Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cum să îți restabilești echilibrul psihologic în contextul pandemiei?

Cum să îți restabilești echilibrul psihologic în contextul pandemiei?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

Schimbările din perioada pandemiei și-au pus amprenta asupra întregii noastre vieți, având un impact puternic asupra sănătății mintale. Ieșirile din casă s-au diminuat, oamenii au început să lucreze mai mult de acasă și să își petreacă o bună parte din timp în propria locuință, iar normalul pare că a luat o altă direcție.

Citește acest articol pentru a afla cum să fii mai liniștit și cum să scapi de stresul cauzat de situația în care ne aflăm.

Protejează-ți sănătatea mintală urmând o rutină sănătoasă

Un organism sănătos și energizat te poate ajuta să treci mai ușor peste stările de stres, anxietate, oboseală, teamă și nervozitate. Sănătatea ta mintală îți poate afecta sănătatea fizică. Este important să existe un echilibru între cele două, astfel încât mintea să nu îți afecteze trupul și nici invers. Situația ideală este ca sănătatea fizică să îmbunătățească sănătatea mintală. De aceea am pregătit pentru tine câteva modalități prin care să ai grijă de starea ta psihică.

Chiar dacă nu te confrunți cu probleme psihice majore și experimentezi doar episodic stări de teamă sau neliniște, un stil de viață sănătos te poate determina să fii mai pozitiv. Corpul tău va fi revigorat și te vei simți  energizat și gata să începi o nouă zi în forță. 

În cazul în care experimentezi stări profunde de frică, stres sau alte sentimente, este indicat să soliciți ajutorul unui specialist. Acesta te va sprijini să treci peste obstacolele psihologice care te țin în loc. Totuși, și în acest caz este bine să îți susții psihicul cu un fizic puternic și energic.

Mănâncă sănătos pentru un organism viguros și o minte clară

Alimentația este combustibilul organismului. Corpul tău funcționează datorită substanțelor nutritive pe care le primește din dietă. Dacă organismul nu primește toți nutrienții de care are nevoie, se poate confrunta cu afecțiuni medicale serioase, care se pot răsfrânge și asupra stării psihice. Este important ca nutriția ta să fie echilibrată și să se bazeze pe alimente gătite sănătos.

Este dificil să găsești tot timpul mâncare sănătoasă în supermarketuri sau la restaurante. Cel mai sigur este să îți pregătești mesele în casă, din ingrediente proaspete și sănătoase. Aprovizionează-te din piețe cu fructe și legume proaspete, cumpără carne de la ferme și producători locali și achiziționează din supermarketuri doar alimente cu ingrediente naturale. Citește mereu eticheta și evită produsele care conțin coloranți, conservanți, arome și diverse substanțe cu denumiri chimice greu de înțeles (de obicei acestea ascund ingrediente precum zahărul sau E-uri, de aceea este bine să cauți ce înseamnă acea denumire înainte de a cumpăra produsul).

Gătitul în casă poate să fie o opțiune greu de îmbrățișat de unii oameni, fiindcă nu toată lumea are suficient timp sau destulă îndemânare pentru a pregăti mese sănătoase și, în același timp, care să fie bune la gust. Pentru aceste situații avem pentru tine o soluție ingenioasă: Un aparat multifuncțional și ultra modern. Iată de ce:

 • este un aparat care prepară termic mâncarea folosind tehnici sănătoase de gătit: sous-vide, slow-cook, fermentare, fierbere, la abur, călit, sotare;
 • te ajută să gătești mai ușor, fiindcă poate să mărunțească legume, fructe și carne, să macine, să frământe aluat, să amestece ingredientele și chiar să cântărească;
 • gătește rapid, fără să stai lângă el, deoarece odată ce ai pus ingredientele în aparat, el prepară singur mâncarea. Selectezi programul dorit și te întorci peste câteva zeci de minute să savurezi preparatul.

Cu un minimum de efort și un maximum de gust obții mese sănătoase și echilibrate, care să îi ofere organismului un impuls să fie mai activ și minții tale un plus de energie pozitivă.

Ai grijă de organismul și de mintea ta consumând suficientă apă și făcând sport

Pentru a-ți menține mintea și trupul în formă, trebuie să le satisfaci nevoile. Organismul are nevoie de apă pentru a supraviețui și de sport pentru a se menține sănătos. Odată ce ai un organism care funcționează normal, beneficiile se vor răsfrânge și asupra sănătății mintale.

Apa și sportul sunt 2 elemente esențiale ale unui stil de viață sănătos. Totuși, este important să te ocupi de aceste două activități corect. Este indicat să bei o cantitate suficientă de apă pe zi (o poți calcula cu formula: 0,035 ml apă x greutatea ta corporală) și să faci sport constant. 

În plus, este important ce fel de apă consumi, pentru că îți influențează starea de bine. O stare energică și plină de viață te va determina să nu sari peste activitățile fizice. Recomandarea GoostoMix este să consumi apă alcalină de la ionizatoarele de apă de pe website-ul nostru. Ionizatoarele de pe GoostoMix sunt dispozitive cu grad medical care ionizează și filtrează apa de la robinet, transformând-o în apă sigură pentru consum și adaptată nevoilor organismului. 

Iată de ce apa alcalină de la ionizator este recomandată pentru consum:

 • este curată și purificată, deoarece ionizatorul are 3 filtre prin care curăță apă de impurități, sedimente și alte substanțe;
 • are pH-ul potrivit organismului, mai exact între 8,5 și 9,5. Apa cu pH alcalin poate regla echilibrul acido-bazic al unui organism acid. Aciditatea organismului poate fi cauzată de mai mulți factori, incluzând alimentația nesănătoasă;
 • are o structură micro-cluster, adică este formată din particule mici care intră rapid în celule și țesuturi și le hidratează în profunzime;
 • este energizantă și are efect antioxidant, adică reduce efectele radicalilor liberi din organism care atacă celulele. Apa ionizată conține Hidrogen Molecular, o moleculă care neutralizează radicalii liberi;
 • îmbunătățește tranzitul intestinal și contribuie la realizarea digestiei.

Alte beneficii ale ionizatoarelor recomandate de GoostoMix

În plus, ionizatorul generează și alte 4 tipuri de apă utile în activitățile zilnice:

 • Apa Clean – este recomandată pentru copiii de până la 3 ani și pentru adulți în timpul mesei;
 • Apa Beauty – este potrivită pentru îngrijirea tenului pentru că are pH-ul de 4,5-6, asemănător cu al pielii. Poate fi folosită ca demachiant (preparând o soluție din o parte ulei bio și patru părți Apa Beauty), ca toner sau ca apă de curățare. Are și alte utilizări, precum îngrijirea pielii bebelușilor sau udarea plantelor care preferă un mediu ușor acid. Self-care-ul este esențial în perioadele de stres pentru că te ajută să te concentrezi mai mult asupra propriei persoane;
 • Apa Super Alcalină – este un degresant bio potrivit pentru curățarea ustensilelor de bucătărie, suprafețelor cu pete de grăsime, a hainelor pătate de grăsime sau pentru înlăturarea pesticidelor de pe alimente (fructe, legume, carne);
 • Apa Puternic Acidă – are ph-ul 2,5, ceea ce o face un dezinfectant potrivit pentru curățarea suprafețelor din casă, a jucăriilor, a periuțelor de dinți sau chiar a mâinilor. Folosește această apă în locul produselor igienizante din comerț fiindcă este 100% naturală și nu conține substanțe iritante sau periculoase. Folosește Apa Puternic Acidă pentru a curăța posibilele bacterii de pe suprafețe, reducând posibila infectare cu agenți patogeni.

Limitează consumul de media pentru a reduce stresul

Informațiile, știrile și cumulul de păreri despre situația pandemică împărtășite pe social media îți pot afecta sănătatea mintală. Social media este locul în care oamenii își spun părerile chiar dacă sunt neavizate. În plus, modul în care se afișează persoanele din online (cunoștințe, influenceri, persoane publice) îți pot afecta stima de sine și modul în care îți percepi propria persoană, fiindcă vei tinde să îți compari viața cu modul de trai al celorlalți. 

Social media este locul în care oamenii caută validare, de aceea postează adesea doar imaginile care îi prezintă fericiți și împliniți. Uneori realitatea stă altfel, însă nimeni nu vrea să apară vulnerabil în fața celorlalți. De aici se naște nevoia oamenilor de a-și prezenta doar părțile bune în social media. Atunci când vezi imaginile pline de fericire a celorlalți, amintește-ți că rețelele de socializare prezintă doar o parte a poveștii. Nu te lăsa influențat de ce vezi în online și concentrează-te mai mult asupra propriei tale povești!

Este bine să limitezi consumul de social media pentru că:

 • eviți să te compari cu realitatea pe care ceilalți aleg să o împărtășească pe rețelele de socializare;
 • stai departe de fake-news și păreri contradictorii. Dacă vrei să te informezi, asigură-te că urmărești pagini oficiale ale instituțiilor de sănătate din țară și din străinătate;
 • ai posibilitatea să te gândești mai mult la tine și la viața ta, concentrându-ți atenția asupra propriilor tale stări și sentimente.

Bucură-te de casa ta și transformă-ți locuința într-un spațiu confortabil

Odată cu pandemia, mulți și-au mutat biroul de la serviciu în propria locuință. Work-from-home este o modalitate prin care se limitează contactul fizic cu alți oameni, scopul fiind reducerea riscului de îmbolnăvire. Dacă lucratul de acasă a devenit copleșitor și ai nevoie de un boost de energie, este momentul să redecorezi și să reamenajezi!

Spațiul în care îți petreci timpul influențează modul în care te simți. Un loc întunecat și monoton este apăsător și obositor, pe când un spațiu luminos și adaptat preferințelor tale coloristice și de design te va face să îți schimbi mood-ul. Amenajează-ți un spațiu personal în care să îți îndeplinești task-urile de la lucru astfel:

 • montează biroul aproape de o sursă naturală de lumină. Soarele și lumina de afară te încarcă cu energie pozitivă și îți cresc productivitatea și eficiența;
 • alege obiecte de decor potrivite stilului tău. Dacă iubești lucrurile vintage, răsfoiește internetul în căutare de antichități și chilipiruri care să îți înfrumusețeze biroul. Dacă ești adeptul minimalismului, găsești o grămadă de obiecte estetice la un click distanță. De asemenea, poți să îți faci singur propriile decorațiuni urmând DIY-uri și tutoriale;
 • asigură-te că ai un scaun confortabil și ergonomic. Este important să fii comod și relaxat în timp ce lucrezi!
 • amenajează biroul separat de locul în care dormi pentru a putea face diferența între spațiul de lucru și spațiul de relaxare. Astfel îți antrenezi mintea să înțeleagă că viața ta a rămas la fel: o parte a zilei lucrezi și faci activități pentru muncă la birou, o parte a zilei o petreci relaxându-te în spațiul destinat activităților de casă.

Păstrează-ți mintea activă prin activități cognitive

Sentimentele și emoțiile pot fi copleșitoare. Timpul petrecut gândindu-te la sentimentele negative cauzate de pandemie, restricții, izolare și o viață cu totul diferită îți influențează gândirea și sănătatea mintală. Evită overthinking-ul să concentrează-te pe activități care să îți distragă atenția către gânduri pozitive.

Mintea ta are nevoie de un impuls pentru a se destresa. Din când în când, apelează la aceste activități cognitive care să-ți antreneze mintea:

 • citește o carte sau un articol – astfel, îți direcționezi atenția către o situație care necesită să o dezbați în mintea ta, să o vizualizezi și să ți-o transpui în imaginație;
 • dezbate un subiect cu un prieten – este important să nu pierzi contactul cu persoanele apropiate și să le ajuți și pe ele să aibă grijă de sănătatea lor mentală. Pornește o discuție telefonică sau prin videoconferință în care să povestiți despre amintiri, să vă puneți gândurile în ordine, să faceți planuri pentru viitor sau să purtați o discuție ca între prieteni.

Încarcă-te cu energie pozitivă de la natură

Petrece-ți timpul în aer liber pentru a oferi organismului aer proaspăt și pentru a-ți pune gândurile în ordine într-un spațiu liniștitor. Dacă restricțiile nu îți permit să ieși în parc, la pădure sau în orice alt spațiu verde, adu natura la tine acasă.

Plantează câteva semințe de flori, cumpără un copac de apartament sau plantează chiar legume și verdețuri care pot crește la ghiveci și transformă-ți balconul într-o mică grădină botanică. Plantele reîmprospătrează aerul, captând dioxidul de carbon și eliberând în schimb oxigen.

Poți avea grijă de plantele tale folosind apa ionizată cu pH alcalin sau acid, în funcție de ce mediu preferă florile, legumele sau verdețurile pe care le-ai plantat. Oferă-te plantelor tale un cămin favorabil și ai grijă de ele pentru a-ți înverzi casa sau apartamentul. Natura îți oferă mereu o stare de bine și energia pozitivă pe care o emană plantele va fi transmisă către mintea ta. 

Ai grijă de mintea și de organismul tău pentru a avea o viață liniștită și sănătoasă

Pandemia ne-a pus pe toți în fața unei situații dificile. Dacă te simți afectat de schimbările provocate de răspândirea noului coronavirus și vrei să te îngrijești de sănătatea ta mintală, adoptă obiceiuri sănătoase, precum mâncatul echilibrat, consumul de apă curată în cantități suficiente, concentrarea asupra propriei persoane și separarea vieții private de viața profesională.

Pune-te pe tine pe primul loc și creează-ți o rutină de self-care care să te facă să te simți mai bine. Chiar dacă simți că treci cu brio peste această situație, este important să previi orice cădere psihologică și să îți îngrijești cu atenție sufletul și trupul. Rămâi calm, liniștit și relaxat cu un stil de viață sănătos și cu mai multă atenție pentru interior!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!