Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Carnea de oaie – beneficii, indicații de consum, rețete și sfaturi pentru gătit

Carnea de oaie – beneficii, indicații de consum, rețete și sfaturi pentru gătit

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Tanti Mioara, bunică modernă

Carnea de miel sau de oaie este o specialitate atunci când este gătită după rețeta potrivită. Are gust puternic și este bine parfumată, iar asociată unor ingrediente potrivite, poate deveni preparatul preferat de la masă. Carnea de oaie este consumată mai ales de Paște însă poate fi savurată și cu alte ocazii. 

În acest articol vom vorbi despre consumul de carne de oaie, rețete delicioase cu miel și oaie și alte recomandări pentru consum și gătit.  

Carnea de oaie este benefică pentru alimentație?

Carnea de oaie sau de miel este o carne roșie. Spre deosebire de cele albe, cărnurile roșii tind să conțină mai multe grăsimi și mai multe calorii. Totuși, poți să le consumi în siguranță în cantități moderate.

Iată valorile nutriționale pentru 100 g carne de oaie gătită:

  • 24,5 g proteine;
  • 19,5 g grăsimi;
  • 0 g carbohidrați și fibre;
  • 54,6 g apă;
  • calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor, sodiu, zinc;
  • Vitamina C, tiamină, riboflavină, niacină.

Consumul de carne de oaie trebuie să fie moderat pentru că această carne poate conține prea multe grăsimi. Deși carnea de oaie conține grăsimi bune, precum cele mononesaturate și polinesaturate, se găsesc în compoziția ei și grăsimi saturate, considerate „rele” pentru organism. Iată de ce:

  • sunt un factor al bolilor cardiace, pentru că grăsimile saturate cresc nivelul colesterolului LDL;
  • consumul de grăsimi saturate poate fi legat de anumite afecțiuni emoționale.

Este bine de știut că organismul are nevoie și de grăsimi saturate, însă în cantități foarte mici. În plus, este de notat faptul că grăsimile trans (cele găsite în alimentele supuse procesărilor complexe din comerț) sunt mai nesănătoase decât cele saturate.

Pentru a te asigura că ai o alimentație echilibrată, consumă orice aliment, inclusiv carnea de oaie, cu moderație. Organismul are nevoie de nutrienți diverși, variați, de aceea este recomandat să mănânci aproape de toate, dar câte puțin. 

Păstrează un echilibru în ceea ce privește alimentația și alege întotdeauna să consumi preparate gătite sănătos. Prăjirea în mult ulei alimentelor nu este recomandată, de aceea este indicat să optezi pentru variante de gătit light.

Ce rețete cu oaie și miel să pregătești pentru Paște?

Masa de Paște este mereu plină de bunătăți, iar preparatele cu oaie sunt prezente în majoritatea cazurilor. Obiceiurile de Paște spun că pe masa de sărbătoare trebuie să existe și un preparat din carne de miel sau oaie. Este o tradiție religioasă cu accepțiuni diferite de la o religie la alta. Pentru creștini, sacrificarea mielului de Paște simbolizează jertfirea lui Iisus pentru popor.

Pentru că tradiția s-a păstrat până în zilele noastre, românii continuă să prepare carne de miel cel mai des cu ocazia Paștelui. Modurile de preparare sunt diverse, dar noi astăzi îți vom prezenta câteva rețete pe care trebuie să le încerci.

Iată de ce îți propunem să pregătești rețetele cu miel de Paște cu un aparat multifuncțional de gătit:

  • gătești cu un minimum de efort – Dispozitivul este dotat cu 22 de funcții utile care să te ajute să gătești. Printre acestea includem tocatul, pasatul, măcinatul, cântăritul, amestecatul și frământatul;
  • obții preparate sănătoase – este un aparat de bucătărie care gătește folosind tehnici echilibrate, precum slow-cook, sous-vide, sotare, călit, fierbere. Astfel, mâncarea ta va avea gust bun și va fi, în același timp, nutritivă și sănătoasă;
  • este mai rapid decât gătitul manual – în loc să petreci ore în șir în bucătărie pregătind masa pentru Paște, poți chiar să înjumătățești timpul rezervat pentru gătit dacă folosești robotul de bucătărie. Rețetele de Paște pot fi complexe, însă dacă echilibrezi meniul și alegi rețete ușoare, ai mai mult timp pentru tine. De exemplu, în timp ce el fierbe o ciorbă, tu poți să te bucuri de câteva momente în plus cu familia.

În continuare îți vom prezenta pe scurt 3 preparate delicioase din carne de oaie sau miel pe care să le gătești la aparatul tău de gătit! Pune robotul în priză, pregătește ingredientele, urmează pașii din rețete și masa ta de Paște este gata!

Ciorbă de miel – atracția principală a mesei

Ciorba nu lipsește aproape niciodată de la masă, așa că trebuie inclusă neapărat în meniul de Paște. Ciorba de miel de Paște este o rețetă tradițională ce aduce la masa de sărbătoare un miros îmbietor și irezistibil. Pregătește o cantitate suficientă, căci sigur familia și apropiații cu care iei masa vor fi încântați de gust. 

Pe lângă carnea de miel cu gustul ei aparte, ciorba este aromată și cu alte ingrediente delicioase:

  • legume;
  • verdețuri;
  • smântână;
  • condimente.

Drob de miel tradițional, care îți aduce aminte de copilărie

Unul dintre rețetele emblemă ale mesei de Paște este drobul de miel tradițional. Pentru această rețetă ai nevoie de organe de miel, ouă și verdețuri și poți obține un drob ca la bunica. 

Dacă îți amintești cu drag de sărbătorile pascale la bunici, cu siguranță îți vine în minte și mirosul specific de drob. Acum ai posibilitatea să gătești o rețetă tradițională, ușor adaptată modernului. Rețeta de drob de miel la aparatul multifuncțional de gătit îmbină tehnicile tradiționale de gătit cu tehnologia modernă, iar la final rezultatul este la fel de bun și aromat.

Elementul de impact al acestei rețete este oul fiert întreg care se adaugă în mijlocul tăvii umplute cu compoziția de drob. Atunci când vei tăia drobul, în mijlocul feliilor va rămâne și o fâșie de ou. Preparatul va arăta minunat iar gustul va fi pe măsură!

Pappardelle cu carne și sos, pentru o masă de Paște internațională

Dacă vrei să adaugi un preparat internațional la o masă tradițional româneasă, rețeta de pappardelle cu carne și sos este alegerea potrivită. Preparatele copilăriei sunt delicioase și merită să le gătești în fiecare an de dragul amintirilor și al gustului care te duce cu gândul la bunici, însă este important să îți satisfaci și propriile pofte și dorințe.

Rețeta de pappardelle cu carne și sos îmbină o mulțime de ingrediente cu arome cu totul diferite, dar care merg de minune împreună:

  • 3 tipuri de carne: miel, porc și vită;
  • brânză specific italienească;
  • verdețuri proaspete;
  • vin alb sec.

Include acest preparat la masa de Paște și savurează-l la cină, relaxându-te și bucurându-te de câteva momente de liniște împreună cu cei dragi, sau chiar și singur. Este important din când în când să te bucuri de propria ta prezență și să îți așezi gândurile doar tu cu tine. Savurează o porție de paste delicioase și profită de atmosfera de sărbătoare!

Cu ce preparate delicioase cu oaie să îți surprinzi invitații?

Dacă vrei să gătești o rețetă pentru o masă obișnuită la care aștepți câțiva invitați sau vrei să îți răsfeți gusturile cu un preparat delicios cu miel, ai ajuns în secțiunea potrivită din acest articol. 

În continuare îți vom aduce în atenție 2 rețete aromate care îmbină condimente puternice și intens parfumate. Încearcă și tu rețetele cu miel dacă vrei să îți surprinzi invitații cu un preparat pe cinste sau dacă vrei să incluzi în meniul săptămânal o rețetă nouă și ușor diferită de cele obișnuite. Este ușor de preparat, iar la toți pașii din rețetă te va ajuta dispozitivul tău de gătit.

Cușcuș marocan cu miel și șofran, o rețetă pentru gusturile sofisticate

Această rețetă are tot o tentă arăbească, iar datorită combinației ingenioase dintre cușcuș, șofran, miel și celelalte ingrediente aromate, te va face să o îndrăgești. 

În rețeta de cușcuș marocan cu miel și șofran ingredientele sunt variate. Pornim de la carne de miel, continuăm cu ierburi aromatice verzi, cușcuș și năut pentru consistență și legume pentru gust mai savuros. Desigur, nu uităm de șofran, unul dintre vedetele acestei rețete. Șofranul adaugă o aromă florală ușor dulceagă, dar trebuie folosit în cantități mici. Dacă adaugi prea mult, riști ca mâncarea să iasă prea amară.

Cușcușul marocan cu miel și șofran este un preparat fraged și gustos. Dacă-l prepari la dispozitivul de gătit, aparatul care scoate tot ce-i mai bun din ingrediente.

Cum să gătești cele cele mai bune rețete cu oaie și miel?

   

Atunci când te gândești la un preparat cu miel, probabil ai deja în minte mirosul îmbietor și aroma specifică a acestui tip de carne. Pentru a reuși să obții gustul perfect al mielului, avem pentru tine 4 tips & tricks care să te ajute să gătești preparate cu adevărat savuroase.

Mielul gătit corect iese fraged, suculent și aromat. Ține cont de aceste sfaturi pentru a prepara rețete irezistibile cu miel sau oaie:

Asigură-te că alegi bucățile de miel potrivite rețetei 

Atunci când gătești miel, este important să cumperi organele sau bucățile corespunzătoare rețetei. De exemplu:

  • pentru drob îți trebuie ficat, rinichi, plămâni și inimă;
  • pentru ciorbă poți folosi pulpă sau coastă;
  • pentru rețetele la cuptor sau la aburi, alege cotlet, ciolan, piept, mușchiuleț sau pulpă.

Marinează carnea înainte să o gătești 

Acest pas este important pentru a condimenta foarte bine mielul sau oaia. Marinada este un mix de ingrediente:

  • condimente: ierburi aromatice, sare, piper;
  • un ingredient gras: ulei, unt topit sau altele;
  • un ingredient acid, precum zeamă de lămâie sau oțet. 

Marinarea este un proces care necesită timp, astfel încât mixul să poată sparge proteinele din carne pentru a pătrunde suprafața și a ajunge în interior. Astfel, obții o carne condimentată și aromată!

Gătește carnea de miel un timp rezonabil

Carnea gătită prea mult timp devine uscată și gustul se risipește. Evită overcooking-ul fiindcă mielul sau oaia își va pierde din sucurile proprii, care dețin concentrația de aromă.

Este important să alegi o temperatură medie de gătit, undeva la 160 grade Celsius. În cazul în care carnea în sânge nu este stilul tău, continuă să gătești mielul la aceeași temperatură un timp mai lung. 

Evită gătitul la temperaturi mari fiindcă tind să usuce preparatul. Carnea este formată din fibre (care conține apă și țesut conjunctiv). Pe măsură ce se gătește, apa fierbe și se evaporă, dar rămâne gelatina. Asigură-te că gătești carnea corect și la o temperatură optimă pentru a nu pierde și gelatina suculentă.

Redu din mirosul puternic al cărnii de miel dacă te deranjează

Preparatele pe care le gătești trebuie să îți placă, în primul rând, ție. Dacă te deranjează gustul specific mielului și mirosul acesteia, iată ce poți să faci pentru a le reduce:

  • înlătură bucățile de grăsime de pe carne. Acestea concentrează cea mai mare parte a aromei cărnii;
  • lasă carnea într-un bol cu apă înainte să o gătești pentru a elimina din miros;
  • lasă carnea la marinat pentru a prinde arome noi.

Consumă carne de oaie moderat și preparată sănătos

Carnea roșie este bine să fie consumată cu moderație, astfel încât cantitatea de grăsimi saturate consumate pe zi să fie mai mică de 20 g, într-o dietă de aproximativ 2000 de calorii. 

Carnea de oaie sau de miel este potrivită într-o mulțime de rețete delicioase. Asigură-te că gătești preparatele sănătos, fără să adaugi grăsimi în plus preparatului. Alege să gătești miel sau oaie în mod sănătos și obții feluri de mâncare echilibrate și în același timp gustoase.

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!