Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cum să ai o dietă săracă în sare? Înlocuitori siguri și soluții pentru sănătate

Cum să ai o dietă săracă în sare? Înlocuitori siguri și soluții pentru sănătate

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Alex, entuziast în nutriție

Dacă vrei să restricționezi consumul de sare din alimentație, înlocuiește-l cu produse care să ofere aceeași aromă savuroasă preparatelor. Poți opta pentru înlocuitori sănătoși, produse care să te facă să renunți la adăugarea acesteia în rețete sau poți să reduci din consumul alimentelor foarte sărate. 

În acest articol vei afla cum poate afecta sarea organismul și când este momentul să apelezi la înlocuitori. Pune sănătatea pe primul loc și redu consumul de sare atunci când este necesar!

Sarea este sănătoasă pentru organism?

Sarea sau clorura de natriu este o substanță larg răspândită și des folosită în bucătărie. Sarea potențează gustul mâncării, adaugă sațietate și face alimentele să fie mai delicioase. Totuși, ce este mult strică, iar atunci când în corpul tău ajunge prea multă sare, organismul are de suferit.

Este important de știut că sarea poate să afecteze sănătatea din cauza conținutului de natriu (sodiu). Organizația Mondială a Sănătății recomandă 2 g de sodiu pe zi și cel puțin 3,51 g potasiu. În total, poți consuma aproximativ 5 grame de sare, din care corpul va extrage sodiu (în cantități suficiente) și potasiu, însă în cantități prea mici decât are organismul nevoie. Este indicat să consumi alimente bogate în potasiu pentru a reechilibra balanța (exemple: banane, ciuperci, avocado, somon etc).

Așadar, sodiul din sare este cel care poate crea probleme la nivelul sănătății. Atunci când consumi mai multă sare decât doza recomandată, pot apărea afecțiuni medicale serioase, cum ar fi:

  • hipertensiunea arterială;
  • insuficiență cardiacă;
  • colesterol mărit;
  • edem.

Dieta săracă în sare este necesară pentru a preveni apariția acestor boli, dar este bine să iei în calcul reducerea consumului de sare și pentru a reduce din riscul creat de aceste afecțiuni dacă deja te confrunți cu ele. Sfătuiește-te întotdeauna cu medicul dacă ești predispus îmbolnăvirii și ia decizii care să îți ajute organismul!

Cum să înlocuiești sarea în rețetele tale?

Elimină pe cât posibil produsele nesănătoase și bogate în sodiu pentru a te asigura că respecți recomandarea de a consuma o cantitate de 2 g de sodiu pe zi. Poți reduce semnificativ sodiul din organism renunțând la sare, înlocuind-o cu substitutori sau consumând-o în cantități moderate.

În continuare îți prezentăm 3 moduri prin care poți consuma mai puțin sodiu: folosirea clorurii de magneziu în loc de clorură de sodiu, gătitul cu apă microstructurată alcalină de la ionizatoarele noastre de apă și prepararea unui amestec de diverse condimente pe care să le adaugi în rețetele tale. Aceste modalități te vor ajuta să consumi mai puțină sare și să oferi mâncării același gust irezistibil.

Clorura de magneziu sau de potasiu, înlocuitor bun pentru sare

Pentru a reduce consumul de sodiu, înlocuiește sarea obișnuită cu acest produs cu magneziu sau cu potasiu. Folosește cantități mici de clorură de magneziu sau de potasiu în mâncarea pe care o pregătești pentru a evita să obții un gust ușor artificial. 

Poți găsi acest înlocuitor în farmacii și plafare, însă asigură-te că o doză în plus de magneziu sau potasiu sunt sigure pentru organismul tău. Consultă medicul dacă știi că ești predispus unor riscuri cauzate de aceste substanțe. De asemenea, unele medicamente nu reacționează corespunzător cu înlocuitorii de sare, de aceea este indicat să ceri recomandarea medicului în acest caz.

Renunță la sare atunci când gătești! Folosește apa ionizată în schimb

Dacă vrei să gătești preparate gustoase, delicioase și sănătoase cu 0 g de sare adăugată, pregătește-ți rețetele cu apă alcalină de la ionizatorul de apă

Ionizatorul de apă este un aparat performant care îți oferă apă sigură de băut, apă pentru înfrumusețare, pentru curățenie și dezinfectare, însă cele 5 tipuri de apă pe care le produce mai au și alte utilități. Apa alcalină, cu pH-ul 8,5, 9 și 9,5, are un mod ingenios și folositor prin care o poți utiliza: poți găti fără sare. Apa alcalină reușește să ofere gust bun mâncării chiar și fără pic de sare adăugată. Iată cum oferă savoare mâncării:

  • accentuează gustul preparatelor;
  • potențează aromele alimentelor;
  • păstrează bună parte din nutrienți.

Poți folosi apa alcalină atunci când prepari feluri principale, băuturi și diverse rețete în care ai nevoie de apă, precum:

  • supe;
  • ciorbe;
  • sosuri;
  • piureuri.

Prepară și tu rețete cu gust, fără să adaugi sare în exces, folosind apa alcalină de la ionizator. Poți avea o dietă săracă în sodiu renunțând complet la sare atunci când gătești preparate în care folosești o cantitate mai mare de apă.

Mix de condimente pentru rețete gătite cu gust, în loc de sare

Pentru felurile de mâncare în care folosești puțină apă, o modalitate eficientă de a obține acel gust savuros al preparatelor tale este să folosești un mix de condimente intense, care să aromeze corespunzător. Folosind diverse plante și condimente cu gust și miros puternic, vei putea renunța ușor la sare, căci gustul preparatelor va fi potențat de alte arome.

Poți prepara un mix de condimente mărunțind diverse ingrediente, precum:

  • plante aromatice: busuioc, cimbru, pătrunjel, leuștean, oregano, rozmarin, anason, coriandru, chimen;
  • condimente: turmeric, boia, pudră de usturoi, pudră de ceapă, fenicul, chilli, ghimbir pudră, piper.

Alege amestecul de condimente care este pe gustul tău și folosește-l în rețetele tale preferate. Poți pregăti rețete delicioase doar cu acest mix, în preparate precum cartofi la cuptor sau paste. Aroma delicioasă a mixului preparat înlocuiește nevoia de a adăuga sare în bucate, preparatele finale având un gust deosebit și intens.

Ce se întâmplă cu gustul mâncării atunci când renunți la sare?

Deși la început ți se va părea că mâncarea are un gust cu totul diferit, după un timp te vei obișnui și te vei bucura din nou de savoarea bine cunoscută a mâncării. Combinația dintre apă ionizată și amestecul de condimente va oferi mâncării un gust asemănător cu al preparatelor condimentate cu sare, însă va trebui să folosești această tehnică cât mai des.

Chiar dacă organismul tău funcționează corect și afecțiunile legate de consumul de sare stau departe de tine, este bine să acționezi preventiv și să reduci câte puțin din sodiul pe care îl introduci în organism. La rețetele pe care le poți aroma cu succes prin metodele despre care am vorbit, renunță cu totul la sare și astfel te vei asigura că nu vei face exces de substanțe ce pot afecta corpul.

Cum să eviți excesul de sare?

Consumul ridicat de sare are efecte ce se observă pe termen lung, de aceea este important să reduci din timp ingerarea acestui aliment. Pentru a te asigura că sănătatea ta nu este pusă în pericol, ai grijă la cantitatea de sare pe care o consumi și adoptă câteva obiceiuri sănătoase care să susțină organismul să funcționeze corespunzător.

Dacă sănătatea îți permite să consumi sare, asigură-te că nu depășești cantitatea maximă recomandată. În cazul în care ești obișnuit să faci exces, pune în aplicare sfaturile pe care ți le prezentăm mai jos pentru a păstra un echilibru în ceea ce privește consumul de sare.

Gătește mai mult acasă pentru a avea control asupra cantității de sare folosite la mâncare

Adoptă o alimentație sănătoasă, bogată în fructe, legume, cereale nerafinate și produse neprocesate pentru a oferi organismului o paletă largă de nutrienți din care să își extragă energia. 

Gătind acasă, ai mai mult control asupra felului în care îți pregătești mesele. Optează pentru mâncare făcută în casă și folosește cantități reduse de sare pentru a te asigura că nu depășești cantitatea maximă recomandată, ori optează pentru înlocuitori. Poți pregăti diverse rețete cu gust și savoare chiar și fără sare, mai ales dacă pregătești rețetele delicioase la robotul tău multifuncțional. 

Folosește aparatul de gătit în bucătărie pentru a oferi mâncărurilor tale aromă și suculență. Acesta te ajută să păstrezi vitaminele și mineralele din alimente, astfel că nu va mai trebui să adaugi sare pentru a spori gustul. Iată tehnicile de gătit potrivite unei diete sărace în sare:

  • gătitul la aburi – preparatele sunt gătite la aer cald, rezultatele fiind întotdeauna fragede și delicioase;
  • călire – o tehnică perfectă pentru a înăbuși bine alimentele, astfel încât să se păstreze gustul natural al legumelor, cărnii, peștelui, cerealelor;
  • fierbere – prin această tehnică poți pregăti rețete irezistibile cu o mulțime de nutrienți.

Renunță la alimentele care conțin multă sare pentru a evita excesele

Pentru a te asigura că în corpul tău există o cantitate optimă de sodiu, redu din consumul de sare. Sarea provine atât din mâncarea pe care o gătești, însă se ascunde în cantități mari și în alte produse:

  • alimente procesate;
  • fast-food;
  • alimente conservate la sare;
  • supe preambalate;
  • mezeluri, brânzeturi;
  • sosuri și condimente (precum ketchup-ul);
  • alimente semi-preparate sau gata preparate și congelate.

Sarea este adăugată în cantități depășite în alimentele din comerț pentru că oferă un gust mai intens mâncării și crește durata de viață a produselor, fiind un bun conservant. 

Evită să consumi produse foarte sărate pentru că au în componență cantități mari de sare. Ai grijă de sănătatea organismului tău optând pentru o dietă echilibrată și redu consumul de:

  • mâncarea servită în restaurantele de tip fast food;
  • gustări procesate din comerț;
  • alimentele conservate la sare: măsline, murături, conserve; 
  • alimente precum: mezelurile, branză, peștele sărat;

Bea mai multă apă pentru a menține sodiul în cantități echilibrate în organism

Apa ajută rinichii să elimine și să dilueze sodiul în exces. Consumă apă ionizată, microstructurată, antioxidantă alcalină de la ionizator pentru că te poate ajuta să elimini mai ușor substanțele în exces din corp, reechilibrând funcționarea organismului.

Totuși, este important de notat că, pe termen lung, sodiul în exces diluat de apă poate duce la creșterea volumului vaselor de sânge. Odată ajunsă apa în sânge, volumul vaselor sanguine crește, ceea ce înseamnă că se intensifică și munca inimii și presiunea din aceste vase. În timp, activitatea și presiunea vaselor de sânge poate duce la rigidizarea acestora, ajungându-se chiar la tensiune arterială crescută și alte afecțiuni asociate.

Așadar, asigură-te că ai un consum de sodiu echilibrat, astfel încât să îți păstrezi sănătatea intactă. Consumă sare echilibrat și bea apă suficientă pentru a sprijini organismul să elimine sodiul din corp!

Consumă alimente cu un conținut scăzut de sodiu în detrimentul celor foarte sărate

Atunci când îți planifici meniul pentru următoarea săptămână, introdu pe listă și câteva alimente care sunt mai puțin sărate. Acestea te vor ajuta să îți echilibrezi dieta. Poți consuma următoarele produse:

  • carne de vită;
  • pește de apă dulce;
  • făinoase;
  • orez;
  • leguminoase.

Gătește rețete delicioase cu aceste produse, aromează-le cu mirodenii din belșug și poți obține o masă sănătoasă, potrivită pentru o dietă săracă în sodiu!

Iată 6 sfaturi pentru o menține o dietă săracă în sare

Pentru a fi sigur că respecți cantitatea de sodiu recomandată, îți propunem câteva sfaturi pe care să le iei în calcul atunci când faci cumpărături, când gătești sau când iei decizii privind alimentația ta:

  • citește cu atenție eticheta produselor înainte să le cumperi și asigură-te că au un conținut corespunzător de sare;
  • pune solnița departe de masă atunci când mănânci. Astfel nu vei fi tentat să presari sare în plus peste preparatele tale. Poți folosi acest truc și atunci când gătești!
  • consumă alimente proaspete, care nu au fost congelate în prealabil.

Consumă sare cu responsabilitate și asigură-ți sănătatea

Sarea poate fi dăunătoare pentru organism din cauza sodiului în cantități mari. Atunci când există posibilitatea să o înlocuiești cu variante mai sigure, ia această decizie pentru sănătatea ta! Înlocuind clorura de natriu din alimentație, vei fi supus unor riscuri mai mici de apariție a unor boli cardiovasculare sau renale.

Pune întotdeauna sănătatea pe primul loc și alege să previi în loc să tratezi! Redu consumul de sare din timp și astfel vei menține sănătatea organismului intactă. Adoptă obiceiuri sănătoase, gătește echilibrat și fără sare în exces, consumă apă suficientă și ai grijă de organismul tău!

Surse:

 

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!