Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

De ce să eviți produsele ambalate în plastic?

De ce să eviți produsele ambalate în plastic?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
GoostoMix,

Plasticul ne înconjoară: îl găsim în recipientele pentru apa îmbuteliată și în ambalajele pentru mâncarea semipreparată, dulciuri, snack-uri, fructe sau legume. Majoritatea alimentelor și băuturilor pe care le găsești în supermarket sunt ambalate în plastic, material periculos atât pentru sănătate cât și pentru mediu.

Deși util pentru industria alimentară, plasticul poate fi nociv pentru om și planetă. Citește în continuare și află mai multe despre tipuri de plastic, cum să le eviți și cum să le reciclezi.

De ce plasticul poate fi periculos pentru sănătate?

Plasticul este folosit la scară largă pentru ambalare deoarece este un material ieftin, rezistent și avantajos pentru producători. Însă, pentru sănătate, plasticul poate fi un pericol. Unele substanțe chimice din ambalajele de plastic care au fost legate de probleme de sănătate pot ajunge în alimentele sau băuturile ambalate în acest material.

Unele dintre cele mai folosite substanțe toxice și periculoase din plastic sunt:

  • clorura de vinil;
  • percloratul de sodiu;
  • TBTO (Oxidul de tributiltină);
  • Acetat de tributilină;
  • dilauratul de dibutilen;
  • trioxid de stibiu;
  • stiren etc.

Academia Americană de Pediatrie a analizat riscurile asupra sănătății copiilor pe care le prezintă unele substanțe adăugate în mâncare fie ca urmare a procesării fie ca urmare a infiltrării acestora în alimente din ambalaje, descoperind 3 clase de chimicale catalogate drept perturbatoare endocrine: 

  • bisfenoli (care se pot găsi și în PET-urile folosite la îmbutelierea apei), 
  • ftalați;
  • PFAS (perfluoroalchiliși polifluoroalchili, care pot fi contactate și din cauza consumului de apă municipală sau apă din puțuri private). 

Aceste substanțe pot interfera cu hormonii care reglează funcțiile vitale ale corpului, inclusiv metabolismul, creșterea și dezvoltarea, funcția sexuală, somnul și dispoziția. Substanțele toxice din plastic pot ajunge în organismul tău din cauza alimentației sau a apei pe care o bei, dacă obișnuiești să consumi apă îmbuteliată. 

De ce apa îmbuteliată în plastic poate fi o sursă de contaminare pentru organism?

Principalul risc asociat consumului de apă îmbuteliată este legat de chimicalele la care ești expus din cauza plasticului folosit la ambalare, dar și de urmele de microplastic care ajung în apă. Atunci când bei apă dintr-un recipient de plastic, riști să introduci în organism substanțe chimice folosite la fabricarea plasticului.

Una dintre cele mai periculoase substanțe este bisfenolul A, un organic sintetic care poate afecta fertilitatea, dăunează ochilor și poate provoca reacții alergice ale pielii și iritații respiratorii. În plus, a fost identificat ca fiind o substanță care afectează sistemele hormonale ale oamenilor și animalelor. Folosirea acestei substanțe este în curs de limitare la nivelul UE.

Un alt pericol la care te expui consumând apa îmbuteliată în plastic este contactul cu microplasticul, un factor risc atât pentru sănătate cât și pentru mediu. Microplasticele sunt bucăți mici de plastic, de obicei mai mici de 5 mm. Un studiu al OMS arată că toxicitatea apei depinde de mărimea, forma și tipul polimerului și că unele particule de microplastic pot prezenta riscul de a fi toxice. Încă se derulează cercetări în această privință.

Cum alterează ambalajele din plastic calitatea alimentelor?

Componentele chimice din materialele de ambalare din plastic se pot scurge în alimente, ajungând mai apoi în organism. Aceste substanțe, menționate anterior, pot perturba hormonii sau cauza alte probleme de sănătate odată cu expunerea pe termen lung.

Un raport realizat de 33 de cercetători pe baza a 1200 de studii concluzionează că substanțele chimice periculoase se pot transfera din materialele care vin în contact cu alimentele, iar unele sunt substanțe chimice cunoscute care afectează sistemul endocrin, fiind legate de boli cronice precum diabet, obezitate și tulburări neurologice. 

Jane Muncke, director general al Forumului pentru ambalarea alimentelor, spune că practic toată lumea care consumă alimente ambalate este expusă substanțelor chimice, dintre care despre unele se știe că sunt periculoase însă multe altele sunt încă netestate sau complet necunoscute. 

Deși efectele asupra sănătății nu au fost încă stabilite în totalitate, este bine să fii preventiv și să eviți să cumperi fructe, legume sau alte alimente ambalate în plastic. Optează pentru gătitul acasă și evită să comanzi de la restaurant dacă știi că se folosesc recipiente din plastic. De asemenea, este important să nu încălzești la microunde alimente în recipiente de plastic deoarece chimicalele ajung mai ușor să se transfere în mâncarea ca urmare a acțiunii undelor cuptorului.

Cum să renunți la consumul de apă îmbuteliată cu ajutorul ionizatorului de apă?

Deși o viață 100% fără contactul cu substanțe toxice este dificil de obținut, din cauză că acestea pot ajunge la tine prin variate surse (apă, aer, alimente), poți totuși să încerci să eviți anumiți factori care te expun riscului contactului cu diferite chimicale. Un mod simplu, eficient și benefic pentru sănătate de a elimina din viața ta pericolul apei îmbuteliate este să consumi apa de băut antioxidantă, microstructurată și cu pH alcalin de la ionizatoarele de apă de la GoostoMix.

Această apă de băut este curată, filtrată și este supusă procesului de electroliză în urma căruia capătă 3 niveluri de pH (8,5, 9 și 9,5), dar și câteva proprietăți îmbunătățite:

  • devine antioxidantă, deoarece capătă un conținut însemnat de Hidrogen Molecular, cel mai mic și mai puternic antioxidant cunoscut. Fiecare moleculă de H2 poate neutraliza 2 molecule de radicali de hidroxil și, în plus, Hidrogenul Molecular este selectiv în ceea ce privește țintele asupra cărora acționează, el atacând doar radicalii periculoși, nu și pe cei benefici organismului;
  • capătă o structură de tip microcluster, ceea ce înseamnă că moleculele de apă se sparg în grupări mici. Astfel, apa ionizată conține grupări mici de molecule de apă care pătrund mult mai rapid în țesuturi și celule, hidratând în profunzime. Apa de la robinet și apa îmbuteliată nu au o astfel de structură.

Cum te ajută ionizatorul de apă să elimini plasticul din viața ta?

Cele 5 modele de ionizatoare de apă recomandate de noi sunt dispozitive performate care generează 5 tipuri de apă cu 7 niveluri diferite de pH. Fiecare dintre aceste ape înlocuiește zeci de produse pe care le găsești în supermarketuri ambalate în plastic, astfel că investiția într-un ionizator de apă te va ajuta să reduci din amprenta ta asupra mediului.

Consumă apă ionizată în loc de apă îmbuteliată

Consumând apă ionizată poți înlocui eficient și într-un mod prietenos cu mediul apa îmbuteliată. Iată avantajele unui ionizator de apă:

  • îți permite să colectezi apă de băut oricând ai nevoie. Așadar, ai apă curată și proaspătă la îndemână în fiecare moment;
  • înlocuiește apa îmbuteliată, generând apă benefică pentru organism în schimb. Astfel nu vei mai fi în contact cu microplasticul sau BPA-ul care se pot găsi în apa îmbuteliată și care îți pot afecta sănătatea;
  • nu mai consumi și nu mai produci plastic deoarece nu vei mai fi nevoit să cumperi baxuri întregi de PET-uri cu apă.

Comandă-ți un ionizator de apă și consumă zilnic apa curată, antioxidantă și microstructurată fără chimicale!

Folosește degresantul și dezinfectantul BIO de la ionizator în locul soluțiilor de curățare ambalate în plastic

Produsele de curățenie din supermarketuri sunt, de obicei, ambalate în recipiente de plastic. Soluțiile de spălat de jos, detergentul, degresanții, soluțiile de spălat geamurile pot fi înlocuite eficient de 3 dintre apele produse de ionizatoarele noastre. Iată cum:

  • apa degresantă BIO de uz casnic este ideală pentru a curăța petele de grăsime de pe haine, petele rezistente de pe vasul de toaletă sau de pe blatul de bucătărie ori murdăria de pe podea. Folosește această apă atunci când faci curat și nu vei mai avea nevoie de zeci de soluții pline de chimicale din comerț pe care le primești în recipiente din plastic;
  • apa dezinfectantă BIO de uz extern de la ionizator elimină agenții patogeni de pe mâini, fiind un dezinfectant natural perfect pentru a-ți igieniza mâinile. Este potrivită și pentru a face curat în casă, pentru a dezinfecta suprafețele, jucăriile sau diverse obiecte;
  • apa pentru înfrumusețare cu pH 4,5-6 este potrivită pentru lustruirea geamurilor și a altor suprafețe din sticlă.

Renunță la cosmeticele ambalate în plastic și îngrijește-ți pielea și părul cu apa pentru înfrumusețare de la ionizator

Apa pentru înfrumusețare 100% naturală de la ionizatoarele noastre este soluția ideală pentru a înlocui cosmeticele din comerț. Se poate folosi astfel:

  • ca balsam de păr, lăsând părul hidratat, strălucitor și ușor de descurcat;
  • ca demachiant, combinată cu un ulei bio;
  • pentru spălarea tenului, îndepărtând eficient impuritățile și urmele de sebum;
  • ca aftershave sau tonic pentru bărbați.

Vrei să elimini plasticul din viața ta? Cumpără-ți un ionizator de apă și înlocuiește cosmeticele ambalate din plastic cu apa pentru înfrumusețare!

Ce tipuri de plastic sunt folosite pentru ambalarea apei, alimentelor și produselor de curățenie și cum le reciclezi?

De obicei, recipientele de plastic fie sub formă de sticlă, ambalaj, folie, pahar au la bază 7 materiale principale: PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PC, PS. Fiecare dintre acestea diferă prin compoziția materialului, densitate, rezistență, transparență și altele. 

În 2019, în Europa, producția de plastic a atins cifra de aproximativ 58 de milioane de tone, pe când cantitatea de plastic reciclată a fost de 9,4 milioane de tone. Plasticul care nu ajunge să fie reciclat este o amenințare mai ales pentru mediul înconjurător, de aceea ar trebui să consumi mai puțin plastic și să reciclezi întotdeauna recipientele consumate. 

În continuare îți prezentăm care sunt particularitățile fiecărui tip de plastic și cum se poate recicla. Fii parte din schimbare și contribuie și tu la reducerea amprentei asupra mediului alegând să reciclezi recipientele din plastic!

PET-ul, recipientul preferat al producătorilor de apă îmbuteliată

Polietilena tereftalată (PET sau PETE) este cea mai comună rășină polimerică termoplastică și este utilizată în principal la ambalarea alimentelor și băuturilor datorită capacității sale puternice de a preveni pătrunderea oxigenului. 

PET-ul poate fi reciclat la centre specializate, în locurile special amenajate pentru reciclare de către lanțurile populare de supermarketuri sau pot fi colectate separat și depozitate în containerele stradale pentru reciclat.

Polietilenă cu densitate mică și înaltă, material versatil pentru ambalarea alimentelor și detergenților

Aceste două tipuri de plastic, HDPE și LDPE sunt materiale termoplastice și sunt utilizate pentru fabricarea recipientelor pentru lapte, apă, sticle de detergent, sticle de ketchup, sticle de pulverizare și alte produse.

HDPE și LDPE pot fi reciclate la centre specializate sau la supermarketuri care derulează programe de reciclare a recipientelor de la detergenți și produse de curățare. Dacă la blocul tău sau în orașul tău există un program de colectare selectivă a deșeurilor, strânge în coșuri diferite fracția umedă de cea uscată și depozitează recipientele de plastic separat pentru ca firma de colectare să poată trimite la reciclat plasticul.

Policlorura de vinil, considerat cel mai periculos plastic

Policlorura de vinil sau PVC-ul este utilizată pentru fabricarea foliei alimentare, foliei blister, sticlelor pentru detergenți. Înainte ca procesul de fabricație a PVC-ului să fie declarat drept cauza unor probleme grave de sănătate și a problemelor de poluare a mediului, era a doua cea mai folosită rășină plastică din lume.

PVC-ul este mai dificil de reciclat fiindcă multe centre specializate refuză acest material din cauză că necesită costuri ridicate, astfel că este cel mai bine să îl eviți.

Polipropilenă, plasticul preferat pentru ambalajele de unică folosință

Polipropilena (PP) este utilizată la scară largă pentru fabricarea recipientelor pentru alimente calde datorită rezistenței ridicate la căldură și rigidității acestui material. Datorită prețului redus, polipropilena este preferată pentru realizarea obiectelor și ambalajelor de unică folosință, fiind astfel folosită pentru confecționarea ambalajelor pentru alimente.

Policarbonat, material utilizat frecvent pentru sticlele reutilizabile

Policarbonatul (PC) este folosit, printre altele, la confecționarea recipientelor transparente pentru a oferi aspectul și senzația sticlei. Este un material de evitat deoarece este posibil să nu fie acceptat la centrele de reciclare.

Polistirenul, plastic utilizat la confecționarea recipientelor pentru depozitarea mâncării

Polistirenul este unul dintre cele mai folosite tipuri de plastic și poate fi expandat, extrudat sau spumă. Este utilizat pentru fabricarea paharelor, ambalajelor pentru alimente (de exemplu pentru iaurt) sau caserolelor. Este greu de reciclat pentru că are o valoare scăzută, astfel că polistirenul nu este acceptat în multe dintre centrele de reciclare.

Ionizatorul de apă este soluția pentru a elimina plasticul din viața ta

Cu ajutorul unui ionizator de apă de la GoostoMix reușești să elimini multe dintre produsele ambalate în plastic: apă, cosmetice, soluții de curățare și dezinfectanți. O viață fără plastic implică renunțarea la a cumpăra produse ambalate în acest material, așa că îți recomandăm să faci această schimbare într-un mod eficient atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea ta.

Investește într-un ionizator de apă și primești apă curată și benefică pentru organism, apă pentru înfrumusețare naturală și potrivită îngrijirii pielii și soluții de curățenie BIO, fără chimicale.

Comandă-ți un ionizator de apă de la GoostoMix și cumperi la preț de producător!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!