Cuprins
- Ce este mindfulness-ul și cum te ajută să fii mai calm?
- Cum să fii înconjurat de mindfulness la masa de Crăciun
- Mănâncă sănătos pentru a fi mai echilibrat
- Ai grijă de organism – consumă apă sigură și potrivită corpului
- Elimină risipa din viața ta – donează, refolosește, redu din consumerism
- Bucură-te de timpul petrecut alături de cei dragi
- Mindfulness pentru bunăstare sufletească și echilibru
Perioada care urmează ne așteaptă cu momente fericite, amintiri frumoase și ocazii de neratat! De Crăciun, de Anul Nou și în toată perioada sezonului rece suntem înconjurați de veselie și voie bună și de aceea ar trebui să îmbrățișezi și tu cu brațele larg deschise perioada ce vine!
Este momentul să te bucuri de tot ce ai împrejur și să prețuiești clipele alături de cei dragi! Plănuiește-ți o iarnă de vis punând în practică sfaturile noastre pentru atingerea stării de mindfulness de care ai nevoie!
Ce este mindfulness-ul și cum te ajută să fii mai calm?
Conceptul de mindfulness poate fi tradus drept o stare de echilibru, ce apare atunci când tot ce ține de interiorul tău să se afle în armonie cu exteriorul. Cu alte cuvinte, starea sufletească este liniștită și te simți fericit și împlinit datorită activităților pe care le faci, mâncării pe care o consumi, apei pe care o bei, la care se adaugă toate aspectele ce țin de viața ta de zi cu zi. Mindfulness-ul presupune să fii conștient de ceea ce faci, să acționezi în completă cunoștință de cauză și să nu îți lași sentimentele negative să se reverse atunci când te afli în situații neplăcute. La baza acestui concept se află echilibrul.
Mindfulness-ul te poate ajuta astfel:
- devii mai productiv, reușești să te organizezi mai bine și eviți să pierzi timpul;
- ești mai vesel, cu o stare optimistă și pozitivă;
- te simți mai bine în propriul corp, reușind să elimini complexele din viața ta;
- fricile și temerile se reduc, devii mai deschis, mai extrovertit;
- te bucuri mai mult de micile momente speciale din viața ta și reduci din griji și stres;
- menții o viață echilibrată în ceea ce privește trupul și sufletul.
În continuare îți vom prezenta câteva elemente care contribuie la conturarea mindfulness-ului în perioada sărbătorilor, momente în care riști să fii agitat, preocupat și cu anxios. Iată care pot fi cauzele:
- orele lungi petrecute muncind;
- lipsa de timp pentru decorarea, aranjarea casei și pentru curățenie;
- nemulțumirea că mănânci nesănătos, bei prea puțină apă și nu ai grijă cum trebuie de sănătatea ta.
Dacă te confrunți cu astfel de probleme, este complet în regulă! Perfecțiunea este imposibil de atins și mereu vor exista momente de dezechilibru, dar care pot fi întotdeauna îndreptate. Ia în calcul sfaturile pe care ți le prezentăm pentru a atinge echilibrul dintre minte și trup, pentru a fi conștient și concentrat pe stările pe care le ai și pentru a obține armonie în tot ceea ce faci.
Cum să fii înconjurat de mindfulness la masa de Crăciun
Pentru a te asigura că ești cu mintea limpede la masa festivă cu familia trebuie să ții cont de câteva sfaturi. În perioada dinainte de Crăciun este posibil să fii mai mult stresat decât cuprins de spiritul sărbătorilor, astfel că poți deveni ușor abătut și cu o dispoziție negativă.
Este important ca de sărbători să ai parte de o atmosferă caldă, să ai familia alături și să vă bucurați din plin de timpul petrecut împreună. Masa de Crăciun este un moment de mare bucurie, însă poate să impună câteva dificultăți privind starea ta psihică. Încearcă să stai departe de tot ce este negativ în această perioadă și adoptă câteva obiceiuri bune de pus în practică privind masa festivă!
Gătește doar cât consumi
Chiar dacă de Crăciun ești tentat să gătești mai mult decât de obicei, încearcă să calculezi dinainte câte persoane aștepți la masă și gândește-te la preferințele fiecăruia. Evită să gătești cantități mari de mâncare pentru că este posibil să nu fie pe placul tuturor și, în plus, te vei plictisi rapid de același fel de mâncare consumat de mai multe ori.
Introdu mindfulness-ul în bucătărie și încearcă să rămâi calm atunci când planifici mesele familiei. Pentru a găti responsabil, doar atât cât consumi, este indicat să porționezi din start cantitățile de mâncare. Ajustează cantitățile în funcție de câți membri sunt în familie și astfel gătești doar cât ai nevoie.
Atunci când ești pus în fața faptului de a arunca mâncare intervine un sentiment de vinovăție, mai ales dacă te gândești la câți oameni suferă de foamete și sărăcie în lume. Fii responsabil și pregătește cantități corespunzătoare de mâncare, evită să arunci alimentele dacă le poți folosi în diverse rețete și astfel vei fi mult mai împăcat cu tine însuți!
Mănâncă relaxat, fără grabă
Bucură-te de savoarea mâncării și de momentele petrecute alături de cei dragi la masă mâncând încet, fără să te grăbești să termini. Masa este un ritual al relaxării, în care te poți desfăta cu aromele inedite și gusturile interesante ale preparatelor tale.
Atunci când stai la masă și mănânci relaxat, starea de sațietate apare mai repede și nu ești tentat să mănânci mai mult decât ai nevoie. În plus, te vei simți mai bine după masă, fără să apară senzația de balonare, îngreunare a stomacului sau goluri în stomac. Aceste simptome te pot afecta la nivel emoțional, tulburându-ți mood-ul, starea interioară.
Consumă doar ce îți place
Atunci când mănânci preparatele tale preferate, bunăstarea sufletească este la ea acasă. Este important să consumi alimente cu gusturi pe care le îndrăgești și care îți fac plăcere să le ai în meniu.
Mâncarea contribuie la bunăstarea sufletească, fiind un element esențial din viața ta de zi cu zi. Acordă mai multă atenție meselor tale fiindcă îți influențează starea și pot reuși să te aducă într-o dispoziție mai bună imediat.
Pregătește rețetele cu care te înțelegi perfect, încearcă rețete noi pentru a descoperi gusturi diferite și evită să mănânci ceva care îți displace. Astfel, mintea ta va rămâne limpede și curată, fără presiune din cauză că ai consumat un preparat nesățios, fără gust bun sau cu o textură care nu îți place.
Mănâncă sănătos pentru a fi mai echilibrat
Menține-ți simțurile, dispoziția și starea ancorate în prezent adoptând o dietă care să te ajute să fii mai liniștit și relaxat. Mâncarea nesănătoasă, fast-food-ul, alimentele procesate și rafinate pot afecta felul în care te simți și cum percepi realitatea. Cauza este că aceste alimente îți oferă energie de scurtă durată, care epuizează organismul și îi îngreunează mecanismele. Un corp lipsit de puteri face față cu greu încercărilor din timpul zilei, stresului și grijilor, astfel că poți ajunge să devii mai trist, mai posomorât și dezorganizat.
Dacă alegi să mănânci mai sănătos, organismul tău va primi energie constant, fiind gata să treacă peste o zi grea. Iată ce poți să faci pentru a îmbrățișa mindfulness-ul zi de zi:
- gătește preparate cu ajutorul robotului multifuncțional de gătit. Aparatul de bucătărie folosește tehnici sănătoase de gătit, precum slow-cook, sous-vide, sotare, fierbere, fermentare. Astfel, te poți bucura de mâncare gustoasă fără să folosești ulei sau grăsimi, sau utilizând cantități reduse semnificativ. Cu acest dispozitiv vei înlocui cu succes produsele nesănătoase din comerț, fiind la îndemână să gătești singur tot ce poftești, de la feluri principale, dulciuri, sosuri, băuturi și rețete specializate pe regimul tău alimentar: rețete vegane, de post, vegetariene, fără gluten, fără lactoză etc.
- înlocuiește dulciurile și snacksurile din comerț cu fructe și legume proaspete. Astfel, îi vei oferi organismului nutrienți esențiali de care are nevoie pentru a furniza energie. Consumând fructe și legume vei vedea că starea ta generală se va îmbunătăți considerabil, față de situația în care mâncai alimente nesănătoase.
- respectă piramida alimentelor. La baza acestei structuri se află fructele și legumele, grăsimile sănătoase și cerealele integrale, care trebuie să constituie cea mai mare parte din meniul tău pe o zi. Urcând pe această piramidă urmează, în ordine ierarhică, alimentele care trebuie consumate mai puțin și mai rar, astfel: nuci, semințe, fasole, pește, pui ouă, după care urmează lactatele și apoi, pe ultima treaptă, untul, carnea roșie, cerealele rafinate, sarea.
Ai grijă de organism – consumă apă sigură și potrivită corpului
Menține-ți bunăstarea sufletească asigurându-te că ai un corp sănătos! Un element esențial pentru funcționarea organismului este apa pe care o bei. Specialiștii recomandă să consumi o apă ușor alcalină, care să balanseze aciditatea din corp, cauzată de diverși factori:
- alimentație nesănătoasă;
- lipsa sportului;
- poluarea mediului;
- consumul de sucuri și băuturi acidulate;
- fumatul;
- alcoolul.
Consumă apă sănătoasă de la ionizatorul de apă, un aparat performant care filtrează apa de impurități și îi schimbă pH-ul, adaptându-l în funcție de nevoile organismului. Apa de la ionizator are proprietăți îmbunătățite, hidratând organismul în profunzime și ajutând la detoxifiere. Bea și tu apă alcalină de la ionizator, cu pH-ul 8,5, 9 și 9,5 pentru că:
- îți va oxigena mai bine creierul;
- va lupta contra radicalilor liberi;
- te va energiza instant.
Apa de la ionizator este bună pentru consumul zilnic, ajutându-te să te simți mai bine, să devii mai conștient și mai ancorat în realitate. Legătura dintre apa alcalină și modul în care te simți stă în importanța hidratării asupra organismului. În lipsa unei hidratări corespunzătoare, riști să:
- te simți sleit, lipsit de puteri și de energie;
- determini corpul să intre într-o stare de salvare a apei din corp, provocând diverse dezechilibre;
- suferi de dureri de cap, disconfort, somnolență, stare confuză.
Ai grijă de bunăstarea ta sufletească adoptând obiceiuri sănătoase, precum consumul unei cantități optime de apă pe zi. Este recomandat să bei aproximativ 35 ml de apă / kg, raportat la greutatea ta corporală.
Elimină risipa din viața ta – donează, refolosește, redu din consumerism
Un alt factor care te poate da peste cap este haosul din jur. În perioada sărbătorilor, pregătirile intense și programul încărcat te pot determina să faci mai multă risipă, fapt ce te afectează la nivelul subconștientului. Risipa de timp, de bani și de spațiu își vor pune amprenta asupra stării tale psihice, fiind factori apăsători și ce produc disconfort.
Economisește bani și spațiu cu ionizatorul de apă
De Crăciun cheltuielile se majorează din cauza cadourilor, micilor răsfățuri pe care ți le dăruiești și pregătirilor de sărbătoare. Dacă vrei să reduci din cheltuieli și din risipă, achiziționează un ionizator pentru casa ta. În acest mod, vei scăpa de infinitele sticle de apă îmbuteliată pe care cumperi și pe care le depozitezi pe unde apuci. Așa vei economisi banii pe care îi plăteai pe apa de băut.
De asemenea, nu vei face risipă de plastic, pentru că ionizatorul generează cantități potrivite de apă, oricând dorești. Dacă vrei să o stochezi, folosește recipiente de sticlă. În plus, cu ionizatorul elimini risipa în ceea ce privește produsele de curățare:
- pentru a face curățenie în casă, ai nevoie de diverse substanțe și produse pentru fiecare colțișor al casei: degresant pentru bucătărie, degresant pentru baie, dezinfectant pentru suprafețe, detergenți și alte asemenea;
- acum poți obține toate aceste produse de la ionizator, care generează apă Super Alcalină și Apă Puternic Acidă ce pot fi folosite pentru aceleași activități ca produsele tocmai amintite.
Donează haine, obiecte de uz casnic și alimente
În perioada sărbătorilor este bine să îți bucuri sufletul făcând o faptă bună. Ajută o familie nevoiașă cu orice lucruri de care crezi că au nevoie, precum haine, obiecte vestimentare, produse de îngrijire, de curățenie, alimente de bază și jucării, dacă este cazul.
Încearcă să faci o faptă bună de câte ori poți, chiar și fără o ocazie specială. Pe de o parte, te vei simți împlinită și cu încredere în tine pentru că ai reușit să ajuți pe cineva aflat în nevoie și, pe de cealaltă parte, vei face un gest umanitar necesar în zilele acestea.
Bucură-te de timpul petrecut alături de cei dragi
Dacă ești copleșit de ceea ce se întâmplă în jurul tău și ai nevoie de un moment de liniște, petrece câteva momente prețioase alături de familie, prieteni și persoanele apropiate. Ei îți vor oferi câte puțin din energia lor și îți vor face zilele de sărbători mai liniștite și mai puțin stresante. Invită la masa de Crăciun câteva persoane dragi și bucurați-vă împreună de magia sărbătorilor!
Atunci când simți o apăsare sufletească profundă, vorbește cu mama, tata, partenerul, sau apelează la ajutor specializat pentru a te reechilibra sufletește. Este important să te aduni și să ai o stare pozitivă, astfel încât să te poți bucura de toate momentele frumoase din viața ta. Mergi la o sesiune de mindfulness, o oră de terapie sau un webinar de psihologie pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în mintea și sufletul tău!
Mindfulness pentru bunăstare sufletească și echilibru
Tehnicile de mindfulness te vor ajuta să fii într-o permanentă stare de conștiență asupra lucrurilor ce se petrec în sufletul tău și asupra modului în care exteriorul de influențează. Este important să fii conștient de lucrurile care se întâmplă, să le înțelegi și să nu le lași să te afecteze. Mindfulness-ul funcționează doar prin implicarea ta 100%, astfel încât să reușești să îți gestionezi emoțiile.
Rezultatele de liniște sufletească, împlinire, mulțumire și încredere se obțin prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase pentru trup și suflet: alimentație echilibrată, consumul corespunzător de apă, o viață ponderată și organizată, petrecerea timpului alături de oamenii potriviți.
Încearcă și tu tehnicile despre care am discutat și bucură-te din plin de sărbătorile care bat la ușă, întâmpinându-le cu voie bună, fericire și pozitivism!
Surse: