Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Ghid de ecologism – iată cum să reciclezi corect!

Ghid de ecologism – iată cum să reciclezi corect!

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

Trăim într-o lume tot mai afectată de umanitate și activitățile ei. Poluarea amenință starea planetei, iar cantitățile tot mai mari de deșeuri și substanțe toxice ajunse în natură reprezintă un pericol din ce în ce mai mare pentru noi și pentru generațiile care urmează.

Implică-te în procesul de ameliorare a problemelor Pământului alegând să reciclezi obiectele, materialele și substanțele pe care le folosești, astfel încât impactul tău asupra mediului să fie cât mai redus!

Reciclarea este una dintre cele 3 modalități de a reduce cantitatea de deșeuri produse de oameni, alături de reducerea consumului și reutilizarea produselor achiziționate. 

În plus, este o modalitate de a trăi sustenabil, astfel ajutând generațiile viitoare să aibă acces la resursele naturale care există astăzi. Sustenabilitatea presupune satisfacerea nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface nevoile, iar reciclarea este unul dintre pașii care trebuie întreprinși pentru a avea o viață sustenabilă.

Reciclarea este soluția pentru un mediu cu mai puține deșeuri

Procesul de reciclare presupune colectarea și procesarea materialelor care altfel ar fi aruncate ca gunoi, cu scopul de a le transforma în produse noi. Astfel, aceste materiale nu ajung în gropi de gunoi, ci sunt reutilizate. În acest fel, este evitată producerea unor materiale noi, care de cele mai multe ore presupune desfășurarea unor procese industriale poluante și mari consumatoare de resurse (apă, energie electrică etc).

Principalele avantaje ale acestui proces sunt că:

  • reduce cantitatea de deșeuri incinerate sau care ajung la gropile de gunoi. Incinerarea poluează aerul, iar aruncarea în gropile de gunoi afectează solul, din cauza substanțelor eliberate în urma degradării deșeurilor,
  • ajută la conservarea resursele naturale, 
  • previne poluarea mediului înconjurător.

Reciclarea este una dintre cele 3 modalități de a reduce cantitatea de deșeuri produse de oameni, alături de reducerea consumului și reutilizarea produselor achiziționate. 

În plus, este o modalitate de a trăi sustenabil, astfel ajutând generațiile viitoare să aibă acces la resursele naturale care există astăzi. Sustenabilitatea presupune satisfacerea nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface nevoile, iar reciclarea este unul dintre pașii care trebuie întreprinși pentru a avea o viață sustenabilă.

Iată ce trebuie să știi pentru a recicla eficient

Reciclarea este un proces simplu de realizat dacă știi ce pași să urmezi. Principalul obstacol care poate interveni este înțelegerea procesului – adică unde și cum să reciclezi. 

Modul în care poți să reciclezi depinde de unde locuiești și de centrele de reciclare la care ai acces, însă, de principiu, în fiecare localitate ar trebui să existe un program municipal care să întreprindă activități de colectare și ridicare a deșeurilor în vederea reciclării.

Cel mai important aspect atunci când vrei să începi să reciclezi, este să colectezi selectiv.

Deșeurile pe care le produci pot fi reciclate în proporție de 80%. Este important ca atunci când arunci ambalajele, sticlele, resturile de mâncare și orice deșeu pe care îl produci, să le sortezi pe fracții, astfel:

  • deșeuri din plastic/metal – aceste materiale se aruncă în containerele galbene amplasate în blocuri. Dacă stai la casă, colectează-le în saci menajeri galbeni pentru a le putea duce în containerele galbene amplasate pe stradă. Dacă în zona ta nu există locuri special amenajate pentru reciclare, colectează plasticul și metalul separat pentru a le duce la centre specializate de reciclat. Povestim despre mai multe variante pe care le ai la dispoziție în continuare în acest articol;
  • deșeuri din hârtie/carton – se colectează în recipientul albastru, la blocuri, respectiv sacul menajer albastru;
  • deșeuri din sticlă – se depozitează în recipientul verde, în cazul blocurilor sau în saci menajeri verzi, dacă stai la casă;
  • deșeuri biodegradabile – în această categorie intră resturile de mâncare și resturi vegetale, care pot fi colectate pentru a face compost. Dacă în zona în care locuiești există spații indicate pentru depozitarea deșeurilor biodegradabile, le poți duce în acele locuri;
  • deșeuri reziduale – aici vorbim despre totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla, printre care enumerăm: ambalaje foarte murdare care nu pot fi curățate, resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), conținutul sacului de la aspirator, cioburi de ceramică și porțelan, lemn tratat sau vopsit, scutece de unică folosință, mucuri de țigară, servetele folosite și alte deșeuri care nu pot fi reciclate din cauză că sunt contaminate cu substanțe care pot afecta procesul de prelucrare. În această categorie nu intră deșeurile textile, echipamente, electrice și electronice și de baterii, deșeurii din construcții ș.a. Acestea trebuie să fie colectate separat și duse în centre specializate de reciclare a acestor materiale.

Există o mulțime de alte deșeuri care pot fi reciclate: uleiul, becurile, deșeuri voluminoase (mobilier, saltele etc.), anvelope și orice obiect pe care ajungi să-l folosești și să se uzeze. Majoritatea pot fi reciclate, însă necesită un efort suplimentar, pentru că vei fi nevoit să cauți singur centre de reciclare adaptate acestor articole. 

În continuare, îți explicăm, pe scurt, cum să procedezi pentru a recicla cele mai comune deșeuri pe care le produci.

Reciclează plasticul ca un adevărat ecologist

Aproape 26 de milioane de tone de deșeuri de plastic sunt generate în Europa în fiecare an și aproximativ 80% din deșeurile ajunse în mări și oceane sunt din plastic. Implică-te în reducerea acestor numere și procente reciclând deșeurile din plastic pe care le produci!

Recipientele din plastic au nevoie de o perioadă între 5 și 600 de ani pentru a se descompune în mod natural. Pentru fiecare tonă de plastic care este reciclată, se economisesc 7,4 metri cubi din spațiul gropilor de gunoi. Iată și alte beneficii pentru mediul înconjurător pe care le aduce reciclarea plasticului:

  • contribuie la protejarea animalelor marine, care pot fi rănite sau ucise din cauza deșeurilor de plastic pe care încearcă să le mănânce. De asemenea, peștii care ajung să mănânce diverse bucăți de plastic pot fi infestați cu toxine din acest material; 
  • reduce cantitatea de energie neregenerabilă folosită în procesul de producție a plasticului, deoarece fabricarea de articole noi din plasticul existent utilizează mult mai puțină energie decât crearea de materiale plastice din materii prime;
  • contribuie la reducerea eliberării de iritanți și poluanți toxici în atmosferă, care ar fi fost emiși în urma arderii deșeurilor din plastic (proces realizat pentru a elibera din spațiul gropilor de gunoi).

Fii responsabil și reciclează deșeurile din plastic! Îți explicăm, în continuare, cum să faci acest proces cât mai simplu:

  1. Curăță recipientele din plastic – este necesar ca acestea să fie goale, curate și uscate înainte de a le arunca în containerele dedicate. Articolele murdare pot contamina celelalte deșeuri de plastic trimise la reciclat, dar pot afecta și echipamentul de reciclare.
  2. Asigură-te că articolul din plastic poate fi reciclat – nu se pot recicla articolele care conțin plastic combinat cu metal, polistirenul folosit în construcții, recipientele de la vopsea, diluanți și alte produse chimice periculoase, deșeuri medicale etc.
  3. Depozitează plasticul colectat în locuri special amenajate – îl poți duce în containerele galbene amplasate în blocuri sau pe stradă, la supermarket-uri care colectează plastic sau în centre specializate.

Iată cum să reciclezi articolele din metal

Metalele pot fi reciclate în mod repetat, fără să își piardă calitățile. Potrivit Institutului American de Fier și Oțel (AISI), oțelul este cel mai reciclat material de pe planetă. Pe lângă oțel, alte metale reciclabile sunt aluminiul, cuprul, argintul, alama sau aurul.

În 2019, 490,98 milioane (32%) dintre cele 1.532,51 milioane de tone metrice de oțel brut produse la nivel mondial au fost fabricate folosind materiale reciclate. Dacă procentul de materiale reciclate era mai ridicat, ar fi existat o mulțime de avantaje pentru planetă: mai puține resurse consumate în procesele industriale de producție, mai multă energie și apă economisite, mai puține emisii de carbon.

Cele mai comune articole care pot fi colectate și depozitate în containerele de reciclare a metalului sunt dozele din aluminiu. Reciclarea unei singure doze din aluminiu poate economisi suficientă energie pentru a alimenta un bec de 100 de wați timp de aproape patru ore.

Pot fi reciclate articole din metale feroase sau neferoase, condiția fiind să fie curate, iar cele feroase să nu fie ruginite. Nu se pot recicla:

  • ambalajele de la vopsea sau alte produse contaminate substanțe toxice;
  • folia metalizata utilizată pentru ambalarea produselor alimentare.

Cartonul și hârtia – reciclează-le corect pentru a proteja natura!

40% din exploatarea forestieră industrială din lume este destinată producției de hârtie, iar consumul mondial de hârtie a crescut cu 400% în ultimii 40 de ani. Pentru a evita tăierile masive de arbori și protejarea resurselor planetei, este important ca hârtia și cartonul să fie reciclate. 

Prin reciclarea unei tone de hârtie este evitată emiterea a 27 kg de substanțe poluante în atmosferă și poate salva

  • 17 copaci – aceștia ar putea absorbi un total de 250 de kilograme de dioxid de carbon din aer în fiecare an. Arderea aceleiași cantități de hârtie ar crea 1500 de kilograme de dioxid de carbon, 
  • aproximativ 1.500 litri de petrol,
  • trei metri cubi de spațiu de depozitare, 
  • aproximativ 4000 de kilowați de energie electrică,
  • aproximativ 26.500 de litri de apă.

Principalele reguli pentru a recicla hârtia și cartonul corect este să te asiguri că:

  • sunt curate și necontaminate de lichide, uleiuri, vopseluri sau mâncare,
  • sunt separate de alte tipuri de deșeuri,
  • sunt colectate cât mai compact, fără să fie făcute ghem,
  • eviți să colectezi în vedere reciclării la containerele de hârtie bonurile fiscale, șervețelele și prosoapele de hârtie, hârtia cerată sau plastifiată, paharele din carton, hârtia cu lipici etc.

Uite cum se reciclează sticla corespunzător

Sticla nouă este fabricată din 4 materii principale: nisip, sodă, calcar și aditivi pentru culoare sau tratamente speciale. Deși niciuna dintre aceste materii nu este în risc de epuizare, extragerea lor presupune utilizarea unor cantități semnificative de resurse pentru a fi mai apoi procesate.

Sticla este 100% reciclabilă și poate fi reciclată la nesfârșit, fără a-și pierde calitatea. Iată care sunt avantajele:

  • reducerea consumului de combustibili fosili neregenerabili utilizați pentru fabricarea sticlei,
  • reducerea emisiile de CO2 care apar în urma procesului de producție.

Recomandarea generală în ceea ce privește revalorificarea sticlei este ca articolele să nu fie sparte. Totuși, unele centre acceptă și sticla spartă. Dacă tu colectezi sticla și o depozitezi în containerele verzi din bloc, cel mai bine este să duci doar sticla care este întreagă. Cioburile și bucățile de sticlă pot răni muncitorii și pot afecta echipamentele de procesare.

Iată ce trebuie să știi pentru a recicla sticla corect:

  • recipientele se spală și se usucă înainte de a fi puse în saci/containere,
  • articolele se sortează pe culori, dacă o duci într-un centru unde este necesar acest pas. Astfel, este indicat să colectezi separat sticla incoloră de cea coloră,
  • nu se reciclează la containerele de sticlă geamurile, vesela, oglinzile, sticla termorezistentă sau becurile.

Colectează deșeurile electrice și reciclează-le 

Multe dintre deșeurile electrice ajunse în mediu au un potențial ridicat de contaminare a mediului cu substanțe toxice periculoase (precum mercurul și plumbul). 

În 2016, au fost generate 44,7 milioane de tone metrice de deșeuri electronice, însemnând o creștere de 3,3 milioane de tone metrice, față de 2014. În același an, doar aproximativ 20% (8,9 milioane de tone metrice) dintre toate deșeurile electronice au fost reciclate. Conform Organizației Națiunilor Unite, experții se așteaptă ca totalul cantității de deșeuri electronice să se amplifice.

Este recomandat ca articolele DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice) să fie trimise la centre separate de colectare, în vederea recuperării și reciclării. În această categorie intră, pe scurt, articole care se conectează la priză, au un cablu, baterie sau placă de circuit. Printre ele se regăsesc:

  • echipamente de transfer termic (frigiderele și aparatele de aer condiționat),
  • echipamente mari: mașinile de spălat, fotocopiatoarele, panourile solare,
  • echipamente mici: aspiratoarele, detectoarele de fum, ceasurile,
  • echipamente informatice și de telecomunicații de mărimi mic.

DEEE-urile pot fi reciclate în proporție de aproximativ 80-90%. Ele pot fi colectate în magazine ale companiilor producătoare de electrocasnice sau de echipamente și componente IT, electrocasnice mari sau electrocasnice mici.

Fii responsabil și reciclează!

Pentru a avea un mediu mai sigur și o planetă mai curată, implică-te în activități ecologiste și alege să reciclezi deșeurile pe care le produci! Reciclarea contribuie la protejarea resurselor naturale epuizabile, susține sănătatea publică, protejează mediul și previne poluarea.

Începe să reciclezi și ajută la salvarea planetei!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!