Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Ce este și cum se consumă făina de secară

Ce este și cum se consumă făina de secară

Articol (pre)gătit de
Tanti Mioara, bunică modernă

Făina de secară este produsă din Secara (Secale cereale), plantă care aparține grupei cerealelor. Secara se dezvoltă în zonele cu climă răcoroasă și uscată, adaptându-se mai bine decât grâul la acest climat. 

În prezent, secara este un ingredient foarte popular în rândul consumatorilor și este folosită pentru prepararea diverselor produse de panificație.

Scurt istoric al secarei

În antichitate, secara nu a fost cultivată intenționat. Ea a apărut ca plantă dăunătoare în lanurile de grâu din Asia Mică și s-a răspândit mai târziu în Europa, unde i-a fost găsit un scop util. Tocmai din acest motiv, pâinea de secară este un aliment popular în Europa de Est și Centrală în prezent.

Făina de secară este un tip de făină din cereale pe care oamenii o folosesc la prepararea produselor de panificație. Ea are proprietăți diferite și se comportă diferit la coacere față de făina clasică de grâu.

Făina de secară vs. făina de grâu

Prezența pentozan-ului din făina de secară face să dispară efectul lipicios din interiorul aluatului în timpul coacerii, iar gazele din aluat nu sunt reținute în interior. Acest lucru are ca efect o densitate mai mare a pâinii, față de cea de grâu. În plus, pâinea de secară capătă o crustă brună densă și aromată.

Făina de secară este o alegere bună dacă vrei să obții o pâine mai hrănitoare, cu o textură mai densă și cu un gust diferit față de cea de grâu.

Așa cum făina de grâu există în mai multe variante de textură și conținut (făină de grâu cu granulație diferită ori făină integrală) se poate poate găsi sau produce acasă și făina de secară.

Ce conține făina de secară?

100 g de făină de secară conține aproximativ:

Substanțe minerale

  • Calciu 33 mg
  • Fier 2,67 mg
  • Magneziu 121 mg
  • Fosfor 374 mg
  • Potasiu 264 mg
  • Sodiu 6 mg
  • Zinc 3,73 mg
  • Cupru 0,450 mg
  • Mangan 2,680 mg
  • Seleniu 0,035 mg

Vitamine

  • Vitamina B6 0,294 mg
  • Acid folic 0,060 mg
  • Vitamina E 1,870 mg
  • Alfa-Tocoferol 1,280 mg
  • Tiamină 0,316 mg
  • Riboflavină 0,251 mg
  • Niacină 4,270 mg
  • Acid pantotenic 1,456 mg

Prepară făină de secară la robotul multifuncțional de bucătărie

Făina de secară poate fi preparată cu ajutorul dispozitiului tău de gătit precum cea de grâu, orez, nuci și leguminoase. Ai nevoie de boabe de secară uscate și curate, pe care mai apoi le macini rapid la robot.

Timpul de măcinare poate varia în funcție de textura pe care vrei să o obții. După măcinare, făina de secară este gata de folosit, iar dacă prepari mai multă făină decât ai nevoie o poți depozita într-un recipient închis în cămară.

Cum poate fi consumată făina de secară

Făina de secară poate fi folosită pentru prepararea majorității produselor de panificație și patiserie, dar trebuie să ții cont că aceasta conține mai puțin gluten decât făina de grâu și prin urmare textura produselor obținute nu va fi la fel de pufoasă și elastică precum a celor preparate cu făină de grâu. În schimb, ele vor fi mai sărace în calorii și grăsimi, vor avea o cantitate mai mare de fibre care ajută digestia și sunt ideale pentru persoanele care încearcă să-și țină greutatea sub control.

Folosește făina de secară în același mod în care folosești făina de grâu sau conform instrucțiunilor din rețeta pe care o gătești și bucură-te de gusturi și texturi noi preparate chiar de tine.

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!