Cuprins
- Este bine să consumi alcool?
- Ce se întâmplă în organismul tău atunci când consumi alcool?
- Cum te ajută apa ionizată să combați deshidratarea cauzată de alcool?
- De ce este alcoolul dăunător pentru organism uman?
- Cum poți bea alcool cu un minim de risc pentru sănătate?
- Ce băuturi pot înlocui cu succes alcoolul?
- Cum să înlocuiești alcoolul din preparatele tale?
- Când este recomandat să renunți complet la alcool?
- Consumă alcool cu prudență și ai grijă de sănătatea ta!
Consumul de alcool este dăunător organismului, mai ales dacă bei cantități mari, și de aceea trebuie evitat pe cât posibil. Totuși, știm că se mai întâmplă să consumi un pahar de alcool la masă sau la o ieșire în oraș, așa că îți recomandăm ca în acele momente să te oprești la timp și să contracarezi efectele negative ale alcoolului cu apă din plin.
Atunci când alcoolul ajunge în organism peste măsură, au loc o serie de procese despre care vom vorbi în acest articol.
Este bine să consumi alcool?
Alcoolul este o substanță toxică și psihoactivă ce poate provoca dependență. Consumul de alcool nu este recomandat de nicio organizație oficială ce militează pentru sănătatea umană.
Organizația Mondială a Sănătății afirmă că sunt corelate cu alcoolul apariția a peste 60 de afecțiuni, precum cancerul și tensiunea arterială, fiecare agravându-se pe măsură ce consumul de alcool crește. Cu cât limitezi mai mult consumul de alcool, cu atât scade riscul dezvoltării diagnosticelor legate de alcoolul ingerat. Cu toate acestea, jumătate din populația lumii bea alcool, în ciuda efectelor negative asupra sănătății.
Alcoolul cauzează anual 3 milioane de decese la nivel global, conform Global status report on alcohol and health din 2018. În România se consumă în medie 15 litri de alcool pur per cap de locuitor cu vârsta peste 15 ani.
Dacă ai consumat sau încă bei alcool, ține cont că orice cantitate băută determină apariția unor schimbări în corp, despre care vorbim în continuare.
Ce se întâmplă în organismul tău atunci când consumi alcool?
Odată ce consumi alcool, acesta parcurge mai multe etape și procese în organism:
- după ingerare, este absorbit prin mucoasele gurii și esofag într-o cantitate mică;
- cea mai mare parte a alcoolului este absorbită mai apoi prin pereții stomacali și prin intestine;
- apoi, alcoolul este distribuit în sânge, unde se dizolvă. De aici, alcoolul ajunge la toate țesuturile și organele din corp, precum ficatul, rinichiul, plămânii și creierul;
- în ficat, alcoolul este descompus de o enzimă în acetaldehidă, substanță pe care corpul o consideră toxică, astfel că acționează pentru a o înlătura prin intermediul unei alte enzime numite glutation, care transformă acetaldehida în acid acetic non-toxic. Ficatul poate elibera cantități limitate de glutation, deci dacă vei consuma o cantitate mai mare de alcool, ficatul nu îl va putea sintetiza optim și intervin durerile de cap și amețeala;
- alcoolul ajuns în rinichi este filtrat din sânge și eliminat prin intermediul urinei. Fiind un diuretic, alcoolul te va face să elimini și o cantitate mai mare de apă din corp, intervenind deshidratarea;
- alcoolul este eliminat și prin respirație, deoarece odată ajuns în plămâni se transferă în sacii alveolari, acolo unde este și aerul pe care urmează să îl respiri.
Cum te ajută apa ionizată să combați deshidratarea cauzată de alcool?
Dacă se întâmplă să consumi alcool într-o seară la cina cu familia, la celebrarea zilei de naștere sau de sărbători, este bine să consumi alcool rațional, cu limită. În plus, pentru ca efectele alcoolului să se reducă, este recomandat să consumi câte 2 căni cu apă la fiecare pahar de alcool, fiindcă astfel ajuți organismul să îl elimine mai ușor.
Pentru ca apa ajunsă în organism să intervină și să ajute rinichii să elimine alcoolul din sânge, este important să consumi apă curată și adaptată corpului tău. Dacă bei apă cu impurități sau cu un pH neadecvat, îți vei supune corpul unei alte situații pe care el trebuie să o îndrepte: eliminarea impurităților din organism și restabilirea pH-ului corpului. Astfel, este important să îi oferi corpului apă sigură pentru consum, precum apa generată de ionizatorul de apă.
Apa ionizată generată de ionizatoarele noastre împiedică deshidratarea datorită structurii micro-cluster obținute prin ionizare. Astfel, ea poate pătrunde adânc în țesuturi și organe, restabilind necesarul de apă din corp și hidratând la nivel celular. În acest mod, va fi combătut efectul diuretic al alcoolului. Apa ionizată are un pH corect și adaptat organismului tău, ionizatorul generând 3 tipuri de apă de băut:
- apă alcalină cu pH-ul 8,5;
- apă alcalină cu pH-ul 9;
- apă alcalină cu pH-ul 9,5.
În funcție de stilul tău de viață și de nevoile organismului, poți alege să consumi una dintre cele 3 tipuri de apă pentru a-ți sprijini corpul să elimine mai rapid alcoolul. Apa ionizată trebuie băută constant, pentru ca organismul tău să fie hidratat în permanență.
De ce este alcoolul dăunător pentru organism uman?
Deși corpul reușește să sintetizeze alcoolul, procesul este îndelungat și anevoios. Ajungând peste tot în organism, alcoolul provoacă efecte negative asupra:
- creierului – acest lichid afectează organismul în funcție de concentrația de alcool din sânge (CAS). La nivelul creierului, alcoolul afectează: cortexul cerebral – încetinește procesarea informațiilor de la celelalte organe, sistemul limbic – îți sunt exagerate emoțiile de fericire sau devii mai absent sau mai trist, cerebelul – îți pierzi echilibrul și nu mai ai stabilitate, hipotalamusul și trunchiul cerebral;
- sistemului imunitar – alcoolul poate modifica numărul, supraviețuirea și funcția majorității celulelor imune, crescând riscul infectării cu agenți patogeni;
- tractului intestinal – consumul cronic de alcool modifică bacteriile sau flora intestinală din tractul intestinal, mai ales că în această zonă ajunge o cantitate mare de alcool după ingerare. Chiar și consumul episodic are efecte distructive asupra florei intestinale, astfel că alcool poate reduce numărul de bacterii benefice și permite creșterea bacteriilor nesănătoase. Din această cauză, este limitată capacitatea celulelor imune de a distinge între dăunători și microorganisme normale;
- plămânilor – consumul intens de alcool împiedică capacitatea celulelor imune înnăscute de a identifica și distruge bacteriile care intră pe căile respiratorii;
- ficatului – alcoolul afectează oxigenarea ficatului, iar toxicitatea sa duce la deteriorarea hepatică.
Cum poți bea alcool cu un minim de risc pentru sănătate?
Deși consumul de alcool nu este recomandat, dacă te afli într-un proces de reducere a cantității de alcool consumată, trebuie să începi prin a bea cât mai puțin, pentru a-ți proteja sănătatea. Scopul este să îi oferi corpului destul timp pentru a elimina alcoolul, dar și să micșorezi impactul acestei substanțe asupra organelor, țesuturilor și celulelor. Iată cum să bei alcool inteligent:
- consumă alcool rar, la ocazii speciale. Astfel, oferi corpului un timp îndelungat de refacere;
- când consumi alcool, bea fără să te grăbești și din înghițituri mici, pentru că așa nu vei simți nevoie să consumi cantități prea mari;
- ține cont că atunci când consumi alcool este esențial să te hidratezi corespunzător cu apă. Ține aproape o sticlă de apă alcalină, microstructurată și antioxidantă de la ionizatoarele de pe goostomix.ro pentru că astfel vei ameliora și mahmureala de dimineață.
Ce băuturi pot înlocui cu succes alcoolul?
Dacă ți-e poftă de alcool, dar ții în același timp la sănătatea ta, poți să înlocuiești această substanță cu băuturi cu gusturi asemănătoare sau care doar să lase impresia că au alcool. Înainte de a cumpăra orice produs de la supermarket, citește lista de ingrediente cu atenție. Cel mai sigur este să îți prepari propriile băuturi acasă, fiindcă sunt mai gustoase și conțin doar ingredientele pe care ți le dorești.
Chiar dacă nu ești un maestru în prepararea băuturilor, poți să folosești robotul tău multifuncțional de gătit pentru a pregăti cocktailuri fără alcool. Sunt băuturi aromate, preparate din fructe, sucuri sau bere fără alcool. Pentru o variantă sănătoasă, îți recomandăm să prepari cocktailuri doar din fructe, deoarece sucurile și berea fără alcool dezechilibrează pH-ul organismului.
Iată câteva idei de cocktailuri fără alcool care te vor face să uiți de gustul înțepător și arzător al alcoolului:
- suc de cătină – este o băutură dulce-acrișoară bună pentru imunitate, ce suplinește nevoia de alcool din corp;
- cocktail Apple Crisp – conține suc de mere și de pepene galben, pe care îl obții direct din fructe proaspete;
- cocktail Ginger Peach – cu suc de piersici, ghimbir și lime obții o băutură numai bună de servit la o petrecere între apropiați;
- sangria nealcoolică – pentru a prepara această băutură amesteci suc de fructul pasiunii, bucăți de kiwi, portocală și afine, iar sangria ta fără alcool este gata de îndată;
- mojito fără alcool – se prepară rapid din suc de mere, sirop de soc, lămâie și mentă amestecate bine, după care savurate în formă finală alături de prieteni;
- punch de portocale – înlocuiește vinul cu suc de portocale și suc de lămâie și obții o rețetă adaptată gusturilor tale.
Dacă vrei, poți încerca și băuturi care în mod normal sunt alcoolice, dar pentru care există și varianta alcohol free, precum:
- berea fără alcool;
- vin fără alcool;
- șampanie fără alcool;
- vodka fără alcool.
Cum să înlocuiești alcoolul din preparatele tale?
Dacă te îndrepți către o viață complet lipsită de consumul de alcool, este nevoie să renunți și la alcoolul folosit la gătit. Deși se adaugă în preparate în cantități mici, alcoolul tot ajunge în sânge. Cel mai folosit tip de alcool pentru prepararea mâncărurilor este vinul, ce poate fi înlocuit cu oțet.
Oțetul este un produs nealcoolic, dar este bine să citești eticheta înainte de a-l cumpăra din magazin. Pentru ca oțetul să ofere o aromă asemănătoare preparatelor la fel ca vinul, poți folosi aceste tipuri de oțet:
- oțet din mere – se poate prepara chiar și acasă și este bun de folosit la rețetele cu pui, vită și porc;
- oțet din vin – are o aromă înțepată ca a vinului și este un înlocuitor bun pentru vinul roșu din rețetele tale.
O altă variantă pentru a înlocui alcoolul din rețete este sucul de rodie. Este dulce-acrișor, intensifică aromele preparatelor tale și poate fi folosit atunci când gătești legume sotate sau călite.
Când este recomandat să renunți complet la alcool?
Există unele situații în care medicii recomandă să elimini de tot alcoolul din viața ta dacă vrei să îți păstrezi sănătatea intactă. Iată când este recomandat să renunți complet la consumul de alcool:
- dacă ai fost diagnosticat cu simptome de abuz de alcool;
- dacă suferi de unele afecțiuni precum ciroza hepatică, hepatita C, afecțiuni cardiace sau tulburări mintale;
- dacă iei anumite medicamente ce pot interacționa negativ cu alcoolul;
- dacă ești însărcinată sau te pregătești să rămâi însărcinată.
Medicii îți vor recomanda în orice situație să renunți la alcool, dar mai ales dacă te confrunți cu afecțiunile de mai sus sau ești însărcinată. Alcoolul afectează funcționarea normală a organismului și încetinește funcțiile organelor tale. Este important să discuți cu un medic problemele legate de alcool și el te va ajuta să renunți la consumul acestei substanțe dăunătoare.
Chiar și consumul episodic, în cantități mici poate fi periculos pentru corp, așa că pune în balanță sănătatea și plăcerea de a consuma alcool și ia o decizie rațională! Sănătatea organismului ține de modul în care îți îngrijești corpul. O decizie pe care o iei acum îți poate influența viitorul fie în mod pozitiv, fie în mod negativ. Tu ești cel care alege!
Consumă alcool cu prudență și ai grijă de sănătatea ta!
Consumul alcoolului este un obicei social, pe care îl observi adesea la cei din jur. Este important să nu te lași influențat și să îi îndemni și pe ceilalți să renunțe sau să reducă consumul de alcool. Odată ce te-ai obișnuit cu gustul, iar consumul de alcool ți se pare interesant, este posibil să îți fie mai greu să renunți cu totul la această activitate.
Începe prin pași mici, precum consumul alternativ de alcool cu apă ionizată, după care impune-ți target-uri realizabile: să nu consumi alcool 7 zile, 30 de zile, 3 luni iar apoi organismul nu îți va mai cere alcool deloc. Este important să îți cunoști organismul și să știi când este momentul să te oprești.
Alcoolul îți afectează sănătatea, de aceea este recomandat să renunți la consumul de băuturi alcoolice! Ai grijă de integritatea corpului tău și consumă alcool rațional, punând în balanță consecințele. Cel mai bine este să nu mai consumi deloc dar, dacă la început îți este dificil, chiar și reducerea cantității este un pas important!
Surse:
- http://msacd.emory.edu//news/Alcohols%20Effects%20on%20Immunity%20-%20Increasing%20the%20Risks%20for%20Infection%20and%20Injury.html
- https://youngmenshealthsite.org/guides/alcohol/
- https://www.nidirect.gov.uk/articles/what-happens-when-you-drink-alcohol
- https://www.bbc.com/news/health-45283401
- https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alcohol-use/data-and-statistics/q-and-a-how-can-i-drink-alcohol-safely
- https://www.who.int/health-topics/alcohol#tab=tab_1
- https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/274603/9789241565639-eng.pdf?ua=1
- https://www.nhs.uk/live-well/alcohol-support/calculating-alcohol-units/
- https://desprealcool.ro/ce-se-intampla-cand-consumi-alcool/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6527027/