Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cum să utilizezi cânepa în alimentație și ce beneficii are pentru organism?

Cum să utilizezi cânepa în alimentație și ce beneficii are pentru organism?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Alex, entuziast în nutriție

Cânepa este o plantă cultivată pe scară largă deoarece este folosită în diverse activități: obținerea țesăturilor, hârtiei și a combustibilului, curățarea solului de contaminanți, producerea de medicamente. Cânepa poate fi folosită cu succes și în alimentație datorită statutului său de superaliment - are un conținut bogat de nutrienți și o cantitate mică de calorii.

Ce produse din cânepă sunt recomandate pentru alimentație?

Dacă vrei să introduci în alimentație cânepa și să profiți de nutrienții sănătoși pe care îi conține, atunci trebuie să știi că sunt destinate consumului semințele de cânepă, care pot fi consumate ca atare sau prelucrate în ulei și pudră. Semințele se încadrează la categoria nucilor sau oleaginoaselor, astfel că au utilizări asemănătoare cu semințele de floarea-soarelui, de in, de pin și altele.

ATENȚIE! Cânepa este adesea confundată cu marijuana, însă ele sunt diferite. Provin amândouă din genul de plante cannabis, dar cânepa conține cantități infime de THC, substanța chimică responsabilă pentru proprietăți psihoactive, ce se găsește în proporții mult mai mari în cazul marijuanei. Semințele de cânepă sunt sigure pentru consum și nu provoacă dependență sau alte efecte negative.

Produsele destinate alimentației obținute din cânepă pot fi folosite în mai multe moduri:

 • semințele de cânepă – pot fi consumate ca atare, ca o gustare între mese, ori pentru un plus de sațietate într-o salată sau un sandviș. Din aceste semințe poți obține lapte vegetal simplu și rapid la aparatul tău de gătit, gata în câteva minute;
 • uleiul din semințe de cânepă – este perfect de pus în salate, sosuri sau dressing-uri, oferind un gust aromat și sățios;
 • pudra din semințe de cânepă – poate fi folosită în shake-urile proteice sau pe post de făină pentru clătite și brioșe.

Care sunt beneficiile semințelor de cânepă?

Valorile nutriționale ale semințelor de cânepă încadrează acest produs în categoria alimentelor pe care este indicat să le incluzi în dietă, fiind mai nutritive decât seminţele de in, dovleac, floarea soarelui, susan sau soia. Iată ce conțin, potrivit USDA:

 • 5 g apă;
 • 31,5 g proteine;
 • 48.7 g lipide;
 • 8,6 g carbohidrați;
 • 1,5 g zaharuri;
 • 4 g fibre.

În plus, semințele de cânepă sunt bogate în minerale precum: magneziu, fosfor, potasiu, fierz, zinc și în vitaminele B1, B9 și A și în acizi graşi polinesaturați, Omega 3 şi Omega 6.

Pe lângă gustul delicios și sațietatea pe care o oferă semințele, acestea au o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului:

 • curăță tractul digestiv, menține flora intestinală și reduce constipația datorită fibrelor;
 • acizii grași produc o substanță cu rol antiinflamator ce previn artrita reumatoidă;
 • deoarece au un index glicemic scăzut, semințele sunt potrivite persoanelor cu diabet, iar elementele lor nutritive atenuează nivelul zahărului din sânge;
 • acizii grași buni diminuează colesterolul din sânge și astfel sunt prevenite afecțiunile cardiovasculare;
 • sunt potrivite regimurilor de pierdere în greutate, oferind o senzație de sațietate și reducând pofta de dulce;
 • combat stresul datorită mineralelor și proteinelor, fiind bune de consumat în perioadele obositoare, epuizante, în care simți că nu ai suficientă energie;
 • previne şi tratează sindromul premenstrual, care este cel mai probabil cauzat de hormonul prolactina. Datorită acidul gama-linoleic din semințele de cânepă este produsă o substanță responsabilă de reducerea dereglărilor prolactinei.

Ce rețete cu semințe și ulei de cânepă poți încerca?

Bucură-te de beneficiile cânepii asupra sănătății preparând rețete dispozitivul multifuncțional de gătit, sănătoase și ușor de făcut. El este esențial dacă vrei să păstrezi o bună parte din proprietățile semințelor și uleiului de cânepă. Uite câteva idei din care să te inspiri pentru prepararea unor mese delicioase:

 • hummus din semințe și ulei de cânepă – se prepară prin adăugarea tuturor ingredientelor în aparsat până când obții o pastă moale, tartinabilă;
 • înghețată cu semințe de cânepă decorticate – o combinație gustoasă de semințe și fructe, care capătă o savoare aparte după ce este scoasă de la congelator;
 • pate din semințe de cânepă – o variantă vegetală de pate delicios perfect pentru o masă ușoară de dimineață;
 • salată de crudități cu semințe și ulei de cânepă – adaugă printre roșii, castraveți, ceapă și salată verde produsele din cânepă și vei obține un gust mai bun și mai sățios;
 • pastă de avocado și semințe de cânepă – o rețetă perfectă pentru aperitiv sau mic dejun, care îți oferă energie și stare de bine după masă;
 • pesto pentru rețetele cu paste – folosește semințe de cânepă în loc de parmezan și prepară un pesto delicios pe care poți să îl folosești și la pizza sau biscuiți de casă sărați.

Pentru rețetele în care ai nevoie de semințe de cânepă hidratate poți folosi cu succes apă cu pH 8,5-9,5 de la ionizatorul de apă sau poți să le prefierbi în apă cu pH 4,5-6 pentru că sunt gata într-un timp scurt.

Ce alte utilizări au produsele derivate din cânepă?

Poți folosi cu succes semințele, uleiul și pudra de cânepă pentru prepararea produselor cosmetice. Datorită proporțiilor optime de Omega 3 și Omega 6, cânepa este perfectă pentru tratarea inflamațiilor, eczemelor și chiar psoriazisului și dermatitei atopice. Extractul de cânepă hrănește celulelele și le regenerează și poate fi folosit la creme și măști. Prepară singur produsele de îngrijire și înfrumusețare a pielii cu ajutorul robotului multifuncțional și vei fi sigură că aplici pe ten doar ingrediente naturale, fără chimicale sau substanțe iritante.

Uite cum poți să folosești cânepa pentru produsele cosmetice:

 • uleiul de cânepă este o bază perfectă pentru creme și loțiuni, oferind un efect de hidratare și emoliere;
 • pudra de cânepă poate fi folosită în amestec cu unt de shea și alte uleiuri cu proprietăți de înfrumusețare a pielii pentru a oferi textură și consistență cremelor;
 • semințele de cânepă pot fi mărunțite și folosite într-un produs exfoliant pentru corp.

Folosește cânepa atât în alimentație, cât și pe piele!

Mineralele, vitaminele, acizii grași sănătoși și celelalte elemente nutritive din semințele de cânepă sunt motivul pentru care acest ingredient este recomandat de folosit în rețete de mâncare și pentru shake-uri. Consumând alimente sănătoase, corpul tău va putea funcționa eficient și fără probleme. Cânepa este folosită de mii de ani în medicină datorită proprietăților benefice pentru organism, iar acum poți și tu să o introduci cu ușurință în dietă.

Cu ajutorul dispozitivului de gătit, obții mâncare sănătoasă într-un timp scurt și, în plus, îți oferă posibilitatea de a folosi cânepa și pentru prepararea produselor de îngrijire. Introdu și tu cânepa în viața ta și îți menții sănătatea organismului și a pielii!

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/6-health-benefits-of-hemp-seeds#TOC_TITLE_HDR_4

https://www.medicalnewstoday.com/articles/308044

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09546630510035832

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170148/nutrients

https://www.greenmedinfo.com/blog/12-amazing-health-benefits-hemp-seeds-6-recipes-0

https://www.greenmedinfo.com/blog/12-amazing-health-benefits-hemp-seeds-6-recipes-0

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!