Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Ce este Halloween-ul, când a apărut și de ce să îl sărbătorești și tu

Ce este Halloween-ul, când a apărut și de ce să îl sărbătorești și tu

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Andrei, turist gurmand

Trick or treat? Halloween-ul bate la ușă și este momentul să începi pregătirile pentru ziua de 31 octombrie. Această sărbătoare este mai populară în SUA, Marea Britanie, Irlanda și Mexic însă își face ușor-ușor intrarea și în România. Oamenii împrumută tradiții și obiceiuri din diverse colțuri ale lumii, astfel încât să poți gusta din fiecare cultură câte puțin. Halloween-ul poate fi o zi distractivă și interesantă dacă alegi să intri în spiritul și atmosfera specifică sărbătorii.

De unde a început totul?

Contrar așteptărilor, Halloween-ul nu a început în SUA, deși la americani este printre cele mai așteptate sărbători, este celebrată în majoritatea caselor, iar împrejurul zilei de 31 octombrie toate magazinele sunt pline de costume și decorațiuni specifice. Apariția Halloween-ului a fost influențată de mai multe culturi, fiind o combinație de tradiții.

  • Halloween-ul se trage din sărbătoarea Samain creată de celți. Numele înseamnă „sfârșitul verii” și era celebrată la sfârșitul verii, marcând începerea unui nou an. După recoltat, oamenii se adunau pentru a aprinde focuri în aer liber care să alunge spiritele rele. Conform tradiției, de Samain se creează o punte de legături între lumea celor vii și a celor trecuți în neființă, fiind momentul în care poți să îi comemorezi pe ceilalți și să te apropii mai mult de ei.
  • Legenda celtică s-a estompat odată cu venirea romanilor în Țara Galilor, considerând Samainul o sărbătoare păgână. Au înlocuit-o cu Sărbătoarea Tuturor Sfinților, iar în secolul al VIII-lea data sărbătorii a fost fixată pe 1 noiembrie. În secolul al X-lea apare o nouă sărbătoare asociată, cea a Morților, stabilită pe 2 noiembrie.
  • În secolul al XIX-lea a avut loc o mișcare de migrare în masă din cauza Marii Foamete din Irlanda. Principalele direcții se aflau printre statele americane, de aceea tradițiile irlandezilor au ajuns pe aceste meleaguri. Astfel, a luat naștere Halloween-ul, nume care provine de la „All Hallows Eve” sau „All Hallows Even”, adică „Ajunul Nopţii Sfinte”.

Ce simbolizează Halloween-ul?

În zilele de astăzi, această sărbătoare este asociată cu o noapte în care se face legătura dintre cele două lumi: a noastră și cea de dincolo. Legenda spune că în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele traversează granițele și vin înapoi pe pământ. Astfel, oamenii care și-au pierdut rudele și cunoscuții se pot simți mai aproape de ei și îi pot comemora. Însă, pentru că granițele sunt deschise, pot evada și personaje înfricoșătoare, precum vrăjitoare, stafii, fantome, vârcolaci. Pentru ca oamenii să se apere, se costumează în astfel de personaje pentru ca spiritele să nu îi recunoască. Astfel că apar fel de fel de costume ingenioase care să „sperie” cât mai mult.

Acum sărbătoarea este văzută mai mult ca un moment de bucurie și de ieșire din rutină. Activităție specifice Halloween-ului sunt printre preferatele copiilor, fiindcă trebuie să își pună creativitatea la contribuție pentru a pregăti un personaj grozav. Măștile, pălăriile și baghetele magice sunt de nelipsit în seara de Halloween, însă nu trebuie să te simți limitat. Halloween-ul îți oferă șansa să te exprimi așa cum vrei tu.

Cum să te pregătești de Halloween?

Dacă ai preluat și tu această tradiție de peste mări și țări, atunci trebuie să te pregătești întocmai. Pentru orice sărbătoare ai nevoie de preparate delicioase, care să adune toată familia la masă. Fiind o perioadă roditoare și plină de bunătăți de sezon, găsești o mulțime de ingrediente specifice de toamnă, precum dovleac, varză, conopidă, pere, struguri și nuci. Deja bucătăria este plină și legumele așteaptă gătite.

Pentru a găti o mâncare cu gust bun și în același timp sănătoasă și într-un timp scurt, apelează la rețetele speciale de Halloween pe care să le gătești cu autorul robotului tău multifuncțional de bucătărie:

  • plăcintă cu dovleac decorată de Halloween – nu există toamnă fără plăcintă cu dovleac așa că trebuie să te conformezi și să pregătești rețeta;
  • pizza cu dovleac sau mini pizza scary – ca să faci pe plac tuturor invitaților, recurge la o metodă simplă: pizza. Este îndrăgită de toți și gustul este pe măsură;
  • supă cremă de dovleac – aroma dulceagă a dovleacului face din această supă un adevărat deliciu;
  • cocktail cu dovleac – sau cum să bei ceva bun de Halloween;
  • biscuiți în haine de Halloween – la orice masă ai nevoie de un desert, iar această rețetă este perfectă pentru a îndulci puțin atmosfera;
  • tort decorat de Halloween – chiar dacă nu este niciun sărbătorit la masă, Halloween-ul merită celebrat cu un tort pe măsură. Ornează-l cât mai înfricoșător!

Odată ce introduci în viața ta aparatele pentru o bucătărie inovativă pe care noi le recomandăm, îți vei da seama cât de ușor este să te menții sănătos cu ajutorul dispozitivelor potrivite.

Halloweenul trebuie pregătit ca la carte, așa că mai ai câteva lucruri de făcut.

Sculptează un dovleac dolofan

Distracția de Halloween este nelipsită și nu ai cum să te plictisești. Dacă tot ai folosit interiorul dovleacului pentru plăcintă, păstrează exteriorul pentru cioplit. Copiii adoră această activitate, având cele mai creative idei pentru a obține dovleci demni de mers cu ei la colindat.

Tradiția sculptatului în dovleac vine dintr-o legendă care îl are drept personaj principal pe Jack o’Lantern, un om zgârcit, șiret și nelegiut, care mereu juca feste. Într-o zi, îl întâlnește chiar și pe diavol și îl păcălește să facă tot felul de lucruri: să se transforme într-o monedă pentru a avea cu ce să plătească băutura, să se urce într-un pom să îi dea un fruct, iar diavolul se vede nevoit să ajungă la un pact cu Jack pentru a scăpa de farse. Îi promite lui Jack că la judecata de apoi nu va ajunge în iad, iar Jack se ține de cuvânt și renunță la păcăleli. Când Jack ajunge pe lumea cealaltă, Raiul nu îl poate primi căci a dus o viață mult prea delăsătoare, iar în Iad nu voia să meargă cu orice preț. Rămâne astfel pe dinafară și nu mai are ce să facă. Îi cere un ultim favor diavolului, să îi ofere o flacără pentru a avea lumină. Jack pune flacăra într-un nap cioplit și rămâne hoinar pentru eternitate.

Napul nu se mai folosește acum, căci a fost înlocuit de dovleac, iar în interior se pun acum lumânări, lanterne sau alte luminițe.

Alege-ți un costum înfricoșător

De Halloween ai ocazia să abordezi ținute cu totul ieșite din comun, iar dacă vrei să fii cu totul în spiritul sărbătorii, găsește un costum pe măsură. Fie că vrei să fii o fantomă înspăimântătoare, o mumie antică ori un vampir cu dinți ascuțiți, cu siguranță îți vei îndeplini scopul: vei speria pe toată lumea. Cumpără un costum gata croit sau lucrează singur la unul pentru o vestimentație cu mai multă personalitate. Introdu-i și pe cei mici în aceste activități pentru că îți pot da idei ingenioase.

Poți opta, însă, pentru varianta de a te îmbrăca într-un personaj din desene ori din filme sau să găsești alte combinații de haine pe care nu le-ai purta în mod normal. Ești liber să mergi cât de departe vrei!

Sărbătorește în stil american

Un obicei des întâlnit în SUA este colindatul de Halloween. Cu dovlecii sculptați și costumele care atrag toate privirile, copiii pleacă la vânătoare de bomboane. Grupuri mici de prieteni inspectează cartierul în care locuiesc, planifică strategia și bat din ușă în ușă la oamenii care așteaptă colindători. Copiii îi întâmpină pe vecini cu un „Trick or treat?” și își așteaptă recompensa în dulciuri. 

Este o experiență interesantă așa că poți să o încerci și tu. Este timpul să vezi cât de eficientă a fost munca pe care ai depus-o pentru alegerea costumului și cioplirea dovlecilor. Mergi la prieteni și fă-le o surpriză de Halloween sau colindă alături de copilul tău printre vecini, înlocuind formula în engleză cu „Ne dați ori nu ne dați?”

Cum să te distrezi de Halloween?

Această sărbătoare nu este numai pentru copii. Adulții au și ei câteva posibilități de a celebra Halloween-ul, costumați, cu machiaje înfricoșătoare și neapărat cu bună dispoziție:

  • petrecerile de Halloween sunt o ocazie perfectă de a te revedea cu prietenii apropiați. Invită-i la tine acasă și așteaptă-i cu preparate delicioase și un decor bine aranjat;
  • organizează împreună cu apropiații un concurs de costume. Formați un juriu și desemnați câștigător costumul cel mai bine lucrat și cel mai înfricoșător.

De ce să celebrezi Halloween-ul?

Alege să ieși din rutină și să îți diversifici programul săptămânal petrecând timp cu prietenii sau familia la o masă împreună. Pregătește mâncare specifică și decorează frumos casa pentru a-i introduce pe apropiați în atmosfera călduroasă de Halloween. Dovlecii portocalii și lumânările parfumate fac din casa ta cadrul perfect pentru o reuniune. Optează și pentru veselă cu tematică, ghirlande, baloane, statuete și alte decorațiuni și îți vei impresiona invitații.

Profită de această sărbătoare pentru a te distra cu copiii cioplind dovleci și confecționând costume pentru fiecare membru al familiei. Organizați o mini petrecere împreună, și cu siguranță va fi una memorabilă. Încearcă lucruri noi oricând ai ocazia și vei avea parte de o surpriză plăcută. Halloween-ul este distractiv și îți va da o energie pozitivă. Evadează din obișnuit și explorează și alte culturi, sărbători, obiceiuri și tradiții. Vei vedea că odată ce începi să acorzi atenție Halloween-ului și mergi la petreceri sau chiar la colindat, o să aștepți cu sufletul la gură data de 31 octombrie în fiecare an. 

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!