Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cel mai economic ionizator este disponibil numai până la 30 noiembrie.

Diferența dintre un ionizator de apă și un filtru de apă

Diferența dintre un ionizator de apă și un filtru de apă

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Mihaela, expert în hidratare

Pe piață se găsesc numeroase sisteme de filtrare și îmbunătățire pentru apă, iar multe dintre ele, dacă nu chiar toate - inclusiv ionizatoarele de apă, sunt percepute în termeni generali ca filtre de apă. Totuși, între ionizatoarele și filtrele de apă există mari diferențe, iar în acest articol îți prezentăm o bună parte din ele astfel încât să știi ce să alegi în funcție de nevoile tale și în funcție de performanțele lor.

De ce și cum trebuie filtrată apa 

Majoritatea populației din România are acces facil la apă municipală. Dar pentru că unii oameni înțeleg că ea nu este tocmai curată, apelează la un filtru de apă pentru a o curăța de impurități și numeroase alte substanțe necunoscute și periculoase.

Filtrarea este benefică, însă este important să știi și ce filtrezi de fapt și de ce.

Deși apa de la robinet este cea mai reglementată apă, autoritățile acordând o mare importanță calității ei, trecând prin numeroase țevi, unele mai vechi, altele mai noi, apa municipală conține clor care asigură dezinfectarea ei și unele impurități.

  • Astfel, apa de robinet trebuie filtrată, iar un filtru de apă bun ar trebui să aibă puterea de a filtra acel clor exact înainte ca apa să ajungă în paharul sau vasul tău pentru mâncare. Filtrul trebuie să elimine impuritățile provenite de pe țevi, să lase apa în forma ei pură, cu toate mineralele pe care natura le oferă.
  • Când apa provine dintr-o fântână (foraj, puț), atunci filtrul de apă trebuie să poată elimina bacterii, mâl și alte elemente precum, fier, mangan, calcar. De aceea o apă de foraj necesită sisteme specifice de filtrare, care necesită analize, investiții serioase și refacerea testelor de apă periodice, pentru ca aceasta să fie păstrată potabilă.
  • Pentru orice sursă de apă declarată potabilă s-a inventat în Japonia, în urmă cu mai bine de 70 de ani, o tehnologie care filtrează dar și îmbunătățește apa, dându-i calități pe care o apă simplă filtrată nu le are. Se numește Ionizator și mai jos îți arătăm diferențele dintre un filtru obișnuit și un asemenea dispozitiv.

Cum filtrează apa un filtru și cum filtrează un ionizator 

  1. Cele mai obișnuite filtre de apă de uz casnic folosesc granule de cărbune activ pentru a curăța parțial apa. 

Cărbunele este un fel de burete și plasă, cu o suprafață plină de colțuri care atrage și captează unele impurități din apă.  

  • Deși cărbunele este excelent pentru îndepărtarea impurităților obișnuite, inclusiv a clorului, acesta nu poate să facă față materialelor dure, precum calcar, plumb, sodiu, nitrați sau microbi. 
  • Un dezavantaj financiar al filtrelor cu cărbune este faptul că acestea se înfundă și trebuie înlocuite, rezultând într-o cheltuială necesară constant. 
  1. O altă metodă de filtrare a apei este osmoza inversă. Aceasta presupune trecerea apei printr-o membrană, un filtru foarte fin, sub presiune. Practic, osmoza inversă forțează apa să treacă prin filtru, rezultând în 2 substanțe:
  • apa golită de diferite substanțe,
  • componentele pe care apa le-a avut, inclusiv nitriții (dacă apa este contaminată cu ei), dar și mineralele bune. 

Precum cărbunele activ, osmoza inversă este bună la eliminarea unor poluanți (sare, nitrați sau calcar), dar este mai puțin eficientă la îndepărtarea altora (bacterii). Un alt dezavantaj este că sistemele de osmoză inversă produc destul de multă apă reziduală, unele risipesc patru sau cinci litri de apă pentru fiecare litru de apă curată pe care o produc. În plus, acest proces seacă apa de beneficiile ei naturale, eliminând mineralele bune. 

  1. Filtrarea prin 3 straturi este una dintre cele mai eficiente metode de a curăța apa. 

Apa potabilă aflată în parametri normali trece prin filtre de înaltă calitate, care includ și cărbune activ, eliminând 95% din clor, dar și din materialele grele, precum plumbul. Acest filtru cu straturi multiple se poate găsi doar la ionizatoarele de înaltă calitate produse în Japonia, recomandate și pe platforma noastră. 

Pe lângă curățarea eficientă, un alt avantaj al acestui filtru este durabilitatea. Până la 6000 de litri de apă pot fi curățați cu ajutorul acestor ionizatoare. Este de reținut că aceste filtre nu transformă apa care nu este potabilă în apă potabilă, ci curăță apa potabilă de impuritățile pe care ea le strânge (de pe țevi) înainte de a ajunge în paharul tău. Filtrele și prefiltrele ionizatoarelor despre care vorbim îmbunătățesc calitatea generală a apei în ceea ce privește gustul, mirosul, conținutul de sedimente, duritatea și îndepărtează anumite substanțe, pregătind apa pentru procesul de electroliză, care este funcția principală a ionizatoarelor.

Ce este un filtru de apă și ce face el

Există numeroase filtre de apă, de la cele industriale, până la cele portabile folosite de aventurieri atunci când merg în călătorii lungi prin natură. În acest articol vom discuta însă despre cele care pot fi folosite în casele oamenilor care vor să își filtreze apa pe care o consumă zilnic. 

Un filtru de apă este un dispozitiv care filtrează apa din rețea. În funcție de metoda de filtrare, apa obținută poate fi bună sau nu, așa cum am prezentat anterior.

Filtrele de apă pot fi sub formă de căni sau se pot conecta la chiuvetă prin diferite sisteme. Acestea doar curăță apa parțial și pentru siguranță trebuie bineînțeles înlocuite constant, ca orice sistem de filtrare. 

Filtrele doar elimină o parte din substanțele din apă și nu aduc alte beneficii, spre deosebire de ionizatoare.

Ce este un ionizator de apă

Spre deosebire de un filtru de apă, un ionizator de apă este un dispozitiv special conceput pentru a optimiza performanțele apei potabile, după ce acesta o filtrează. Are ca parte componentă un filtru de apă, dar în plus față de orice alt sistem clasic de filtrare, el mai conține o componentă de bază responsabilă cu ionizarea apei prin electroliză. 

Ionizatorul se conectează la o sursă de curent electric și direct la robinetul din casă și îți produce astfel mai multe tipuri de apă.

Spre deosebire de filtru, care doar filtrează apa și nu chiar eficient, ionizatorul prezentat în bucătăria noastră modernă produce 5 tipuri de apă destinate hidratării, îngrijirii corpului, curățarea casei și îngrijirii bebelușilor. Apele pot fi folosite și pentru flori, animale de companie și prepararea mâncării sau a produselor cosmetice și pot fi alese cu o apăsare de buton.

Care sunt diferențele principale dintre ionizatoarele și filtrele de apă 

Pe lângă cele specificate mai sus, un ionizator de apă are puterea de a produce apă alcalină, cu pH adaptat nevoilor utilizatorului.

Un alt factor care diferențiază ionizatoarele prezentate de noi de filtrele de apă este puterea a aduce apa la structura ei pură, naturală, asemănătoare cu cea a apei de izvor. Atunci când stă, apa își schimbă structura, adunând grupări de molecule mari ce nu pot ajunge în și prin celulele organismului pentru a hidrata eficient. 

Aceste ionizatoare au puterea de a sparge grupările și de a face apa hidratantă, de a o aduce la adevărata ei putere prin care ajută corpul să își îndeplinească funcțiile.

Ce tipuri de apă sunt produse în plus de un ionizator față de un filtru de apă 

Apele specificate sunt generate de ionizatoarele prezentate pe pagina noastră, alte ionizatoare putând să producă alte tipuri de ape. Filtrele de apă nu produc mai multe tipuri de ape, doar ionizatoarele au această putere. 

Apa antioxidantă – de băut și gătit – are un pH cuprins între 8.5 și 9.5, se bea sau se folosește la gătit și oferă o hidratare și o barieră naturală împotriva efectelor naturale de îmbătrânire sau oxidare a corpului.

Apa ușor acidă –  are un pH cuprins între 4.5 și 6.0, nu se bea, dar se folosește pentru îngrijirea tenului, a pielii și a scalpului sau în tratamentele cosmetice.

Apa super alcalină – are un pH de 11.5 și este un detergent natural cu ajutorul căruia poți curăța diferite suprafețe și obiecte din casă și chiar alimente pe care le curăță de chimicalele de pe suprafața lor. Acest tip de apă nu se bea.

Apa super acidă sau Acidul Hipocloros – are pH 2.5 și proprietăți dezinfectante. Ea poate fi folosită pentru dezinfectarea rănilor, a suprafețelor din casă și a anumitor alimente. Este unul dintre puținele dezinfectante acceptate.

Apa filtrată – are pH 7 și este recomandată pentru bebeluși, pentru prepararea laptelui praf și persoanele care iau medicamente alopate.

Ce alegi, filtru sau ionizator de apă

Este important de înțeles că un filtru de apă este menit să îți livreze aceeași apă, dar mai curată, în vreme ce ionizatorul (depinde de marca, performanțele și modul de utilizare) e menit să îți curețe apa-sursă iar apoi să îți genereze din ea mai multe tipuri de apă, cu multe calități și proprietăți în plus de cele ale apelor obișnuite. 

În funcție de nevoile tale și ale celor cu care locuiești optează pentru un filtru, dar ai grijă să îl schimbi regulat pentru a nu-ți afecta sănătatea sau pentru un ionizator, dar ai în vedere că acesta are multe mai multe funcționalități decât un filtru. 

Ionizator sau filtru, dispozitivul pe care îl achiziționezi trebuie să producă apă de calitate, cât mai pură, să merite investiția și să prezinte o fiabilitate crescută. Investiția se amortizează în timp și nu doar din punct de vedere financiar, ci și prin stare de bine și sănătate.

Surse:

https://www.explainthatstuff.com/howwaterfilterswork.html

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!