Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Iată de ce avocado nu trebuie să lipsească din alimentația ta. Beneficii, nutriție, sănătate.

Iată de ce avocado nu trebuie să lipsească din alimentația ta. Beneficii, nutriție, sănătate.

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

În ultimii ani, avocado a început să devină unul dintre cele mai populare fructe care se pot consuma în diferite preparate, indiferent că ele sunt dulci ori sărate, aperitive ori feluri principale sau deserturi. Dacă nu ai încercat încă acest superaliment, îți recomandăm să îi dai o șansă pentru că este delicios și nutritiv.

Ce beneficii are avocado pentru sănătate

Datorită vitaminelor, mineralelor și grăsimilor bune pentru organism, avocado este clasat drept superaliment. Printre principalele beneficii pe care le are se numără acestea:

  • ajută la prevenirea afecțiunilor cardio-vasculare;
  • protejează ficatul de toxinele provenite din alimentație;
  • combate inflamațiile;
  • reduce cantitatea de colesterol LDL (dăunător organismului);
  • are proprietăți antioxidante, iar acestea pot fi îmbunătățite dacă speli fructul înainte de consum cu apă puternic alcalină, produsă de un ionizator performant;
  • îmbunătățește vederea prin aportul de luteină pe care îl aduce organismului;
  • diminuează simptomele artritei;
  • contribuie la îmbunătățirea sistemului imunitar (conține glutation);
  • îmbunătățește memoria, protejează creierul și întregul sistem nervos de toxine;
  • scade considerabil riscul de apariție a depresiei;
  • ameliorează simptomele mai multor boli neurodegenerative (ex.: Alzheimer, Parkinson);
  • contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv, având un rol important inclusiv în prevenirea constipației.

Acest fruct este recomandat inclusiv gravidelor pentru că avocado conține o cantitate mare de fibre, acid folic, acizi grași buni și potasiu. Așadar, el este hrănitor și bogat în nutrienți, fiind folositor mai ales într-o perioadă când corpul este suprasolicitat și are nevoie de energie sub o formă delicioasă. Poți să prepari rețete cu avocado în diferite moduri yummy sau îl poți consuma simplu, pe pâine.

Ce valori nutriționale au 100 g de avocado

Avocado conține foarte mulți nutrienți benefici organismului. El are un procent crescut de acizi grași (aproximativ 67% grăsimi), lucru care se poate observa și prin aspectul său untos, cremos. Într-un singur fruct copt mediu, există peste 15 substanțe hrănitoare. Ține cont însă, acestea sunt aproximative, cantitatea lor fiind dependentă într-o oarecare măsură de condițiile în care arborele a crescut. 

Avocado are un conținut ridicat de grăsimi, dar este vorba de grăsimi mononesaturate. Acestea sunt grăsimi bune care contribuie la scăderea colesterolului rău, atâta timp cât ele sunt consumate cu măsură.

E bine să știi că un avocado întreg nu reprezintă o porție. Este îndeajuns să consumi un sfert sau jumătate de avocado, în funcție de mărimea fructului. Mai exact, aproximativ 50 g de avocado oferă organismului o cantitate considerabilă de bunătăți nutritive. Bineînțeles, avocado trebuie să facă parte dintr-un meniu divers dacă îți dorești un corp sănătos, așadar include și alte alimente la o singură masă.

De ce este avocado un aliment sănătos

Pe lângă faptul că avocado este delicios, cremos și frumos colorat, el contribuie la starea de sănătate a organismului, îmbunătățind numeroase procese naturale și aducând un aport important de nutrienți care te vor ajuta să te simți bine. 

Avocado ajută digestia

Avocado are în componență o cantitate considerabilă de fibre care contribuie la eliminarea naturală a deșeurilor din organism. Fibrele ajută la prevenirea constipației și contribuie la o digestie ușoară.

Avocado reglează tensiunea arterială 

Fiind bogat în potasiu, avocado ajută la reglarea tensiunii prin scăderea nivelului de sodiu din sânge și la diminuarea tensiunii prezentă în pereții vaselor de sânge. 

Avocado contribuie la sănătatea inimii 

Majoritatea grăsimilor sănătoase din avocado sunt compuse din acid oleic, un acid gras mononesaturat. Acesta este benefic pentru inimă și ajută la scăderea inflamației cardiovasculare. Avocado are, de asemenea, un nutrient numit beta-sitosterol, versiunea vegetală a colesterolului. Beta-sitosterolul ajută la scăderea nivelului de colesterol. 

Avocado ajută vederea 

Luteina și zeaxantina sunt doi antioxidanți din avocado care sunt buni pentru ochi. Aceste substanțe contribuie la protejarea țesuturilor din ochi, scăzând riscul de deteriorare din cauza luminii UV și ajutând la prevenirea atât a cataractei, cât și a degenerescenței maculare.

Cum ajută avocado femeile însărcinate și bebelușii

Acidul folic este extrem de important pentru o sarcină sănătoasă și un bebeluș bine dezvoltat. 

Un aport optim de acid folic reduce riscul unui avort spontan, dar și unele riscuri de a naște un bebeluș cu defecte congenitale. Avocado are în componența sa acid folic și contribuie astfel la o sarcină sănătoasă. Bineînțeles, oricât de mult avocado se consumă în sarcină, sfaturile medicului curant nu sunt de lăsat deoparte. Suplimentul de acid folic prescris unei femei însărcinate trebuie luat conform indicațiilor medicului. 

Fiind bogat în fibre, avocadoul ajută femeile însărcinate considerabil, mai ales în lunile în care sunt predispuse la constipație. 

Un alt detaliu ce trebuie luat în considerare este că femeile însărcinate au nevoie de mai multe vitamine și minerale decât alte persoane. Fiind extrem de bogat în nutrienți, avocado ajută la completarea nevoilor nutriționale în timpul sarcinii.

Printre nutrienții benefici în sarcină pe care un avocado îi oferă organismului se numără:

  • vitamina C,
  • magneziu,
  • fibre,
  • grăsimi bune.

De ce să introduce avocado în alimentația bebelușilor?

Avocado este un aliment bogat în grăsimi sănătoase. Odată cu introducerea alimentelor solide în alimentația bebelușului, poți alege să îi dai celui mic și avocado pentru că are în componență:

  • acizi grași,
  • proteine,
  • fibre,
  • vitamine și minerale.

Are un conținut bogat de acid folic, vitamina E și luteină, iar conținutul de zahăr este scăzut. Deoarece este o sursă bună de grăsimi sănătoase precum acizii grași, avocado devine alimentul ideal de introdus în dieta bebelușilor. 

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, grăsimile sunt importante pentru copiii mici tocmai pentru că oferă acizi grași esențiali, care facilitează absorbția vitaminelor liposolubile. În principiu, în alimentația unui copil mic, 30-45% din energia totală ar trebui să vină de la grăsimi.

GoostoMix susține autodiversificarea sau modelul BLW (Baby Led Weaning), astfel că îți recomandăm să îl lași pe cel mic să afle singur ce îi place și să îi oferi avocado solid.

Alimentația bebelușului este importantă pentru dezvoltarea lui ulterioară. Introdu-i în dietă alimente nutritive și oferă-i celui mic condițiile pentru a crește frumos și sigur!

Cum se alege un avocado bun

Una dintre cele mai mari dileme pe care le întâmpină lumea atunci când vrea să cumpere acest fruct este cum îl alege pe cel perfect – nici prea crud, nici prea copt. Este foarte simplu:

  • nuanța cojii trebuie să fie maroniu închis,
  • la atingere, ea ar trebui să fie moale, nu foarte tare, cât să poți lăsa urma degetului pe suprafața sa.

În cazul în care ai cumpărat un fruct prea tare, lasă-l la copt într-un loc ferit de lumina directă a soarelui și de căldură ori frig în exces.

GoostoPont: Pune câteva banane alături dacă vrei să îi grăbești coacerea.

Atunci când mergi la cumpărături, ține cont însă că sunt și alți oameni care vor să se bucure de avocado, așadar evită să apeși prea tare pe coaja lui pentru a verifica dacă este copt sau nu. În cazul în care cumperi unul puțin mai crud decât îți dorești, el se va coace lângă banane chiar și peste noapte.

Cum introduci avocado în dieta ta

Avocado este versatil și poate face parte din orice masă a zilei sau gustare. 

  • Pentru micul dejun poți să prepari o pastă folosind robotul de bucătărie multifuncțional, care va pasa în câteva secunde fructul, obținând o cremă fină, delicioasă. Peste această cremă poți să adaugi fulgi de chilli, sare sau orice condiment îți place. Pus pe o felie de pâine toast și cu un ou poșat alături, avocado poate face parte dintr-un mic dejun complet și nutritiv.
  • Pentru una dintre gustările zilei, poți alege să prepari un guacamole sățios, care poate să înlocuiască cu succes orice altă gustare dulce și nesănătoasă. Guacamole este fresh, bun și oferă corpului o mulțime de vitamine.
  • La prânz, poți include felii de avocado într-o salată, sau poți prepara cu el un sos pe care să îl torni peste friptură sau legume.
  • La cină de asemenea, avocado poate fi consumat ca atare sau inclus în diverse preparat. O idee delicioasă poate fi brânză de capră cu avocado și pâine cu semințe. 

De unde provine avocado

Găsit în orice sezon la piață și supermarket, avocado provine dintr-un arbore cu același nume. El este considerat fruct, nu legumă, și a fost răspândit în lume după ce a fost exportat din Mexic și din America Centrală, mai ales din Guatemala. În rețete specifice meleagurilor sale originale, se consumă și scoarța arborelui avocado, nu doar fructul. 

Producția fructelor de avocado s-a extins, în momentul de față, în mai multe țări care exportă la nivel mondial, printre care:

  • Chile, 
  • Republica Dominicană, 
  • Indonezia, 
  • Columbia, 
  • Brazilia,
  • Peru, 
  • California.

Mexic este țara din care provine cea mai mare parte din producția de avocado. În 2013, Mexic avea 188,723 hectare destinate creșterii fructelor de avocado și culegea aproximativ 2 milioane de tone de fructe de avocado în 2017. Crescătorii de avocado din Mexic susțin că, înainte de ai fi descoperite proprietățile benefice, aceste fructe ajungeau să se strice, deoarece nu exista cerere.

Avocado, fructul care a cucerit meniurile și internetul

Majoritatea celor care au încercat avocado sunt mai mult decât mulțumiți de gustul său și sunt dornici să încerce mereu noi creații culinare care au în componență acest fruct delicios. 

Numărul mare de beneficii pe care alimentul îl aduce organismului este un factor decisiv atunci vine vorba de alegerea unui fel de mâncare cu avocado. De la nutrienți și vitamine, până la compușii naturali care ajută la ameliorarea unor afecțiuni și îmbunătățirea stării de sănătate, avocado merită să fie în topul celor mai consumate super alimente. Gustul ajută de asemenea.

Există studii care susțin că acest fruct a devenit popular datorită internetului. Multe persoane cu influență au postat pe paginile personale informații despre avocado și astfel el a ajuns să fie consumat la scară largă. Pozele apetisante cu avocado toast sunt deja vestite și cu siguranță au contribuit la stârnirea curiozității oamenilor, contribuind astfel și la creșterea consumului. 

Indiferent de ce l-a adus în meniul oamenilor, un lucru este sigur: avocado este delicios!

Sursele informațiilor prezentate:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!