Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Afinele, sursă de sănătate pentru organism. Beneficii și rețete

Afinele, sursă de sănătate pentru organism. Beneficii și rețete

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Antonia, vegetariană creativă

Unele dintre cele mai populare fructe de pădure sunt afinele -  fructe mici, dulci și zemoase, originare din America de Nord. Afinele sunt bogate în vitamine, antioxidanți și minerale, astfel încât sunt perfecte pentru o alimentație sănătoasă. Pentru a avea o dietă echilibrată, evită consumul în exces de zahăr procesat și alege în schimb fructele. Odată ce corpul este alimentat cu mâncare sănătoasă, organismul funcționează eficient.

Afinele, un superaliment delicios 

Afinele sunt considerate a fi un superaliment, asigurând maximul de nutrienți cu minimul de calorii. Nutrienții sunt importanți pentru organism deoarece sunt folosiți pentru a genera energie. Astfel, în loc să consumi un număr mare de alimente ce oferă nutrienți, dar care aduc un aport caloric mare, poți alege să consumi afine, ele oferindu-ți aceeași cantitate de nutrienți cu puține calorii. 

Deși afinele sunt recomandate ca fiind un superaliment, încă se derulează studii pentru a demonstra acest fapt. Totuși, denumirea de superaliment încă nu a fost acreditată de studii științifice recunoscute, însă majoritatea înțeleg prin acest termen faptul că un aliment aduce corpului mulți nutrienți și puține calorii. Asociația Britanică de Dietetică susține că denumirea științifică a superalimentelor este de „alimente funcționale”.

Ce beneficii au afinele?

Pe lângă gustul aromat, afinele aduc numeroase avantaje organismului. Acestea au anumite proprietăți care sprijină organismul în activitatea zilnică. Sunt importante în menținerea sănătății și pot fi consumate în scopul prevenției apariției diferitelor afecțiuni ale corpului.

1. Afinele au un conținut ridicat de nutrienți 

Valorile nutriționale aproximative pentru 100 g de afine:

 • 82% apă,
 • 14,5% carbohidrați,
 • 2,4% fibre,
 • 5% fructoză (inclusă în glucide),
 • 4,9% glucoză (inclusă în glucide),
 • 9,9 % glucide (total),
 • 0,33% lipide,
 • 0,75% proteine,
 • 0,03% amidon.

2. Afinele asigură vitamine necesare organismului

Afinele conțin, printre alți nutrienți, vitaminele A, C, E, K, importante în menținerea unui sistem imunitar puternic și în reglarea metabolismului. Prin conținutul ridicat de vitamina A, afinele se dovedesc eficiente în acțiunea de reducere a oxidării și la păstrarea sănătății pielii și a țesuturilor.

3. Afinele aduc un conținut de minerale

Mineralele sunt elemente nutritive cu rol esențial în funcționarea organismului. Principalele minerale găsite în afine sunt:

 • calciu,
 • fosfor,
 • magneziu,
 • potasiu,
 • sodiu,
 • seleniu.

4. Afinele au puține calorii

Afinele au valoarea energetică de 57 kcal pentru 100 g, astfel încât o cantitate moderată nu îți va aduce kilograme în plus. Pentru o dietă sănătoasă, ca adult trebuie să ai în vedere consumul a 2000 de calorii pe zi.

5. Afinele au efecte antioxidante

Antioxidanții sunt importanți pentru organism întrucât împiedică distrugerea celulelor și reduc inflamația. Afinele sunt bogate în antocianine, antioxidantul care oferă culoarea mov-albăstruie fructelor.

Cum poți introduce afinele în alimentația ta

Cel mai simplu mod de a consuma afinele este să le folosești în gustări. Fie că alegi să le consumi ca atare, fie că le combini cu iaurt sau prepari smoothie, afinele își păstrează gustul delicios. Consumă-le proaspete pentru a te bucura de savoare.

O altă modalitate este să consumi afine congelate, pe care le poți pune într-un milkshake sau într-o salată de fructe. Afinele merg de minune cu alte fructe de pădure, cum ar fi zmeura, fragii și merișoarele. Adaugă puțină miere dacă vrei un gust mai dulce și bucură-te de gustarea ta răcoritoare.

De asemenea, poți alege să le folosești în limonade, sucuri sau siropuri. O combinație ideală este să le pui în prăjituri: pandișpan, torturi sau brioșe cu afine, ele își găsesc mereu locul în rețetele tale.

Idei de rețete cu afine

Pandișpanul cu afine este una dintre cele mai bune alegeri în materie de prăjituri. Cu doar câteva ingrediente poți prepara un desert numai bun. Chiar dacă pui afinele la cuptor, acestea își păstrează proprietățile.

Brioșele cu afine au o compoziție asemănătoare cu a pandișpanului și se consumă mult mai ușor. Ai nevoie de câteva forme și puțină imaginație pentru a le decora.

Dacă vrei un preparat pe care să-l folosești în mai multe moduri, pregătește o dulceață de afine, pe care o poți pune în clătite, pe pâine sau în papanași.

Afinele, superaliment benefic corpului

Afinele, pe cât sunt de mici, pe atât de mari beneficii aduc organismului nostru. Numărul ridicat de nutrienți este completat de gustul delicios, astfel încât consumul lor devine o plăcere. Consumă-le ca atare sau în combinație cu alte fructe pentru o doză de energie sănătoasă. Ține minte că fructele asigură vitamine, minerale, antioxidanți și un conținut ridicat de apă.

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!