Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cel mai economic ionizator este disponibil numai până la 30 noiembrie.

7 lucruri surprinzătoare despre cafea pe care trebuie să le știi

7 lucruri surprinzătoare despre cafea pe care trebuie să le știi

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Eduard, barman însetat

Cafeaua este printre cele mai populare băuturi din întreaga lume, fiind al doilea cel mai valoros tip de marfă comercializat de pe Glob, după petrol.

Fiind atât de importantă pentru oameni, am decis să-i dedicăm un articol întreg în care să prezentăm cum a apărut cafeaua, de unde provine, cum este consumată și cum i se modifică gustul în funcție modul de preparare.

Citește în continuare și află mai multe despre cafea!

7. Gustul și aroma cafelei sunt influențate de apa folosită la preparare

Indiferent de modul în care alegi să prepari cafeaua, fie folosind metoda clasică de fierbere la ibric, fie că ai un infuzor sau un filtru manual, cafeaua are alt gust în funcție de apa pe care o utilizezi să o prepari.

Structura moleculară a apei este cea care influențează semnificativ gustul cafelei, deoarece ea determină cât de aromată va fi băutura. Pe măsură ce grupările de molecule de apă din structura acesteia sunt mai mici, cu atât aroma va fi extrasă mai bine.

Apa ionizată de la ionizatoarele de apă recomandate de noi, disponibile pe goostomix.ro, este restructurată moleculară.

  • Astfel, ea este formată din grupări mici de molecule care extrag eficient aroma din cafea.
  • Rezultă o băutură cu gust mai puternic decât varianta preparată cu apă de la robinet sau apă îmbuteliată, datorită structurii microcluster.

Comandă un ionizator de apă de la noi și prepară cafea intens aromată la tine acasă!

Datorită faptului că este microstructurată, apa de la ionizatoarele noastre este și puternic hidratantă, pătrunzând adânc în celule și țesuturi pentru a le hidrata. Vrei să o încerci? Vino la un demo gratuit!

6. Cea mai mare cantitate de cafea este produsă în Brazilia

Mai mult de 70 de țări de pe Glob sunt recunoscute ca producătoare de cafea, însă 70% din cantitatea produsă la nivel mondial provine din Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia și Etiopia. Brazilia este țara fruntașă în ceea ce privește producția de cafea, menținându-se pe această poziție din anul 1840.

Motivul pentru care Brazilia este cel mai mare producător de cafea se datorează climei, care favorizează cultivarea arborilor de cafea. Ploile abundente, temperaturile ridicate și solul ușor acid sunt principalii factori care contribuie la producțiile impresionante de cafea din această țară.

Din Brazilia provine aproximativ 40% din totalul cantității de cafea vândute în lume, plantațiile acoperind aproximativ 27.000 de kilometri pătrați din suprafața țării. Cele mai multe plantații se află în Minas Gerais, São Paulo și Paraná.

Conform World Economic Forum, Brazilia este atât de influentă pe piața cafelei, încât unitatea de măsură folosită de această țară pentru a cântări cafeaua (sacii de pânză de 60 de kilograme) încă reprezintă standardul mondial pentru măsurarea producțiilor.

5. Cafeaua decafeinizată conține și cafeină

Cafeaua decafeinizată este obținută din boabe din care s-a eliminat cafeina, o substanță care stimulează activitatea creierului și a sistemului nervos și crește circulația substanțelor chimice precum cortizolul și adrenalina în organism. 

Consumată în cantități mari, cafeina poate provoca:

  • deshidratare – de aceea este recomandat ca înainte sau în timp ce bei cafea, să consumi și apă. Alege o apă cu o putere mare de hidratare, precum apa noastră ionizată microstructurată, pentru a-i asigura organismului necesarul zilnic de apă.
  • amețeli,
  • dureri de cap,
  • neliniște,
  • excitabilitate,
  • anxietate,
  • iritabilitate,
  • mâini tremurânde,
  • insomnie.

Pentru a evita consumul de cafeină în exces, pe piață a apărut cafeaua decafeinizată. Dacă vrei să reduci cantitatea de cafeină consumată sau ești sensibil la această substanță, este important să știi că și cafeaua decafeinizată conține cafeină.

De cele mai multe ori, cafeina este eliminată în proporție de 97%. Astfel, o ceașcă medie de 354 ml de cafea care conține 180 mg de cafeină, ar avea aproximativ 5,4 mg de cafeină în stare decafeinizată.

4. Etimologia cuvântului „cafea” este încă dezbătută

Cuvântul cafea are o istorie îndelungată, drept pentru care originile sunt cuprinse de incertitudine, mai ales pentru popoarele care au cunoscut cafeaua încă de când a apărut această băutură.

Primul cuvânt utilizat pentru a face referire la cafea a fost arăbescul qahwah, care făcea trimitere și la vin, băutură interzisă a fi consumată de cultura islamică. Mai apoi, cuvântul migrează spre limba turcă, unde devine kahve.

Datorită comerțului dintre Orient și Veneția, cuvântul își face apariția și în limba italiană, unde litera h se transformă în ff. Mai departe, intrând în contact cu limbile anglo-saxone și germanice, litera a devine o, de aici provenind și diferențele dintre coffee și caffe

În limba română, cuvântul este împrumutat din limba turcă, cafeaua desemnând astăzi băutura preparată din boabele arborelui de cafea.

3. Cafeaua este a doua cea mai consumată băutură din lume

În 2020-2021, în întreaga lume au fost consumați în jur de 166,63 milioane de saci a câte 60 de kilograme de cafea, cantitatea înregistrând o ușoară creștere, față de cei 164 milioane de saci consumați în anul precedent.

Industria cafenelelor din întreaga lume valorează mai mult de 156,9 miliarde de dolari, fiind consumate peste 400 de miliarde de cești de cafea în fiecare an.

Deși ceaiul și cafeaua concurează pentru poziția de a doua cea mai consumată băutură din lume, ceea ce rămâne cert este că pe prima poziție se află, în continuare, apa. Lichid esențial pentru supraviețuire, apa trebuie consumată într-o cantitate suficientă zilnic. Poți calcula de câtă apă are nevoie organismul tău folosind formula 0,035 litri de apă înmulțit cu numărul tău de kilograme.

Atunci când consumi cafea, bea concomitent și apă!

Cafeaua deshidratează, de aceea este recomandat ca între înghițiturile de cafea să consumi și apă. Alege să bei o apă curată și cu proprietăți avantajoase pentru corpul tău. Noi recomandăm apa generată de ionizatoarele disponibile pe goostomix.ro pentru că este:

  • curată,
  • antioxidantă,
  • microstructurată,
  • puternic hidratantă,
  • energizantă,
  • sigură pentru consum,
  • fără microplastic și substanțe toxice.

2. Cultura consumului cafelei datează din secolul al XV-lea

Istoria concretă a cafelei începe undeva în secolul al XV-lea, odată cu începerea exportului de boabe de cafea din Etiopia către Yemen. Cultivarea și comerțul cafelei au început în Peninsula Arabică, însă popularitatea acestei băuturi s-a extins și către Europa, începând cu secolul al XVI-lea, odată ce turcii au invadat Ungaria.

La început, cafeaua era o băutură consumată în casele oamenilor, însă observând succesul acestei băuturi și potențialul ei de a obține profituri, comercianții vremii pun bazele unor spații special destinate consumului de cafea, socializării și jocurilor de șah, care vor purta în definitiv numele de cafenele.

1. Cafeaua se poate consuma în zeci de combinații de băuturi

Cafeaua este o băutură complexă. Deși prepararea tinde să pară un proces simplu, există zeci de moduri de a face o cafea și alte zeci de tipuri de băuturi pe bază de cafea. Sau poate chiar mai multe.

Cafeaua se poate prepara prin fierbere – această modalitate presupune infuzarea cafelei măcinate sau cu ajutorul unor aparat speciale – fie că vorbim despre espressor, filtru, cafetieră sau alt dispozitiv.

Pe baza acestor tehnici de preparare, se pot obține o mulțime de tipuri de cafea. Ți le prezentăm, pe scurt:

  • cafea infuzată – preparată prin filtrare sau picurare, presupune trecerea apei fierbinți peste boabele de cafea măcinate care se află într-un filtru sau o sită. Această băutură se poate prepara cu o presă franceză, rece (metodă numită și extracție la rece) sau printr-o tehnică japoneză, numită flash brew (în această metodă, o cantitate mică de apă fierbinte este picurată peste cafeaua măcinată, iar lichidul obținut va fi picurat direct peste gheață).
  • cafea fiartă – acest tip de cafea are la bază trei metode de preparare: folosind un percolator, folosind tehnica turcească (scufundarea zațului de cafea în apă și încălzire până când fierbe), care a dat și numele cafelei turcești, sau folosind o oală Moka,
  • cafea obținută cu ajutorul unui aparat de cafea vac. Această cafetieră are două camere în care presiunea vaporilor și vidul produc cafea,
  • espresso – este printre cele mai populare cafele, obținându-se prin forțarea apei fierbinți să treacă prin boabele de cafea măcinate fin, cu ajutorul unui dispozitiv special. Pornind de la băutura de bază – espresso, se pot prepara și alte tipuri de cafea: doppio, cafea americană, flat white, Ristretto și altele.

Există și alte băuturi pe bază de cafea, al căror mod de preparare pornește, de cele mai multe ori, de la tehnicile prezentate până acum. Există băuturi pe bază de cafea și lapte sau alcool, cafea cu diverse arome adăugate sau cafea cu gheață – renumitele iced coffees sau frappé.

Cafeaua, o băutură complexă

Cu o cultură vastă, o varietate impresionantă de tipuri și de gusturi, cafeaua reprezintă o băutură populară, îndrăgită și consumată în întreaga lume. 

Consum-o moderat, ține cont că este important să te hidratezi eficient înainte sau în timp ce bei cafea și alege varianta de băutură care ți se potrivește cel mai bine pentru a te bucura la intensitate maximă de aroma cafelei!

Surse din care ne-am informat:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!