Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cum să îți planifici mesele corect în funcție de stilul de viață?

Cum să îți planifici mesele corect în funcție de stilul de viață?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

Mănânci mai sănătos, economisești mai mulți bani și rămâi în formă plănuindu-ți din timp mesele. Acum totul se desfășoară în jur cu o viteză de nedescris, iar timpul rămas pentru gătit, mâncat și savurat masa este din ce în ce mai redus. Viața omului modern este influențată de job, de responsabilități și de rapiditatea cu care se schimbă totul în jur și de aceea un program organizat al meselor tale te poate ajuta. Pentru a avea o alimentație echilibrată și sănătoasă, este important să îți planifici mesele zilnice.

Cum te ajută planificarea meselor?

Planificarea meselor presupune să te gândești din timp la preparatele pe care vrei să le mănânci la mic dejun, prânz și cină, astfel încât întrebarea „Noi ce mâncăm astăzi?” să aibă mereu un răspuns. 

Creează-ți propriul „calendar de mâncare” notând rețetele pe zile și astfel vei ști mereu ce urmează să ai în meniu. Chiar dacă ai o viață aglomerată, vei putea respecta cu ușurință planul alimentar cu puțin ajutor în bucătărie. Este indicat să optezi pentru rețete făcute în casă, din alimente proaspete și nutritive, alese cu grijă de pe rafturile supermarket-urilor și de la piață. Gătește chiar tu bunătățile pentru mesele tale și astfel vei ști cu certitudine ce se află în farfuria ta. Iată care sunt avatajele planificării meselor:

  • economisești bani, căci atunci când mergi la cumpărături vei ști deja de ce ingrediente ai nevoie și nu vei cumpăra în plus;
  • economisești timp, pentru că în loc să pierzi timp gândindu-te la rețeta pe care să o pregătești, te uiți rapid în plan și te apuci de treabă;
  • îți controlezi mai ușor greutatea, fiindcă organismul va avea mereu energia necesară funcționării optime și nu vei mai fi tentat să iei mici gustări nejustificate;
  • stresul legat de alegerea rețetelor va dispărea întrucât nu va mai trebui să iei decizii de ultim moment;
  • vei mânca mai sănătos și mai echilibrat și îți vei lua gândul de la fast-food și alimente semi-preparate după ce prinzi gustul mâncării sănătoase și delicioase gătite în casă.

Cum gătești rapid și ușor mesele planificate?

Dacă te gândești că poate fi copleșitor să gătești atât de mult, noi avem soluția. Poți folosi robotul multifuncțional de gătit pentru a prepara rețetele preferate mai ușor, mai ales că poți adapta aproape orice rețetă la acest aparat. În plus, este un dispozitiv performant, gătește sănătos și are o mulțime de funcții care te ajută să gătești cu gust, dar fără să adaugi calorii în plus mâncării:

  • aparatul de gătit cântărește, mixează, încălzește, păstrează temperatura preparatului, amestecă, toacă, frământă și macină. Astfel, poți să prepari alimentele la o temperatură optimă, poți să macini propriile condimente și să toci singur legumele pentru preparatele tale, evitând să le mai cumperi gata tăiate de la magazin;
  • robotul folosește mai multe tehnici de gătit: slow-cook, sous-vide, fermentare, fierbere, caramelizare, călit, sotare.

De ce să ții cont când îți planifici mesele?

Atunci când îți planifici mesele este important să te gândești și la tipul de nutrienți pe care îi consumi. Corpul are nevoie de substanțe nutritive diverse, pe care le poți obține printr-o alimentație variată. Aceștia oferă într-o măsură mai mare sau mai mică energie, în funcție de numărul de calorii pe care îl are fiecare aliment. Este recomandat să consumi zilnic aproximativ 2000 de calorii. Există 6 mari categorii de nutrienți pe care trebuie să le ai în alimentație:

  • carbohidrați: paste, orez, pâine, cartofi;
  • lipide sau grăsimi: ulei, unt, nuci, semințe, avocado, măsline, carne;
  • proteine: carne, lactate, legume, ouă; 
  • vitamine: fructe, legume, cereale, lapte;
  • minerale: legume, carne, lactate, fructe de mare;
  • apă – este esențială organismului și trebuie consumată în cantități potrivite greutății corporale, aproximativ 35 ml / kg. 

Corpul nu poate supraviețui fără apă, aceasta contribuind la menținerea sănătății organismului. Apa are în corp o mulțime de roluri importante, precum termoreglarea, sprijinirea digestiei și eliminarea toxinelor. Totuși, nu orice tip de apă este potrivit consumului. Apa de la robinet, apa de la fântână și apa îmbuteliată pot fi dăunătoare din cauza substanțelor periculoase din compoziție, precum: impurități, sedimente, microplastic.

Alege să consumi apă sigură, filtrată, purificată și cu o structură îmbunătățită de la ionizatorul de apă. Aceasta este curată și are un nivel al pH-ului adaptat nevoilor corpului tău. Ionizatorul generează 5 tipuri de apă cu 7 nivele diferite ale pH-ului. Pe lângă apa de băut, ionizatorul generează:

  • apă degresantă;
  • dezinfectant;
  • apă pentru gătit;
  • pentru consumul copiilor;
  • pentru îngrijirea tenului.

Cum să îți planifici mesele pentru o dietă echilibrată?

Stilul tău de viață poate influența modul în care iei mesele zilnice. Un program încărcat, în care petreci mult timp lucrând sau ești prins în alte activități, îți poate da peste cap planul meselor. Pe de altă parte, este posibil să ai mult timp liber la dispoziție, dar tot să îți fie greu să mănânci echilibrat și la orele potrivite. Noi îți vom arăta cum să adaptezi planul alimentar în funcție de stilul tău de viață și de cât timp ai la dispoziție pentru pregătirea și servirea mesei.

Este recomandat ca în timpul unei zile să iei 3 mese și 2 gustări.

Plan alimentar pentru persoanele care lucrează de la birou

Dacă ești mai tot timpul plecat de acasă și mănânci fugitiv și aproape tot ce prinzi, un plan alimentar te poate ajuta să îți reorganizezi dieta. Este important să ții cont de cele 3 mese și 2 gustări pentru a ajuta organismul să funcționeze eficient. Nutrienții din alimente acționează ca un combustibil pentru corp, astfel că este necesar să consumi cât mai multe preparate sănătoase și nutritive.

Pentru a avea o dietă echilibrată, iată cum să procedezi cu planul alimentar:

  • în zilele tale libere rezervă 30 de minute pentru a te gândi la ce preparate poți savura în următoarele 7 zile;
  • începe prin a alege preparatele pentru prânz, fiindcă este considerat cea mai sățioasă masă a zilei;
  • pentru micul dejun poți alege rețete rapide, pe care să le poți face în 5-10 minute înainte să pleci de acasă;
  • în weekend sau când ai timp liber, gătește câteva rețete pentru prânzul și cina din zilele următoare. Poți pregăti 2-3 feluri de mâncare, care să îți ajungă 3 zile. De exemplu, la robotul multifuncțional de bucătărie poți găti în același timp 2 preparate, astfel că îți va fi mult mai ușor să prepari mâncarea necesară pe mai multe zile;
  • cina o poți pregăti și seara, când ajungi acasă, mai ales dacă apelezi la ajutorul dispozitivului tău de gătit. Tot ce ai de făcut este să pregătești ingredientele, iar aparatul de bucătărie va găti în locul tău. Astfel, după oboseala unei zile întregi de muncă, o să ai o masă caldă, rapidă și gustoasă, fără efort.

Planificarea meselor pentru persoanele care lucrează de acasă

Work from home este printre cele mai întâlnite variante de lucru în această perioadă. Deși interacțiunea fizică de la muncă îți poate lipsi, există și o parte bună a lucratului de acasă: ai mai mult timp pentru gătit.

Lucratul de acasă îți permite să pregătești câte o rețetă delicioasă pentru fiecare masă a zilei:

  • după ce te-ai trezit, îți poți pregăti în voie un mic dejun sănătos, de la smoothie, iaurt, omletă și guacamole – totul la robotul tău de gătit;
  • când ai ajuns la pauza de prânz, poți să alegi o rețetă care se pregătește în maximum 30 de minute. Preparatul este gata rapid și îl poți savura cald;
  • la cină poți proceda similar ca la prânz sau poți opta pentru o rețetă mai complexă, în funcție de cât timp ai la dispoziție:
  • poți păstra preparatul gătit seara pentru a doua zi la prânz;
  • pentru cele 2 gustări optează pentru ceva sănătos: fructe, legume, un desert fără zahăr sau un smoothie.

Planifică-ți mesele din timp iar când mergi la cumpărături încearcă să respecți ordinea de pe listă. Poți face un tabel în care să notezi fiecare preparat care să te ajute să te ții de planul alimentar.

Planificarea meselor pentru full-time moms

Viața cu un copil este cu totul diferită de ce ai experimentat până acum. Mai ales când sunt mici, copiii au tot felul de nevoi și trebuie să fii mereu cu ochii în 4. La cea mai mică abatere, îți poți găsi micuțul cotrobăind prin sertare sau făcându-și de cap cu rochiile tale preferate. Prepararea meselor poate deveni o mare bătaie de cap atunci când copilul este principala ta ocupație, însă cu robotul multifuncțional de gătit nimic nu este imposibil.

Va trebui să gândești un plan alimentar potrivit atât pentru tine cât și pentru micuțul tău. Poți alege să pregătești doar rețete pentru copii, pe care să le savurezi și tu, sau poți să pregătești un fel de mâncare pentru tine, dar adaptat și copilului tău, adică fără sare și fără zahăr pentru bebelușii până la 1 an și, mai apoi, fără prăjeli, grăsime animală în exces etc. 

Deși vei avea puțin timp la dispoziție să gătești din cauza micuțului, cu ajutorul dispozitivului de gătit poți prepara rețete delicioase pentru bebeluși sau copii mai mari într-un timp record:

  • piure de broccoli și conopidă – este un preparat nutrivit și sănătos pentru bebeluși și o garnitură potrivită pentru mesele adulților;
  • supă de legume – bună atât pentru copil cât și pentru mămici;
  • supă cremă de zuchinni – se prepară rapid la aparatul tău multifuncțional de gătit și este un adevărat deliciu, sănătos pentru toți membrii familiei.
  • dulceață de fructe de pădure fără zahăr – perfectă pentru copiii pofticioși dar care au nevoie de un consum echilibrat de zahăr. Folosește dulceața la clătite sau pe pâine iar copiii vor fi încântați de gustul aromat.

Ce poți să mănânci la fiecare masă a zilei?

Dacă ai nevoie de inspirație pentru mesele tale, rețetele preparate la robotul de gătit sunt o alegere potrivită pentru mese echilibrate și cu gust în același timp. Aparatul te ajută să gătești rapid și cu un minimum de efort. Gătitul la acest robot vine cu un avantaj major: se păstrează o bună parte din nutrienții alimentelor, iar tu te poți bucura de o masă sățioasă și bogată în energie.

În continuare îți vom prezenta câteva idei de rețete pentru planul tău alimentar.

Micul dejun, cea mai importantă masă a zilei

Prima masă a zilei este și cea mai importantă fiindcă acesta este momentul în care corpul își ia prima doză de energie. Micul dejun se ia după ora 7 a dimineții. Evită să consumi dulciuri sau alte gustări la micul dejun pentru că îți vor oferi energie de scurtă durată, după care senzația de foame se va reinstala. Este indicat să optezi pentru o masă sănătoasă și nutritivă, formată din alimente proaspete:

  • mix cu semințe și goji la – este un preparat sățios și aromat datorită combinației de ingrediente: fulgi de cocos, semințe de in, de cânepă, de susan, de dovleac și migdale cu lapte de cocos;
  • iaurt cu topping de fructe – prepară la dispozitivul tău de gătit iaurt din caju și adaugă câteva fructe de sezon pentru un plus de aromă;
  • lapte vegetal preparat la robotul de gătit – poate fi din orez, migdale, caju, soia, cocos, fiecare având o aromă aparte și un gust dulceag, sățios.

Prânzul, masa esențială a zilei

Prânzul se ia, de obicei, în jurul orelor 12-13. Este momentul în care corpul simte nevoie de o altă serie de nutrienți, de data aceasta în cantități mai consistente. Poți opta pentru o masă de prânz delicioasă preparată la dispozitivul tău de gătit. Iată câteva idei de rețete:

  • paste cu linte – un preparat vegetarian delicios, plin de vitamine;
  • mânzărică de mazăre și curcan – o rețetă hrănitoare, perfectă pentru întreaga familie;
  • pizza rapidă cu mozzarela pe blat de conopidă – varianta mai sănătoasă a unei pizza obișnuite, cu gust bogat și aromat.

Cina, un moment de răsfăț 

După o zi obositoare, este timpul să te relaxezi luând o masă delicioasă. Seara este recomandat să consumi alimente ușoare, care pot fi digerate fără probleme de către organism:

  • risotto cu ciuperci – este un preparat cremos care îmbină armonios ciupercile cu orezul și parmezanul;
  • salată de pui cu brânză și soia – soluția inedită pentru o cină ușoară și gustoase;
  • supă cremă de ciuperci – o rețetă rapidă, cu gust intens de ciuperci și o textură fină.

Cina se ia în jurul orei 18:00. Dacă mănânci la ore târzii, organismului îi va fi dificil să digere alimentele.

Surse:

https://www1.health.gov.au/internet/publications/publishing.nsf/Content/canteen-mgr-tr1~nutrients

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/meal-prep/

https://projectmealplan.com/importance-of-meal-planning/

https://mealplify.com/why-is-meal-planning-important/

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!