Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

De ce este important să ieși în natură mai des?

De ce este important să ieși în natură mai des?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Mihaela, expert în hidratare

Timpul petrecut în natură poate fi considerat un moment de relaxare, o activitate prielnică pentru a petrece timp cu familia sau prietenii sau o ocazie ideală pentru a-ți recăpăta energia.

Natura ne înconjoară, însă în marile orașe zonele verzi sunt tot mai reduse. Ia-ți doza de bună dispoziție de la natură ieșind în afara orașului: în pădure, pe marginea unui lac, la munte sau la mare.

Cum te ajută natura să te simți mai bine și mai sănătos?

Peste 50% din populația totală a lumii locuiește într-o zonă urbană. Se estimează că până în 2050, acest procent va ajunge la 70%. Urbanizarea este asociată cu provocări pentru sănătatea și buna stare a oamenilor, dar și pentru siguranța și calitatea vieții acestora, din cauza unor factori precum:

 • creșterea nivelului de poluare;
 • migrația;
 • schimbările climatice.

În acest context, prezervarea zonelor verzi, pădurilor și naturii în general devine o prioritate. Implică-te prin gesturi mici la salvarea planetei și reducerea impactului asupra mediului, pentru a te asigura că tu și următoarele generații vă veți putea bucura de natură și în viitor! 

O faptă însemnată pentru protejarea naturii este să reduci consumul de plastic. Recomandarea noastră este să elimini din viața ta apa îmbuteliată în PET, produsele de curățenie și cosmeticele ambalate în plastic cu alternative mai sigure, mai naturale și care nu implică ambalajele de plastic. Toate aceste produse pot fi înlocuite cu ajutorul unui ionizator de apă de la noi!

Salvarea naturii începe cu acțiunile fiecăruia dintre noi. Dacă vrei să profiți în continuare de beneficiile pe care ți le aduce natura, adoptă un comportament eco-friendly. Și pentru că la momentul actual încă există suficiente zone verzi de care te poți bucura, te îndemnăm să profiți și să ieși mai des în natură! Îți prezentăm în continuare de ce!

Ieșirile în natură contribuie la restabilirea echilibrului psihologic

Mai multe studii privind beneficiile interacțiunii cu natura au dovedit existența unor beneficii psihologice ale acestei activități, care pot fi împărțite în beneficii de bunăstare psihologică și beneficii asociate cu performanța cognitivă.

Interacțiunea cu natura poate contribui la creșterea stimei de sine și îmbunătățirea stării de spirit, reducerea furiei, îmbunătățirea emoțiilor și comportamentului.

Aceste interacțiuni pot avea efecte pozitive și asupra funcției cognitive, cum ar fi creșterea performanțelor academice și a capacității de a efectua sarcini care presupun un efort mental. În plus, studiile menționate sugerează că interacțiunile cu natura pot avea beneficii fizice pentru sănătate, cum ar fi reducerea stresului.

Timpul petrecut în natură ajută la reglarea ritmului circadian

Expunerea la lumina naturală este un regulator al ceasului biologic (numit și ritm circadian), în opoziție cu lumina artificială. Deoarece timp de mii de ani omul a fost expus doar la lumina soarelui, neavând acces la lumina artificială, comportamentul uman a urmat un ciclu natural zi-noapte. Iluminarea electrică a perturbat dependența comportamentală de ciclurile soarelui zi-noapte și a facilitat modificările ciclurilor circadiene de somn-veghe.

Astfel, ieșirile în natură și expunerea la lumina naturală ajută la reglarea ritmului circadian, care la rândul său influențează stările de somn-veghe.

Ieșirile în natură au fost asociate cu reducerea riscului apariției bolilor mintale

Un experiment controlat desfășurat de revistă științifică „Proceedings of the National Academy of Sciences” a investigat dacă experiența naturii ar influența ruminația (gândirea repetitivă axată pe aspecte negative ale sinelui), un factor de risc cunoscut pentru bolile mintale. 

Participanții care au mers într-o plimbare de 90 de minute printr-un mediu natural au raportat niveluri mai scăzute de ruminare și au prezentat o activitate neuronală redusă într-o zonă a creierului legată de riscul de boli mintale (cortexul prefrontal subgenual), în comparație cu cei care au mers printr-un mediu urban. 

Aceste rezultate sugerează că zonele naturale pot fi vitale pentru menținerea sănătății mintale în lumea rapid urbanizată. În alte studii este demonstrat că ieșirile în natură (deci expunerea la natură) poate îmbunătăți bunăstarea mentală.

Cum să te pregătești pentru o ieșire în natură?

Indiferent pe locul pe care îl alegi, pentru ieșirile în natură este necesar să te pregătești temeinic înainte. Dacă alegi un parc sau un alt spațiu amenajat, este posibil să te descurci chiar și fără un echipament adecvat, însă dacă plănuiești o urcare pe munte, o excursie prin pădure sau o explorare a zonelor din afara orașului, este foarte posibil să ai nevoie diverse lucruri pe care să le iei cu tine (în funcție de anotimp, vreme și alți factori de mediu), de la apă până la soluții împotriva insectelor. 

Îți prezentăm în continuare cum să te pregătești pentru plimbările în natură din afara orașului!

Ia cu tine o sticlă cu apă atunci când ieși în natură

Hidratarea este importantă mereu, însă mai ales atunci când urmează să faci o activitate fizică, deoarece tinzi să elimini mai multă apă și astfel este posibil să te deshidratezi. Oferă-i corpului tău cantitatea suficientă de apă de care are nevoie și asigură-te, întotdeauna, că bei o apă curată și care are proprietăți benefice pentru corp.

Apa recomandată de noi pentru consumul zilnic este apa antioxidantă și microstructurată generată de cele 5 modele de ionizatoare de apă disponibile pe goostomix.ro. Iată de ce să o bei:

 • este antioxidantă, întrucât conține Hidrogen Molecular, cel mai mic și mai eficient antioxidant cunoscut;
 • hidratează organismul la nivel celular, deoarece este restructurată molecular, ceea ce înseamnă că apa noastră ionizată este formată din grupări mici de molecule de apă, care pătrund mult mai ușor în celule și țesuturi;
 • este o apă care provine dintr-o sursă prietenoasă cu mediul, adică un ionizator. Astfel, nu mai ești nevoit să cumperi apă îmbuteliată în PET. În plus, apa ionizată nu conține microplastic (precum unele ape îmbuteliate în PET), și nici impurități sau urme de rugină sau clor (precum apa de la robinet de la rețeaua municipală).

Comandă-ți un ionizator de apă de la noi și bea în fiecare zi apă curată și cu proprietăți îmbunătățite!

Ține cont că dacă vrei să iei apa ionizată cu tine este necesar să o depozitezi într-un recipient de sticlă, și nu de plastic.

Îmbracă-te corespunzător dacă mergi pe munte

Plimbările pe plajă sunt total diferite de urcările pe munte, astfel că pentru fiecare activitate ai nevoie de un echipament diferit. Dacă pentru plajă lucrurile sunt mai simple, când vine vorba despre mersul pe munte vei avea nevoie de un echipament adaptat, însemnând:

 • pantofi speciali pentru această activitate, 
 • haine lungi (ca să nu te zgârii pe piele din cauza ramurilor copacilor),
 • alte obiecte vestimentare pe care le alegi în funcție de sezon (șapcă dacă este vară, mănuși și căciulă dacă este iarnă).

Ia mereu un dezinfectant pentru mâini când mergi în natură

Dacă ai de gând să te bucuri de un picnic în pădure sau pe marginea lacului, însă în zonă nu ai acces la o sursă de apă și săpun pentru a te spăla pe mâini, poți să îți igienizezi mâinile înainte să mănânci cu un dezinfectant.

Alege un produs de dezinfectare care nu conține iritanți și care este sigur pentru piele. Poți folosi apa cu proprietăți de dezinfectare de uz extern de la ionizatoarele noastre, o soluție 100% naturală ideală pentru igienizarea mâinilor. Nu conține chimicale, iritanți sau alte substanțe periculoase.

Cumpără-ți și tu un ionizator de apă și înlocuiește dezinfectanții iritanți din comerț cu o soluție naturală de dezinfectare!

Care sunt avantajele ieșirilor în natură?

Plimbările în natură sunt un mod relaxant de a-ți petrece timpul liber. Poți să te bucuri de o ieșire fie singur, fie împreună cu prietenii sau familia. Alege un loc plin de verdeață, îngrijit, unde te poți detașa de grijile cotidiene și de factorii de stres din viața ta. 

Evadează din oraș și mergi în natură pentru a te deconecta de la mediul de lucru, atmosfera de acasă și pentru a te putea concentra mai mult asupra propriei persoane. Atunci când ești înconjurat de copaci, vegetație, un râu, un lac sau chiar de mare ești cuprins de o stare de bine, energie și vitalitate. Natura are propria energie pe care ți-o transmite de îndată ce intri în contact cu ea. 

Iată ce îți oferă natura dacă alegi să faci o plimbare chiar și de câteva ore departe de oraș:

 • aer curat;
 • peisaje surprinzătoare;
 • liniște;
 • lumină naturală.

Ia-ți doza de energie și bună dispoziție de la natură! 

Pe lângă beneficiile pentru sănătate ale ieșirilor în natură, această activitate relaxantă este un mod bun de a te reconecta cu tine însuți. Mergi la o plimbare în natură și acordă-ți timp să te gândești la tine, să te relaxezi și să te bucuri de propria prezență. 

Pregătește-te corespunzător atunci când pleci în afara orașului cu îmbrăcăminte adaptată sezonului și locului pe care îl vizitezi, o sticlă cu apă microstructurată și antioxidantă de la ionizator care să te mențină hidratat pe perioada ieșirii, un dezinfectant neiritant pentru mâini, câteva gustări sănătoase și, dacă este nevoie, produse de îngrijire și de protecție împotriva insectelor.

Profită de calmul pe care ți-l oferă natura și planifică o ieșire în afara orașului cât mai curând!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!