Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cum să reduci consumul de plastic și să protejezi planeta de poluare?

Cum să reduci consumul de plastic și să protejezi planeta de poluare?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

Consumul ridicat de plastic duce la îngroparea planetei în munți de deșeuri din materiale care se degradează greu și care compromit calitatea aerului, apei și solului, fiind o problemă la care se adaugă și produsele toxice poluante de curățare, dezinfectare sau de îngrijire personală.

Dacă vrei să creezi un viitor mai bun pentru generațiile următoare și îți dorești ca viața ta să aibă un impact pozitiv asupra planetei, redu consumul de plastic și adoptă obiceiuri eco-friendly.

Renunță la apa din PET-uri și dotează-ți bucătăria cu un ionizator de apă

PET-ul este cel mai utilizat polimer din lume, un plastic folosit la scară largă pentru ambalare, având denumirea științifică „tereftalat de polietilenă”. Plasticul este o cauză reală a poluării aerului, apelor și solului, iar producția de plastic crește de la an la an. Apa este unul dintre produsele care folosesc plastic pentru ambalare, iar consumul de 106 litri de apă îmbuteliată per cap de locuitor (locul 10 în Uniunea Europeană) demonstrează că sunt consumate cantități însemnate de PET în România. 

PET-urile sunt materiale reciclabile însă puțini sunt cei care vor sau au timp să caute un centru de reciclare a plasticului. Dacă vrei să iei parte la procesul de debarasare a planetei de tonele de plastic care ajung în mări, oceane, râuri, în sol sau care ajung în gropile de gunoi, avem o soluție ingenioasă și performantă pentru tine: ionizatoarele de apă recomandate de GoostoMix!

Cum te ajută ionizatoarele de apă să eviți PET-urile și alte recipiente de plastic?

Ionizatoarele de pe GoostoMix sunt dispozitive performante care curăță apa din țevile de alimentare din locuință prin intermediul a 3 filtre, după care o ionizează prin procesul de electroliză, schimbându-i pH-ul și structura moleculară. Ionizatoarele de pe website-ul Goostomix.ro produc 5 tipuri de apă cu 7 niveluri de pH, fiecare cu diferite utilități.

Pentru a evita să cumperi mereu PET-uri cu apă îmbuteliată, poți consuma în fiecare zi apă alcalină de la ionizator, cu pH-ul între 8,5 și 9,5. Este o alternativă eco-friendly fiindcă eviți plasticul, eviți să mergi cu mașina până la supermarket și înapoi (dacă făceai asta) și nu încurajezi producția mondială de plastic.

În plus, apa ionizată are numeroase beneficii pentru organism, fiind sigură pentru consum. Iată ce avantaje are:

 • este curată și purificată, deci nu conține clor sau sedimente ce pot apărea în cazul apei de la robinet. De asemenea, NU conține microplastic, particulă care se poate găsi în apa îmbuteliată;
 • are structura micro-cluster care îi permite să pătrundă adânc în organism, hidratând în profunzime celulele și țesuturile;
 • are pH-ul adaptat organismului și reglează echilibrul acido-bazic din corp;
 • conține Hidrogen Molecular, o moleculă cu proprietăți antioxidante.

Cum contribui la salvarea planetei prin consumul apei ionizare?

Dacă alegi să bei apă ionizată în loc să cumperi apă îmbuteliată, contribui la reducerea consumului de plastic și nu încurajezi producția acestuia. Plasticul este un material periculos pentru mediu pentru că poluează și se degradează greu, fiindu-i necesari 700 de ani pentru a se descompune. Iată de ce plasticul este poluant!

Plasticul poluează când este produs

De ce? Fiindcă este fabricat din materiale toxice precum benzenul și clorhidratul de vinil. Aceste substanțe sunt chimice, iar subprodusele generate în urma procesului de fabricare contaminează apele și solul. 

O altă substanță chimică folosită în producția de plastic este reprezentată de ftalați. Ftalații se eliberează ușor în aer și îi poți identifica prin mirosul specific de plastic. De aceea este recomandat să nu miroși plasticul.

Plasticul poluează când este aruncat neregulamentar

Dacă plasticul ajunge în gropi de gunoi necontrolate sau dacă este aruncat direct pe jos, cea mai mare probabilitate este să ajungă într-un râu, fluviu, mare și apoi în ocean. În apă plasticul este descompus în părți mai mici și poate fi înghițit de animalele marine, care îl consideră hrană. 

Se cunosc peste 700 de specii de animale, printre care unele în cale de dispariție, care au fost afectate de plastic. În plus, când plasticul se descompune în bucăți din ce în ce mai mici, ajungând la stadiul de microplastic, este înghițit aproape insesizabil de animale. Peștii proveniți din ape poluate pot conține în organism microplastic, iar dacă sunt consumați, micro-plasticul poate ajunge, astfel, în corpul tău.

Plasticul poluează când este ars

Plasticul ars în medii necontrolate regulamentar eliberează substanțe chimice periculoase, cum ar fi acidul clorhidric, dioxidul de sulf, dioxinele, furanii și metalele grele, ce pot cauza boli respiratorii sau de imunitate.

Înlocuiește alimentele de bază ambalate în plastic sau alte materiale poluante

Pâine, paste, făină, sosuri, mâncare semi-preparată și lista de produse alimentare ce pot fi ambalate în plastic continuă. Cumpără mai rar aceste alimente ambalate în plastic și înlocuiește-le cu alternative gătite în casă ori îndreaptă-ți atenția către cele ambalate în materiale biodegradabile.

Am găsit două motive pentru care ai putea opta pentru varianta home-made a produselor:

 1. Pentru a elimina plasticul din viața ta.
 2. Pentru a te asigura că pui la masă doar alimente gătite sănătos și din ingrediente sigure.

Pentru a găti acasă alimente de bază, folosește-ți robotul de bucătărie multifuncțional. Te ajută să gătești mai rapid și mai ușor astfel încât atunci când ești pus în fața deciziei de a cumpăra o pâine ambalată în plastic, să te gândești că poți să pregătești pâine la tine acasă rapid și simplu.

Dispozitivul de gătit te ajută să prepari alimente de bază și preparate principale, aperitive, sosuri, băuturi, deserturi și o mulțime de alte rețete de bucate delicioase fără să depui prea mult efort. Aparatul mărunțește, amestecă, frământă, cântărește și gătește prin mai multe tehnici sănătoase, precum: fierbere, slow-cook, sous-vide, caramelizare, îngroșare, fermentare, sotare, călit.

Ce alimente de bază poți pregăti în casă?

Am pregătit pentru tine o listă cu produse alimentare care de obicei sunt cumpărate de la magazin în varianta ambalată în plastic (sau alte materiale poluante) și care pot fi înlocuite cu variante gătite în casă, sănătos:

 • făină – după ce macini materia primă (grâu, orz, ovăz sau alte cereale), obții o pulbere fină ce poate fi folosită pentru a prepara aluaturi pentru pâine sau deserturi,
 • pâine – poți prepara o varietate de specialități de pâine în casă, printre care chifle, pâine de casă, pan brioche, ciabatta, pâine fără gluten;
 • paste -aluat de paste este ușor de făcut și poți încerca și tu să îl obții chiar și fără un aparat special de făcut paste; 
 • lactate vegetariene – aici includem produse pe bază de semințe și nuci ce pot fi preparate cu ușurință în casă, precum: lapte, iaurturi, brânză, smântână, unt, cremă de brânză, parmezan;
 • blat de pizza – în loc să-l cumperi de la magazin, prepară-l la robotul de bucătărie. Poți folosi fie făină, fie legume precum conopidă sau broccoli.

Gătește alimente de bază în casă și bucură-te de preparate sănătoase fîcute în casă și neambalate în plastic!

Prepară cosmetice home-made pentru a evita produsele ambalate din comerț

Ambalajele produselor de îngrijire din polimer sau alte substanțe care se degradează într-un timp îndelungat pun în pericol natura dacă nu sunt reciclate sau colectate corespunzător. Fii parte la procesul de reducere a consumul de plastic înlocuind produsele cosmetice ambalate în plastic cu produse home-made, pe care să le depozitezi în recipiente reutilizabile, precum cele din sticlă.

Poți să îți prepari produse de îngrijire folosind Apa Beauty produsă de ionizatoarele noastre de apă. Apa Beauty înlocuiește tonerul, balsamul de păr, aftershave-ul și poate fi folosită și pentru prepararea cosmeticelor home-made, precum demachiantul bio.

Pentru a prepara demachiant în casă folosește o treime Apă Beauty și 2 treimi ulei bio și obții un demachiant natural la tine în casă! Produsele de îngrijire pe care le poți obține în casă conțin ingrediente naturale (dacă decizi să nu adaugi și alte ingrediente) și se pot depozita în recipiente reutilizabile de sticlă și metal.

Știai că unele produse de îngrijire din comerț conțin plastic?

Unii comercianți pot adăuga microplastic în produse precum șampon, gel de duș sau pastă de dinți pentru a crește puterea de curățare a produsului respectiv ori pentru a adăuga câteva grame la greutatea produsului.

Elimină plasticul din viața ta cu produsele de îngrijire preparate acasă! Eviți ambalajele de plastic și microplasticul și trăiești mai prietenos cu mediul!

Folosește produse de curățare bio pentru că protejează aerul

Produsele de curățare chimice pot conține substanțe care poluează aerul, numite compuși organici volatili. De cele mai multe ori, aerul poluat este cel din interiorul locuinței tale, astfel că riști să îți afecteze sănătatea.

Optează pentru variante naturale de curățare și degresare a casei, precum Apa Super Alcalină și Apa Puternic Acidă de la ionizatoarele de pe GoostoMix. Sunt generate de ionizator 100% natural și au proprietăți de curățare datorită nivelurilor pH-ului.

Cum să folosești Apa Super Alcalină de la ionizator pentru curățare?

Apa Super Alcalină are pH-ul 11,5, ceea ce o face potrivită pentru curățarea suprafețelor și obiectelor din casă. O poți folosi ca înlocuitor pentru detergent de vase, soluție de curățat pentru bucătărie sau alte produse chimice din comerț. 

Iată de ce este utilă:

 • curăță suprafețele de grăsime;
 • curăță petele de grăsime de pe haine;
 • curăță ustensilele de bucătărie (cuțite, linguri de lemn, plăci de tăiat);
 • elimină petele de pe vasul de toaletă;
 • înlocuiește detergentul de rufe (poți adăuga apa cu pH super alcalin în cuva mașinii de spălat);
 • se potrivește ca emulsie pentru loțiuni și creme.

Cum să folosești Apa Puternic Acidă de la ionizator pentru dezinfectare?

Agenții patogeni aterizează pe toate suprafețele din casă. Pentru a-i îndepărta, folosește Apa Puternic Acidă de la ionizator cu pH-ul 2,5 fiindcă dezinfectează corespunzător suprafețele și obiectele. În iunie 2002 această apă produsă de ionizatoarele de pe GoostoMix a fost aprobată în SUA pentru a fi folosită ca dezinfectant, sub numele de acid hipocloric. 

O poți folosi pentru:

 • dezinfectarea clanțelor, barelor din autobuz, a suprafețelor din casă atinse frecvent;
 • dezinfectarea mâinilor;
 • dezinfectarea suprafețelor din baie sau din alte zone ale casei;
 • curățarea petelor de pe țesături;
 • dezinfectarea jucăriilor și a periuțelor de dinți;
 • curățarea alimentelor de pesticide.

Apa Puternic Acidă de la ionizatoarele de pe website-ul nostru a fost testată la universități din Statele Unite și Japonia și s-a observat că elimină:

 • E-coli;
 • TBC;
 • Salmonella;
 • stafilococi;
 • alte bacterii, ciuperci și diferiți agenți patogeni.

Îngrijește-ți plantele cu apa ionizată pentru a înlocui substanțele ce poluează solul

Produsele din comerț care promit că stimulează germinarea semințelor pot conține substanțe de natură să polueze solul. Folosește, în schimb, Apa Super Acalină pentru a accelera germinarea plantelor iubitoare de apă alcalină.

De asemenea, este important și ce fel de apă folosești pentru irigarea plantelor. Apa de la robinet poate conține clor sau alte substanțe ce le pot afecta sănătatea. În funcție de tipul de mediu pe care îl preferă plantele tale, mai alcalin sau mai acid, folosește apa cu pH 11,5 sau 2,5 de la ionizator. Este o alternativă naturală pe care o poți folosi la udat.

Apa Puternic Acidă poate fi utilizată și pentru eliminarea păianjenilor dăunătorilor de pe plante. Pulverizează această apă pe dăunători și poți salva o plantă de la uscare!

Trăiește prietenos cu mediul reducând consumul de plastic și eliminând substanțele chimice din viața ta!

Plasticul este un material rezistent și important, mai ales în industrii cheie precum medicina sau farmacologia. Însă, folosit excesiv și nereciclat, poate să afecteze pe termen lung sănătatea și supraviețuirea tuturor organismelor de pe planetă.

Poluarea aerului (din cauza substanțelor din produsele de curățare), poluarea solului (din cauza clorului sau a soluțiilor chimice de accelerarea germinării și creșterii plantelor și arderile de plastic neautorizate) și poluarea apelor sunt cauze reale ale degradării planetei.

Comandă-ți propriul ionizator de apă pentru a înlocui apa îmbuteliată, produsele de îngrijire, curățare și dezinfectare cu soluții 100% naturale produse chiar la tine acasă!

Fii o parte activă în procesul de protejare a naturii și trăiește sănătos, responsabil și prietenos cu mediul! Doar așa poți contribui la conservarea și salvarea naturii și a planetei.

Pașii mici duc către rezultate mărețe!

Surse:

 

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!