Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cel mai economic ionizator este disponibil numai până la 30 noiembrie.

Alcalinitatea în corp. Cât de importantă este și cum o obții?

Alcalinitatea în corp. Cât de importantă este și cum o obții?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Mihaela, expert în hidratare

Alcalinitatea este una dintre trăsăturile definitorii ale organismului, ce arată câte săruri și câte baze există în corp, cantitate exprimată prin nivelul pH-ului. PH-ul este diferit în funcție de fiecare zonă a organismului și în funcție de rolul fiecărui organ sau sistem. 

Multe dintre mecanismele din organism sunt implicate în reglarea elementului celui mai important din funcționarea corectă a corpului: pH-ul sângelui. Acesta este ușor alcalin în mod natural, iar atunci când organismul nu îl mai poate regla corespunzător, este necesar să ajuți și tu corpul să restabilească alcalinitatea.

Ce este pH-ul și cum este reglat în organism?

PH-ul (potențialul de hidrogen) este determinat de prezența ionilor de hidrogen dintr-un anumit mediu. În termeni exacți, pH-ul este valoarea logaritmică a inversului concentrației ionilor de hidrogen. Astfel, cu cât ionii sunt în cantități mai mari, cu atât pH-ul va fi mai mic. Și invers. 

Corpul este capabil să echilibreze singur valorile specifice de pH ale mediilor interne, prin implicarea mai multor organe. În tabloul unei sănătăți optime, fiecare mediu intern are o valoare de pH specifică și exactă, pe care corpul o menține astfel cu ajutorul sistemului de echilibrare acido-bazică. PH-ul sângelui arterial este cel mai important pH din corp și este menținut la valori exacte de 7,35 și 7,45, adică ușor alcalin. Însă, din diverse cauze, sângele arterial poate deveni uneori acid. Această stare se mai numește și acidoză. În acest caz, corpul este predispus să dezvolte o serie de afecțiuni foarte grave, care folosesc destabilizarea acestui parametru ca mediu propice de dezvoltare. 

Organele implicate cel mai mult în reglarea echilibrului acido-bazic sunt:

  • plămânii – lucrează la alcalinizare prin respirație: elimină dioxidul de carbon și aduce oxigen, stabilizând pH-ul pe termen scurt,
  • rinichi – filtrează apa constant și elimină acidul direct din organism.

Alcalinitatea se poate regla prin sistemele tampon 

Un alt mod prin care corpul îți reglează pH-ul este prin intermediul sistemelor tampon, ce sunt regăsite în număr de 5 în organism. Acestea sunt sisteme de protecție ce au scopul de a reduce amplitudinea variațiilor pH-ului, fiind formate din două elemente: 

  • fie de un acid slab și sarea sa cu o bază puternică;
  • fie de o bază slabă și sarea sa cu un acid tare.

Reglarea pH-ului se face și prin țesuturile osoase și conjunctive

Organismul poate elimina acidul în exces prin intermediul țesutul conjunctiv, care îl absoarbe. Totuși, odată cu încorporarea acidului în țesutul conjunctiv, acestuia îi scade capacitatea de a stoca apă.

Țesutul osos ajută organismul să echilibreze pH-ul datorită depozitelor sale alcaline. Pentru a compensa aciditatea, țesutul osos eliberează compuși minerali alcalini. Dacă dezechilibrul pH-ului persistă, echilibrul fiziologic între formarea și distrugerea oaselor se schimbă și se ajunge la stadiul în care substanța osoasă să fie demineralizată.

Când știi că trebuie să intervii în echilibrarea alcalinității organismului?

Oricând una dintre metodele de mai sus eșuează (ori din cauza deshidratării, lipsa suficientă a apei fiind principalul motiv al dereglărilor mecanismelor interne, ori din exces de surse acide aduse în corp, care neutralizează și consumă rezervele naturale de alcalin ale corpului), încetează să funcționeze sau apare o problemă sau o afecțiune a unui organ, organismul începe să caute alte metode prin care să regleze pH-ul. De exemplu, dacă rinichii sunt afectați de o boală, nu mai reușesc să filtreze corect apa. Astfel, se trece la reacții în lanț prin care corpul încearcă să găsească cele mai bune modalități de a restabili alcalinitatea sângelui.

De asemenea, dacă unul dintre sistemele tampon nu mai poate funcționa, corpul este din nou supus unei stări de criză prin care caută soluții de reglare a pH-ului. Aproape de fiecare dată când există o afecțiune la nivelul unui sistem de reglare a echilibrului acido-bazic, fie la nivelul organelor implicate, tampoanelor chimice, fie la nivelul țesuturilor osoase și conjunctive, corpul intră într-o stare de dezechilibru și pot apărea două afecțiuni principale, pe care le discutăm mai jos.

Cum afectează acidoza organismul?

Existența unei cantități mari de acizi în organism poate crea dificultăți în funcționarea normală a corpului. Acidoza apare atunci când plămânii sau rinichii nu mai lucrează corect. 

Acidoza este mult mai frecventă decât alcaloza (afecțiune cauzată de creșterea alcalinității pH-ului sângelui arterial) deoarece aportul în corp este cu precădere de natură acidă. Corpul poate deveni mai acid din cauza:

  • alimentației cu potențial acid: produse rafinate, procesate, de tip fast-food, dulciuri, proteină animală în exces, cantități infime de legume și fructe;
  • consumul în exces de băuturi pe bază de alcool și cafeină;
  • consumul de băuturi carbogazoase și cu zahăr;
  • stresului, oboselii;
  • fumatului;
  • unor boli precum: astm, diabet, boli de inimă, boli renale, boli pulmonare, gută, infecții, hemoragie.

Ce este și când apare alcaloza în corp?

Dacă nivelul de alcalinitate din sânge este peste 7,45, înseamnă că în corpul tău există un dezechilibru. Totuși, această afecțiune este mai rar întâlnită pentru că, de obicei, problemele legate de echilibrul acido-bazic vin de la alimentație. Cum alimentația este bogată în produse acide, alcaloza apare mai rar.

Cum ajuți organismul să devină mai alcalin?

În cazul în care vrei să eviți creșterea acidității, trebuie să te îndrepți către un stil de viață mai sănătos. Deși corpul tău este extrem de inteligent și își reglează singur pH-ului, atunci când faci excese de mâncare nesănătoasă, bei prea puțină apă și ai un stil de viață dezorganizat, este posibil să epuizezi rezervele organismului de a contracara aciditatea și atunci să fie nevoie de un mic ajutor din partea ta în restabilirea alcalinității.

Este important să menții o viață ponderată, în care mâncarea sănătoasă, hidratarea corespunzătoare și activitatea fizică frecventă să fie prioritățile tale. Poți evita problemele legate de pH și alte afecțiuni făcând alegeri echilibrate privind modul în care trăiești. Pune mereu în balanță efectele pe termen lung ale deciziilor pe care le iei la momentul actual și încearcă să pui echilibrul pe primul loc. 

Află ce poți să faci cu privire la restabilirea alcalinității din corp citind în continuare!

Consumă apă care sporește alcalinitatea pentru a echilibra pH-ul corpului

Pentru a te asigura că nivelul pH-ului din corpul tău se află în limitele normale, introdu în viața ta apă corespunzătoare, care să te ajute să restabilești echilibrul acido-bazic. În acest scop, cel mai ușor mod de a obține apa potrivită este să folosești un ionizator de apă. Acest aparat îți va furniza apă sigură de băut, care are un nivel al pH-ului adaptat pentru organismul tău.

Ionizatoarele de apă pe care noi le distribuim sunt dispozitive realizate cu tehnologie de grad medical cu o mulțime de beneficii pentru utilizatori:

  • generează apă ionizată, care își schimbă pH-ul în urma electrolizei, procesul prin care ionii sunt separați, rămânând apă acidă, neutră și alcalină, cu diverse valori ale pH-ului. Aparatul ionizează apa de la robinet, schimbându-i pH-ul prin acțiunea curentului electric și nu prin adăugarea de substanțe chimice în compoziția apei. 
  • aparatul de ionizare furnizează mai multe tipuri de apă de băut: apă alcalină cu pH-ul de 8,5, 9, 9,5 și apă neutră, cu pH-ul 7. Pe lângă acestea, poți obține și Apă Puternic Acidă pentru dezinfectare, Apă Super Alcalină pentru a elimina chimicalele (pesticide) de pe alimente și pentru degresare în casă și Apă Beauty, pentru îngrijirea pielii. Așadar, odată cu apa de băut, primești și alte 4 tipuri de apă utile, pe care să le folosești zilnic.
  • ionizatorul trece apa și printr-un proces de filtrare pentru a o curăța de impurități și sedimente. Astfel obții apă curată, alcalinizată și sigură de băut, perfectă de introdus în viața ta.

Reglează-ți aciditatea din corp consumând zilnic tipul special de apă alcalină, infuzată cu Hidrogen molecular (care este un puternic antioxidant), de la ionizator. Aceasta hidratează în profunzime datorită structurii micro-cluster, ce îi permite să pătrundă rapid în adâncimea celulelor și țesuturilor. Acest tip de apă alcalină  contrabalansează alimentația acidă, însă va trebui să faci câteva schimbări și privind ceea ce mănânci dacă vrei să atingi un nivel optim al sănătății organismului.

Adoptă o dietă bogată în alimente alcaline pentru a ajuta corpul în reglarea echilibrului acido-bazic

Dieta alcalină presupune să renunți la alimentele procesate, nesănătoase, pline de chimicale și substanțe periculoase. Înlocuiește mâncărurile grele, grăsimile în exces, prăjelile și dulciurile cu fructe, legume, salate, cereale integrale și alte produse sigure pentru organism, care reușesc să mențină echilibrul de alcalinitate din organism. Iată ce alimente sunt potrivite într-o dietă alcalină:

  • fructe: mere, pere, afine, caise, piersici, curmale, mango, avocado, papaya;
  • legume: spanac, castravete, morcov, țelină, gulie, zucchini, conopidă, praz, broccoli, mazăre, fasole verde, usturoi;
  • cereale: grâu încolțit, orz verde, orez brun, ovăz, hrișcă, quinoa;
  • uleiuri: de migdale, de pește, de susan, din semințe.

Pentru toate etapele de trecere la un stil de viață alcalin și sănătos, avem câte un ajutor să îți oferim: 

  • după ce ai ales paleta de alimente sănătoase dorite, folosește unul din tipurile de apă de la ionizatorul nostru ca să elimini pesticidele de pe fructe și legume și parte din chimicalele din carne;
  • gătește totul în apa de băut cu pH alcalin, sănătoasă și curată, proaspăt produsă de ionizatoarele noastre, folosind tehnici sănătoase de gătit.

Gătește mâncarea la slow-cook, sous-vide, prin fierbere și sotare și ponderează prin preparatele tale și apa cu care gătești și o bei, pH-ul organismului.

Acum este mult mai ușor să ai o dietă alcalină gătind alimentele la Thermomix. Aparatul, în combinație cu apele speciale de la ionizator, reușesc să îți gătească cu gust, fără să trebuiască să adaugi prea mult ulei, grăsimi și condimente. Alege produse alcaline, găsește-ți rețeta preferată și prin câteva apăsări de butoane obții preparate sănătoase și gustoase.

Echilibrează alcalinitatea din corp făcând alegeri sănătoase!

Modul în care funcționează corpul tău și problemele cu care se confruntă sunt influențate în mod direct de alegerile pe care le faci privind viața ta. Este important să te gândești la cât mai multe aspecte ce țin de sănătatea ta atunci când planifici meniul pentru ziua ce urmează, atunci când iei din raft un fruct și nu o ciocolată și atunci când îți torni în pahar apă structurată și antioxidantă, proaspăt alcalină în loc de sucuri din comerț.

Alcalinitatea organismului ține de alegerile pe care le iei zi de zi. Oferă corpului tău șansa să funcționeze corect consumând apă de la ionizator și adoptând o alimentație echilibrată. Ai grijă de sănătatea ta făcând alegeri înțelepte!

Chiar dacă poate părea dificil la început să îți schimbi obiceiurile, dotându-ți casa cu echipamente performante care să te ajute, procesul de alcalinizare a organismului devine mai ușor. Viața cu un ionizator de apă este mai sănătoasă și mai echilibrată!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!