Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cum să ai grijă de părul tău atunci când mergi la mare?

Cum să ai grijă de părul tău atunci când mergi la mare?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

Vacanțele la plajă sunt printre cele mai iubite vara, iar în sezonul estival mulți își planifică o plecare la mare. Dacă urmează să te aventurezi într-o vacanță la plajă, ține cont că expunerea la soare, apa sărată și factorii de mediu își vor pune amprenta asupra stării părului tău, astfel că vei avea nevoie de o rutină specială de îngrijire.

În acest articol îți prezentăm cum să îți protejezi părul atunci când pleci la mare, ce produse să folosești și cum să eviți deteriorarea firului de păr.

Ia în bagaj produse de îngrijire a părului naturale, fără ingrediente toxice

Atunci când te pregătești pentru vacanță, împachetarea bagajului este un moment important. Alege să iei cu tine doar produse de care știi că ai nevoie, evitând să cari recipiente grele sau care conțin produse pe care nu le folosești. Fiindcă părul poate fi afectat de razele solare, de apa sărată, de spălările mai dese sau de presiunea pe care o aplici atunci când îl prinzi sau îl storci de apă, ai nevoie de o rutină cu produse cât mai naturale, non-toxice, care să ajute firul de păr să se fortifice.

Ca înlocuitor 100% natural pentru unul dintre cele mai importante produse pentru păr, balsamul, îți recomandăm să folosești apa pentru înfrumusețare generată de ionizatoarele noastre de apă, o soluție bio de îngrijire a pielii și părului cu un pH ușor acidic, cu o valoare de 4,5-6. 

Această apă ușor acidică de la ionizatoarele noastre este astringentă și hidratantă, fiind potrivită de utilizat drept balsam. Iată de ce:

  • hidratează firul de păr;
  • lasă părul moale și mai ușor de pieptănat;
  • oferă părului un aspect strălucitor și sănătos;
  • la unele tipuri de păr prelungește timpul în care acesta se îngrașă.

Introdu apa pentru înfrumusețare în rutina de îngrijire a părului, rezultatele devenind vizibile după utilizări frecvente. Ionizatoarele de apă sunt dispozitive ușoare și compacte, astfel că îți poți lua aparatul după tine în vacanță dacă știi că ai unde să îl conectezi la chiuvetă! Astfel, vei avea la îndemână chiar și în vacanță apă curată, antioxidantă și puternic hidratantă de băut, apă pentru înfrumusețare, apă pentru bebeluși și soluții naturale de dezinfectare și degresare pe care ți le furnizează ionizatorul!

Spală-ți părul în fiecare zi dacă intri în contact cu apa sărată a mării

Firul de păr se poate distruge rapid dacă apa sărată este lăsată pe suprafața acestuia un timp îndelungat. După fiecare zi pe care o petreci la plajă și în care părul tău ia contact cu apa sărată asigură-te că îți clătești părul corespunzător, curățându-l astfel de reziduurile din apă.

Apa sărată usucă firul de păr, creând un filtru salin care acoperă părul, lăsându-l aspru la atingere și eliminând uleiurile naturale ale acestuia. Expunerea continuă la apă salină poate face părul să își piardă din culoare, nuanțele estompându-se mai repede.

Pentru a preveni deteriorarea părului, curăță reziduurile și apa sărată de pe firele de păr în fiecare zi și ai grijă de părul tău cu produse sigure. Pentru a elimina eficient apa sărată din păr folosește un șampon hrănitor și care nu conține substanțe toxice. Evită din produsele tale de îngrijire substanțe toxice precum:

  • sulfații;
  • parabenii;
  • polietilenglicolii;
  • ftalații;
  • formaldehidele;
  • triclosanul;
  • dimeticona;
  • palmitatul de retinil;
  • alcoolul;
  • parfumurile.

După spălare, folosește apa pentru înfrumusețare ca balsam pentru a hidrata firele de păr și pentru a oferi strălucire. Părul va fi mai ușor de descurcat, astfel că eviți ruperea acestuia din cauza firelor încâlcite. Include în rutina de îngrijire măști hidratante și fortifiante sau măști de protecție a culorii pentru părul vopsit. Poți opta și pentru un produs tip tratament leave-in pe care să îl lași să acționeze fără să mai fie nevoie să îl înlături cu apă.

Folosești întotdeauna protecție solară pe păr atunci când mergi la plajă

Un produs esențial care nu ar trebui să îți lipsească din bagajul pentru mare este protecția solară. Pe lângă cremele cu factor de protecție solară destinate pielii, include în valiză și un produs special conceput pentru păr care să te protejeze de razele UV. 

Soarele afectează firele de păr lăsând, în timp, o textură uscată și estompând culoarea (atât pigmentul natural, cât și cel obținut prin decolorare și vopsire). Pe termen scurt, părul va arăta mai deshidratat și uscat, dar pe termen lung riști să accelerezi procesul de îmbătrânire al părului, la fel cum se întâmplă și în cazul pielii neprotejate cu factor de protecție solară.

Este bine să folosești produse de protecție solară și în restul anului, însă mai ales atunci când ești la mare, fiindcă în aceste momente te expui de obicei un timp mai îndelungat la soare. 

Alege un produs care are protecție atât UVA (împotriva razelor lungi), cât și UVB (împotriva razelor scurte) și reaplică-l pe parcursul zilei dacă intri cu părul în apă (fiindcă filtrele de protecție solară se spală). 

Filtrele de protecție acționează ca un scut pe părul tău, însă dacă vrei o protecție extra, poți opta pentru purtarea unei pălării sau a unei alte piese vestimentare care să îți acopere capul. Acest lucru te va proteja și împotriva insolației. Strânge-ți părul într-o coadă lejeră, acoperă-ți capul cu o eșarfă, o șapcă sau o pălărie și ești gata de plajă!

Iată 5 sfaturi de care să ții cont când mergi la mare pentru a evita deteriorarea părului

În continuare îți prezentăm câteva recomandări pentru a preveni ruperea, deshidratarea și sensibilizarea firelor de păr atunci când ești la mare și nu numai. Pune în practică aceste sfaturi și adoptă-le în rutina ta obișnuită pentru că te vor ajuta să îți protejezi părul împotriva degradării. 

Menționăm aceste recomandări acum deoarece în perioadele petrecute la mare, când părul este sensibilizat din cauza expunerii intense la soare și la apă sărată, acesta devine mult mai fragil și are nevoie de o îngrijire atentă.

Piaptănă părul cu o perie cu peri moi

Când vine vorba de firele de păr, acestea sunt ușor de rupt deoarece sunt fragile și subțiri. Perii duri ai periilor de păr pot rupe firele de păr deoarece sunt rigizi, de aceea este bine să ai o perie de păr cu peri moi, flexibili.

Dacă vrei ca părul tău să fie mai ușor de pieptănat și de descâlcit, folosește apa pentru înfrumusețare de fiecare dată când îți speli părul, aplicând-o ca pe un balsam. Pe lângă faptul că vei avea un păr ușor de descurcat, firul nu va mai fi intoxicat de chimicalele din produsele obișnuite pentru păr. Optează întotdeauna pentru variante naturale de îngrijire, alegând produse fără substanțe toxice și alți intruși chimici!

Evită să îți freci părul de prosop atunci când îl usuci

După ce părul a fost spălat și curățat, majoritatea oamenilor tinde să îl acopere cu un prosop și să îl stoarcă de apa în exces. Această practică nu este întocmai benefică pentru păr, deoarece firele ude sunt mult mai fragile și tind să se rupă rapid. Prin frecare, ele se sensibilizează și se rup. 

În schimb, alege să tamponezi delicat părul ud cu un prosop de bumbac cu o putere mare de absorbție sau să îți înfășori părul într-un prosop special. După ce apa în exces a fost absorbită, îți poți aplica măștile de păr care se folosesc pe părul umed ori uleiul tău hidratant preferat, sau poți trece direct la următorul pas: uscarea cu un uscător de păr. Asigură-te că aplici anterior un produs cu protecție termică!

Usucă-ți mereu părul înainte de culcare

O greșeală des întâlnită în rândul posesorilor de podoabe capilare de lungimi considerabil mai mari este să doarmă cu părul abia spălat ud, fără să îl usuce. Este important să știi că acest obicei poate duce la deteriorarea firelor de păr din varii motive:

  • firele de păr se freacă între ele pe timpul nopții și se sensibilizează;
  • își schimbă forma;
  • de multe ori nu apucă să se usuce complet până dimineața;
  • pui presiune pe firele de păr pe care dormi;
  • părul se freacă de pernă și de așternut, astfel că își pierde din strălucire și în timp ajunge să fie expus riscului de a se rupe mai ușor și de a se despica la vârfuri.

Ia în bagaj o față de pernă din mătase sau satin

Textura, forma și sănătatea părului pot fi influențate de fața de pernă pe care o folosești. De exemplu, fețele de pernă din țesătură de bumbac sunt foarte rigide și favorizează ruperea firului de păr și, de asemenea, absoarbe uleiurile naturale ale părului și îl deshidratează. 

Când pleci în vacanță, ia cu tine o față de pernă din mătase sau satin fiindcă sunt mai delicate și îți protejează podoaba capilară. Având o textură lucioasă, părul tău va aluneca mai ușor atunci când te întorci de pe o parte pe alta, lăsându-ți firele să se miște liber. În plus, materialul nu este unul cu o putere mare de absorbție, astfel că îți va lăsa uleiurile naturale ale părului la locul lor.

Tratează-ți părul degradat de soare

Dacă firele de păr au fost afectate de apa sărată și de expunerea la soare, ia măsuri și ajută-ți părul să își restabilească structura. Folosește măști hidratande, tunde-ți vârfurile, evită să te vopsești, fii mai blândă cu părul tău și încearcă să nu aplici căldură în exces pe firele de păr. 

Evită produsele de styling care încarcă și îngreunează părul pentru a evita ruperea acestuia și orientează-te către produse care refac structura firelor, precum cele care conțin keratină, avocado, germeni de grâu sau vitamina E.

După vacanța la mare îndepărtează vârfurile uscate și despicate ale firelor de păr

O dată la câteva luni este recomandat să îți tunzi vârfurile părului deoarece acestea sunt predispuse despicării și uscării, devenind astfel mai greu ca părul să crească în lungime. După zilele de vacanță pe care le-ai petrecut la plajă, este posibil ca părul tău să resimtă schimbarea. Poate deveni mai ars și mai uscat, iar vârfurile se pot despica mai ușor.

Programează o vizită la salon și tunde vârfurile despicate pentru a lăsa părul să crească frumos și sănătos. Optează să tunzi cel puțin 1-2 centimetri din lungimea firului de păr pentru a da un refresh podoabei capilare! 

Evită să te vopsești dacă părul tău este ars sau este într-o condiție accentuată de degradare fiindcă vopseaua și decolorantul tind să usuce firele. Așteaptă până când părul tău prinde din nou o textură sănătoasă și abia apoi îl poți stiliza așa cum îți dorești. În cazul în care părul este ars și decolorat de soare, renunță la folosirea plăcii de întins părul sau al ondulatorului deoarece căldura deshidratează firele, devenind astfel casante. 

Evită să folosești produse de styling în exces și optează pentru variante naturale în schimb. În acest scop poți folosi apa pentru înfrumusețare pentru aranjarea părului creț sau ca produs hidratant înainte de folosirea uscătorului de păr.

Pentru a avea un păr sănătos, strălucitor și cu o textură hidratată, îndepărtează vârfurile uscate și despicate pe care le capeți după ce mergi la mare. Chiar dacă ești unul dintre norocoșii care se întorc acasă cu părul intact, tot este indicat să îți tai regulat din vârfuri.

Protejează-ți părul când pleci la mare cu o rutină corectă!

Chiar dacă ai părul natural sau vopsit, rutina de îngrijire trebuie să conțină aceste produse: șampon fără chimicale pentru a curăța apa sărată și reziduurile din păr, apă pentru înfrumusețare pentru a reda strălucirea părului și pentru a-l face mai ușor de descurcat, mască de păr hidratantă și un produs cu protecție solară.

Ai grijă de părul tău așa cum se cuvine pentru a-i păstra strălucirea, lungimea și pentru a preveni despicarea vârfurilor și ruperea acestuia! 

Alege întotdeauna produsele pe care le folosești pe baza ingredientelor din compoziție, asigurându-te că nu conțin substanțe periculoase care atacă scalpul și uleiurile naturale ale părului. Apa pentru înfrumusețare este unul dintre produsele 100% naturale care merită introduse în rutina ta, înlocuind cu succes balsamul.

Nu ai încă un ionizator? Comandă unul dintre cele 5 modele de ionizatoare la preț de producător de pe goostomix.ro!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!