului tău. Evită cosmeticele din comerț pentru că pot conține iritanți și substanțe periculoase și înlocuiește-le cu produse naturale. Poți să îți prepari propriile tale cosmetice folosind robotul de bucătărie din ingrediente pe care le cunoști și cărora le știi efectele;
- curăță pielea feței folosind apă corespunzătoare, de la ionizator. Apa de la robinet poate fi prea dură pentru ten, drept urmare se va usca și descuama. Folosește Apa Beauty de la ionizator drept demachiant, tonic sau ca loțiune după bărbierit pentru bărbați. Apa Beauty hidratează și tonifică pielea, fiind potrivită pentru orice tip de ten.
Interior și exterior sănătos, viață mai lungă și mai sigură
Pune în aplicare sfaturile privind alimentația, apa, activitatea fizică, sănătatea mentală și cea a pielii și stilul tău de viață va deveni mai echilibrat, cu o probabiltate redusă să te confrunți cu diverse afecțiuni medicale.
Alegerile pe care le faci influențează sănătatea organismului atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, astfel că este important să te îndrepți către o viață bazată pe o alimentație nutritivă, apă curată, sport, consiliere psihologică la nevoie și grijă pentru exterior.
Toate aceste elemente sunt printre cele mai importante părți ale vieții tale, de care trebuie să te îngrijești cu atenție! Ai grijă de tine și te sănătatea ta adoptând obiceiuri eficiente și sigure pentru o viață în care domină echilibrul!
Surse:
https://www.oakbendmedcenter.org/2018/05/23/14-steps-to-a-healthy-lifestyle/
https://www.webmd.com/balance/ss/slideshow-checklist-stay-healthy
https://familydoctor.org/what-you-can-do-to-maintain-your-health/
https://www.romedic.ro/10-sfaturi-pentru-o-viata-sanatoasa-0P35275
https://www.cdt-babes.ro/articole/alimentatia-principii-alimentare.php
https://onlinedegrees.bradley.edu/blog/how-mental-health-affects-physical-health/