Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Ceaiurile sunt bune pentru sănătate? Tipuri de infuzii, beneficii și contraindicații

Ceaiurile sunt bune pentru sănătate? Tipuri de infuzii, beneficii și contraindicații

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Eduard, barman însetat

Ceaiul este o băutură la îndemâna tuturor, îndrăgită de cei dornici să se relaxeze cu o băutură fierbinte. Ceaiul are și scopuri medicinale, iar în funcție de plantele din care este pregătit, poate acționa asupra unei afecțiuni, poate ameliora dureri sau preveni apariția unor probleme medicale ușoare.

Proprietățile ceaiului se schimbă în funcție de florile, frunzele sau tulpinile de plante folosite, de aceea este important să știi cum se folosesc, ce beneficii au fiecare dintre ele și în ce situație să le consumi.

Ce trebuie să știi despre consumul de ceai?

Ceaiul se consumă pentru gustul aromat, mirosul puternic și savoarea specifică plantelor din care este făcut. Deși ceaiul se prepară cu apă, este bine de știut că băutura rezultată din infuzarea plantelor nu hidratează organismul. 

Apa este singurul lichid capabil să hidrateze corpul, fiind folosită în fiecare reacție și proces metabolic din organism. Apa hidratează, contribuind la numeroase mecanisme de funcționare ale corpului:

  • termoreglarea;
  • transportul oxigenului;
  • procesele metabolice;
  • realizarea mișcărilor diverselor segmente ale corpului, apa fiind cea care lubrifiază articulațiile și cartilajele;
  • eliminarea toxinelor.

Așadar, consumul de ceai nu trebuie privit ca o modalitate de a hidrata organismul. Motivul stă în faptul că această băutură trebuie procesată de organism, pentru a separa apa de celelalte substanțe. Astfel, corpul este supus unui efort în plus. În schimb, dacă bei cantitatea optimă de apă pe zi, o apă curată și cu pH corect, organismul va fi hidratat corespunzător, apa consumată fiind deja pregătită să contribuie la realizarea funcțiilor despre care am vorbit mai sus.

Poți consuma cât ceai dorești, însă fără să faci excese. În plus, pentru a-ți sprijini corpul și pentru a te asigura că totul funcționează așa cum trebuie, este indicat să consumi și o cantitate potrivită de apă, calculată astfel: 0,35 ml de apă înmulțit la greutatea corporală.

Cum să te hidratezi corect?

O modalitate eficientă de a te hidrata corespunzător este consumând apa produsă de ionizatorul de apă, un aparat performant ce curăță, purifică și schimbă pH-ul apei de la robinet. Astfel, obții apă fără sedimente, impurități și substanțe periculoase, cu o alcalinitate de 8,5, 9 și 9,5, perfectă pentru organismul tău. Apa alcalină te ajută să reglezi pH-ul organismului și este benefică pentru sănătate, pentru că:

  • are o structură îmbunătățită, numită micro-cluster, ceea ce înseamnă că moleculele sunt mai mici și pătrund mai repede în celule și țesuturi. Astfel, apa hidratează în profunzime;
  • este energizantă și detoxifiantă;
  • conține Hidrogen Molecular, care luptă împotriva radicalilor liberi. Astfel, apa ionizată are un puternic efect antioxidant.

Cât ceai poți consuma pe zi?

Dacă te asiguri că respecți consumul unei cantități potrivite de apă pentru organismul tău, cantitatea de ceai poate să varieze în funcție de preferințele tale. Este bine, însă, să menții un echilibru, fiindcă plantele din care este făcut ceaiul pot avea diverse reacții nedorite. Consumă ceaiul neîndulcit, pentru a nu introduce în corp zahăr în exces și evită asocierile de plante ce provoacă efecte nedorite.

Cum să faci un ceai bine aromat?

Aroma intensă a plantelor pentru ceai poate fi extrasă cu ușurință atunci când ai la îndemână un ingredient principal eficient: apa alcalină de la ionizator. Aceasta reușește să potențeze gustul ceaiului, transformând mirosul puternic de mentă, tei, mușețel, ceai verde sau ceai negru într-o explozie de culoare și savoare. Iată cum te ajută apa ionizată să faci un ceai bine aromat:

  • datorită structurii micro-cluster, apa ionizată reușește să dizolve mai ușor pliculețele de ceai. Ionizatorul descompune structura apei la 6 unități moleculare, față de apa obișnuită care vine de obicei în structuri moleculare de 13-20 de unități. Apa de la ionizator este capabilă să pătrundă în plantele pentru ceai și să le dizolve aromele;
  • apa este curată, posibilele sedimente și mirosuri sunt înlăturate prin filtrare, astfel că ceaiul își păstrează aroma naturală.

Dacă folosești apa ionizată cu pH alcalin pentru a-ți prepara ceaiul, poți să sari peste fierberea apei. Structura micro-cluster va dizolva pliculețele de ceai chiar și dacă folosești apă rece.

Dacă vrei să îți pregătești ceaiul mai rapid, poți apela la ajutorul tău de nădejde din bucătărie, aparatul de gătit multifuncțional. Acesta te va ajuta astfel:

  • mărunțește și macină plantele aromatice pentru ceai;
  • înnăbușește plantele pentru ceai;
  • fierbe apa.

Poți încerca diverse combinații de ingrediente, rețete naționale și internațioale, fiindcă robotul tău de bucătărie va reuși să le ducă la bun sfârșit. Pentru început, poți prepara rețeta de ceai cu mirodenii sau chai masala, o băutură cu specific indian bună de servit seara, pentru a te relaxa. Rețetele de ceaiuri pot fi mai complexe decât apă + plante, astfel că te așteaptă o mulțime de asocieri inedite pe care să le încerci. Partea cea mai bună este că ceaiul va ieși gustos indiferent de ingrediente, pentru că plantele aromatice, condimentele și ierburile se îmbină întotdeauna armonios, rezultând de fiecare dată o aromă nouă.

Care sunt cele mai cunoscute ceaiuri?

Fie că folosești pliculețe de ceai cu amestecuri gata făcute, fie că optezi pentru a-ți crea singur propriul mix de arome, ceaiul este nelipsit de plante, ierburi, flori, rădăcini, semințe, fructe uscate sau proaspete și diverse condimente. Tot ce se găsește în natură este bun de pus în ceai, vitaminele și mineralele din ingrediente fiind binevenite în organism. Ceaiul este o băutură nutritivă, conținând nutrienți din ingredientele folosite. 

Ceaiurile pot fi preparate după rețete inventate chiar de tine sau după rețete consacrate, însă gustul perfect poate fi obținut doar atunci când alegi singur ingredientele tale preferate. Pe lângă plante, rădăcini, fructe și alte ingrediente, poți adăuga diferite condimente care să ofere un plus de aromă, precum:

  • cuișoare;
  • scorțișoară;
  • cardamon;
  • piper;
  • nucșoară.

În continuare îți vom prezenta câteva dintre ceaiurile bine cunoscute și răspândite, din ingrediente știute de la bunici și părinți, sau cu ingrediente mai puțin populare la noi, însă care fac din ceai un adevărat răsfăț. Avem pregătite și câteva rețete de ceaiuri speciale, pe care le găsești în ceainăriile specializate, așa că fii gata să descoperi noi metode de a face un ceai pe cinste!

Ceaiuri cofeinizate

Ceaiurile provenite din planta Camellia sinensis sunt considerate a fi adevăratele ceaiuri, datorită beneficiilor pe care le au. Această plantă este originară din China și India, însă se găsește și în alte țări. Pentru ceai se folosesc mugurii, frunzele sau frânturi de frunze, iar calitatea ceaiului depinde de numărul frunzelor de pe o ramură și de anotimpul în care au fost culese.

Camellia sinensis este o plantă unică, datorită conținutului de flavonoide catechine, un tip de antioxidanți. Ceaiurile pregătite din această plantă conțin cofeină și teanină, substanțe ce te introduc într-un ritm alert și duc la o vigilență crescută în creier.

Există 4 tipuri de așa-numit „ceai adevărat”, fiecare fiind procesat în mod diferit:

    • Ceaiul verde – este nefermentat și pregătit la aburi. În cazul ceaiului verde procesarea frunzelor este minimă, acestea nefiind oxidate. Prelucrarea este simplă: frunzele sunt recoltate manual, după care sunt uscate prin prăjire sau cu ajutorul aerului cald. Printre cele mai populare tipuri de ceai verde se regăsesc ceaiul matcha și sencha. Ceaiul verde conține polifenoli, cafeină, alcaloizi și vitamine din complexul B, nutrienți ce ajută la energizare, îmbunătățirea funcțiilor creierului, menținerea memoriei, realizarea procesului metabolic.
    • Ceaiul alb – este cel mai puțin procesat, acesta fiind doar cules și lăsat la uscat în aer liber. Are un conținut fenolic ridicat, ce duce la întărirea elastinei și colagenului din piele, oferind astfel fermitate pielii. Ceaiul alb reduce stresul și detoxifică organismul.
    • Ceaiul negru – se obține prin uscarea și rularea frunzelor și a tulpinilor și este oxidat aproape în totalitate. În urma procesării, frunzele capătă o culoare închisă, de unde vine și denumirea de ceai negru. Acesta conține cantitatea cea mai mare de cofeină, fiind un înlocuitor bun pentru cafea. Ceaiul negru reduce stresul, contribuie la scăderea tensiunii arteriale și oferă un boost de energie organismului.
    • Ceaiul oolong – necesită un proces complex de procesare, care poate dura până la o lună. Nivelul de oxidare se află între ceaiul verde și ceaiul negru dar se diferențiază de celelalte ceaiuri prin anotimpul de recoltare a frunzelor. Pentru acest ceai frunzele sunt recoltate mult mai târziu, pentru a fi mai intense și mai aromate. Consumul de ceai oolong oferă energie și sprijină sănătatea oaselor.

Ceai din infuzie de plante

Deoarece nu conțin Camellia sinensis, ceaiurile din plante sunt considerate mai degrabă infuzii. Totuși, în cultura noastră sunt mai populare decât ceaiul verde, negru alb și oolong. Ceaiurile din infuzie de plante sunt preparate din frunze, tulpini, flori, semințe, rădăcini și fructe ale diferitelor plante.

Ceaiurile din Camellia sinensis pot avea efecte deshidratante din cauza conținutului de cofeină, pe când ceaiurile din infuzie din plante nu au acest efect. Acestea sunt consumate pentru:

  • relaxare – o ceașcă de ceai din plante te poate ajuta să dormi mai rapid, să ai un somn mai liniștit, te deconectează de la rutină;
  • prevenirea unor afecțiuni – unele ceaiuri sunt făcute din plante medicinale, ce acționează asupra durerilor și inflamațiilor.

Iată din ce plante poți face ceai și care sunt beneficiile fiecăruia:

  • ceai de mentă – remediu pentru balonare și greață;
  • ceai de mușețel – ajută la relaxare, înlătură stresul, te liniștește și tratează durerile de cap;
  • ceai de ghimbir – reduce balonarea, ajută la tratarea răcelilor;
  • ceai de hibiscus – reduce presiunea arterială, contribuie la vindecarea bolilor respiratorii;
  • lavandă – reduce tensiunea și ameliorează durerile de cap;
  • stevia – este dulceag și nu necesită să adaugi miere sau alt îndulcitor;
  • ceai de rozmarin – îmbunătățește digestia, acționează ca un antioxidant;
  • ceai de cătușnică – ajută la tratarea problemelor digestive, reduce insomnia, ameliorează stresul, mai ales cel cauzat de retragerea nicotinei;
  • ceai de busuioc – este potrivit în tratarea astmului și răcelilor;
  • ceai de salvie – efectul antiseptic al salviei poate vindeca durerile în gât;
  • ceai de fenicul – aceste semințe sunt benefice pentru tulburările digestive, precum balonarea, sindromul intestinului iritabil, flatulența.

Ceaiurile din infuzie de plante pot fi aromate cu diverse condimente sau pot fi servite simple, fără nimic adăugat. Este bine să bei ceaiul neîndulcit, fiindcă o cantitate mare de zahăr în corp duce la creșterea presiunii arteriale, probleme cu pielea, cu dinții, cu sistemele digestiv și hormonal și afectează funcționarea creierului. Poți folosi, în schimb, îndulcitori naturali, însă fără să faci excese. 

Pentru a te bucura doar de efectele pozitive ale ceaiului, trebuie să:

  • îl consumi din vase de ceramică, fiindcă plasticul poate elibera diferite substanțe dăunătoare;
  • îl pregătești cu apă curată și filtrată;
  • îl bei ușor fierbinte.

Ceaiuri aromate

Se obțin prin combinarea ceaiurilor verde, alb, negru și oolong cu infuziile de plante, condimente și alte ingrediente. Câteva ceaiuri aromate pe care poți să le încerci sunt:

  • Earl Grey – se obține din ceai negru, portocală și bergamotă;
  • Ceai Po Cha – se prepară din ceai negru, sare, unt și lapte.

Contraindicații în consumul de ceai

Deși ceaiurile conțin doar ingrediente naturale, existe unele plante care produc efecte negative asupra organismului:

  • ceaiurile din Camellia sinensis deshidratează, afectează somnul, pot produce arsuri la stomac și pot afecta sarcina, totul din cauza conținutului de cafeină;
  • ceaiul de mentă constipă, ceaiul de mușețel poate produce perturbări ale florei intestinale, ceaiul de salvie poate duce la fenomene de hipoestrogenism, ceaiul din coada-calului poate provoca depuneri de diverse cristale în organism, din cauza conținutului de siliciu. Efectele enumerate apar dacă bei aceste ceaiuri în exces sau dacă ai o sensibilitate la anumite minerale sau vitamine din plantele din care se face ceai.

Consumă ceai moderat și bucură-te de efectele lui benefice!

Dacă te rezumi la 1-2 cești de ceai pe zi, fie că este pe bază de cofeină fie că este făcut din infuzie din plante, această băutură aromată poate fi consumată cu încredere. Ceaiul are numeroase beneficii pentru sănătate, fiind un remediu naturist pentru afecțiuni medicale sau o soluție pentru a te energiza sau relaxa. Totuși, este important să nu înlocuiești consumul de apă cu această băutură aromată, fiindcă organismul nu va fi hidratat corespunzător!

Consumă ceai fără să faci excese, bea mai multă apă pe zi și astfel sănătatea ta este protejată!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!