Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Alimentația în luna martie – rețete de 1 și 8 martie și obiceiuri de primăvară

Alimentația în luna martie – rețete de 1 și 8 martie și obiceiuri de primăvară

Articol (pre)gătit de
Ioana, mămică de profesie

Luna martie este plină de momente frumoase de sărbătorit în familie. Zilele de 1 și 8 martie sunt motiv de sărbătoare dedicate femeii, 9 martie este zi de făcut mucenici iar 25 martie îți aduce în meniu preparate cu pește. În restul zilelor din luna mărțișorului te poți bucura de fructele și legumele proaspete ce apar în piețe odată cu venirea căldurii și a zilelor însorite. 

Profită de bunătățile primăverii și adaptează-ți meniul în funcție de zilele de celebrare din luna martie, iar noi te vom ajuta cu rețete delicioase care să îți umple mesele de savoare!

Sărbătorește 1 și 8 martie cu rețete la robotul tău de bucătărie

Dacă vrei să gătești o masă specială pentru tine și prietenele tale de 1 sau 8 martie ori vrei să îi faci o surpriză mamei sau altor persoane apropiate, pregătește rețete pentru Ziua Mamei, adaptate dispozitivului tău multifuncțional de gătit. Ți-am pregătit câteva idei de rețete rapide și sănătoase pe care să le pregătești cu ușurință.

Gătește la robotul de gătit preparate delicioase pentru mesele importante din luna martie și lasă aparatul de bucătărie să te ajute să îi surprinzi pe cei dragi. Folosind aparatul îți va fi mai ușor să găsești ceva bun de gătit, fiindcă ai de ales dintre sute de rețete irezistibile. Cu acest aparat nu te plictisești niciodată, având o mulțime de variante de rețete la dispoziție. 

În luna mărțișorului poți pregăti rețete colorate reprezentativ în alb și roșu sau poți să lași culorile la o parte și să alegi rețetele în funcție de preferințe.

Gătește rețete în alb și roșu de Mărțișor

Anul acesta poți face cadou un mărțișor cu totul deosebit: o prăjitură delicioasă colorată în alb și roșu. Reinventează clasica broșă sau mărțișor cu un cadou gustos:

  • cheesecake rapid la pahar cu căpșune – din doar câteva ingrediente obții un preparat delicios și frumos colorat, perfect de oferit de Ziua Mamei sau de Ziua Femeii. Straturile de biscuiți, cremă de brânză și dulceață de căpșuni sunt mărțișorul perfect pentru iubitoarele de dulciuri!
  • papanași tradiționali cu smântână și dulceață de afine – este o rețetă gustoasă ce se prepară rapid cu ajutorul aparatului de bucătărie. Aluatul pufos la interior și crocant la exterior se îmbină armonios cu smântâna fină și dulceața aromată de afine, preparatul fiind cu adevărat delicios;
  • tartă cu lapte și vanilie – prăjitura conține un blat aromat, umplut cu o cremă fină de lapte și vanilie și decorat cu fructe roșiatice, precum căpșunile și zmeura, fiind un mărțișor demn de aprecierea mamei tale;
  • prăjitură cu căpșune – este o rețetă ușoară, ce se prepară dintr-un blat asemănător cu al pandișpanului și dulceață de căpșuni întinsă pe deasupra. După ce adaugi și căpșunile proaspete, obții o bunătate de prăjitură!
  • tort de vară cu zmeură – este un desert răcoritor pe care îl poți pregăti dacă vrei să îți amintești de vară. Robotul de bucătărie te ajută să gătești acest tort în mai puțin de o oră, preparând singur aluatul și crema. Ornează cu zmeură și cadoul este gata!

Iată 5 preparate delicioase pentru masa de Ziua Mamei

Prepară pentru femeile din viața ta o masă pe gustul lor cu ocazia sărbătorilor dedicate acestora din luna martie. Cu ajutorul robotului tău de gătit poți pregăti preparate ușoare și sănătoase care să mulțumească și cele mai fine gusturi. Iată ce îți propunem să gătești:

  • somon cu sos de șofran și orez la abur – ocaziile speciale merită sărbătorite cu preparate pe măsură. Această rețetă, deși pare pretențioasă, merită gătită datorită gustului fraged al somonului și aromei intense a sosului de șofran, preparat în 7 pași simpli;
  • quiche vegan cu smântână de migdale și topping de ciuperci caramelizate – este o tartă sărată sățioasă, cu ingrediente vegetale, care se prepară ușor. Este potrivită pentru un prânz light și atrage atenția celor de la masă mai ales datorită aspectului estetic;
  • chiftele de dovlecel pentru burgeri – sunt fragede și aromate și se prepară din dovlecel proaspăt, pe care îl poți lua direct de la piață odată cu venirea primăverii. Se potrivește cu sosuri de maioneză, remoulade sau de roșii și pot fi adăugate în orice burger dorești;
  • chifle negre pentru burgeri – pentru rețeta de mai sus sau pentru alt tip de burger poți folosi aceste chifle înnegrite cu cerneală de sepie. Vor face senzație printre invitați și cu siguranță vor fi atracția principală a mesei;
  • salată cu năut și brânză – este un preparat fresh, cu gust răcoritor și textură ușor crocantă, datorită năutului, dar în același timp moale și pufoasă, datorită brânzei feta. Este o combinație reușită de 4 ingrediente principale amestecate cu grijă de aparatul tău de bucătărie, care gătește fără să sfărâme alimentele. 

Te poți baza pe dispozitivul de gătit multifuncțional să prepare aluaturi, să frământe, să amestece sau să mărunțească alimentele necesare pentru rețetele tale. De asemenea, aparatul te ajută să gătești sănătos rețetele, fiindcă folosește tehnici echilibrate de gătit: sous-vide, slow cooking, sotare, fierbere, călit, fermentare.

De 9 martie gătește mucenici la robotul tău de gătit!

O altă sărbătoare ce se celebrează cu rețete specifice sunt Sfinții 40 de mucenici. Pe 9 martie este tradiție să ai pregătiți mucenici de casă îndulciți cu miere și presărați cu nucă mărunțită pe deasupra.

Anul acesta îți poți lua mai mult timp liber, fiindcă dispozitivul tău de bucătărie te ajută să termini mai repede pregătirile. Prepararea mucenicilor necesită răbdare, dar cu robotul acesta alături salvezi energie, timp petrecut în bucătărie și efort. 

Rețeta de mucenici gătită cu ajutorul aparatului de gătit este delicioasă – obții un aluat pufos și aromat, crocant la exterior, ce se combină perfect cu miere, nucă, fulgi de cocos, cacao sau alte ingrediente. Poți alege oricare dintre variantele de mai sus și îți poți personaliza rețeta în funcție de preferințe!

Regula de aur atunci când vrei să gătești cu gust este să respecți bazele rețetei pe care o urmezi. Poți să adaptezi rețeta, fără să fie nevoie să respecți punct cu punct fiecare pas.. Cât timp respecți bazele rețetei, îți poți permite să faci mici schimbări sau să aduci adăugiri rețetei. Este important să gătești aluaturile, ciorbele sau preparatele complexe precum sarmalele conform cu rețetele originale dacă vrei să obții același gust, însă la torturi, prăjituri, mucenici sau alte rețete versatile poți să te joci cu decorul, fructele și legumele folosite sau condimentele adăugate.

Iată 5 rețete cu pește pentru Buna Vestire

Dacă obișnuiești să ții cont de sărbătorile religioase atunci când îți planifici alimentația, este bine să te gândești din timp la ce rețete cu pește vei prepara pentru Buna Vestire, celebrată în 25 martie. Pentru că sărbătoarea este în perioada postului Paștelui, ziua de 25 vine cu dezlegare la pește pentru credincioșii care renunță temporar la alimentele de origine animală.

Dacă nu ții cont de această sărbătoare dar vrei totuși să te bucuri de o masă cu pește, încearcă și tu una sau două rețete cu pește la fiindcă te vei bucura de o porție echilibrată de pește fraged și bine aromat, gătit sănătos și fără efort. Iată câteva rețete care merită încercate:

  • pește cu roșii gătit la robotul de bucătărie și rumenit la cuptor – poți pregăti această rețetă cu orice pește file. Preparatul este aromat intens de usturoi și verdețuri iar preparatul final este un pește bine gătit cu sos parfumat pe lângă;
  • somon cu sparanghel la abur – este o rețetă ce se prepară la abur, cu ajutorul sistemului special al aparatului tău de gătit. Obții un preparat sănătos și nutritiv, gata în mai puțin de 25 de minute;
  • tocăniță de ton cu cartofi – înlocuiește varianta clasică a tocăniței de legume cu această rețetă care conține ton fiindcă este mai aromată și are un gust delicios. Tocănița cu ton se prepară ușor și rapid;
  • ciorbă de pește – oricâte rețete internaționale sofisticate ai încerca, gustul autentic românesc se va întoarce întotdeauna la masa ta. Rețeta de ciorbă de pește este un preparat tradițional gustos, preparat simplu și ușor cu ajutorul robotului tău de bucătărie multifuncțional;
  • somon aromat cu mentă – este o rețetă delicioasă din care obții pește fraged, înmiresmat de mentă și alte ierburi aromatice.

Include fructele și legumele specifice lui martie în rețetele tale!

Alimentația în luna martie trebuie să includă fructe și legume proaspete, specifice sezonului de primăvară. Este important să incluzi în alimentație fructe și legume pentru că generează vitamine și minerale pentru organismul tău. Acestea două sunt nutrienți esențiali pentru corpul tău, care contribuie la menținerea sănătății și funcționarea normală a organismului. O alimentație bogată în proteine sau carbohidrați trebuie mereu echilibrată cu vitamine și minerale. Regula de bază este să mănânci ponderat, fără să faci excese de anumiți nutrienți.

În continuare îți vom prezenta câteva fructe și legume de sezon pe care le găsești în piețe sau la producătorii locali din zona ta. Te încurajăm să cumperi alimente proaspete și naturale de la agricultori mici, care cultivă fructe și legume fără pesticide și îngrășăminte chimice periculoase. Îți poți face stocul de bunătăți pentru 1-2 săptămâni dar ține cont că ce este proaspăt este mai bun.

Iată care sunt fructele bune de consumat în primăvară

Deși abia a venit căldura și natura pornește cu pași mici să înverzească, în solariile producătorilor locali este un mediu perfect de crescut căpșuni dulci. Acestea sunt fructe care pot fi cultivate și recoltate timpuriu la noi în țară. Dacă vrei să incluzi în alimentație și fructe importate, este bine de știut că în luna martie este sezonul ananasului, mangoului, bananelor și fructului pasiunii.

Poți folosi fructele în rețete de deserturi sau le poți consuma crude, la gustarea dintre mese. La fel ca alte alimente, trebuie consumate rațional. Fructele conțin mult zahăr și este indicat să eviți să faci exces.

Iată legumele de primăvară de inclus în alimentație

La capitolul legume primăvara este mai darnică. La noi în țară cresc diverse verdețuri și legume cu arome deosebite ce se potrivesc într-o mulțime de rețete. Realizează un plan alimentar pentru a te asigura că încerci cât mai multe alimente de sezon în rețete sănătoase. Iată primele legume și verdețuri care apar în primăvară:

  • leuștean – face parte din categoria ierburilor aromatice des întâlnite în rețetele românești, oferind un parfum intens și persistent preparatelor tale. Folosește-l în ciorbe și tocănițe pentru un plus de aromă;
  • leurdă – este o plantă de pădure cu frunze late și flori albe, cu gust asemănător usturoiului. Poți folosi leurda la sosuri sau în preparate precum paste, supe cremă sau în rețetele cu legume la cuptor pentru a le aroma;
  • lobodă – este o plantă cu frunze ușor rotunjite, verzi sau violet, folosită la ciorbe și supe cremă. Poți folosi loboda și pentru a face plăcintă, tarte sau pentru a înveli umplutura de sarmale; 
  • spanac – poți găti piureuri nutritive din această legumă sănătoasă sau poți folosi spanacul în preparatele cu orez sau carne. Frunzele tinere ale spanacului le poți adăuga în salate pentru că oferă un gust sățios preparatului;
  • salată verde – este perfectă pentru salatele de crudități, alături de castraveți, ceapă verde, ridichi și roșii;
  • ceapă verde – o poți folosi la salate dar și în preparatele gătite. Este bine să adaugi ceapa verde la final în cazul rețetelor ce includ tratarea termică fiindcă altfel riști să pierzi din gustul intens al acestei legume;
  • usturoi verde – este bun de folosit în sosuri sau de presărat deasupra pastelor, piureurilor sau supelor. Poți aroma cu usturoi verde carnea sau legumele pe care le gătești la abur, la cuptor sau în tigaie;
  • mărar – este bun de adăugat la finalul unei rețete pe care vrei să o aromatizezi corespunzător. Mărarul este potrivit pentru tocănițe, omlete, ciorbe sau pește;
  • mentă – pe lângă rolul de aromatizant în rețetele cu pește, menta este ingredientul perfect pentru un ceai cald. De asemenea, o poți adăuga în smoothie-uri sau limonade fiindcă oferă un gust fresh preparatelor;
  • ridichi – sunt ingredientul de nelipsit în salatele de primăvară și pot fi utilizate și în alte rețete delicioase gătite la cuptor.

Adoptă o alimentație adaptată lunii martie!

Pregătește pentru meniul din luna martie rețete speciale pentru zilele de 1 și 8, pregătite îndeosebi pentru mame, soții și femei apropiate ție. În ziua de 9 martie poți prepara mucenici, iar pe 25 este zi de pește. În restul timpului, bucură-te de verdele infinit al primăverii în preparatele tale, pregătind rețete cu legume și verdețuri de sezon!

Prepară rețete adaptate primei luni de primăvară folosind robotul tău multifuncțional de bucătărie, aparatul care gătește sănătos, rapid și ușor o mulțime de preparate delicioase!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!