Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Dieta de după sărbători – cum să îți reechilibrezi sănătatea organismului?

Dieta de după sărbători – cum să îți reechilibrezi sănătatea organismului?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Antonia, vegetariană creativă

Mesele de sărbători sunt pline de bunătăți care mai de care mai savuroase. Deși inegalabil de gustoase, preparatele gătite pentru Crăciun și Anul Nou pot fi de multe ori greoaie, din cauza grăsimilor în plus, excesului de carne și a unui program alimentar dezorganizat. După trecerea sărbătorilor este indicat să faci o schimbare în dieta ta, pentru a evita epuizarea organismul. 

Începe anul în forță cu o dietă echilibrată, sănătoasă, care să ofere corpului energia și nutrienții de care are nevoie!

Reinventează mâncarea rămasă după sărbători

Dacă ai avut o perioadă în care salata boeuf cu maioneză a fost felul principal al zilei iar friptura de porc și-a făcut apariția des la mesele tale, este recomandat ca de acum să adopți o alimentație light, bazată pe alimente ușor de digerat, nutritive și sănătoase. Mâncarea rămasă după sărbători îți va face cu ochiul atunci când deschizi frigiderul, de aceea îți recomandăm să îi găsești noi scopuri:

  • folosește carnea gătită în salate;
  • păstrează preparatele la congelator pentru a le decongela atunci când alimentația ta va fi mai ponderată;
  • prepară garnituri sănătoase și alătură-le lângă friptură, dar asigură-te că în farfurie carnea este redusă cantitativ.

Preparatele care rămân le poți consuma în zilele ce urmează dacă încă sunt proaspete, însă asigură-te întotdeauna că ai mese echilibrate. Dacă știi că ai un preparat cu multe grăsimi, păstrează-l pentru masa de prânz și în rest axează-te pe alte rețete, mai sănătoase. Evită să combini preparate grele în aceeași zi.

De asemenea, poți să ajuți organismul să digere mai ușor alimentele făcând asocieri corecte:

  • încearcă să consumi doar un nutrient principal la aceeași masă: proteine, carbohidrați sau minerale și vitamine;
  • evită să pui ulei în plus peste preparatele deja gătite pentru a nu adăuga extra grăsimi.

Gătește rețete light, la robotul multifuncțional de gătit

Dacă venirea noului an te-a motivat să ai o dietă mai sănătoasă, este momentul să faci cunoștință cu robotul de bucătărie alături de care rețetele light capătă noi gusturi și arome, astfel încât reușesc să pătrundă ușor pe lista ta de favorite.

Preparatele prăjite în ulei, mâncarea fast-food și alimentele cu multe grăsimi pot părea mai atractive, însă dacă te gândești la efectele lor asupra sănătății, vei vedea că este mai bine să consumi alimente gătite sănătos, prin tehnici care să le păstreze corect nutrienții. Aparatul de gătit multifuncțional te poate ajuta în acest sens:

  • reușește să dea gust bun mâncării fără să faci exces de ulei și alte grăsimi;
  • folosește tehnici de gătit prin care alimentele capătă savoare dar sunt gătite sănătos. Dispozitivul pregătește alimentele prin slow-cook, sous-vide, sotare, călire, fermentare.

Robotul acesta de bucătărie este un sprijin de nădejde, fiind întotdeauna util în rețetele tale. Cu aparatul de gătit aproape, te vei putea bucura de mese sănătoase și delicioase, pregătite în cel mai scurt timp. Aparatul gătește aproape singur, tot ce ai tu de făcut este să pregătești ingredientele, să selectezi programul de gătit și apoi să savurezi preparatul!

Rețete sănătoase pentru micul dejun

Masa de dimineață trebuie să fie plină de nutrienți, fiindcă va asigura energia pentru prima parte a zilei. Optează pentru preparate rapide și sănătoase, precum:

  • omletă cu brânză vegetală din caju – poți pregăti această rețetă fără strop de ulei, iar gustul rămâne delicios! Cu brânza vegetală din caju obții o aromă deosebită a rețetei, plină de parfum și savoare;
  • guacamole cu porumb – ia-ți doza de grăsimi bune din acest preparat sățios, bun de pregătit atunci când ai nevoie de multă energie dimineața. Consumă guacamole pe pâine crocantă de secară sau crackers integrali;
  • tartine cu brânză de capră și morcovi – un mic dejun colorat ce asociază armonios cele două ingrediente principale, obținând o explozie de aromă.

Un prânz delicios cu rețete rapide

Pentru masa de prânz poți pregăti unul sau două preparate sățioase, dar slabe din punct de vedere caloric. Gătește cu alimente sănătoase, precum carne slabă, legume, cereale integrale și pune în funcțiune robotul multifuncțional de bucătărie pentru a prepara bunătățile pentru prânz:

  • orez aromat cu ghimbir și pui – dacă deliciosul ar avea o definiție, această rețetă ar fi una dintre ele. Prepară această rețetă la dispozitivul de gătit și este gata în aproape o oră;
  • gazpacho – adu aromele mediteraneene în farfuria ta și prepară supa cremă de legume specifică Andaluziei cu mult spor cu ajutorul robotului de bucătărie;
  • cod în unt cu arome citrice – un amalgam de culori vibrante într-un singur preparat, cu un gust incredibil și arome demne de o masă delicioasă.

Cină pe măsură gătită la robotul de bucătărie

Ultima masă a zilei trebuie să includă un preparat nutritiv dar ușor, astfel încât să nu epuizeze organismul atunci când este digerat. Pentru o digestie corectă, este recomandat să iei masa înainte cu câteva ore de culcare, pentru a lăsa timp corpului să proceseze alimentele. Optează pentru o masă light, din ingrediente sănătoase:

  • mix de legume cu unt – sotează rapid legumele preferate, aromează-le cu puțin unt și poți servi acest preparat la masa de seară;
  • quiche Lorraine vegetarian cu roșii uscate – un aluat pufos cu o crustă crocantă deasupra împreună cu o compoziție aromată în interior este rețeta perfectă pentru o cină de succes;
  • paste cu linte – încearcă rețeta la dispozitivul multifuncțional de gătit pentru că este gata mai repede! Savurează din plin gustul aromat al preparatului alături de un pahar de vin.

Bea mai multă apă și hidratează-te corespunzător

Alimentația greoaie din perioada Crăciunului și Revelionului își spune cuvântul asupra sănătății dacă amâni să faci o schimbare în privința dietei. Apa este un nutrient necesar organismului în cantități bine stabilite: aproximativ 35 ml / kg, raportat la greutatea corporală. Apa este importantă pentru realizarea digestiei în condiții ideale, de aceea este recomandat să ții cont de cantitatea indicată.

Pentru o digestie îmbunătățită și un tranzit intestinal rapid, poți consuma apa alcalină de la ionizator. Aceasta are proprietăți îmbunătățite, ce o fac potrivită organismului tău:

  • structura apei este de tip micro-cluster, ceea ce îi permite să pătrundă adânc în celule și țesuturi, hidratând în profunzime;
  • este antioxidantă și energizantă;
  • sprijină digestia și elimină toxinele din corp.

Apa de la ionizator are pH-ul adaptat nevoilor organismului tău. Dacă în perioada sărbătorilor ai avut o alimentație mai acidă, adică ai consumat alimente nesănătoase, sucuri și alte produse cu nivel ridicat de aciditate, atunci este cazul să ajuți corpul să își restabilească echilibrul acido-bazic. 

Consumă apă alcalină cu pH-ul 8,5, 9 și 9,5 pentru a balansa aciditatea din corp și pentru a preveni efectele negative ale acesteia în organism!

Planifică-ți mesele săptămânale din timp

Pentru a te asigura că mănânci tot timpul sănătos și respecți dieta pe care ai început-o, realizează un plan alimentar în care să notezi rețetele pe care vrei să le pregătești în săptămâna ce urmează.

Fiind organizat și având mereu o opțiune de rețetă la îndemână, vei putea sta departe de tentațiile care apar la orice pas. Scrie o listă în care să menționezi:

  • rețetele pentru mic dejun, prânz, cină pentru fiecare zi a săptămânii;
  • orele la care plănuiești să iei mesele, în funcție de programul pe care îl ai în fiecare zi;
  • cantitatea de apă pe care trebuie să o bei până la finalul zilei. Poți să împarți această cantitate pe mai multe intervale de timp pe parcursul unei zile și astfel vei ține o evidență mai clară.

Iată câteva sfaturi pentru un plan alimentar eficient:

  • inventariază frigiderul și vezi dacă ai tot ce îți trebuie pentru meniul planificat;
  • lasă loc în listă pentru rețetele pe care deja le-ai pregătit, fiindcă este posibil să gătești mai mult decât mănânci o singură dată;
  • dacă timpul este limitat și îți este greu să gătești zilnic, prepară mai multe rețete o dată, pe care să le consumi și în zilele următoare.

Cumpără alimente rațional pentru mesele tale

Atunci când mergi la cumpărături, supermarketurile par pline dar în același timp lipsite de alimente sănătoase și pe placul tău. Este important ca atunci când faci cumpărături să alegi de pe rafturi doar alimente pe care le vei folosi și care vor ajunge cu siguranță într-una dintre rețetele tale. 

Evită să cumperi din impuls și gândește-te întotdeauna la 2 lucruri atunci când cumperi un aliment:

  • dacă îți place;
  • dacă va fi inclus în preparatele tale.

Mergi la cumpărături cu listele făcute

Dacă vrei să ajungi acasă cu produse folositoare pentru rețetele tale, consultă planul alimentar pe care l-ai realizat și scrie o listă de cumpărături bazată pe rețetele din săptămâna următoare. Asigură-te că ai verificat deja frigiderul și cămara pentru a vedea ce provizii mai ai, după care adaugă pe listă tot ce îți lipsește. 

Iată cum să faci o listă de cumpărături eficientă:

  • notează alimentele pe categorii astfel încât să le găsești rapid în magazin;
  • adaugă pe listă chiar și produsele despre care crezi că o să îți amintești. Este posibil să le uiți atunci când vezi în jur sute de produse care parcă te strigă să le iei acasă;
  • cumpără cantități rezonabile de mâncare perisabilă. Evită să cumperi în plus pentru că este posibil să se strice stând mult timp în frigider. Poți să îți planifici și datele în care mergi la cumpărături pentru a ști exact ce cantități de mâncare să cumperi;
  • când ajungi în supermarket, umple rapid coșul cu produsele de pe listă și astfel vei rezista tentațiilor din jur.

Citește eticheta produselor

Când mergi la cumpărături, achiziționează doar alimente sănătoase, proaspete și naturale. Citește întotdeauna lista de ingrediente și restul informațiilor de pe etichetă pentru a vedea:

  • ce ingrediente s-au folosit. Evită produsele ce conțin aditivi, conservanți, potențiatori de gust, arome și alte substanțe chimice. Alege produsele naturale.
  • data la care expiră produsul. Dacă un produs are o dată de expirare înaintată raportată la data fabricării înseamnă că are o cantitate mare de conservanți;
  • locul din care provine produsul. De exemplu, la categoria legume, trebuie să ai în vedere dacă temperaturile și climatul din țara respectivă sunt favorabile creșterii acestor legume. Altfel, este posibil să fie crescute forțat, nenatural.

Limitează consumul de alimente nesănătoase

După perioada sărbătorilor, corpul se poate simți epuizat din cauza preparatelor grase și greoaie. Începe noul an cu o nouă viziune asupra sănătății tale: alimente nutritive, naturale, sigure și benefice pentru organism

Corpul are nevoie pentru a-și asigura buna funcționare de diverși nutrienți, pe care îi poți obține cu o alimentație sănătoasă și variată. Esențiale pentru ca organismul tău să își dea restart și să se echilibreze sunt:

  • proteinele din carne sau din surse vegetale;
  • carbohidrații din cereale integrale;
  • lipidele din surse vegetale;
  • mineralele și vitaminele din fructe și legume.

Renunță la alimentele nesănătoase precum fast-food, mâncare procesată, produse cu ingrediente chimice, artificiale, sucuri, snacksuri, sosuri gata preparate pentru că pot afecta funcționarea organismului. Cantitățile mari de sare, de zahăr și de chimicale folosite în produsele alimentare pot duce la afecțiuni de sănătate serioase, precum boli cardiovasculare, obezitate, afecțiuni renale etc.

Înlocuiește dulciurile cu fructele

Dacă și tu ai o slăbiciune pentru dulciuri, atunci probabil îți este dificil să reduci din cantitățile consumate. Ei bine, există o metodă simplă prin care poți reuși să oprești această plăcere periculoasă: consumul de fructe. Cu același gust intens și aromat, însă cu mai mulți nutrienți, fructele pot înlocui cu succes dulciurile procesate din comerț. 

Deși la început va trebui să te abții cât mai mult de la dulciuri, pe parcurs se va transforma într-o obișnuință și vei reuși! Consumă fructe la micul dejun și la gustările dintre mese fie proaspete, fie în shake-uri și smoothie-uri.

Renunță la zahărul în exces

Dacă obișnuiești să pui zahăr în ceai, cafea, prăjituri și în alte preparate pe care le faci, este timpul să reduci cantitatea de îndulcitor folosită. Zahărul alb este un produs rafinat, ultra procesat, ce afectează sănătatea organismului în cantități depășite.

Poți înlocui zahărul cu îndulcitori naturali ori poți renunța de tot la folosirea lui. Alege să prepari dulciuri fără zahăr și consumă ceaiul și cafeaua neîndulcite pentru a reduce riscul apariției hipertensiunii, diabetului, bolilor cardiovasculare și renale.

Redu consumul de sare

Sodiul din sare este periculos pentru organism atunci când îl consumi în cantități mari. Renunță la alimentele procesate din magazine pentru că au un conținut ridicat de sare și alege să îți pregătești preparatele singur, acasă. Poți folosi înlocuitori ai sării precum mixuri de condimente pentru a obține gustul savuros și delicios al mâncării și astfel sănătatea ta este protejată.

Adoptă o dietă sănătoasă pentru un an mai bun

Începe-ți noul an prin alegeri înțelepte! Sănătatea organismului tău este vulnerabilă atunci când ai o alimentație nepotrivită, mai ales dacă alegi să continui în ritmul sărbătorilor de iarnă. De Crăciun și de Anul Nou însăși tradiția ne îndeamnă să consumăm preparate mai grase, mai dulci și în cantități mai mari, însă acest obicei trebuie să se încheie odată cu trecerea în noul an.

Echilibrează-ți funcționarea organismului printr-o dietă eficientă, bogată în nutrienți și energie, pregătind rețete sănătoase la aparatul multifuncțional de gătit. Asigură-te că iei în calcul sfaturile pentru sănătate și ai grijă de organismul tău prin alegeri chibzuite!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!