Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Afecțiuni care apar toamna și metode pentru a le combate

Afecțiuni care apar toamna și metode pentru a le combate

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Antonia, vegetariană creativă

Odată cu venirea toamnei, viața îți este influențată de câteva fenomene: zilele devin mai scurte, temperaturile mai reci, atmosfera te face mai nostalgic și parcă ceva în interiorul tău îți spune că e timpul pentru o schimbare. Fluctuațiile din termometru, modificarea presiunii atmosferice și umiditatea sunt factori care iau corpul prin surprindere și pot afecta sănătatea, provocând boli și tulburări.

Care sunt cele mai întâlnite afecțiuni toamna?

Temperaturile sunt principalul factor din cauza căruia oamenii se îmbolnăvesc toamna, sistemul imunitar fiind slăbit. Corpul devine astfel mai predispus la afecțiuni, virusurile intră mai ușor în organism, frigul slăbește capacitatea corpului de a răspunde imun și astfel te îmbolnăvești. În funcție de starea sistemului imunitar, organismul poate să reacționeze mai repede la agenții patogeni sau poate să nu mai acționeze deloc împotriva lor. Odată ce ai avut o afecțiune, corpul rămâne slăbit și refacerea durează. Este important să cunoști simptomele afecțiunilor pentru a putea merge din timp la medic pentru tratament. În plus, unele boli sunt ușor transmisibile și dacă le identifici din timp reduci răspândirea acestora.

Răceală vs. gripă – cum se manifestă 

Deși au simptome comune, se manifestă diferit. Apar des toamna fiindcă frigul încetinește sistemul imunitar. Astfel, mucoasele nazale, responsabile să oprească pătrunderea virusurilor în corp, sunt slăbite din cauză că se răcește pasajul nazal și se secretă mai puțin mucus. Odată ce virusul a pătruns în organism, celulele imune își pun rotițele în mișcare pentru a-l neutraliza. Dacă sistemul imunitar nu poate funcționa la capacitate maximă din cauze precum o alimentație nesănătoasă sau lipsa lichidelor, atunci virusul este eliminat cu greu din corp.

Răceala și gripa sunt ambele boli respiratorii, iar ce le diferențiază este faptul că sunt produse de virusuri diferite. Se manifestă prin simptome precum febră, înghițire dureroasă, dureri de cap, respirație îngreunată, aceste probleme fiind mult mai puternice în cazul gripei. Răceala și gripa se transmit prin contact direct cu suprafețele infectate, virusul poate să stea și până la câteva zile pe anumite suprafețe. Atunci când atingi aceste suprafețe contaminate, virusul rămâne pe mâini până când le igienizezi. Există astfel riscul ca virusul de pe mâini să ajungă în corp dacă îți atingi nasul, fața, gura.

Faringita inflamează și afectează gâtul

Cunoscută în sens larg ca „durere în gât”, inflamația faringelui este o afecțiune des întâlnită toamna. Este cauzată de infecții bacteriene sau virale și poate produce răni și zgârieturi pe partea din spate a gâtului, provocând durere la înghițire. Majoritatea cazurilor de faringită nu necesită tratament, însă este bine să previi îmbolnăvirea astfel:

  • spală-te des pe mâini;
  • evită fumatul activ și pasiv;
  • nu împărți alimentele și sticla de apă cu alte persoane.

Apariția ulcerul gastroduodenal este influențată de alimentație

Fiind o afecțiune a stomacului și duodenului, acest tip de ulcer apare adesea din cauza unui regim alimentar incorect, consumul de alcool, fumatul, stresul sau din cauza unei bacterii. Ulcerul gastroduodenal provoacă arsuri și dureri de abdomen. Pe lângă tratamentul medicamentos, necesită o schimbare a stilului de viață, fiind excluse obiceiurile nocive și alimentele nesănătoase. 

Ce afecțiuni se intensifică în sezonul de toamnă?

Frigul și umezeala pot agrava sau reactiva unele dintre afecțiunile medicale preexistente influențabile de vreme. Unele dintre bolile cronice sunt afectate de vreme și pot apărea din nou simptome specifice la persoanele suferinde. Printre cele mai întâlnite probleme de sănătate acutizate toamna sunt:

  • astmul – o afecțiune manifestată prin dificultatea persoanelor de a expira, apare des toamna din cauza prafului, polenului, fulgilor, mucegaiurilor, fumurilor, organismul fiind predispus să declanșeze o criză de astm. Factorii alergici, iritanți și infecțioși pot fi prezenți și în mediul înconjurător, afectând sănătatea celor diagnosticați cu această afecțiune.
  • reumatismul – apare frecvent în rândul persoanelor înaintate în vârstă și se manifestă prin leziuni ale țesutului conjunctiv din tot corpul. Aerul umed și vântul rece intensifică durerile articulare, afectează mobilitatea și  produc disconfort la nivelul coloanei, șoldurilor și genunchilor.
  • bolile cardiovasculare – temperaturile scăzute, vântul, aerul umed pun în pericol bolnavii hipertensivi, cu insuficiență cardiacă sau alte afecțiuni de inimă sau ale vaselor sangvine. 

Cum remediezi un sistem imunitar slăbit?

Sistemul imunitar reprezintă mecanismul prin care corpul uman se apără în fața agenților patogeni, precum virusurile, bacteriile, paraziții și toxinele. Celulele și moleculele imune detectează patogenul, îl neutralizează și se pregătește cu anticorpi pentru a-l putea înlătura mai ușor data viitoare când intră în contact cu el. Imunitatea este atât înnăscută cât și dobândită, fiind influențată de stilul de viață. O alimentație defectuoasă, deficitară în nutrienți și bazată pe alimente procesate și cu multe chimicale poate afecta imunitatea, producând deficite în organism. Pentru ca funcția imunitară să se realizeze așa cum trebuie, are nevoie de un aport nutrițional provenit din alimente sănătoase și naturale. Un alt factor ce poate slăbi sistemul imunitar este stresul, deoarece produce dezechilibre hormonale, care la rândul lor duc la eliminarea nutrienților și inhibarea activității leucocitelor. 

Pentru ca sistemul imunitar să ofere protecție trebuie să îl protejezi și tu la rândul tău. Acesta lucrează în permanență și este ca un al doilea creier pentru organism, protejându-te în fața amenințărilor aduse corpului tău. Iată câteva recomandări de care să ții cont pentru o imunitate crescută:

1. Hrănește-te corect. Substanțele nutritive pe care le primește organismul sunt sursa de bază a funcționării corpului. Pe lângă rolul de hrănire a țesuturilor și celulelor, nutrienții sunt baza ființelor vii, fără ei nu ar exista viață. Optează întotdeauna pentru alimente sigure, bogate în vitamine și minerale, asigurându-te că îi furnizezi organismului toate substanțele de care are nevoie într-o cantitate adaptată vârstei și greutății tale corporale.

2. Bea apă curată. Chimicalele și substanțele toxice din apă pot slăbi sistemul imunitar, fiind greu de înlăturat dacă sunt în cantități mari. Apa de la robinet poate fi transformată cu ușurință în apă sigură pentru consum cu ajutorului ionizatoarelor de apă de pe platforma GoostoMix. Acestea înlătură microorganismele și impuritățile și generează apă antioxidantă cu pH adaptat în funcție de nevoile tale.

3. Odihnește-te suficient. Dacă dormi prea puține ore pe noapte, se pot produce dezechilibre. Se generează mai puține citochine, un tip de proteine eliberate în timpul somnului care protejează împotriva infecțiilor, apare riscut de obezitate și de boli de inimă. Ca adult, ai nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte.

4. Igienizează des mâinile. În orice spațiu în care au fost prezenți și alți oameni este posibil să se fi așezat pe suprafețe bacterii și virusuri. În momentul în care le atingi, chiar dacă nu sunt vizibile cu ochiul liber, ele se lipesc de mâinile tale și rămân acolo până când îți speli bine mâinile cu apă și săpun. Este important ca înainte să nu îți atingi fața pentru a nu răspândi acei patogeni în corpul tău.

5. Ia suplimente alimentare. Dacă ai nevoie de mai multe vitamine și medicul ți-a recomandat să suplinești nutrienții din alimente cu suplimentele atunci conformează-te și consumă-le așa cum ți-a fost prescris. Acestea pot fi pe bază de plante sau vitamine și contribuie la întărirea imunității.

Cum să treci la alimentația de toamnă?

Pentru că alimentația este cea care reglementează buna funcționare a corpului, este indicat ca în această perioadă de instabilitate termică și risc crescut de apariție a afecțiunilor medicale să îți revizuiești regimul alimentar. Cel mai bine este să reduci consumul alimentelor nesănătoase precum fast-food, zahăr procesat, sucuri și snakuri, prăjeli și excesul de grăsimi. Optează pentru o dietă echlibrată din care organismul să își extragă cei mai importanți nutrienți.

Soarele iese pe cer din ce în ce mai rar iar acest lucru poate să afecteze pofta de mâncare. Este posibil să intri într-o stare de moleșeală și să fii tentat să spui pas celor 3 mese ale zilei. În aceste momente trebuie să pui în funcțiune disciplina alimentară și să te motivezi să ai grijă de alimentația ta.

Gătește păstrând nutrienții din alimente

În timpul preparării termice legumele, carnea, fructele își pierd bună parte din nutrienți și rămâi cu o farfurie plină de mâncare dar săracă în substanțe nutritive. Totuși, problema poate fi remediată cu ușurință de robotul tău de bucătărie multifuncțional, aparatul care face totul pentru tine. Pe lângă faptul că este ușor de folosit și are o mulțime de funcții, este o modalitate perfectă de a găti alimentele într-un mod benefic organismului. Aparatul gătește la abur, fierbe și sotează, este perfect în orice bucătărie și te ajută să treci cu bine peste încercările toamnei. Stai departe de afecțiunile medicale cu ajutorul acestui robot!

În plus, fiind un anotimp roditor și bogat, toamna găsești la piață o mulțime de fructe și legume de sezon gata să le pui pe masă. Sunt o sursă bună de vitamine și te ajută să îți întărești sistemul imunitar, previn apariția bolilor și luptă cu bacteriile și virusurile atunci când pătrund în corp.

Diversifică meniul de la o săptămână la alta 

Organismul se poate obișnui la un moment dat cu aceleași alimente, aceleași preparate și aceleași fructe și legume. Este indicat să consumi o gamă largă de produse pentru a oferi corpului acces la mai mulți nutrienți. Unele minerale din cartofi nu se găsesc în fasole, și nici vitaminele din mango nu sunt în totalitate aceleași cu vitaminele din portocale. Când mergi la cumpărături, alege multe fructe și legume și câteva alimente de bază și cu aparatul de gătit la îndemână poți face o mulțime de combinații delicioase pentru meniul tău.

Optează pentru detox din când în când

Uneori corpul se poate simți plin și obosit, din cauza atmosferei, a alimentației nepotrivite, a stresului sau lipsei somnului. Dacă ai stări de oboseală, dureri de cap, insomnii și alte afecțiuni cărora nu le găsești cauza, este posibil să ai nevoie de un program de detoxifiere. Aceasta presupune eliminarea toxinelor din organism, veninte din hormonii din carne, din chimicalele din apă, din pesticidele din fructe. Detoxul se face prin consumul de fructe, legume crude, verdețuri, hidratare intensă, și eliminarea tuturor alimentelor nesănătoase. Obții astfel vitalitate, energie și un metabolism reglat. Pentru un detox complet, pe o perioadă mai lungă, mergi pe mâna medicului nutriționist pentru a fi sigur că alegerile alimentare sunt cele potrivite corpului tău.

Ce schimbări să faci odată cu venirea toamnei?

Pentru că toamna este anotimpul schimbărilor, este posibil să simți nevoia de un restart în viața ta. Atmosfera generală a sezonului, cu multe culori neutre, vreme instabilă și soare puțin îți oferă senzația că trebuie să faci ceva pentru a obține puțină energie. Ocupă-ți timpul cu activități distractive, dar în același timp protejează-te de frig și umezeală. Uite câteva idei din care să alegi pentru câteva modificări în ton cu sezonul:

  • decorează casa cu aranjamente din frunze, conuri de brad, flori de toamnă și plante la ghiveci. O casă estetică vizual îți oferă o energie bună și te deconectează de la zilele posomorâte;
  • scoate la înaintare păturile pufoase atunci când plouă și este frig pentru a-ți recăpăta starea de bine și comoditatea;
  • stai la căldură dacă afară vremea este neprietenoasă. Trecerea de la vară la toamnă poate veni cu un șoc termic și nu îți vei da seama de cât de frig este afară de fapt. Alege să stai departe de răceală, viroze, faringită, râmânând în locuri încălzite și izolate.

Sfaturi pentru a reduce riscurile în sănătate

Pentru un plus de siguranță și protecție împotriva riscurilor la care ești expus toamna, ține cont de aceste recomandări și pune-le în practică oricând ai ocazia. Interesul pentru sănătate îți rămâne doar ție și medicului tău, așa că acțiunile tale vor fi definitorii pentru starea ta de sănătate.

  1. Mișcare fizică. Acum că soarele se lasă văzut din ce în ce mai puțin timp, profită de doza de vitamina D ieșind cât mai des din casă. Plimbă-te în parc, aleargă ușor sau mergi alert pentru a pune mușchii în funcțiune.
  2. Îmbrăcăminte adecvată. Stai departe de frig, vând și aerul rece purtând haine corespunzătoare care să te protejeze.
  3. Consumă superalimente. Acestea îți oferă o cantitate mare de nutrienți, sunt sănătoase și recomandate în orice dietă.

Adaptează-te la anotimp și bucură-te de orice moment

Deși ești expus afecțiunilor medicale de toamnă iar corpul poate să fie slăbit din cauza schimbărilor meteorologice, toamna rămâne un anotimp vesel și plin de surprize. Oferă-ți șansa să le descoperi menținându-te întotdeauna în siguranță! Pune prevenția pe primul loc și astfel vei avea parte de momente liniștite privind peisajele colorate, ascultând foșnetul frunzelor și degustând din cele mai bune fructe de sezon. Ține afecțiunile laoparte printr-o alimentație corectă, hidratare în profunzime, mișcare și un stil de viață echilibrat și astfel te menții sănătos o viață întreagă!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!