Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cel mai economic ionizator este disponibil numai până la 30 noiembrie.

Cât de importantă este apa pentru organism?

Cât de importantă este apa pentru organism?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

Corpul uman este alcătuit, la naștere, din 75% apă. Totuși, cantitatea de apă din organism variază odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, la maturitate, corpul unei femei ajunge să conțină 55% apă, iar al unui bărbat 60%. Apa face parte din fiecare dintre noi, de aceea trebuie să acordăm o atenție sporită tipului de apă pe care îl consumăm.

Consumul apei asigură funcționarea la cel mai înalt nivel al organismului. Hidratarea constantă contribuie la menținerea unor funcții vitale ale corpului, precum termoreglarea și eliminarea toxinelor din organism.

Rolurile apei în organism

Apa este un element esențial pentru corp. Dacă un om nu consumă apă pentru aproximativ 5 zile, atunci corpul lui nu mai poate funcționa la parametri normali. Pentru a menține sănătatea organismului, trebuie să ai în vedere consumul unei cantități optime de apă pe zi, recomandat între 2 și 3 litri.

1. Apa asigură transportul nutrienților în organism

Pe lângă funcțiile de reglare a temperaturii corpului, apa are o importanță deosebită în ceea ce privește transportul nutrienților către celule. În urma procesului digestiv, nutrienții din alimente se dizolvă în apă, după care sunt transferați în sânge prin intermediul capilarelor sangvine. Apa duce nutrienții către organele care au nevoie, asigurând astfel un echilibru în hrănirea organismului.

2. Apa contribuie la activitatea creierului

Neuronii, celule adaptate recepționării și transmiterii informațiilor de la creier către alte organe, trebuie să fie alimentați cu nutrienți și sânge oxigenat. Hidratarea asigură capacitatea de concentrare și previne afectarea activităților de prelucrare a informației. De asemenea, apa contribuie la păstrarea memoriei de scurtă durată.

3. Apa favorizează buna funcționarea a inimii și a rinichilor 

Consumul apei contribuie la echilibrarea tensiunii arteriale și previne obstrucționarea vaselor sangvine. În plus, o hidratare optimă favorizează activitatea rinichilor. Astfel, rinichii unei persoane pot filtra până la 180 de litri pe zi, păstrând lichidele bune și eliminând toxinele și nutrienții în exces.

Ce pH trebuie să aibă apa pe care o consumăm

Una dintre cele mai importante proprietăți ale apei este nivelul pH-ului (potențialul de hidrogen), care arată caracterul acid sau bazic al unei soluții, pe baza concentrației de ioni. Limitele pH-ului sunt între 0 și 14, astfel:

  • pH între 0 și 7 => pH acid,
  • pH 7 => pH neutru,
  • pH între 7 și 14 => pH bazic sau alcalin.

Dacă pH-ul apei este prea scăzut, cu valori sub 5,6, sau prea ridicat, cu valori peste 11, atunci pot apărea diverse iritații sau dezechilibre. Trebuie menținut un nivel optim al pH-ului, în funcție de organismul fiecăruia. PH-ul sângelui din corpul uman are valoarea de 7,35. Pentru ca sângele să își mențină nivelul de alcalinitate, își extrage minerale din organism și oase.

Proprietăți de care trebuie să ții cont când îți alegi apa

Compoziția chimică a apei trebuie să includă minerale și nutrienți benefici organismului. De asemenea, apa pe care o consumi ar trebui să nu fie contaminată cu plumb, clor sau alte elemente (nisip, rugină, microplastic).

Apa are încă o proprietate importantă – nivelul de duritate. Cu cât o apă este mai dură, cu atât conține o cantitate mai mare de săruri, în special calciu și magneziu. Apa moale are o concentrație mai mică de săruri. Apa pe care o consumăm trebuie să aibă o concentrație echilibrată de săruri, astfel încât să nu deregleze echilibrul organismului. Încă se derulează studii privind duritatea apei și avantajele și dezavantajele fiecărui tip de apă.

Sănătate înainte de toate

Apa este o componentă vitală a organismului uman. Cu cât respecți recomandările de a consuma o cantitate optimă de apă pe zi, cu atât te asiguri că te hidratezi eficient. Verifică proprietățile apei pe care o consumi și ia în calcul că un pH peste 8 contribuie la diminuarea acidității din organism, iar structura moleculară a apei ar trebui să fie destul de fină, pentru a avea o capacitate mai mare de hidratare. Consumă apă curată pentru a avea un organism sănătos!

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!