Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Bucătăria italiană – principii de bază, idei de rețete și sfaturi utile

Bucătăria italiană – principii de bază, idei de rețete și sfaturi utile

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Alex, entuziast în nutriție

Bucătăria italiană este cu siguranță una dintre cele mai populare arte culinare, specifică Peninsulei Italice, însă răspândită în întreaga lume. Modul de gătire specific italian, rețetele, tehnicile și ingredientele specifice sunt elementele care caracterizează bucătăria italiană și o înscriu pe podiumul culinar alături de alte bucătării complexe, precum cea franceză și cea asiatică.

Istoria bucătăriei italiene - de unde a pornit totul

Universul culinar a evoluat de-a lungul timpului și s-a perfecționat constant. În Preistorie oamenii erau obișnuiți să consume alimentele crude, consumând tot ce găseau în natură. Odată cu descoperirea focului, mâncarea a devenit mai importantă pentru oameni, aceștia descoperind diverse moduri de preparare a hranei. Dezvoltarea agriculturii, inventarea rețetelor și descoperirea condimentelor au dus la revoluționarea domeniului culinar.

La italieni, dezvoltarea intensă a gastronomiei a fost atinsă în vremea Imperiului Roman, când s-a extins gama de mâncăruri. Evoluția istorică a atras după sine noi descoperiri în domeniul alimentar, au fost introduse condimente și alimente din Orientul Mijlociu și din Africa. Chiar și celebrele paste au fost aduse în Italia de către arabi, după care au fost popularizate în majoritatea orașelor italiene și combinate cu diverse ingrediente. 

Italienii s-au folosit și de alimentele specifice zonei mediteraneene, cum ar fi peștele, măslinele, citricele și alte derivate. Astăzi există o mare diferență între bucătăria din Nordul Italiei și cea din Sud:

  • în Nord preparatele culinare au fost influențate de zona geografică, dominată de munți, temperaturi scăzute, astfel că oamenii consumă mai multe lactate, trufe și cărnuri;
  • în Sud regiunea este dominată de preparate cu influențe mediteraneene: fructe de mare, legume și fructe proaspete, sosuri.

Care sunt elementele definitorii ale bucătăriei italiene?

Când vorbim despre Italia ne gândim la produsele tradiționale și la gustul irezistibil al felurilor de mâncare. Fiind o țară cu un climat favorabil, Italia se bucură de o mulțime de fructe și legume specifice. Țara mai este recunoscută și pentru alte alimente folosite des în rețete. Uite care sunt ingredientele esențiale pentru a găti în stil italian:

  • ulei de măsline virgin sau extravirgin, este folosit pentru a oferi sațietate și aromă preparatelor;
  • oțetul balsamic este mai dulceag decât oțetul obișnuit și este folosit în dressing-uri, sosuri și salate;
  • pastele sunt consumate aproape la ordinea zilei de către italieni, fie proaspete fie uscate;
  • mozzarela și parmezan sunt două tipuri de brânză care aproape că nu lipsesc de la masă;
  • prosciutto este șunca tradițională italienească din porc, consumată atât crudă cât și gătită;
  • bulionul sau sucul de roșii este folosit adesea în sosuri și supe;
  • orezul este folosit în preparate tradiționale italienești. Este de preferat un orez mic și cu un conținut mare de amidon.

Care sunt cele mai cunoscute rețete italienești?

Bucătăria italiană cuprinde sute de rețete cu alte sute de adaptări și derivate, astfel că dacă vrei să mănânci italienesc pentru următoarea perioadă, cu siguranță vei avea de unde să alegi. 

Preparatele din Italia sunt în majoritate simple și rapide și pot fi adaptate cu ușurință preferințelor tale.

Pizza la orizont

Cel mai popular preparat italienesc este pizza, o rețetă preluată în toată lumea, însă gustul originar îl găsești doar în Italia. Pizza este un fel de mâncare relativ simplu, însă succesul său stă în modul de preparare, ingrediente și modul de coacere. Există mai multe tipuri de pizza, fiecare cu un gust aparte:

  • margherita – are 3 ingrediente de bază: sos de roșii, mozzarella și busuioc proaspăt;
  • prosciutto e funghi – are mozzarela, șuncă, ciuperci și sos de roșii;
  • Quattro Stagioni – conține mozzarella, șuncă, salam, ardei și ciuperci, distribuite fie separat în câteva un sfert din pizza fie amestecate pe toată suprafața;
  • diavola – se numește astfel pentru că este picantă datorită salamului, de cele mai multe ori Pepperoni;
  • Quattro Formaggi – este o pizza doar cu brânzeturi, precum: mozzarella, gorgonzola, provolone, parmigiano reggiano, stracchino, fontina.

Un aspect important dintr-o pizza reușită este blatul, preparat din făină, sare, drojdie, ulei de măsline, apă și puțin zahăr. Prepară și tu o pizza autentică la tine acasă și folosește aparatul de gătit multifuncțional pentru a obține cel mai pufos aluat. Pizza este o opțiune bună de preparat atunci când aștepți mulți musafiri la masă!

Pizza napoletană se coace pentru 90 de secunde la cuptorul cu lemne, la o temperatură de 450 de grade Celsius. Totuși, pentru o pizza făcută în casă poți opta pentru cuptorul electric și să lași pizza 8-9 minute la 220 de grade.

Pastele, potrivite la orice masă

Italienii consumă des paste, fiind un preparat care nu le lipsește din dietă aproape niciodată. Pastele pot fi făcute în casă sau cumpărate uscate în mai multe variante de forme și arome. Pastele clasice sunt spaghetele, însă există și alte tipuri, precum:

  • penne;
  • fusilli;
  • farfalle;
  • tagliatelle.

Rețetele de paste se diferențiază atât prin tipul de paste cât și prin sosul folosit. Pastele se potrivesc cu aproape orice ingredient, de la carne, legume, fructe de mare până la sosuri simple de roșii, cu smântână sau alte combinații. Uite câteva rețete de paste:

  • paste Quattro Formaggi – sosul cremos de brânză și pastele al dente sunt un adevărat deliciu;
  • paste cu sos bolognese – acest sos conține roșii și bucăți de carne;
  • paste cu sos pesto – aromat și parfumat, sosul pesto, cu busuioc, parmezan, nuci și usturoi, scoate pastele din umbră și le oferă un gust deosebit;
  • penne arabiata – sunt iuți datorită fulgilor de ardei iute, care merg de minune cu puțin usturoi, suc de roșii și ulei de măsline.

Risotto, perfect pentru cinele în familie

Risotto-ul este un preparat din orez, sățios și gustos. Este asemănător rețetelor de paste, pentru că are la baza un principiu simplu: orez + orice alte ingrediente, de la legume, sosuri, carne, până la fructe de mare și parmezan. Această rețetă se poate pregăti cu succes în casă, obținând un preparat delicios într-un timp scurt. Risotto-ul se poate prepara cu mai multe tipuri de orez:

  • Carnaroli – absoarbe multă apă și pierde puțin amidon, se potrivește cu legume mediteraneene și carne. Își păstrează o textură ușor crocantă după gătire;
  • Arborio – are o consistență cremoasă și este ușor de mestecat;
  • Vialone Nano – este mai mic și mai rotund și are un aspect perlat. Se potrivește cu peștele și fructele de mare.

Lasagna delicioasă, la tine acasă

Un preparat care datează încă de pe vremea romanilor, lasagna se află printre preferințele italienilor de secole. Principiul de bază este așezarea ingredientelor în straturi, de cele mai multe ori în număr de 5:

  1. Stratul de paste lasagna, sunt plate și subțiri, sub formă de foi.
  2. Stratul de sos bechamel, un sos alb din lapte.
  3. Stratul de ragù, un amestec de carne și sos de roșii.
  4. Stratul de foi de lasagna, din nou.
  5. Stratul de ragù, cu parmezan ras deasupra.

Tiramisu pentru momentele dulci

Tiramisu este un desert care are la bază tot straturi. Conține pișcoturi italienești înmuiate în cafea, intercalate cu o cremă din mascarpone. Deasupra se presară cacao și se servește rece, după ce a stat câteva ore la frigider.

Cum servesc italienii preparatele la masă?

Masa italiană este complexă și presupune mai multe feluri de mâncare. În ziua de astăzi, oamenii nu mai au timpul necesar pentru a lua o masă tradițională, însă la restaurantele formale și în zilele de sărbătoare încă se mai păstrează metoda clasică de a lua masa, ce presupun 5-6 feluri de mâncare și băutură:

  • Antipasti sau aperitive este prima etapă a mesei, în care se consumă o băutură alcoolică, având rolul de a stimula apetitul și câteva gustări reci, în cantități mici: brânzeturi, prosciutto, bruschete, măsline.
  • Primo este primul fel, ce constă într-o mâncare caldă, de regulă fără carne, precum paste, risotto, gnocchi sau supe.
  • Segundo este cel mai consistent fel și presupune un preparat cu pește sau carne, alături de un sos sau o garnitură.
  • Formaggio e frutta constă în consumul de brânzeturi și fructe.
  • Dolce este desertul, de obicei tiramisu, panna cotta, înghețată.
  • Espresso & digestivo se referă la savurarea unei cafele și a unei băuturi alcoolice.

Ce tehnici de gătit sunt specifice italienilor?

Majoritatea rețetelor italienești sunt compuse din două ingrediente principale: o sursă de carbohidrați (blatul de pizza, pastele, orezul) și un sos, o garnitură sau un alt ingredient care să ofere gust acestor carbohidrați (sos de roșii, brânză, carne, legume, fructe de mare). Aceste rețete sunt bogate în calorii, astfel că trebuie consumate ponderat.

Bucătăria italiană se bazează pe simplitate, folosind câteva ingrediente specifice pe care le mixează în diverse rețete. De asemenea, un alt principiu important este rapiditatea, preparatele gătindu-se ușor, fără prea mult efort. Rețetele presupun o preparare termică rapidă, astfel că petreci foarte puțin timp gătind.

Mâncarea italienească se mănâncă ușor, fie din mână, cum ar fi pizza și bruschetele, fie din farfurie, însă fără să necesite tehnici speciale. 

Arta culinară italiană, soluția meselor delicioase

Preparatele bucătăriei italiene sunt adevărate delicii, sunt versatile și diversificate și se potrivesc în orice moment când vrei să mănânci „ceva altceva”. Răsfață-te cu o porție de paste gustoase, un risotto cremos sau o felie de pizza aromată și intră în universul culinar din Italia! 

Hai într-o vacanță culinară în Italia și încearcă preparatele specifice!

Surse din care ne-am inspirat:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!