Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Beneficiile usturoiului și de ce să-l incluzi în alimentația ta!

Beneficiile usturoiului și de ce să-l incluzi în alimentația ta!

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Alex, entuziast în nutriție

Usturoiul este un aliment cunoscut pentru beneficiile sale de vindecare și protecție pentru diverse afecțiuni de sănătate, fiind un remediu naturist folositor mai ales pentru răceli și probleme cardiace. 

Usturoiul este bogat în nutrienți, are puține calorii și oferă o aromă parfumată și intensă tuturor preparatelor în care îl incluzi. Adăugând usturoi în rețetele tale, vei obține substanțe hrănitoare esențiale pentru organism dar și un gust delicios și puternic aromat! 

Care sunt beneficiile usturoiului pentru sănătate?

Usturoiul este un ingredient comun în bucătărie, fiind folosit pentru a oferi aromă mâncării. În spatele gustului ușor iute și mirosului specific se află o compoziție nutritivă avantajoasă, datorită căreia usturoiul capătă proprietăți de vindecare și întărire a organismului. 

Iată ce substanțe nutritive se găsesc în 100 g de usturoi, conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite:

  • 58,58 g apă;
  • 6,36 g proteine;
  • 0,5 g lipide totale;
  • 33,06 carbohidrați;
  • 2,1 g fibre;
  • minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, seleniu;
  • vitamine: vitamina C, tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic, vitamina B6, incluzând acid folic, vitamina A;
  • alte substanțe: colină, asemănătoare vitaminelor din complexul B, beta caroten, luteină și zeaxantină, aminoacizi esențiali (precum triptofan, treonină, izoleucină etc).

Datorită mineralelor, vitaminelor și celorlalți nutrienți din usturoi, această legumă sănătoasă devine un ajutor de nădejde pentru susținerea sănătății corpului tău. Dacă îi oferi organismului alimente bune și pline de substanțe nutritive precum cele de mai jos, îi sprijini activitatea. Iți prezentăm în continuare de ce este important să mănânci nutritiv și care este rolul fiecărui nutrient în parte în organism.

Proteinele sunt nutrienți necesari pentru dezvoltarea țesuturilor

Proteinele alcătuiesc mușchii, organele interne, pielea, sângele dar și alte componente ale organismului. Ele construiesc masa corpului. Proteinele sunt reprezentate de 20 de tipuri de aminoacizi, dintre care 9 sunt esențiali, pentru că nu sunt sintetizați de organism.

Glucidele și lipidele sunt sursa de energie a corpului

Fără acești doi nutrienți nu ai putea să te miști, să mergi dintr-un loc în altul sau chiar să dormi. Glucidele se împart în două categorii: 

  • zaharurile, folosite ca sursă de energie pentru a mișca corpul dar și pentru funcționarea creierului, fiind depozitate în ficat și mușchi sub formă de glicogen;
  • fibrele dietetice, cunoscute ca al șaselea nutrient major. Acestea sunt nedigerabile, astfel că nu pot fi descrise de enzimele digestive. Ele ajută la creșterea numărului de bacterii bune din tractul digestiv și la menținerea echilibrului bacteriilor din intestine.

Vitaminele și mineralele reglează procesele metabolice din corp

Acești doi nutrienți ajută la descompunerea și acumularea proteinelor, grăsimilor și zaharurilor. 

Vitaminele și mineralele nu produc energie, însă sunt importante pentru organism. În lipsa lor, corpul dezvoltă deficiențe, ce se pot transforma rapid în afecțiuni serioase. Vitaminele pot fi solubile în apă sau solubile în grăsimi. 

O sursă bună de vitamine și minerale este usturoiul, dar și alte fructe și legume. Echilibrează-ți alimentația și asigură-te că ai mese nutritive!

De ce să incluzi usturoiul în alimentație?

De îndată ce este descompus în organism, usturoiul se transformă în substanțe necesare pentru sănătatea corpului tău. Cele mai importante substanțe sunt acizii sulfurici, însă și ceilalți nutrienți au roluri bine stabilite. Toate la un loc, se transformă în energie și un corp perfect funcțional, mai ales dacă ai mese echilibrate, consumi usturoi des dar în cantități potrivite (aproximativ 4 g pe zi) și ai un stil de viață sănătos!

Usturoiul este aliatul sănătății tale, având o mulțime de efecte pozitive asupra corpului tău:

  • poate combate răceala – usturoiul are proprietăți care întăresc sistemul imunitar, ajutând celulele imune să lupte împotriva agenților patogeni care pătrund în organism, datorită conținutului de alicină și alinază. În plus, are proprietăți antimicrobiene și antibiotice;
  • reduce tensiunea arterială – compușii activi din usturoi reduc riscul de apariție al bolilor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale;
  • este antiinflamator – durerile articulare și musculare pot fi ameliorate folosind produse pe bază de usturoi, pentru uz extern;
  • luptă contra radicalilor liberi – usturoiul conține antioxidanți, compuși care neutralizează radicalii periculoși produși în organism, aceștia fiind fragmente moleculare care au un număr de electroni în plus sau în minus față de un atom normal. Din această cauză, radicalii liberi ajung să distrugă celulele din corp în căutarea altor electroni. Acest proces poate fi ameliorat prin consumul de alimente antioxidante;
  • poate îmbunătăți nivelul colesterolului – usturoiul poate să contribuie la reducerea colesterolului rău (LDL) din sânge;
  • poate ajuta la detoxifierea organismului – consumul de usturoi poate sprijini eliminarea metalelor grele din corp. La doze mari, compușii de sulf din usturoi pot proteja împotriva deteriorării organelor din cauza toxicității acestor metale.

Beneficiile usturoiului au fost cercetate în diverse studii, însă nu există dovezi clare în privința tuturor posibilelor efecte pozitive ale acestei legume. Ca efecte negative, unele persoane se pot confrunta cu arsuri stomacale sau alte reacții asemănătoare, însă, cu toate acestea, consumat moderat în preparate sănătoase, usturoiul îți poate oferi mai multe avantaje pentru sănătate.

În ce rețete se potrivește usturoiul?

Pentru ca substanțele nutritive ale usturoiului să fie păstrate într-o bună măsură, recomandarea este să gătești sănătos! Deși gătitul poate să pară o matematică ce se deslușește greu, asocierile de ingrediente și prepararea termică devin mai ușoare odată ce ai un robot multifuncțional pe blatul din bucătărie. 

Adaugă usturoi în rețetele tale și vei transforma preparatele în delicii sănătoase și bine aromate, cu un parfum puternic ce intensifică pofta celor așteptați la masă.

Gătește rețete cu usturoi pentru prânzul în familie

Dacă vrei să trezești interesul familiei tale cu noile rețete pe care le încerci, am făcut pentru tine o selecție de 3 rețete delicioase pe care merită să le incluzi în meniul pe următoarea săptămână. Planifică-ți mesele din timp și include aceste rețete cu usturoi în programul alimentar:

  • cartofi cu verdețuri și usturoi – o farfurie aromată de cartofi moi și rumeniți este întotdeauna mai gustoasă dacă adaugi la rețetă câțiva căței de usturoi. Obții o garnitură perfectă pentru friptură sau un fel principal bun de asociat cu o salată de crudități;
  • supă cremă de ciuperci – în această rețetă usturoiul este nelipsit. Fără aroma specifică a acestui ingredient, supa cremă nu ar mai fi la fel;
  • unt aromatizat cu usturoi copt – este o idee de garnitură sau sos potrivit pentru cartofii la cuptor, pentru salate sau de întins pe pâine atunci când ai poftă de ceva bun.

Intră în comunitatea GoostoMix de pe Facebook dacă vrei să afli mai multe despre nutriție echilibrată, hidratare și stil de viață sănătos!

Optează pentru rețete light cu usturoi pentru cină

Masa de seară trebuie să fie nutritivă însă slab calorică și cu puține grăsimi pentru a nu îngreuna digestia. Poți pregăti rețete cu legume, carne slabă sau cereale integrale.

Poți adăuga usturoi la aproape toate rețetele, fiindcă oferă o savoare deosebită. Usturoiul poate fi adăugat la pește, supe de pui, paste sau salate. Acesta are un gust și miros inconfundabil de care merită să profiți atunci când gătești. Asigură-te, mai întâi, că nu ai alergie la usturoi sau alte afecțiuni ce te pot împiedica să îl consumi. În caz de reacții alergice, este bine să consulți un medic.

Ce tipuri de usturoi se folosesc pentru gătit?

Există mai multe soiuri de usturoi și plante cu gust asemănător usturoiului pe care le poți folosi în bucătărie. Gustul usturoiului se regăsește atât în clasicii bulbi cu mai mulți căței, dar și în frunzele și tulpinile unor plante verzi. 

În piețele și în supermarketurile din țara noastră se întâlnesc cel mai des aceste tipuri de usturoi:

  • usturoi verde – este usturoiul tânăr abia ieșit din pământ, cu un bulb mic din care se ridică frunze verzi ușor aplatizate și lungi. Se potrivește perfect de pus deasupra pastelor, orezului sau cartofilor, fiindcă verdele intens intră în contrast cu celelalte culori din farfurie, ajutând astfel la plating. În plus, oferă un plus de aromă preparatului;
  • usturoi Ager – este cel mai popular soi cultivat în România. Căpățâna are între 8 și 12 căței, iar pulpa este de culoare alb-gălbuie.
  • leurdă – este o plantă de pădure cu gust asemănător cu usturoiul. Crește în zonele umbrite din păduri însă poate apărea și clandestin, în grădini. Are 2 frunze eliptice, lunguiețe și mai multe flori albe la capătul tulpinii. Frunzele sunt comestibile, pot fi folosite în salate, supe, sosuri și pot înlocui busuiocul din sosul pesto. Există și alte variante de plante cu gust de usturoi, precum usturoiul sălbatic.

Cum să cultivi usturoi chiar în grădina ta?

Dacă vrei să te bucuri de aroma naturală a usturoiului, crește-l chiar la tine acasă! Usturoiul nu este pretențios și este ușor de îngrijit, mai ales dacă îi oferi condițiile necesare de creștere: apă, pământ fertil și soare. Usturoiul crește în soluri nisipo-lutoase sau luto-nisipoase, însă poți încerca să cultivi usturoi și în alte tipuri de soluri, fiindcă este posibil să se prindă. PH-ul recomandat al solului este de 6,5-7,8. Semănatul de primăvară începe în luna martie iar cel de toamnă în septembrie și octombrie.

Iată ce trebuie să faci pentru a crește usturoi sănătos la tine în grădină:

  • înlătură buruienile de pe terenul pentru plantat și afânează pământul;
  • fertilizează solul cu îngrășământ;
  • plantează cățeii de usturoi în rânduri, câte un cățel la 4-5 cm. Între rânduri lasă spațiu aproximativ 30 cm;
  • irigă usturoiul după ce l-ai cultival și de fiecare dată când pământul este foarte uscat. De exemplu, dacă plouă des, nu este nevoie să intervii cu apă în plus. În schimb, dacă este o perioadă de secetă, udă usturoiul de câteva ori pe săptămână. Poți folosi Apa Super Alcalină de la ionizatorul de apă dacă vrei să te asiguri că usturoiul tău va crește sănătos și plin de nutrienți, însă doar la început, când abia ai plantat cățeii. Apa Super Alcalină cu pH-ul 11,5 cu pH-ul va accelera germinarea. După aceea, poți folosi Apa Beauty de la ionizator cu pH-ul 4,5-6 pentru că se potrivește tipului de sol pe care îl preferă usturoiul.

Usturoiul se poate confrunta cu diverse boli, precum mana, alternarioza, rugina sau putregaiul alb sau poate fi infestat de dăunători. Supraveghează usturoiul îndeaproape pentru a observa la timp apariția bolilor sau dăunătorilor și pentru a le putea contracara din timp.

Usturoiul se recoltează când frunzele devin galbene și se usucă, tulpina se înmoaie iar bulbii ajung la maturitate.

Adaugă usturoi în meniul tău și bucură-te de beneficii!

Fie că folosești usturoi din propria cultură sau cumpărat de la piață, acesta este bine-venit în rețetele tale preferate! Adaugă usturoi pentru a aroma preparatul și obții două beneficii: gust bun și nutrienți pentru organismul tău!

Usturoiul este folosit de mii de ani ca remediu pentru a combate diverse probleme de sănătate. Include-l în rețetele tale sau prepară ceaiuri pentru creșterea imunității și tincturi pentru uz extern. 

Consumă usturoi mai des și ai grijă de sănătatea ta!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!